Αντιστέκεται σθεναρά στην εξαγορά της Νιουκάστλ η Διεθνής Αμνηστία!

Αντιστέκεται σθεναρά στην εξαγορά της Νιουκάστλ η Διεθνής Αμνηστία!
Photo Credits: INTIME

Η εξαγορά της Νιουκάστλ από το Σαουδαραβικό fund έχει εγείρει μεγάλα ερωτήματα και η Διεθνής Αμνηστία αντιδρά ξανά

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το ζήτημα της εξαγοράς της Νιουκάστλ από το Σαουδαραβικό Fund, ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, αν και χρειάστηκε να περάσουν 6 μήνες.

Ας πάρουμε την ιστορία απ’ την αρχή.

Στις 14 Απριλίου του 2020 όλα έδειχναν πως η Νιουκάστλ έμπαινε σε μία νέα εποχή. Ωστόσο έπειτα από 8 ημέρες,  το beIN Sports προτρέπει την Premier League να εμποδίσει την πώληση της Νιουκάστλ λόγω της κοινοπραξίας που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και από εκεί και έπειτα όλα μπλέκονται.

Η εξαγορά δεν προχωράει και συνεχώς έρχονται στο φως της δημοσιότητας παρανομίες στις οποίες έχουν προβεί οι Σαουδάραβες.

Μία εξ αυτών ήρθε στις 16 του Ιούνη, η οποία ανέφερε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου διαπίστωσε ότι «εξέχοντες Σαουδάραβες υπήκοοι» προώθησαν παράνομες εκπομπές, προκαλώντας αμφιβολίες για τα μέλη της κοινοπραξίας ότι είναι σε θέση να περάσουν το «τεστ της ιδιοκτησίας» της Premier League.

Η Διεθνής Αμνηστία και το beIN Sports

Ενδελεχής έρευνα σχετικά με τους Σαουδάραβες είχαν κάνει από εκείνη την περίοδο η Διεθνής Αμνηστία και το «beIN Sports», το οποίο είναι ο βασικός χορηγός και χρηματοδότης του Αγγλικού πρωταθλήματος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Independent», το οποίο παρακινήθηκε από τους δύο αυτούς φορείς, η Χατίς Τζενγκίζ υποστηρίζει πως ο πρίγκιπας, Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν κρύβεται πίσω από την εξαφάνιση του συντρόφου της, Τζαμάλ Κασόγκι.

Στην επιστολή της, λέει χαρακτηριστικά πως «αυτή η ντροπιαστική και διεφθαρμένη φήμη θα συνδεθεί με την Premier League αν προχωρήσει η εξαγορά της Νιουκάστλ. Το κύρος του αγγλικού ποδοσφαίρου θα καταστραφεί από τη σύνδεση με αυτούς που κάνουν το πιο απεχθή εγκλήματα και μετά θέλουν να τα ‘ξεπλύνουν’ και γι’ αυτό θέλουν να συνδεθούν με το ποδόσφαιρο.

Για να βελτιώσουν δηλαδή την εικόνα τους. Δεν μπορεί να επιτραπεί στο ποδόσφαιρο να γίνει κι αυτό μέρος της συγκάλυψης».

Γιατί απέτυχε τελικά τότε η συμφωνία;

Σίγουρα δεν υπήρχε κάποια δήλωση που να λέει ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Οι πλειοδότες πιστεύουν ότι η πίεση που ασκήθηκε στην Premier League, από την Διεθνή Αμνηστία, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, την αρραβωνιαστικιά του δολοφονημένου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και τους δικούς τους εταίρους μετάδοσης beIN Sports – τελικά πάγωσε τη συμφωνία.

Η συμφωνία προχώρησε όμως η Διεθνής Αμνηστία επέστρεψε…

Το Σαουδαραβικό fund με επικεφαλής την Αμάντα Στέιβλι, ολοκλήρωσαν την εξαγορά των «Ανθρακωρύχων» και ήδη σχεδιάζουν την επόμενη μέρα της Νιουκάστλ, όμως η Διεθνής Αμνηστία, εξακολουθεί να μην δέχεται αυτή τη συμφωνία.

Πριν μία εβδομάδα εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας εξέφρασε την έντονη ανησυχία της.

«Από τότε που συζητήθηκε για πρώτη φορά αυτή η συμφωνία, είπαμε ότι αποτελεί μια ξεκάθαρη προσπάθεια των σαουδαραβικών αρχών να ξεπλύνουν μέσω του αθλητισμού τα φρικτά ρεκόρ τους σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχοντας την αίγλη του ποδοσφαίρου», δήλωσε αρχικά ο Σάκα Ντέσμουκς, διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνέχισε

«Αντί να επιτρέψουμε σε όσους εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εισέλθουν στο αγγλικό ποδόσφαιρο απλώς και μόνο επειδή έχουν βαθιές τσέπες, ζητήσαμε από την Premier League να αλλάξει την έρευνα για τους ιδιοκτήτες και τους διευθυντές τους, για την αντιμετώπιση θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι τρομακτικό να μαθαίνεις ότι ο διάδοχος πρίγκιπας βρίσκεται στα πρόθυρα να πάρει αυτό που θέλει: να ξεπλύνει τη φήμη του και να σπιλώσει το όνομα του αθλητισμού.

Προτρέπω την Premier League να μην υποχωρήσει τώρα, αυτή είναι η στιγμή να δείξουμε θάρρος και αρχές. Θα δείξει στους δολοφόνους ότι δεν μπορούν να ξεπλύνουν τα εγκλήματά τους».

Ζήτησε συνάντηση με την Premier League

Το επόμενο βήμα από την ανακοίνωση είναι πάντα μία συνάντηση με τη διοργανώτρια αρχή, έτσι ώστε να γίνουν γνωστές οι θέσεις και των δύο πλευρών.

Μέχρι στιγμής, η Πρέμιερ Λιγκ έχει τοποθετηθεί στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Σαουδική Αραβία, αναφέροντας πως οι νέοι ιδιοκτήτες της Νιούκαστλ δεν εκπροσωπούν το σαουδαραβικό κράτος και ότι έχει λάβει νομικές διαβεβαιώσεις, πως δεν θα υπάρξει η παραμικρή παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας, στις υποθέσεις του συλλόγου.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X