Ο Μιλόγεβιτς για πρώτη φορά «είδε» την δική του ΑΕΚ

Ο Μιλόγεβιτς για πρώτη φορά «είδε» την δική του ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τα πρώτα περίπου 30’ λεπτά της απόδοσης της ΑΕΚ στο Αγρίνιο απέναντι στον Παναιτωλικό

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το πρώτο ημίωρο του αγώνα στο Αγρίνιο, το οποίο είναι ενδεχομένως το καλύτερο διάστημα παιχνιδιού που έχει παρουσιάσει η ΑΕΚ στον καιρό που δουλεύει με τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς, έμοιαζε με οπτικοποίηση του αγωνιστικού μοντέλου του Σέρβου προπονητή.

Στα μάτια κάποιου που είχε τύχει να παρακολουθήσει αρκετά παιχνίδια του Ερυθρού Αστέρα στην εποχή των παρουσιών στο Champions League, αυτό το μισάωρο την περασμένη Κυριακή ξυπνούσε εκείνες τις εικόνες. Μια ομάδα με πολύ καλή ισορροπία σε αμυντική και επιθετική λειτουργία και με άμεσες και συγχρονισμένες μεταβάσεις. Ομάδα που έκανε ομαδικές τακτικές ενέργειες που την βοηθούσαν αποτελεσματικά και να επιτεθεί και να αμυνθεί.

Ειδικά χάρη στην απόδοση του Πέτρου Μάνταλου και του Αντρέ Σιμόες, η ΑΕΚ κατάφερνε να καλύπτει πολύ αποτελεσματικά τους χώρους όταν αμυνόταν, αλλά και να δίνει στηρίγματα στους κεντρικούς αμυντικούς όταν αυτοί ξεκινούσαν να χτίζουν τις επιθέσεις. Αυτό το ημίωρο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο προκειμένου να καταφέρει ο προπονητής να συνεννοηθεί ακόμα καλύτερα με τους ποδοσφαιριστές του σε σχέση με τα όσα περιμένει από αυτούς ανάλογα με την τοποθέτησή τους στο τερέν και τον ρόλο που αναλαμβάνουν.


Σε αυτό το διάστημα το παιχνίδι της ΑΕΚ είχε πολύ καθαρές και ευδιάκριτες αρχές. Στην φάση της ανάπτυξης των επιθέσεων οι κινήσεις του Μάνταλου, του Σιμόες, του Τσούμπερ και του Γκαρσία στα μεσοδιαστήματα έδιναν καλές επιλογές στον Τζαβέλλα και τον Βράνιες για να τους ψάξουν με μια κάθετη μεταβίβαση.

Ο Μιλόγεβιτς για πρώτη φορά «είδε» την δική του ΑΕΚ

Και χάρη σε αυτές τις κινήσεις δημιουργούνταν χώροι στα άκρα για να επιτεθούν σε αυτούς ο Μοχαμάντι και ο Μισελέν. Στην φάση άμυνας, η οπισθοχώρηση του Μάνταλου και η ενεργητική άμυνα που έκανε, και η λειτουργία του Σιμόες αφενός θωράκιζαν τον κεντρικό άξονα και δεν επέτρεπαν στον Παναιτωλικό να διασπάσει τις αμυντικές γραμμές και αφετέρου δημιουργούσαν καταστάσεις για να επανακτήσει την κατοχή της μπάλας η ΑΕΚ και να εκδηλώσει μια γρήγορη επίθεση.


Προφανώς η αντίδραση των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ μετά το 0-2 έδωσε στον Μιλόγεβιτς λόγους για να προβληματιστεί. Τον ακούσαμε στην λήξη του ματς να μιλά για την ψυχολογική κατάσταση των παικτών του, και αυτό είναι σίγουρα ένα μέρος της εξήγησης για την αγωνιστική συμπεριφορά τους. Οι παίκτες οπισθοχωρούσαν και ο προπονητής δεν κατάφερνε να τους πείσει να ανεβούν ψηλότερα στο τερέν. Ένα άλλο μέρος της εξήγησης πιθανόν να είναι σχετικό με την διαχείριση των δυνάμεων των ποδοσφαιριστών. Όμως αυτό, ακόμη και αν πράγματι είναι σημείο αδυναμίας, διορθώνεται πιο εύκολα συγκριτικά με την αδυναμία στην αγωνιστική νοοτροπία.

Η στάση των ποδοσφαιριστών εξηγείται μερικώς από την συναισθηματική κατάστασή τους. Έρχονταν από μια εκτός έδρας ήττα από τον ΠΑΟΚ, είχαν να θυμούνται ότι εκτός έδρας βρίσκονταν στο 0-3 και βρέθηκαν στο 3-3, κι έτσι όταν βρέθηκαν στο Αγρίνιο στο 0-2 ένιωσαν ότι είχαν χτίσει ένα προβάδισμα που δεν ήθελαν να χάσουν με συνέπεια να οπισθοχωρήσουν από ένστικτο. Αυτό το ένστικτο είναι μια από τις πιο μεγάλες προκλήσεις που συναντούν στον δρόμο τους οι προπονητές όταν προσπαθούν να χτίσουν την επιθυμητή αγωνιστική νοοτροπία. Και η νοοτροπία δεν αλλάζει τόσο εύκολα, ούτε τόσο γρήγορα. Χρειάζεται χρόνος, αγώνες, και παραστάσεις κατά τις οποίες μια ομάδα νικά ακολουθώντας το σχέδιο του προπονητή. Τα αποτελέσματα πείθουν τους ποδοσφαιριστές, όχι τα λόγια.


Τώρα, που συμπληρώθηκε μια 5αδα αγώνων στο πρωτάθλημα, έχει γίνει σαφές το αυτονόητο, δηλαδή το ότι η ΑΕΚ έχει πολλή δουλειά μπροστά της και χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει και να φτάσει να αποδίδει με συνέπεια και σε διάρκεια το παιχνίδι που σχεδιάζει ο προπονητής της. Είναι αρκετές και μεγάλες οι προκλήσεις που έχει μπροστά του ο Μιλόγεβιτς. Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται το να καταλήξει ο προπονητής στις επιλογές και τους συνδυασμούς ποδοσφαιριστών προκειμένου να κάνει σύνθεση των στοιχείων τους και να προκύψει έτσι μια ομάδα που θα τον εκφράζει με την απόδοσή της. Το πιο απαιτητικό κομμάτι της δουλειάς του όμως είναι το σχετικό με την αγωνιστική νοοτροπία και την ψυχική προετοιμασία των ποδοσφαιριστών του για τα παιχνίδια. Αν νιώσει ασφαλής στο τερέν και παίξει με αποφασιστικότητα και δυναμισμό, με την ποιότητα που έχει η ΑΕΚ θα αποδώσει πολύ ποιοτικό ποδόσφαιρο.

Πηγή: gazzetta.gr

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X