Η συνταγή της επιτυχίας

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου καταγράφει όσα συμβαίνουν στην ΑΕΚ και επιχειρεί να δει το μέλλον

Αυτό το καλοκαίρι δεν μπορεί κανείς να έχει παράπονο. Στα μισά βρισκόμαστε και μας τα έχει δώσει όλα: νέα αρχή, με φιλοδοξία και ελπίδα, ότι θα δημιουργηθεί κάτι διαφορετικό. Γρήγορες και δουλεμένες μεταγραφικές κινήσεις, που φρόντισαν να έχουν το χαρακτήρα σίριαλ, αλλά και να πείσουν για το ό,τι η ΑΕΚ ανέβηκε ένα ακόμα σκαλί στο επίπεδο της. Θα ήθελα να είχα τη δυνατότητα να βρεθώ στο Κίελτσε, θα ήμουν πολύ πιο βέβαιος για όσα γίνονται, εάν είχαμε εικόνα από όλες τις προπονήσεις και βλέπαμε το βαθμό κατανόησης της μετάβασης που επιχειρείται από τους παίκτες. Εκεί, θα κριθεί το πρώτο μεγάλο στοίχημα της φετινής ΑΕΚ.

Ο Καρντόσο είναι προπονητής με πλάνο. Εχει συγκεκριμένο σχέδιο, ξέρει πως γι’ αυτό τον επέλεξε η ΑΕΚ και επιχειρεί να το εφαρμόσει. Πλέον, έχει σε μεγάλο βαθμό και τα κατάλληλα υλικά για να το πράξει. Αλλά εδώ είναι το ζητούμενο. Μπορούν να βγουν στο γήπεδο όλα αυτά; Οι κανόνες που θέτει ο Μιγκέλ Καρντόσο, απαιτούν χρόνο για να γίνουν «κτήμα» των παικτών και υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης, σε όλη τη διάρκεια προπονήσεων και παιχνιδιών. Είναι εύκολο στα λόγια να πει κάποιος, πως θέλει να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο. Το έλεγε πέρυσι και ο Ουζουνίδης, αλλά όταν επιχείρησε να το πράξει, ήρθαν και οι κατραπακιές (όχι μόνο με δική του ευθύνη βέβαια).

Το φετινό καλοκαίρι είναι πολύ διαφορετικό για όλους. Ο ΠΑΟΚ επιχειρεί να βγει από τα στεγανά που είχε δημιουργήσει ο Λουτσέσκου και έχει πλέον μεγάλο στόχο το Champions League. Το ίδιο και ο Ολυμπιακός, γι’ αυτό είδατε και στο φιλικό με τα δικά τους…παιδιά, να υπάρχει τόση φρεσκάδα. Ο Παναθηναϊκός είναι γεμάτος ερωτηματικά, τους άλλους δεν τους έχω δει. Η ΑΕΚ στα φιλικά έδειξε αρκετά ζητήματα, είχε ένα 45λεπτο – στο δεύτερο με τη Μακάμπι – που έδειξε πως θα είναι όταν αρχίζει να μπαίνει στο πετσί του ρόλου, αλλά φανέρωσε πως υπάρχουν ακόμα πολλά στάδια και απαιτείται συνεχής δουλειά σε όλα τα επίπεδα.

Το ζήτημα είναι να υπάρχει τύχη και υπομονή, ειδικά στο ξεκίνημα. Πρώτιστα εντός της ομάδας. Να υπάρχει υπομονή και επιμονή από τους παίκτες, εφόσον φανεί πως το πλάνο του Καρντόσο δεν είναι η λύση για όλα τα ζητήματα. Είναι θέμα πως θα αντιδράσουν οι παίκτες βγαίνοντας από καλούπια που είχαν μάθει να λειτουργούν επί χρόνια. Είναι ζήτημα πως θα χωρέσει μέσα στην ίδια 11άδα τους καλούς παίκτες που έχει – ιδιαίτερα δημιουργικά – ο Πορτογάλος. Και βέβαια, να υπάρχει τύχη σε κάποια ματς στο ξεκίνημα, ώστε να μπει η ΑΕΚ στους ομίλους – μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα είναι – αλλά παράλληλα να μη βρεθεί να κυνηγά από νωρίς στο πρωτάθλημα.

Ο Καρντόσο πρέπει να βρει τη συνταγή της επιτυχίας. Είναι η πρώτη του απόπειρα σε ομάδα πρωταθλητισμού και αυτό αυξάνει τον πήχη των απαιτήσεων. Ειδικά από τη στιγμή που το σχέδιο που επιχείρησε να εφαρμόσει στις περυσινές περιπέτειες του – σε Ναντ και Θέλτα – δεν μπόρεσε να είναι αποδοτικό από τους παίκτες. Ο Πορτογάλος πήρε το ρίσκο να εμπιστευθεί γύρω του πολλούς συμπατριώτες του. Με την προσθήκη και του Ολιβέιρα, υπάρχει μια ντουζίνα Πορτογάλων στα Σπάτα. Λογικό ως ένα σημείο, δεσμευτικό πάντως για την ομάδα. Χρειάζεται και εκεί διαχείριση, για να μη χαθεί η ισορροπία και το καλό κλίμα.

Φαίνεται, ότι φέτος η ΑΕΚ θα επιχειρήσει να παίξει ποδόσφαιρο. Παράλληλα, θέλει να το συνδυάσει με τη διεκδίκηση (τουλάχιστον) του τίτλου. Δύσκολη διαδικασία. Αλλά αυτό που μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα, είναι πως η διοίκηση «προίκισε» τον Καρντόσο και χάραξε ένα σχέδιο που θέλει να βαδίσει η ομάδα. Ακόμα είναι πολύ νωρίς για να σκεφτούμε όσα θα γίνουν. Αυτό που απαιτείται απ’ όλους είναι υπομονή και στήριξη σε αυτήν την προσπάθεια, για να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία. Γιατί είναι ευκαιρία να αλλάξουν πράγματα και συνήθειες ετών στην ΑΕΚ, να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό σύμφωνα με τις επιταγές του αθλήματος το 2019.

Δείτε επίσης

Η ΑΕΚ μπαίνει με φόρα για να φτιάξει το μέλλον της

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου μπαίνει σε ρυθμούς αγώνων και επισημαίνει όσα κρύβει η πρεμιέρα με τον Παναθηναϊκό