Ο Βράνιες που όντως καίει λάδια και η ΑΕΚ που καλείται να αναθεωρήσει για τους στόπερ της

Ο Βράνιες που όντως καίει λάδια και η ΑΕΚ που καλείται να αναθεωρήσει για τους στόπερ της
Photo Credits: INTIME

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για την πτωτική πορεία του Βράνιες και πως το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ηλικία του Τζαβέλλα δείχνει ανάγκη για αναθεώρηση

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

«Ο Βράνιες δεν είναι κακό παιδί. Έχει την τρέλα του. Δε νομίζω όμως ότι υπάρχει θέμα. Είναι καμένα λάδια, δεν τα βάζεις σε νέο αυτοκίνητο». Ήταν 18/5 όταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης ακύρωνε με «ευφυολόγημα» την πιθανότητα επανένταξης του Όγκνιεν Βράνιες στο ρόστερ της ΑΕΚ. Έναν μήνα και τρεις ημέρες αργότερα, στις 21/6, ο Βόσνιος υπέγραφε για 2+1 χρόνια στην Ένωση. Οι περισσότεροι συμφωνήσαμε τότε ότι ήταν μια καλή προσθήκη, προφανώς αναγνωρίζοντας και τη διαχρονική παθογένεια της ομάδας να παραμένει εγκλωβισμένη στο παρελθόν της. Συμβιβασμός με την πραγματικότητα του club.

Θα προσπεράσω το θέμα της ανακολουθίας λεγομένων και πράξεων, άλλωστε όποιος γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις και μαζί έχει την ικανότητα να «διαβάζει» πίσω από τις λέξεις, μπορούσε να αντιληφθεί ότι ο Μελισσανίδης «μπλόφαρε» για να χαμηλώσει τους τόνους και μαζί να στείλει μήνυμα στην Άντερλεχτ ότι δεν ενδιαφέρεται. Ήταν μια έξυπνη κίνηση σε μια μεταγραφική παρτίδα πόκερ. Υπήρχε ένας και μοναδικός τρόπος να αφιχθεί ο Βράνιες στην Ελλάδα: ως ελεύθερος! Κι εν τέλει, αυτό συνέβη.

Αν πάντως κάπου μέσα σε λεγόμενα του προέδρου της ΑΕΚ, υπήρχε και μια δόση αλήθειας, αυτή τώρα αρχίζει να αναδύεται. Ο Βράνιες όντως καίει λάδια. Δεν είναι ο στόπερ που ήταν δύο χρόνια πριν, υπολείπεται σημαντικά σε έκρηξη και ταχύτητα, τελευταία μάλιστα εμφανίζει και νεύρα αν και οι έξι κίτρινες κάρτες σε δεκαπέντε 90λεπτα στο πρωτάθλημα -παρεμπιπτόντως είναι ο μοναδικός που το έχει καταφέρει να παίξει τόσο- είναι απόλυτα φυσιολογικός αριθμός για τον πιο δυναμικό στόπερ της Ένωσης. Καλά τα πηγαίνει εκεί. Όμως αν καθίσεις και το ψάξεις, είναι μέσα σε τόσα γκολ που η ομάδα έχει δεχθεί, όσο ενδεχομένως να μην υπήρξε σε όλο το εύρος των προηγουμένων θητειών του στην ΑΕΚ.

Ναι, καίει λάδια. Όμως τι άλλο πιο φυσιολογικό; Δεινόν το γήρας, ου γαρ έρχεται μόνον. Πατάει στα 33 του ο Βράνιες, δεν είναι παιδάκι πια. Αθληταράς, με σωστή εξωγηπεδική ζωή, προσεγμένη διατροφή, καθόλου αλκοόλ, όμως είναι άνθρωπος. Η κατηφόρα είναι μπροστά και είναι εξίσου αμείλικτη για όλους τους ποδοσφαιριστές. Το θέμα είναι τι κάνεις για να τον προστατέψεις και μαζί να τον αξιοποιήσεις καλύτερα προς όφελος σου. Δεν έχει τελειώσει, σίγουρα είναι ικανός για να προσφέρει ακόμα. Αρκεί να υπάρχει συνειδητοποίηση για το ποιος είναι σήμερα και όχι ταύτιση με το ποιος ήταν τέσσερις σεζόν πίσω.

