Ο Αρης είναι αντίπαλος μόνο λόγω Ολυμπιακού

Ο Αρης είναι αντίπαλος μόνο λόγω Ολυμπιακού
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης για το ΑΕΚ-Αρης

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Είχε μεγάλο ενδιαφέρον η εβδομάδα, από… αντιδράσεις που εισέπραξα για το blog εδώ στο enwsi.gr στις αρχές της, σε σχέση με τον Άρη – Κάρυ Γ΄. Εδώ να διευκρινίσω πως το «Γ΄» μπαίνει αναγκαστικά πλέον, καθώς οι ομάδες Β΄ συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Super League 2, άρα το «Β΄» που χρησιμοποιούσαμε ως τώρα για τη συγκεκριμένη ομάδα, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται πλέον.

Ευκαιρία παραμονές του ματς να διευκρινίσουμε ορισμένα πράγματα ακόμη. Παρατηρώ πως στον Άρη έχουν μια εκπληκτική προσαρμοστικότητα στην κατάσταση που περιβάλλει την ομάδα τους. Κάνουν σα να μη συμβαίνει τίποτα απ’ όλα όσα βλέπουμε οι υπόλοιποι και χαίρονται μεταξύ τους, με το να συζητάνε το πόσο προκαλεί ανησυχία ο Άρης και πόσο φοβούνται τον Άρη κλπ.

Ο Άρης είναι μεγάλο μέγεθος για το ελληνικό ποδόσφαιρο, γι’ αυτό δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Και αξίζει σεβασμού, τουλάχιστον μέχρι το χρονικό σημείο που ήταν η ομάδα που ξέραμε από μικροί. Μια από τις μεγάλες ομάδες της Θεσσαλονίκης, με πολύ κόσμο, με μια εξαιρετική δική της ποδοσφαιρική έδρα και με κατά καιρούς πολύ καλές ομάδες και αντίστοιχα πολύ καλούς ποδοσφαιριστές. Ο Άρης παραδοσιακά ήταν ένα πολύ υπολογίσιμος αντίπαλος, ειδικά στην έδρα του και πάντα οι αναμετρήσεις με την ΑΕΚ είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ειδικά στην Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Αθήνα, ήταν από τα σημαντικά ματς της σεζόν. Δεν θα εξετάσω εδώ την πτυχή που αφορά την ιστορία του Νίκου Ξηροκώστα, ούτε την εμετική συμπεριφορά μερίδας οπαδών του Άρη, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ο Άρης λοιπόν απασχολούσε στο μέτρο που απασχολούσε ως υπολογίσιμος αντίπαλος όταν είχες αγώνα μαζί του, καθώς από πλευράς στόχων πολύ σπάνια υπήρξε κάποια… επαφή. Γιατί απασχολεί σήμερα ο Άρης όμως;

Γι’ αυτό απασχολεί ο Αρης

Ο Άρης απασχολεί την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ ως προς την απόλυτη ταύτιση του σε όλα τα ζητήματα με τον Ολυμπιακό κι όχι ως Άρης. Αυτό καταλαβαίνω πως είναι πολύ δύσκολο να το δεχθούν οι οπαδοί και ο περίγυρος της ομάδας, αλλά δυστυχώς ισχύει και οριοθετεί στην εποχή μας το πως αντιμετωπίζουμε τον Άρη, με την συγκεκριμένη διοίκηση.

Οι ΑΕΚτζήδες που θα πάνε στο γήπεδο την Κυριακή, μπορεί μεν να πηγαίνουν να παρακολουθήσουν ένα ματς με τον Άρη, αλλά κακά τα ψέματα, αυτό που έχουν στο μυαλό τους είναι πως απέναντι από την ομάδα τους – για να το πούμε κομψά – θα υπάρχει ένας αντίπαλος ταυτισμένος με την πολιτική του ΟΣΦΠ. Αυτό είναι το μοναδικό στοιχείο που ενεργοποιεί αντανακλαστικά σε σχέση με τον σημερινό Άρη κι όχι φυσικά ο Άρης από μόνος του.

Πολλές ομάδες έχουν περάσει δύσκολα τα τελευταία 25 χρόνια, στα 20 από τα οποία το ελληνικό ποδόσφαιρο υπέφερε από την επίδραση της δράσης του ποδοσφαιρικού παρακράτους. Μέσα στην 20ετία αυτή, υπήρξαν εκείνοι που ήπιαν το πικρό ποτήρι ως το τέλος και η ΑΕΚ ήταν ένα κορυφαίο παράδειγμα. Άλλοι, μικρότερης εμβέλειας, επέλεξαν να ταυτιστούν, να δεθούν σε άρματα κλπ. Προσωρινά βρήκαν διέξοδο εκεί, οι περισσότεροι όμως το πλήρωσαν και συνεχίζουν να το πληρώνουν ακριβά. Κορυφαίο παράδειγμα ο ιστορικός Πανιώνιος.

