Μακριά από συναισθηματισμούς, το χτίσιμο της νέας ΑΕΚ

Μακριά από συναισθηματισμούς, το χτίσιμο της νέας ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής του ρόστερ της νέας σεζόν στην ΑΕΚ, που θα ξεκινήσει από την Κυριακή

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Κατά πώς λένε και κατά πώς φαίνεται και από τις σημερινές εξελίξεις στο θέμα του Αλμέιδα, η ΑΕΚ μέχρι και το τέλος της εβδομάδας θα έχει κλείσει το θέμα του προπονητή.

Δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά ούτε πως τελικά θα γίνει έτσι, αν δεν πέσουν οι τζίφρες, ούτε πολύ περισσότερο πως όλο αυτό έγινε πραγματικά σωστά. Αλλά οψόμεθα μέχρι να έχουμε όλα τα δεδομένα στο τραπέζι. Αυτό που δεδομένα (θα) είναι μια σωστή κίνηση, για καθαρά πρακτικούς λόγους, είναι πως θα μπορεί ήδη από τώρα ο νέος προπονητής, να ξεκινήσει να δουλεύει τον σχεδιασμό της ομάδας για τη νέα σεζόν.

Αν όντως γίνει πράξη αυτό που ακούγεται και που λέγεται και που είναι στόχος, να κλείσει το θέμα του πάγκου μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αυτό θα σημαίνει πως η ΑΕΚ θα μπει στον δεύτερο γύρο των πλέι οφ, με τον προπονητή της νέας σεζόν να βρίσκεται στην εξέδρα και να παρακολουθεί, να σημειώνει και να αξιολογεί. Δεν είναι καθόλου μικρή υπόθεση αυτό. Και είναι κάτι που η ΑΕΚ το κάνει για πρώτη φορά. Όλες τις προηγούμενες, αυτή η διαδικασία δεν είχε γίνει ποτέ εγκαίρως. Ή τουλάχιστον τόσο γρήγορα όσο τώρα.

Θα κρίνει από την κερκίδα, αλλά μόνο αγωνιστικά

Από την στιγμή που ο καινούργιος προπονητής θα έχει την πολυτέλεια να παρακολουθήσει και να αξιολογήσει εν δράσει το υπάρχον υλικό και να πάρει αποφάσεις για την ΑΕΚ της επόμενης σεζόν, νομίζω πως είναι πολύ κομβικό όλη αυτή η διαδικασία να μείνει μακριά από κάθε λογής συναισθηματισμούς. Και δεν εννοώ φυσικά από την πλευρά του νέου προπονητή, που αν όπως όλο δείχνουν είναι ο Αλμέιδα, είναι ζήτημα αν γνωρίζει καλά – καλά δυο ή τρεις ποδοσφαιριστές από το ρόστερ. Αυτό αφορά τον οργανισμό της ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ είναι ένας οργανισμός που, κακά τα ψέματα, αφήνει πολύ το κομμάτι το συναισθηματικό να επηρεάσει και πολλές φορές να καθορίσει τις αποφάσεις της. Είναι στοιχείο του dna της ομάδας. Κάποιες φορές της έχει βγει σε καλό, κάποιες άλλες σε κακό. Σίγουρα όμως, αυτή την φορά, η διαδικασία του χτισίματος της νέας ΑΕΚ, θα πρέπει μείνει μακριά από συναισθηματισμούς. Το ακούω πολύ και από πολλούς, πως ο τάδε ή ο δείνα ποδοσφαιριστής, δεν γίνεται να μην μπει στην Αγιά Σοφιά ή πρέπει οπωσδήποτε να μπει στην Αγιά Σοφιά. Αν το πάμε έτσι, καήκαμε.

