Να μην τολμήσουν!

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου για τα περίεργα σκηνικά που συμβαίνουν με φόντο το γήπεδο της ΑΕΚ, τον Βασιλόπουλο και τον ΣΥΡΙΖΑ

Πάντα είναι αναζωογονητική μια βόλτα από τα Φιλαδέλφεια. Οι παρέες, τα σοκάκια, όλα αρχίζουν και παίρνουν ξανά τη μορφή που μεγάλωσαν τους περισσότερους από εμάς. Εγιναν πολλά αυτά τα χρόνια. Είναι γεγονός, πως εάν κάποια μέρα αποφασιστεί να γραφτεί βιβλίο για όσα έχουν συμβεί αυτήν την πενταετία, δεν θα τα πιστεύει άνθρωπος. Πόσα εμπόδια, πόσο κόμπλεξ, πόσα συμφέροντα σχημάτισαν εμπόδια για να σταματήσουν την ΑΕΚ.

Ερχόμαστε στο σήμερα. Τα πράγματα φαίνεται πως έχουν πάρει το δρόμο τους. Τα έργα προχωρούν καθημερινά, ο κόσμος έχει κάνει ξανά τη Νέα Φιλαδέλφεια στέκι του. Η υπογειοποίηση προχωρά, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Για όσους δεν το κατανοούν, το γήπεδο ισοδυναμεί με πρωταθλήματα, κύπελλα και ευρωπαϊκές πορείες μαζί. Εργο ζωής, που θα αποφέρει τεράστια έσοδα και θα αλλάξει την ιστορία της ΑΕΚ.

Αυτές οι σκέψεις για το γήπεδο δεν προέκυψαν απλά επειδή βρέθηκα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τα χειρότερα είναι αυτά που άκουσα για τις επικείμενες εκλογές. Ο χρόνος του Βασιλόπουλου και της πολιτικής παρέας του τελειώνει και αρχίζουν να καταγράφονται περίεργες κινήσεις. Ανθρωποι που κινούνται στην πόλη και ξέρουν καλά πρόσωπα και πράγματα, μου αποκάλυψαν πως εσχάτως ο Βασιλόπουλος έχει επαναπροσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και ψάχνει τρόπο να τεθεί υπό τη σκέψη του.

Θυμίζω για όσους το λησμόνησαν με την πάροδο των ετών, πως ο Βασιλόπουλος εκμεταλλεύθηκε απόλυτα το κλίμα που υπήρχε προ πενταετίας και στα παραδοσιακά κόμματα. Την άρνηση για τα μνημόνια, την επιθυμία για αντίσταση. Με αυτά μπόρεσε να εκλεγεί και με το λάθος της ΑΕΚ να μην εμφανίσει δικό της ψηφοδέλτιο, αλλά να διασπείρει τις δυνάμεις της. Στην πορεία, ο νυν δήμαρχος αποσχίστηκε, τέθηκε εκτός ΣΥΡΙΖΑ, φλέρταρε με την ΛΑΕ, μετά κινήθηκε αυτόνομα.

Τώρα, που αντιλαμβάνεται πως ο κόσμος αποδοκιμάζει την πολιτική του και δεν μπορεί να σταθεί, ψάχνει ξανά πολιτική στέγη. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν καλά όλοι, όσοι είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην τοπική κοινωνία, είναι πως εάν τολμήσουν να κάνουν τέτοιο ανοσιούργημα, δεν θα έχουν κανένα μέλλον. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσει να βάλει ξανά τον Βασιλόπουλο υποψήφιο στη Νέα Φιλαδέλφεια, δεν θα βρει ούτε την ψήφο του.

Οι Ενωσίτες, άνθρωποι κατά βάση αγνοί και λαϊκοί, στήριξαν σε μεγάλο βαθμό την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ιστορικά εάν παρατηρήσει κάποιος, θα δει πως η Νέα Φιλαδέλφεια και οι προσφυγικές περιοχές, είναι κατά βάση εκείνες που ψάχνουν ρηξικέλευθες λύσεις. Εκείνες που στηρίζουν ριζοσπαστικές επιλογές και αναζητούν κάτι φρέσκο, που κόβει τους δεσμούς με το παρελθόν.

Νομίζω πως θα έχετε κατανοήσει πως είμαι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε σύνδεση της ΑΕΚ με την πολιτική. Προτιμώ εκείνες τις παλιές αγνές μέρες, που μπορεί να «σκοτωνόμασταν» για τον Μπάγεβιτς, τον Νικολαϊδη, τον Κοπιτσή και τον Παντούρου, αλλά δεν υπήρχε η πολιτική στην «κιτρινόμαυρη» επικαιρότητα. Γνωρίζω ανθρώπους για χρόνια, αλλά δεν ξέρω – και δεν με ενδιαφέρει να ξέρω – που ανήκουν πολιτικά. Αυτό αποτελεί δικό μου κανόνα για ό,τι αφορά την ΑΕΚ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, δεν μπορεί να υπάρχει κάποιος που να λησμονήσει όσα συνέβησαν. Ο Βασιλόπουλος ενήργησε ως δούρειος ίππος, ήταν εκείνος που δυναμίτισε την κατάσταση και επιχείρησε πολλές φορές να βγάλει την ΑΕΚ εκτός του σπιτιού της. Εάν είχε κερδίσει μια από τις τέσσερις (!) προσφυγές στο ΣτΕ, ακόμα θα τρέχαμε. Αλλά αυτά δεν μπορεί να είναι αποδεκτά από κανέναν.

Η ιστορία κατέγραψε τον Βασιλόπουλο και τους συν αυτώ ως εχθροί της ΑΕΚ. Και επειδή η τοπική κοινωνία, ένας δήμος, δεν μπορεί να συνδέεται με την κεντρική πολιτική σκηνή, εκτιμώ πως πρέπει να προσληφθεί με αυτόν τον τρόπο και από τους Ενωσίτες της πόλης. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και δεν μπορεί κανείς να ρισκάρει πλέον με αυτήν την υπόθεση.

ΥΓ: Για την έφεση της ΑΕΚ δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Είναι ωραίο πως επί μέρες πολλά φερέφωνα με την ταμπέλα του δήθεν αντικειμενικού επιχειρούν να εξομοιώσουν όσα συνέβησαν την περασμένη Κυριακή με καταστάσεις του παρελθόντος. Αστεία επιχειρηματολογία, που βρίσκει ακροατήριο μόνο σε λοβοτομημένους. Δεν μπορώ να κατανοήσω πως θα διατηρεί το σκάνδαλο με την αφαίρεση βαθμών και τον αποκλεισμό έδρας, με όσα έχουν συμβεί φέτος.

Δείτε επίσης

Η ΑΕΚ που είναι πόλος έλξης και ο Καρέρα!

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου καταπιάνεται με τα εκπληκτικά της μπασκετικής ΑΕΚ και υποδέχεται τον Ιταλό προπονητή