Μας έκαναν περήφανους πάλι, οι Ενωσίτες της Θράκης και όλης της Βόρειας Ελλάδας

Ο Τάσος Τσατάλης πρώτα υποκλίνεται στους ΑΕΚτζήδες που στάθηκαν κοντά στην ομάδα και μετά ασχολείται με την σπουδαία νίκη

Αρχικά θέλω να μιλήσω για τον κόσμο. Πήγαν στην υποδοχή της ομάδας, τόσοι άνθρωποι. Η αστυνομία μετά το ματς, έδινε μεγαλύτερη παρουσία των ΑΕΚτζήδων με δέκα βαθμούς πίσω από την κορυφή, σε σχέση με αυτούς του ΟΣΦΠ.

Ατελείωτος σεβασμός για τους Ενωσίτες της Βόρειας Ελλάδας, ειδικά της Θράκης. Άξιζαν μια σπουδαία νίκη, ευτυχώς η ομάδα τους την χάρισε.

Είναι εκπληκτική η εικόνα στα Πηγάδια, όπως ήταν και στην Κρήτη και μιλάω για τις περιπτώσεις που βαθμολογικά η ΑΕΚ είχε πάρει ήδη τον κατήφορο. Πραγματικά αισθάνθηκα περήφανος με αυτή την εικόνα.

Φυσικά δεν είναι ώρα για μεγάλα λόγια. Λογικά αν δεν είχε έρθει η αποβολή για την Ξάνθη στην τελική ευθεία, δύσκολα θα είχε δοθεί η ευκαιρία στην ΑΕΚ να γίνει τόσο επικίνδυνη στο τέλος, σύμφωνα με την μορφή του αγώνα ως τότε. Και πολύ πιθανό να συζητούσαμε τώρα για το συντηρητικό 5-3-2 κλπ. Έτσι είναι η μπάλα.

Το ντεμπούτο του Καρέρα

Ο Καρέρα έχει δει μια ομάδα που φέτος παραπατάει στην άμυνα, ξεκινάει από εκεί. Δεν είδαμε για πρώτη φορά τριάδα στην άμυνα φέτος, αλλά είδαμε για πρώτη φορά ισορροπία με αυτή την διάταξη. Που σημαίνει κάποια καθοδήγηση που έπιασε τόπο. Αυτό κρατάμε και βλέπουμε.

Θα λειτουργούσε καλύτερα σίγουρα, αν υπήρχαν δυο τρεις παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά κι επίπεδο ποιότητας σε συγκεκριμένες θέσεις. Αλλά όταν δεν το έχεις αυτό, τότε το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο αν είσαι και τακτικά ό,τι να ναι. Και η ΑΕΚ στα Πηγάδια απόψε τακτικά δεν ήταν ό,τι να ναι.

Να έμενε η ΑΕΚ στην ισοπαλία στην Ξάνθη, δεν θα ήταν πρωτόγνωρο και καταστροφικό από μόνο του. Ακριβώς παρόμοια Ξάνθη – ΑΕΚ έχουμε δει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια και με την ΑΕΚ να έχει και πολύ καλύτερη ομάδα. Ο ΟΣΦΠ άφησε βαθμούς, χωρίς μάλιστα να κάνει και πολλές φάσεις.

Θα ήταν πολύ άσχημο για την ΑΕΚ όμως, επειδή ήδη έχει σπαταλήσει πολύ βαθμολογικό κεφάλαιο και γιατί είχε ανάγκη θετικό ξεκίνημα με τον νέο προπονητή.

Γκολ… από κεντρικό χαφ

Είναι πολύ σημαντικό για την Ένωση πως παίρνει ένα καθοριστικό γκολ από κεντρικό χαφ μετά από καιρό. Είναι σημαντικό για την ψυχολογία του Γαλανόπουλου. Απόψε ήταν αυτό που για μένα ενδεχομένως μπορεί να είναι, δηλαδή ένας καλός συμπληρωματικός χαφ, δίπλα σε έναν άλλο που πρέπει να έχεις ως πρωταγωνιστή. Κι αυτός ίσως για πρώτη φορά από τότε που ήρθε στην ΑΕΚ, ήταν στα Πηγάδια ο Κρίστιτσιτς.