Θα πρέπει η ΑΕΚ να έχει πολύ καθαρό, πως το κριτήριο για το ποιος θα μπει με την ομάδα στο νέο γήπεδο, θα είναι καθαρά αγωνιστικό. Η βάση θα πρέπει να είναι το τι μπορεί να προσφέρει και όχι τι έχει προσφέρει μέχρι τώρα συνολικά ένας ποδοσφαιριστής. Θα είναι μεγάλο λάθος της ΑΕΚ, να μπει στην διαδικασία να βάλει παίκτες στο ρόστερ της ομάδας του νέου γηπέδου, ως επιβράβευση για όσα έχουν δώσει στο κλαμπ μέχρι τώρα. Εκτός αν κάποιος δεχθεί επί της ουσίας να μπει τιμής ένεκεν, αποδεχόμενος απολύτως έναν ρόλο απολύτως συμπληρωματικού στο ροτέισον της ομάδας. Αυτό το συζητάμε. Σε κάθε άλλη περίπτωση, τα κριτήρια θα πρέπει να είναι αγωνιστικά και μόνο.

Ακόμα και ένας παίκτης όπως είναι ο Αραούχο, που πραγματικά ο κόσμος τον λατρεύει, ο λόγος που δεδομένα θα είναι μέσα στο ρόστερ και της επόμενης σεζόν, είναι επειδή πρόκειται για παικταρά. Μια περίπτωση που καθαρά αγωνιστικά, ειδικά ένας προπονητής σαν τον Αλμέιδα, θα την λατρέψει. Και δεν έχει να κάνει καθόλου με το συναίσθημα. Αυτό θα πρέπει να ισχύει και μ’ όλους ανεξαιρέτως τους ποδοσφαιριστές του ρόστερ. Ειδικά αυτούς που έχουν διαγράψει έναν πολύ σημαντικό κύκλο προσφοράς στην ΑΕΚ, αλλά ο κύκλος αυτός φαίνεται καθαρά αγωνιστικά να έχει κλείσει.

Αυτοί που θα προσφέρουν στην ΑΕΚ όχι αυτοί που προσέφεραν

Η ΑΕΚ δεν πρέπει να έχει καμία αγκύλωση στην διαδικασία κτισίματος του ρόστερ, που αφορά συναισθηματισμούς και αυτό θα πρέπει να το κάνει καθαρό και στον καινούργιο προπονητή. Αυτόν δηλαδή που θα κάνει τις επιλογές. Πρέπει ο οργανισμός της ομάδας, να περάσει στον προπονητή το μήνυμα, πως για το κλαμπ δεν υπάρχει το «αυτός ο παίκτης πρέπει να μπει στην Αγιά Σοφιά γιατί μέχρι τώρα ήταν ο αρχηγός μας ή διότι έχει προσφέρει στην ομάδα από το 2015 ή επειδή έχει κάνει τατουάζ ΑΕΚ». Υπάρχει μόνο το «κράτα στο ρόστερ αυτούς που θεωρείς αγωνιστικά πως σου κάνουν γι αυτό που θέλεις να κτίσεις».

Αν τώρα ο προπονητής κρίνει πως κάποιοι δεν έχουν κλείσει αγωνιστικά τον κύκλο τους, παρότι η φετινή σεζόν ενδεχομένως έδειξε το αντίθετο, με γειά του και χαρά του να τους κρατήσει. Και να πάρει και την σχετική ευθύνη φυσικά. Κανείς δεν πρέπει οπωσδήποτε να φύγει. Όμως από την άλλη μεριά, δεν θα πρέπει να υπάρχει και η λογική πως κάποιοι θα πρέπει οπωσδήποτε να μείνουν. Τις αποφάσεις για την ομάδα της νέας σεζόν η ΑΕΚ θα πρέπει να τις πάρει χωρίς συναισθηματισμούς. Και ο νέος προπονητής θα πρέπει οπωσδήποτε αυτό το ελεύθερο να το έχει ξεκάθαρα. Τις επιλογές του, να τις κάνει αποκλειστικά και μόνο με αγωνιστικά κριτήρια και αυτό να αποτελεί επί της ουσίας πολιτική του ίδιου του κλαμπ. Αλλιώς σωστή δουλειά δεν πρόκειται να γίνει.

Η Ανάλυση του ΑΕΚ-Παναθηναϊκός από τον Άκη Ζήκο | AEK After 25/04/24 (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X