Να ξεμάθει, να μάθει και να ξαναμάθει

Ο Κώστας Τσίλης επιχειρεί να βάλει σε σειρά, όλα όσα είδε στην δουλειά που τελειώνει στο Κίελτσε

Το πρώτο που πρέπει να σημειώσω, είναι πως πραγματικά είναι κρίμα που σ’ αυτή την καλοκαιρινή προετοιμασία, δεν είδαμε ολόκληρο το πρόγραμμα δουλειάς, όλων των προπονήσεων. Το ασκησιολόγιο του Καρντόσο είναι τόσο πλούσιο, που αλήθεια όλοι μας θα μπορούσαμε να γίνουμε πιο σοφοί. Και να καταλάβουμε λίγο περισσότερο και την δουλειά του Πορτογάλου ειδικώς και το ποδόσφαιρο γενικώς. Για παράδειγμα, υπήρχαν ασκήσεις που δεν είχα ξαναδεί σε καμία από τις 13 προετοιμασίες που έχω παρακολουθήσει. Ίσως μόνο από τον Φερέρ το καλοκαίρι του 2007. Ομολογώ πως δεν είμαι σίγουρος πως κατάλαβα ακριβώς την λογική που μας κράτησε κάποια κομμάτια της δουλειάς του κρυφά. Αλλά επιμένω πως ο προπονητής πάντα ξέρει καλά απ’ όλους μας. Πάμε τώρα και στο ψητό.

Έχουν γραφτεί πολλά για το αγωνιστικό μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει ο Καρντόσο. Έχουν φανεί και αρκετά, στα δυο πρώτα φιλικά που έχει παίξει η ΑΕΚ. Δεν θα μπω στην διαδικασία να επαναλάβω τις αναλύσεις. Αυτές που έχουν γίνει, είναι επαρκείς. Υπάρχει ωστόσο κάτι που θα πρέπει να το έχουμε όλοι καθαρό στο μυαλό μας. Η ΑΕΚ δεν πρέπει απλώς να μάθει να παίζει αυτό που θέλει ο Καρντόσο. Πρέπει παράλληλα να ξεμάθει να παίζει όπως έπαιζε. Είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολο να μάθει μια ομάδα να κτίζει επιθέσεις με passing game που ξεκινά από τον τερματοφύλακα. Είναι όμως ακόμα πιο δύσκολο, αν έχει συνηθίσει μέχρι τώρα να παίζει με γιόμες και με 50άρες μπαλιές από τα στόπερ στον σέντερ φορ. Επίσης είναι εξ ορισμού δύσκολο να μάθει μια ομάδα να βάζει την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, χωρίς να την σηκώσει από το έδαφος, αλλά με κυκλοφορία και κομπίνες. Είναι όμως πολύ δυσκολότερο, όταν έχει συνηθίσει μέχρι τώρα όταν δεν βρίσκει επιθετικές λύσεις, να κοπανάει μια σέντρα και ότι βγάλει η τράτα.

Θυμηθείτε τι έγινε στο φιλικό της Παρασκευής. Η ΑΕΚ στο πρώτο ημίωρο του προχθεσινού φιλικού, έχασε την μπάλα καμιά 15αριά φορές μεταξύ της περιοχής της και της μεσαίας γραμμής, επιχειρώντας να built up με passing game. Αν είχε συμβεί σε επίσημο ματς, μπορεί και να έχανε ήδη στο 30’ με 3-0. Πρέπει όμως οι παίκτες να μάθουν να το κάνουν, διότι αν το καταφέρουν, θα τραβάνε τόσο πολύ ψηλά τον αντίπαλο, που μετά θα βρίσκουν ανοικτούς όχι διαδρόμους, αλλά αεροδιαδρόμους.  Επίσης η ΑΕΚ σ’ ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο εκείνου του φιλικού, δεν έκανε ούτε μια σέντρα. Ίσως γι αυτό έκανε μόνο δυο φάσεις. Αν όμως είχε κάνει σέντρες, μπορεί να μην είχε κάνει ούτε αυτές τις δυο φάσεις.

Για να μην υπάρξει βεβαίως μπλέξιμο, προφανώς και στο μοντέλο Καρντόσο, δεν απαγορεύεται ο τερματοφύλακας να κάνει βολέ. Υπάρχει στις επιλογές του. Αλλά βολέ σε συμπαίκτη όχι στα κουτουρού. Όπως έκανε δυο φορές ο Μπάρκας χθες και έβγαλε αντεπίθεση. Επίσης και σέντρες θα γίνουν. Δεν υπάρχει μοντέλο που να τις απαγορεύει. Και ο Καρντόσο σε προπονήσεις, δουλεύει και σε σέντρες. Αλλά όχι στα κουτουρού και όπου να’ ναι. Σέντρες μετρημένες, ζυγισμένες, οι οποίες βγαίνουν σε οργανωμένες επιθέσεις. Όλα αυτά όμως, δεν είναι εύκολο να βγουν από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι όπως το είπε ο Τσιγκρίνσκι. «Καλή η ιδέα, αλλά θέλει δουλειά για να βγει και στο γήπεδο».

