Ο Βλάνταν ξέρει ποιο είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα

Εικόνες από τις υπογραφές Μιλόγεβιτς στην ΑΕΚ!
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει γι αυτό που έδειξε η πρώτη κίνηση του Μιλόγεβιτς ως προπονητής της ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Αφού έπεσαν και οι τζίφρες, έγιναν και οι επίσημες ανακοινώσεις, η εποχή της ΑΕΚ με τον Μιλόγεβιτς στην τεχνική ηγεσία, έχει ξεκινήσει. Άκουσα προσεκτικά τις πρώτες δηλώσεις του Βλάνταν. Έχω σταματήσει αρκετά χρόνια να λαμβάνω ως κριτήριο τις κουβέντες. Παρόλο που πάντα έχει σημασία και αυτό που λέει ένας προπονητής (ή ένας ποδοσφαιριστής), αλλά ακόμα και ο τρόπος που το λέει. Όμως εκείνο που τελικά μετράει, εκεί που κρίνεται κάθε προπονητής, είναι στις πράξεις. Ακριβώς το ίδιο έλεγα και για τον Ουζουνίδη και για τον Καρντόσο και για τον Καρέρα και για όλους. Και για να ξέρουμε και τι λέμε, όλοι τους από τις πράξεις και τα έργα τους κρίθηκαν. Έστω και αν κάποιοι, αδικήθηκαν λίγο (ή και πολύ) από το πλαίσιο μέσα στο οποίο… έπραξαν. Αυτή ωστόσο, είναι μια άλλη κουβέντα.

Αφήνω λοιπόν τις δηλώσεις του Μιλόγεβιτς και πάω στις πράξεις. Το πρώτο που έκανε ο Σέρβος μόλις ανέλαβε και επισήμως την ΑΕΚ, ήταν να αλλάξει το πρόγραμμα της καλοκαιρινής προετοιμασίας. Προσέθεσε μια επιπλέον εβδομάδα δουλειάς, καθώς ζήτησε να συγκεντρωθεί η ομάδα νωρίτερα. Και προσέθεσε και ένα κομμάτι προπονήσεων στην Πορταριά του Πηλίου, πριν την αναχώρηση για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Προφανώς ένας από τους λόγους που θέλει να ανεβάσει ο Μιλόγεβιτς τους παίκτες της ΑΕΚ στο βουνό, είναι για να μπορέσει να τους βγάλει το λάδι στην δουλειά στην φυσική κατάσταση, μακριά από τις υψηλές θερμοκρασίες των Σπάτων.

Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο λόγος που ο Βλάνταν έκανε με το καλημέρα αυτές τις δυο αλλαγές στο πρόγραμμα, είναι διότι θέλει να κερδίσει επιπλέον χρόνο για να δουλέψει με την ομάδα αλλά και επιπλέον χρόνο για να την ομογενοποιήσει. Θέλει να κτίσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να δημιουργήσει ομοιογενές σύνολο όσο το δυνατόν πιο γρήγορο. Αυτό μου δείχνει πως ο Μιλόγεβιτς ξέρει πολύ καλά, ποιο είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει. Και αυτό έχει να κάνει με τις ευρωπαϊκές μάχες που θα χρειαστεί να δώσει η ΑΕΚ, για να μπει στους ομίλους.

Ο Βλάνταν έθεσε στις δηλώσεις του ως στόχο να φτιαχτεί μια ομάδα, που θα παίζει ένα ποδόσφαιρο το οποίο θα απολαμβάνει ο κόσμος. Μια ομάδα ανταγωνιστική. Αλλά στο πολύ πρακτικό του πράγματος, για την ΑΕΚ έχει πολύ μεγάλη σημασία να φτάσει μέχρι τους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ. Πολλές φορές κατά το παρελθόν, έχουν διαλυθεί ολόκληρες σεζόν για την ΑΕΚ, ακόμα και με σούπερ ρόστερ, από έναν ευρωπαϊκό αποκλεισμό μήνα Αύγουστο.