Ο στόπερ που δεν ήρθε, ο Τζαβέλλας, ο Μήτογλου και οι «εξαφανισμένοι»

Το περασμένο καλοκαίρι, η ΑΕΚ κοίταξε αρκετές περιπτώσεις κεντρικών αμυντικών που θα μπορούσαν να συγκριθούν με την επιλογή του Ντμιτρό Τσιγκρίνσκι το καλοκαίρι του 2016, όταν ο Ουκρανός αφίχθη σε εξαιρετική ηλικία και με διαπιστωμένη ποιότητα από τις προηγούμενες θητείες του, έστω κι αν ήταν μόνιμα αλλοιωμένες από τραυματισμούς. Έδωσε δύο πολύ καλές σεζόν στην ομάδα και ακόμα τρεις που όταν ήταν ενεργός, ξεχώριζε σαν τη μύγα μέσα στο γάλα. Δεν βρήκε -κακώς ασφαλώς- ανάλογο στόπερ η ομάδα κι επιλέγοντας να πάρει τα χαμηλότερα δυνατά ρίσκα, επέλεξε τον Βράνιες και τον Τζαβέλλα.

Από τη θεωρία, περάσαμε στην πράξη. Οι δυο τους μαζί, δεν συνθέτουν σε καμία περίπτωση αυτό που στην ΑΕΚ περίμεναν όταν αποφάσισαν να τους «παντρέψουν» στο κέντρο της άμυνας. Με τον Τζαβέλλα δίπλα του, ο Βράνιες έχει κάνει τα χειρότερα παιχνίδια του φέτος, παρόλο που ο Έλληνας διεθνής στέκεται καλύτερα. Δεν ήταν τυχαία, ούτε συμπτωματική η επιλογή του Γιαννίκη με το που ανέλαβε, να τους χωρίσει. Με τον Μήτογλου δίπλα του, ο Βράνιες ήταν καλύτερος και ο μικρός εξελισσόταν. Αίφνης ο προπονητής, μετά μάλιστα το πολύ καλό ματς του πρώην στόπερ του Βόλου απέναντι στον Μακέντα, αποφάσισε να επαναφέρει την -κατ’ εμέ προβληματική- συνεύρεση. Στο ματς με τον ΟΦΗ φάνηκε ξεκάθαρα πόσο ο Βόσνιος υποφέρει από αυτή τη συνύπαρξη.

Δεν έχει σημασία το ποιος φταίει, γιατί να κατηγορήσουμε άλλωστε τον Τζαβέλλα από τη στιγμή που εκείνος λειτουργεί καλύτερα; Σημασία έχει το να βρει η ομάδα γιατί αποφάσισε να απενεργοποιήσει την προώθηση του Μήτογλου κι ενώ παράλληλα το -κατά πολλούς εντός της ομάδας- πιο δυνατό project όλων, ο Ζίγκα Λάτσι, παραμένει εγκλωβισμένος στην ΑΕΚ Β και αναζητεί διέξοδο, έχοντας ήδη αιτηθεί να παραχωρηθεί ως δανεικός για να παίξει σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας. Για τον Σβάρνα τι να πω… Ουδέποτε με είχε πείσει, αλλά στο φινάλε κρατά και αυτός μια θέση στο ρόστερ. Αν πρέπει να αδειάσει χώρο, ε, ας φροντίσει και η ομάδα ώστε να συμβεί αυτό.

Εν κατακλείδι… Η ΑΕΚ πρέπει να αναθεωρήσει. Αυτοί που έχει δεν είναι κακοί παίκτες, όμως κάποιοι «γερνούν» επικίνδυνα και ταυτόχρονα δεν ταιριάζουν μαζί. Άλλοι προσπαθούν να καταλάβουν το ρόλο τους, δίχως η στόχευση να είναι ξεκάθαρη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων δε, είναι ότι η ομάδα δεν απέκτησε τον κεντρικό αμυντικό που θα αποτελούσε το σημείο αναφοράς της, αυτόν που δίπλα του όλοι θα «κούμπωναν» αρμονικά διότι η κλάση του θα ήταν υπέρτερη. Αν πίστεψαν ότι αυτός θα ήταν ο Βράνιες, τώρα θα πρέπει να το πάρουν πίσω. Τον Γενάρη μάλιστα, εφόσον είναι εφικτό…

Δείτε την τελευταία εκπομπή του ENWSI TV:

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X