Ο Άρης υπήρξε η επιλογή του συστήματος τότε, για να σωθεί σε βάρος της ΑΕΚ το 2012-2013. Είναι γνωστό και έχουμε καταλάβει περισσότερα κι από διαλόγους για την υπόθεση της συμμορίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, πως για την ΑΕΚ υπήρξε σχέδιο αγοράς της από αχυρανθρώπους. Θυμάστε ενδεχομένως τους διαλόγους στους οποίους ο υποψήφιος αχυράνθρωπος, ζητούσε από το αφεντικό να του αφήσει και κανένα ματς να κερδίσει…

Προφανώς στα πλαίσια αυτά είχε ξεκινήσει τότε και η κουβέντα για δανεισμό του Φετφατζίδη, πατώντας στην απελπισία των ανθρώπων που έτρεχαν τότε την ΑΕΚ και προσπαθώντας να τους παγιδέψουν. Στην κινητοποίηση για να μη συμβεί ποτέ αυτό, κρίθηκαν πολλά για την συνέχεια της ΑΕΚ, την αξιοπρέπεια της κλπ. Θυμίζω πως παραμένει η μοναδική μεγάλη ομάδα που όσο κι αν στριμώχτηκε, ποτέ δεν δέχθηκε πράγματα που θα την σημάδευαν για πάντα. Ο ΠΑΟΚ για παράδειγμα έχει πωλήσει κατ’ επανάληψη σε ΟΣΦΠ και Παναθηναϊκό. Κάποια στιγμή πακέτο ακόμη και παίκτη και προπονητή. Ο Παναθηναϊκός πήρε πρόσφατα δανεικούς από τον ΠΑΟΚ! Μιλάμε για πράγματα αδιανόητα για το μέγεθος της ΑΕΚ, ακόμη και στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας της.

Αυτό που εκπροσωπεί σήμερα στα μάτια όλων των υπόλοιπων

Ο Άρης όμως, έχει πάρει τον χειρότερο δρόμο απ’ όλους τα τελευταία χρόνια. Κι όσο κι αν είναι σκληρό και δύσκολο να το παραδεχθούν δημόσια, ξέρουν πολύ καλά πως οι αναφορές στην ομάδα τους, δυστυχώς δεν αφορούν τον Άρη σαν Άρη, αλλά τον Άρη ως αυτό που εκπροσωπεί σήμερα στα μάτια όλων των υπόλοιπων. Το γεγονός πως αυτούς δεν τους πειράζει (κάτι που αποδεικνύει πως εκείνοι πρώτοι δεν αντιμετωπίζουν την ομάδα τους ως μεγάλη) δε σημαίνει πως δεν καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετωπίζουμε οι υπόλοιποι.

Οπότε όσες εκπομπές κι αν κάνουν, όσο εμετό και να βγάλουν, όσες συκοφαντίες και να εκτοξεύσουν, αυτό που βλέπει όλος ο κόσμος δεν μπορούν να το αλλάξουν. Και το μόνο που καταφέρνουν είναι να γίνονται παραδείγματα για να μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας να καταλάβουν τι σημαίνει απώλεια αξιοπρέπειας και τι είναι αυτό που ξεχωρίζει όσους έπεσαν μόνοι και σηκώθηκαν μόνοι, από αυτούς που για να επιβιώσουν έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν γη και ύδωρ.

Για κανέναν φίλαθλο της ΑΕΚ δεν είναι αντίπαλος ο Άρης την Κυριακή. Αντίπαλος είναι μια ομάδα που έχει δημιουργηθεί υπό συνθήκες που δημιουργούν ερωτηματικά που πηγάζουν από υποθέσεις σαν αυτές του Ρόουζ για παράδειγμα, που εδώ και κάμποσα χρόνια χάνει μόνιμα από μια και συγκεκριμένη ομάδα και που οι φίλοι της ΑΕΚ ανησυχούν για το τι προβλήματα θα επιχειρήσει να τους προκαλέσει όχι με επίκεντρο το ματς της Κυριακής, αλλά το μεθεπόμενο, με τον ΟΣΦΠ στο ΟΑΚΑ.

Το γεγονός πως ποτέ δεν θα αγγίξουν αυτά τα θέματα στον περίγυρο του αντιπάλου μας της Κυριακής, πέρα από ύβρεις για όσους αναφέρονται σε αυτά, μιλάει από μόνο του.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X