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το καλοκαίρι του 2008. Μια ομάδα που πραγματικά είχε υλικό ακόμα και για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει την κρίση που προκάλεσε εκείνος ο αποκλεισμός από την Ομόνοια. Ένας αποκλεισμός που κυρίως ήρθε, διότι με τα συνεχή πήγαινε – έλα εκείνου του καλοκαιριού, η ΑΕΚ πήγε ανέτοιμη σ’ εκείνα τα ματς. Και την πάτησε, με αποτέλεσμα να στραβώσει πολύ από νωρίς και να μην ισιώσει ποτέ, όλο αυτό που πήγε να κτίσει ο Δώνης.

Και όπως και τότε, έτσι και τώρα, περιθώριο λάθους στα προκριματικά, δεν υπάρχει. Χάνεις και αποκλείεσαι, φεύγεις από την Ευρώπη. Δεν έχει δεύτερη ευκαιρία. Και το διευκρινίζω αυτό, διότι και το καλοκαίρι του 2017, η ΑΕΚ δεν πήγε απολύτως έτοιμη στις μάχες με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και αποκλείστηκε. Όμως μετά είχε την δεύτερη ευκαιρία στα προκριματικά του Γιουρόπα, ούσα πολύ πιο έτοιμη και συμπαγής και έκανε φύλλο και φτερό την Μπριζ.

Υπάρχει και μια ακόμα ιδιαιτερότητα για την ΑΕΚ φέτος στην Ευρώπη. Για πρώτη φορά θα χρειαστεί να περάσει από τρεις προκριματικούς γύρους, για να μπορέσει να φτάσει στους ομίλους. Δεν το έχει ξανακάνει. Βεβαίως στον πρώτο και ίσως στον δεύτερο γύρο, πιθανότατα θα βρει μπροστά της θεωρητικά υποδεέστερες ομάδες. Αφενός όμως από την θεωρία στην πράξη έχει πάντα απόσταση στο ποδόσφαιρο και αφετέρου στα πλέι οφ δεν πρόκειται να είναι έτσι.

Ο Μιλόγεβιτς λοιπόν, που και τα καλοκαιρινά προκριματικά έχει φάει με το κουτάλι και γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι για μια μεγάλη ομάδα να μην φάει ευρωπαϊκό καλοκαιρινό στραπάτσο, ξέρει καλά πως η πρόκριση στους ομίλους του Κόνφερενς είναι το πρώτο του μεγάλο στοίχημα. Είναι πολύ έμπειρος για να ξέρει πως δεν θα είναι απλώς ένα πρώτο κριτήριο για την δουλειά του, αλλά ενδεχομένως να επηρεάσει ολόκληρη τη σεζόν. Και με τον τρόπο που διαμόρφωσε το πρόγραμμα της προετοιμασίας, έδειξε πως θέλει η ομάδα να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμη και όσο το δυνατόν πιο ομοιογενές σύνολο, ήδη από τις 22 Ιουλίου που ξεκινούν τα ευρωπαϊκά ματς.

Σίγουρα και πάνω στην ίδια λογική και στόχευση, ο Μιλόγεβιτς θα πιέσει να «τρέξουν» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και οι μεταγραφικές κινήσεις. Διότι ο βαθμός ετοιμότητας, φυσικά και περνάει και μέσα από την ενίσχυση εκεί που η ομάδα «πονάει». Και βεβαίως θα φανεί στο γήπεδο τι μπορεί και τι δεν μπορεί να πετύχει ο Βλάνταν. Αλλά αν υπάρχει κάτι που αναμφισβήτητα γνωρίζει καλά, είναι πώς να περνάει από προκριματικούς γύρους. Μέσα σε τρία συνεχόμενα καλοκαίρια, πέτυχε συνολικά 12 προκρίσεις. Τέσσερις σε Γιουρόπα Λιγκ και οκτώ σε Τσάμπιονς Λιγκ. Και αν με ρωτάτε, αυτό που μου φαίνεται πολύ μεγαλύτερη επιτυχία, ακόμα και από τη νίκη που έκανε ο Μιλόγεβιτς επί της Λίβερπουλ στους ομίλους.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X