Τα τέσσερα συν ένα «συστατικά» που θα καθορίσουν το μέλλον

Τα τέσσερα συν ένα «συστατικά» που θα καθορίσουν το μέλλον
Photo Credits: INTIME

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για όσα είδε και άκουσε από τον Ματίας Αλμέιδα στην επίσημη παρουσίασή του, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης!

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Τις προηγούμενες μέρες συζητώντας με φίλους και συναδέλφους για τον Ματίας Αλμέιδα, το μόνο που τους έλεγα ήταν πως όταν με το καλό μιλήσει, δε θέλω σε καμία περίπτωση να ακούσω βαρύγδουπες δηλώσεις. Την έχουμε «πατήσει» πολλές φορές και ακόμα το φυσάμε και δεν κρυώνει.

Τον Αλμέιδα τον «γνώριζα» καλά ως ποδοσφαιριστή, από την εποχή που έπαιζε στη Λάτσιο. Κυνηγούσε όχι τις 50-50 μπαλιές, αλλά και τις χαμένες και έκανε πολύ πιο εύκολη τη ζωή των Βερόν, Στάνκοβιτς και Νέντεβντ. Σαν προπονητή, το έχω ξαναγράψει, δεν τον ξέρω και δε θα γίνω «Πυθία». Αλλά την προσωπικότητά του την ήξερα και ήθελα να τη δω ξανά.

Πηγαίνοντας λοιπόν το πρωί της Κυριακής στα Σπάτα ήθελα να δω πως εκφράζεται, πως επικοινωνεί με τους ρεπόρτερ και με τον κόσμο. Γιατί είναι εντελώς διαφορετικά όταν βλέπεις κάποια από την τηλεόραση και πολύ πιο άμεσα όταν τα βλέπεις δια ζώσης.

Ο Αλμέιδα λοιπόν δε μίλησε για μεταγραφές, δε μίλησε για παίκτες, δε μίλησε για διατάξεις και συστήματα. Μίλησε όμως για κάποια συστατικά που έκαναν μπαμ από μακριά ότι δεν υπήρχαν. Αγάπη, Ένωση, Πάθος, Αυτοθυσία…

Οι παίκτες και η λέξη «Ένωση»

Οι παίκτες της ΑΕΚ τα προηγούμενα χρόνια, -όχι όλοι το ξεκαθαρίζω- δεν αγαπούσαν ούτε την ΑΕΚ, ούτε τη δουλειά τους. Δεν κυνηγούσαν καν τα όνειρά τους. Βολεύονταν στο να φορτώνονται όλοι οι άλλοι τα σφάλματα και έκαναν ότι γούσταραν. Και σε αυτό φυσικά και έχει τεράστια ευθύνη η διοίκηση και όσοι τους χάιδευαν.

Η λέξη «Ένωση» ήταν άγνωστη. Το έβλεπες ακόμα και σε πανηγυρισμούς γκολ. Σκόραρε κάποιος και αντί να γίνουν όλοι ένα κουβάρι, πήγαιναν τρεις τέσσερις πάνω του. Το έβλεπες όταν κινδύνευε η ομάδα και αντί να μάχονται όλοι, οι μισοί έδειχναν σαν προπονητές στους άλλους τι πρέπει να κάνουν.

Όσο για το πάθος, ήταν σχεδόν ανύπαρκτο. Το έβλεπες στις μούρες τους. Είναι δυνατόν να είσαι μπροστά στο σκορ στο Ηράκλειο με 3-0 να γίνεται το ματς 3-2 και να μη μασάς σίδερα; Είναι δυνατόν να σκοράρεις στο Κύπελλο με τον Πάοκ και να μην πεθαίνεις μέσα στο γήπεδο για να πάρεις την πρόκριση. Είναι δυνατόν να επιτρέπεις στον Ολυμπιακό να σε διασύρει μέσα στο ΟΑΚΑ; Πάθος έβγαζε μόνο η εξέδρα. Μόνο.

Όσο για την αυτοθυσία, ναι υπήρξαν ποδοσφαιριστές που έπαιξαν με προβλήματα τραυματισμού, αλλά αυτοί που αδιαφορούσαν ήταν πολλοί περισσότεροι. Δεν τους ένοιαζε.

Τα τέσσερα συν ένα «συστατικά» που θα καθορίσουν το μέλλον

Το μεγάλο «αν»

Αν λοιπόν τη νέα χρονιά δούμε έντεκα φανέλες μέσα στην «Αγιά-Σοφιά» που θα έχουν αυτά τα συστατικά, τότε δεδομένα με τη βοήθεια και του κόσμου, θα έρθουν και καλύτερα αποτελέσματα.

Αν δούμε παίκτες που δεν την κοπανάνε ανήμερα του αγώνα για να πάνε διακοπές ή δε φεύγουν στο ημίχρονο για να προλάβουν το αεροπλάνο, τότε «ναι», θα δούμε μία διαφορετική ΑΕΚ. Είμαι σίγουρος για αυτό.

