Eρευνα: Οι ήττες της ομάδας σου αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Eρευνα: Οι ήττες της ομάδας σου αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Κάντιθ έδειξε ότι πολλά καρδιαγγειακά επεισόδια σχετίζονται με το άγχος που προκαλεί ένας αγώνας ποδοσφαίρου.

Το άγχος σε φυσιολογικά επίπεδα είναι φυσική απόκριση του οργανισμού σε καταστάσεις έντασης, φόβου, κινδύνου. Συναίσθημα απαραίτητο για να μπορεί ο άνθρωπος να τις διαχειρίζεται σωστά. Σε μεγάλες δόσεις και διάρκεια όμως, προκαλεί σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ένας οπαδός, που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, αν ζει ένα παιχνίδι με ένταση, στα «κόκκινα», έχει περισσότερες πιθανότητες να πάθει έμφραγμα ή κάποιο άλλο καρδιαγγειακό νόσημα.

Μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Puerta del Mar στο Κάντιθ και παρουσιάστηκε στο Συνέδριο SEC για την Καρδιαγγειακή Υγεία, κατέγραψε μικρότερο αριθμό καρδιαγγειακών επεισοδίων σε άτομα υψηλού κινδύνου, όταν η Κάντιθ επικρατεί σε έναν αγώνα και μεγαλύτερο όταν χάνει!

«Το άγχος είναι μέρος της ζωής του καθενός, αλλά αν αυτή η απόκριση είναι υπερβολική, είτε σε διάρκεια, είτε σε ένταση, μπορεί να υπερφορτώσει διαφορετικά συστήματα, όπως το καρδιαγγειακό σύστημα και να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις, όπως ισχαιμική καρδιοπάθεια, άγχος, κατάθλιψη μεταξύ άλλων», επισημαίνει ο Δρ. Juan Enrique Puche.

Για την ανάλυση της εν λόγω έρευνας που δημοσιεύτηκε στη «La Nacion», συγκεντρώθηκαν και μελετήθηκαν περιστατικά στα επείγοντα των νοσοκομείων της πόλης της Ανδαλουσίας, που εμφάνισαν πόνο στο στήθος και εισαγωγές για οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, σύμφωνα με το καλεντάρι της τοπικής ομάδας κατά τα έτη 2018, 2019 και 2020. Σε αυτήν την περίοδο, μελετήθηκαν περισσότερα από 10.000 άτομα, εκ των οποίων περίπου 2.000 εισήχθησαν για έμφραγμα ή στηθάγχη.

Ένα από τα πρώτα ευρήματα της μελέτης είναι ο σαφώς μικρότερος αριθμός επισκέψεων στα επείγοντα περιστατικά τις ημέρες που παίζει η Κάντιθ. Προσοχή όμως εδώ, τις ημέρες που χάνει, ο αριθμός αυξάνεται. Όσον αφορά τις εισαγωγές για ισχαιμική καρδιοπάθεια, οι ημέρες κατά τις οποίες η Κάντιθ έχασε εντός έδρας αυξήθηκαν, ενώ τις ημέρες που κέρδισε εκτός έδρας, μειώθηκαν. Σχετικά με τα εμφράγματα στους άνδρες, παρατηρήθηκε αύξηση όταν η Κάντιθ αγωνίζεται εντός έδρας!

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι συνεπή με εκείνα πολλών άλλων ερευνών. Το σωματικό και το συναισθηματικό στρες έχει πολλές φορές συσχετιστεί, στην επιστημονική βιβλιογραφία, με τις αρρυθμίες και το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο. Αρκετές διεθνείς μελέτες λοιπόν, έχουν επισημάνει τη σχέση των αθλητικών γεγονότων με τις εισαγωγές ένθερμων οπαδών στα νοσοκομεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X