Δεν ξεχνώ για παράδειγμα, πως δίπλα στον Ντιοπ, ο Μάκος της σεζόν 2010-2011, δεν είχε καμιά σχέση με την προηγούμενη, την πρώτη του στην ΑΕΚ, ούτε και με την επόμενη, όταν δεν υπήρχε ο Σενεγαλέζος. Ο Γαλανόπουλος μπορεί να συμπληρώσει έναν παίκτη υψηλότερου επιπέδου, αλλά πρέπει να υπάρχει αυτός.

Ο Κρίστιτσιτς ειδικά στην τελική ευθεία έγινε καθοριστικός, γιατί ήταν εκείνος που μπόρεσε να δώσει την υπεραριθμία εντός και στο ύψος της περιοχής και να μπερδέψει την άμυνα της Ξάνθης. Με αποκορύφωμα την φάση του γκολ. Χωρίς τον Κρίστιτσιτς, η αρχική προσπάθεια του Λιβάγια δεν θα είχε συνέχεια και δεν θα είχε τον χώρο στην επιστροφή της μπάλας ο Γαλανόπουλος για να πιάσει το σουτ που έπιασε.

Ο Βέρντε έκανε διαφορά με το που μπήκε και φυσικά αν στις δύο μαγικές κάθετες μπορούσε να συνεργαστεί με έναν παίκτη πιο ικανός να τις εκμεταλλευθεί, ίσως το γκολ να είχε έρθει νωρίτερα από κάποια από αυτές. Ο Ιταλός θυσιάστηκε από τον συμπατριώτη του προπονητή, στα πλαίσια της τακτικής επιλογής.

Δεν ξέρω καν αν θα χρησιμοποιούταν σε κάποια φάση, αν δεν υπήρχε η αποβολή και γενικά δεν μπορώ να φανταστώ πως θα το διαχειριζόταν ο Καρέρα αν έμενε η ίδια η αριθμητική ισορροπία, αφού αλλαγή δεν έκανε μέχρι εκείνο το σημείο.

Αλλά φανερά η λογική ήταν αυτή από το ξεκίνημα. Ισορροπία αμυντική για μια ανισόρροπη στην ανασταλτική της λειτουργία ομάδα και μπροστά βλέπουμε. Δε νομίζω πως μπορεί να αλλάξει εικόνα η ΑΕΚ, με διαφορετικό τρόπο από αυτόν, στην παρούσα φάση.

Δουλειά στην ψυχολογία

Η ψυχολογία θέλει ακόμη δουλειά. Είδαμε και μετά το γκολ πως άρχισε να βγαίνει ένας πανικός στις αμυντικές αντιδράσεις, υπάρχουν κατάλοιπα που θέλουν καιρό και καλλιέργεια πίστης στην δουλειά του νέου προπονητή, για να εξαφανιστούν. Και στο τέλος, το τσαφ, δυστυχώς πάλι από τον Οικονόμου, αλλά ευτυχώς ήταν εκεί ο Μπακάκης.

Νομίζω πως μετά την αποβολή της Ξάνθης, ο μόνος λόγος που βγήκε ο Σβάρνας ήταν το ύψος. Αλλιώς δεν δικαιολογούταν να φύγει αυτός για να μείνει ο Οικονόμου, αφού ο νεαρός που ήρθε από την Ραφήνα πριν πέντε χρόνια, ήταν πάρα πολύ καλός και χθες. Όπως καλός ήταν σε όλα τα ματς που έπαιξε και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω με ποιο κριτήριο στα δύο προηγούμενα είχε μείνει αυτός έξω.

Άλλο ένα ματς έμεινε για να επιστρέψει και ο Βράνιες, για τον οποίο νόμίζω πρέπει ο νους μας να είναι στο πως θα βοηθήσει κι όχι στο πως θα μειωθεί ο ρόλος του. Όσο είναι στην ομάδα, δεν μπορεί να είναι άλλος ο στόχος, άσχετα αν η ΑΕΚ πάρει κι άλλο στόπερ, που λογικά θα πάρει.

Δείτε επίσης

«ΠΑΟΧ γερά, εμείς θα σε κρατήσουμε και φέτος στα… χαρτιά!»

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο