Η ΑΕΚ στα νέα οικονομικά δεδομένα -Ανάλυση

Στην ΑΕΚ αυτή τη στιγμή υπάρχει οικονομική σταθερότητα για να μην… βουλιάξει το καράβι

Ασφυξία -από οικονομικής πλευράς- έχει προκαλέσει σε πολλούς τομείς η πανδημία του κορωνοϊού. Πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, ενώ πλέον η κουβέντα για τα νέα οικονομικά δεδομένα έχει μπει και στο ποδόσφαιρο. Τρανό παράδειγμα η Μπαρτσελόνα που έκανε την αρχή απαιτώντας να μπει ψαλίδι σε μισθούς και συμβόλαια ποδοσφαιριστών και εργαζομένων. Στη συνέχεια η μπάλα… πήγε και σε άλλες ισπανικές ομάδες, ενώ και η Γιουβέντους του Κριστιάνο Ρονάλντο βάδισε στον ίδιο δρόμο με πρωτοβουλία του Πορτογάλου.

Ως εκ τούτου, δεν μπορεί αυτό το πρόβλημα να μην απασχολεί και τους ελληνικούς συλλόγους. Η ΑΕΚ βρίσκεται σε… θέση ανακούφισης να μην αντιμετωπίζει άμεσα τόσο μεγάλο πρόβλημα, διότι ως ΠΑΕ είχε μια χρηστή και συνετή οικονομική πολιτική, ενώ η παρουσία του Δημήτρη Μελισσανίδη λειτουργεί και ως «μαξιλάρι», κάτι που αποδείχθηκε και μετά τον αποκλεισμό της ΑΕΚ από την Ευρώπη που έφερε έξτρα πίεση οικονομικά στην εταιρία.

Η πιθανότητα για να… αλλάξουν τα δεδομένα στην ΑΕΚ

Η ΠΑΕ ΑΕΚ παρακολουθεί τις εξελίξεις και όλα τα δεδομένα. Η ζημιά δεν μπορεί να υπολογιστεί με ασφάλεια τώρα και πρέπει αργότερα να γίνει μια πρώτη αποτίμηση. Σε περίπτωση που τελειώσει τελικά η χρονιά και γίνουν τα ματς των πλέι οφ του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου, η απώλεια εσόδων θα είναι μικρή και δεν θα προκύψει πρόβλημα.

Η κουβέντα όμως γίνεται σε περίπτωση που μπει… τέλος άμεσα στην χρονιά λόγω της πανδημίας. Σε μια τέτοια απευκταία περίπτωση η ΠΑΕ χάνει έσοδα. Από τα τηλεοπτικά, από τους χορηγούς και από εισιτήρια (αυτά μπορεί να χαθούν και αν γίνουν τα ματς κεκλεισμένων). Και μάλιστα την στιγμή που κορυφώνεται η σεζόν με τα πιο κρίσιμα ματς, όλα ντέρμπι που κρίνουν τους δύο εγχώριους τίτλους και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Προφανώς και ένα τέτοιο σενάριο δεν θα μπορούσε να υπολογιστεί, ούτε από μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κλαμπ όπως αποδείχθηκε. Πολλώ δε μάλλον από ένα ελληνικό κλαμπ όπως η ΑΕΚ. Και ακόμα περισσότερο από την στιγμή που ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, παραμένει ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του νέου γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ένα έργο που φτάνει τα 65 εκατ.ευρώ.

Για τον λόγο αυτό μπορεί να υπάρχει ασφάλεια με τα τωρινά δεδομένα στο κλαμπ και να μην υπάρχουν μεγάλα προβλήματα (όπως στον ΠΑΟΚ με το FFP), αλλά αν η πανδημία βάλει… STOP στην χρονιά θα αλλάξουν τα δεδομένα.

Δείτε επίσης

ΑΕΚ: Προληπτικά εκτός προπόνησης έμειναν Οικονόμου-Κλωναρίδης

Κάποιες ενοχλήσεις ένιωσαν οι δυο