Ετσι έγινε η ΑΕΚ της Ρεάλ το φόβητρο! (VIDEO)

Ετσι έγινε η ΑΕΚ της Ρεάλ το φόβητρο! (VIDEO)

Ιστορικό ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια με την κορυφαία ευρωπαϊκή ομάδα εκείνης της εποχής Ρεάλ Μαδρίτης να τα βρίσκει σκούρα απέναντι στη σπουδαία ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές σελίδες της ΑΕΚ δεν γράφτηκαν μόνο στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ. Στα παλαιότερα χρόνια, όταν οι συμμετοχές και οι επιτυχίες των ελληνικών ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις ήταν σπανιότερες, είχαν διεξαχθεί διεθνείς φιλικοί αγώνες που έμειναν στην ιστορία.

Η Νέα Φιλαδέλφεια έζησε πολλά μεγάλα ραντεβού της ΑΕΚ με τους κορυφαίους του διεθνούς ποδοσφαίρου. Σε ένα από αυτά, σαν σήμερα πριν από 57 χρόνια, η ΑΕΚ φιλοξένησε τη μεγάλη Ρεάλ Μαδρίτης που είχε κατακτήσει τα πέντε πρώτα Κύπελλα Πρωταθλητριών από το 1956 έως το 1960 και που έμελλε να κατακτήσει και το έκτο το 1966.

Το τελικό 3-3, αν και φιλικό, προκάλεσε αίσθηση και πανηγυρίστηκε από τους Ελληνες φιλάθλους. Ηταν το αποτέλεσμα που ενέπνευσε τον στιχουργό Χρήστο Κολοκοτρώνη να συμπεριλάβει στον ύμνο της ΑΕΚ τον στίχο «και της Ρεάλ το φόβητρο έγινε τα’ όνομά σου», αλλά και πυροδότησε το σίριαλ Παπαϊωάννου.

Οι άνθρωποι της Ρεάλ εντυπωσιάστηκαν από το ταλέντο του, πρόσφεραν τέσσερα εκατομμύρια δρχ. για να τον κάνουν δικό τους, αλλά η διοίκηση της ΑΕΚ δεν τον παραχώρησε. Άρχισε έτσι η… ανταρσία του παίκτη που απείλησε να εγκαταλείψει για πάντα την μπάλα προς όφελος του… τραγουδιού (καλλίφωνος γαρ) στο πλευρό του φίλου του Στέλιου Καζαντζίδη, αλλά στο τέλος τα βρήκε με τον σύλλογό του –με τα απαραίτητα ανταλλάγματα βέβαια- και συνέχισε την καριέρα του στην ΑΕΚ.

Αφορμή, όμως, για όλα αυτά υπήρξε το φιλικό της Τετάρτης 12 Μαϊου 1965. Περίπου σαράντα χιλιάδες που συνωστίστηκαν στις εξέδρες του γηπέδου της ΑΕΚ αλλά και σχεδόν άλλοι τόσοι πο0υ έμειναν απ’ έξω και που για ώρες είχαν δημιουργήσει… κυκλοφοριακό σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων γύρω από τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Πέντε ώρες πριν τη σέντρα (5.30 μ.μ.) το γήπεδο είχε σχεδόν γεμίσει από κόσμο εξοπλισμένο με… τρόφιμα, τράπουλες και τάβλι για να περάσει η ώρα! Συνέβη ακόμα και το ευτράπελο να αναζητηθεί από τα μεγάφωνα του γηπέδου ένας ναυτικός ονόματι Σκαφίδας, τον οποίον τον περίμενε το καράβι του στον Πειραιά για να σαλπάρει! Τα εισιτήρια ήταν 29.158 και οι εισπράξεις 1.821.885 δρχ.

Η μεγάλη Ρεάλ του (38χρονου πια, αλλά πάντα μεγάλου σε αξία) Φέρεντς Πούσκας θα ερχόταν για μια μοναδική παράσταση. Τελικά, όμως, η ΑΕΚ ήταν αυτή που κέρδισε τον θαυμασμό. Η ελληνική ομάδα (προπονητής εκείνη την εποχή ήταν ο Αυστριακός Μίλερ) μπήκε ορμητικά στο ματς και προηγήθηκε με 2-0 στα πρώτα 16’.

Το πρώτο γκολ ήρθε στο 11’ με σουτ του Κώστα Παπαγεωργίου και το δεύτερο στο 16’ με ατομική ενέργεια του Μίμη Παπαϊωάννου. Ο ίδιος μάλιστα είχε πει στο παρελθόν ότι ήταν τόσο μεγάλη η προσπάθεια που κατέβαλε σε εκείνη τη φάση, ώστε στο τέλος της είχαν… αδειάσει τα πνευμόνια του από αέρα και δεν είχε δύναμη ούτε να φωνάξει «γκολ»!

Η Ρεάλ μείωσε στο 40’ με τον Πούσκας, αλλά με το ξεκίνημα του β’ μέρους έγινε το 3-1. Σκόρερ και πάλι ο Παπαϊωάννου, αυτή τη φορά με αριστουργηματική κεφαλιά μετά από σέντρα του Παπαγεωργίου. Πολύ γρήγορα, όμως, η Ρεάλ αντέδρασε και ισοφάρισε με τα γκολ των Πίρι (με κόντρα στο πόδι του Μπαλόπουλου) στο 50’ και Μπουένο στο 57’.

Η ΑΕΚ προσπάθησε να ανακτήσει το προβάδισμα και έχασε ευκαιρίες, αλλά το 3-3 δεν άλλαξε. Και πάλι όμως, μια ισοπαλία με τη Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα για την ΑΕΚ και ο κόσμος της έφυγε υπερήφανος από το γήπεδο.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Πετράκης (46’ Σεραφείδης) Κεφαλίδης, Σοφιανίδης (85’ Κανελλόπουλος) Ιορδάνου, Μπαλόπουλος, Σκευοφύλαξ, Σταματιάδης, Παπαγεωργίου, Νεστορίδης, Πετρίδης (46’ Πομώνης) Παπαϊωάννου

ENWSI TV: ΟΛΟ το ΑΕΚ talk για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό με Καζαντζόγλου και Λούπο
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X