Αν δούμε τον οποιονδήποτε καραγκιόζη να έρχεται στο γήπεδό μας και να πουλάει μαγκιές ή να το κάνει στο γήπεδό του και με τη μία όλος ο… πάγκος ο δικός μας να τον βάζει στη θέση του, τότε ναι η ομάδα θα αποκτήσει team spirit και δε θα είναι ούτε soft, ούτε light.

Το ποδόσφαιρο είναι θέληση, είναι πάθος, είναι αυτοθυσία και αγάπη. Και αν θα δούμε τους παίκτες της ΑΕΚ να κυνηγάνε κάθε μπάλα, όχι αυτή που είναι χαμένη, αλλά αυτή που είναι διεκδικήσιμη 50-50 και όχι να βλέπουμε τον αντίπαλο να παίρνει κατοχές και να σουτάρει ανενόχλητος, τότε ναι θα πάμε καλύτερα.

Οι μεγάλες διαφορές

Όταν είχε έρθει ο Μιγκέλ Καρντόσο απόλυτα «διαβασμένος» στην παρουσίασή του, μας είχε κάνει όλους να εκπλαγούμε. Τότε είχα γράψει συγκεκριμένα: «Στα λόγια πήρε άριστα! Τώρα μετράνε οι πράξεις!»

Μέσα στο κείμενο δε, σημείωνα τα εξής: «Από εδώ και πέρα μετράνε οι πράξεις. Η ΑΕΚ χρειάζεται μεταγραφές! Προσθήκες ποιότητας στο ρόστερ της. Πρέπει να βρει πολλούς… Πόνσε. Και πρέπει να τους βρει γρήγορα. Για να μπορέσει ο προπονητής να τους περάσει όλα όσα πρέπει από την πρώτη μέρα της δουλειάς. Διότι αν γίνει ότι έγινε πέρσι που πήραμε Πόνσε, Μπογέ και Άλεφ μετά το τέλος της προετοιμασίας και τον Γιαννιώτα στο τέλος, η ευθύνη δε θα είναι κανενός προπονητή αλλά μόνο της διοίκησης. Και φυσικά, μετά έρχεται η δουλειά στο χορτάρι. Αυτά που θα κάνει ο ίδιος στην Πολωνία και στην Αθήνα αμέσως μετά. Η ποιότητα των προπονήσεων, η ένταση, η μεταδοτικότητα. Δεν αρκεί να έχεις το… ασκησιολόγιο του Ζοσέ Μουρίνιο, όπως είχε ο Ζοσέ Μοράις και απέτυχε παταγωδώς…». Τελικά όλα πήγαν στραβά…

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί με τον Μοράις, αλλά και με τον Γιαννίκη. Και με την ευθύνη της διοίκησης φάγαμε τα μούτρα μας.

Τα τέσσερα συν ένα «συστατικά» που θα καθορίσουν το μέλλον

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να έρθουν γρήγορα και άλλες μεταγραφές

Η ΑΕΚ ξεκίνησε χθες προετοιμασία με ένα νέο παίκτη και σήμερα αναμένεται και ο δεύτερος. Λείπουν ακόμα πολλά κομμάτια του παζλ. Δύο στόπερ που θα έρθουν για βασικοί, ένα ακόμα χαφ που ενδεχομένως να είναι ο Πινέδα, ένα εξτρέμ γιατί ο Άμραμπατ είναι ακόμα αλλού και ένα σέντερ φορ. Τουλάχιστον ο ένας -εκ των δύο- στόπερ θα πρέπει να κλείσει μέσα στην εβδομάδα ή στη χειρότερη περίπτωση μέχρι να φύγει η ομάδα για την προετοιμασία.

Γκατσίνοβιτς και Γιόνσον είναι δύο πολύ καλές λύσεις για το ελληνικό πρωτάθλημα στο 8 και στο 6. Δεν φτάνουν όμως αυτοί και από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω και στην ΑΕΚ το ίδιο λένε και προσπαθούν να κάνουν ανάλογες κινήσεις και σε άλλες θέσεις. Κάποιες περιπτώσεις μπορεί να τραβήξουν. Δεκτό και κατανοητό. Αλλά ο Αλμέιδα πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά από τη διοίκηση πρώτα από όλους και μετά από τους ρεπόρτερ και τον κόσμο.

Η γλώσσα του σώματος του Αλμέιδα, αλλά και τα όσα είπε δεν με κάνουν να αισιοδοξώ για τη δουλειά του, αλλά για τη φιλοσοφία και τη νοοτροπία του. Τη δουλειά του θα τη δούμε στον «καθρέφτη» του αγωνιστικού χώρου και θα την κρίνουμε.

ΥΓ: Το γεγονός πως ο Κάρλος Ρόα έχασε πριν από τρεις μέρες τη μητέρα του και όμως ήταν κανονικά στην πρώτη της ΑΕΚ δείχνει πάρα πολλά πράγματα. Το κυριότερο πόσο σημαντικό θεωρεί το project που έχει πλέον μπροστά του ο εκ των βασικών συνεργατών του Αλμέιδα. Θερμά συλλυπητήριά, μέσα από την καρδιά μας…

Η Ανάλυση του ΑΕΚ-Παναθηναϊκός από τον Άκη Ζήκο | AEK After 25/04/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X