Και τώρα που έγραψα Τσιγκρίνσκι, πάμε και στο δεύτερο κομμάτι. Η ΑΕΚ όχι μόνο πρέπει να ξεμάθει να παίζει όπως έπαιζε. Όχι μόνο πρέπει να μάθει να παίζει όπως θέλει ο Καρντόσο, αλλά πρέπει και να ξαναμάθει να έχει αμυντική λειτουργία που θα μασάει σίδερα. Όπως δηλαδή ήταν πρόπερσι. Στην ΑΕΚ που πήρε το πρωτάθλημα, έφτυνε αίμα ο αντίπαλος για να κάνει ευκαιρία και ακόμα περισσότερο για να βάλει γκολ. Ξαναδιαβάστε λίγο τι μου είπε χθες στην Ώρα των Σπορ ο Λιβάγια. «Καμία ομάδα στον κόσμο δεν πήρε πρωτάθλημα χωρίς σφικτή άμυνα». Και μιλάμε για έναν επιθετικό, που ζει και αναπνέει για το γκολ. Διαβάστε και τι λέει και ο Τσιγκρίνσκι για τις άμυνες που παίρνουν τα πρωταθλήματα.

Δεν μπορεί να είναι τυχαίο πως δυο ποδοσφαιριστές που ήταν βασικά στελέχη στην πρωταθληματική σεζόν, που έχουν περάσει από Μπαρτσελόνα και Ίντερ, είπαν ακριβώς το ίδιο πράγμα για την αμυντική λειτουργία. Όσα γκολ και να βάζει η επίθεση, αν δεν μπορείς να κρατήσεις το μηδέν στην άμυνα, δουλειά δεν γίνεται. Άλλωστε για να ξέρουμε και τι λέμε. Είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού οι ομάδες στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία, που πορεύτηκαν και πέτυχαν με την λογική του να βάζουν περισσότερα γκολ απ’ όσα δέχονται. Στην πλειοψηφία τους, όσες το δοκίμασαν, έκλαψαν πικρά.

Και πριν προλάβει κάποιος από τους επαγγελματίες συνομωσιολόγους – μπουρδολόγους, να σκεφτούν πως όλη αυτή η ανάλυση του Λιβάγια και του Τσιγκρίνσκι, έρχεται σε κόντρα μ’ αυτό το επιθετικογενές που δουλεύει ο Καρντόσο, ας το ξεκαθαρίσουμε. Όχι εμείς. Πάλι ο Τσιγκρίνσκι. «Ίσως αυτό το σύστημα που δουλεύουμε να φαίνεται ότι είναι καθαρά επιθετικογενές και ότι ασχολούμαστε με την επίθεση, αλλά το πρώτο πράγμα που έχουμε στο μυαλό μας είναι το πως θα πάρουμε τη μπάλα όσο πιο γρήγορα γίνεται από τον αντίπαλο για να έχουμε την κατοχή. Αυτό για να το καταφέρεις θα πρέπει να έχεις αμυντική οργάνωση». Με λίγα λόγια, μέσα από το πρέσινγκ, εκείνο που επί της ουσίας δουλεύει ο Καρντόσο, είναι την ανασταλτική λειτουργία. Όταν κλέβεις την μπάλα, λειτουργείς καλά αμυντικά. Διότι πρώτα απ’ όλα, δεν κινδυνεύεις. Όταν δεν έχει ο αντίπαλος την μπάλα, δεν μπορεί να σου βάλει γκολ.

Βεβαίως υπάρχει και ο αντίλογος σ’ όλο αυτό, που λέει πως η Νάντ στην οποία ο Πορτογάλος προσπάθησε πέρυσι να εφαρμόσει το ίδιο μοντέλο, είχε ως βασικό πρόβλημα την αμυντική λειτουργία και το αμυντικό τρανζίτιον. Αυτός ήταν και ο λόγος που το καλό και κυριαρχικό ποδόσφαιρο που έπαιζε η ομάδα του Καρντόσο, δεν είχε αποτελέσματα. Ο αντίλογος στον αντίλογο, είναι πως στην Ριο Άβε, που έκανε το προπονητικό του όνομα ο Πορτογάλος, η αμυντική λειτουργία ήταν μια χαρά. Και ο βασικός αντίλογος στον αντίλογο, είναι πως για να πετύχει το μοντέλο Καρντόσο, πρέπει όλα όσα δουλεύονται στις προπονήσεις, να βγουν στο γήπεδο ακριβώς όπως δουλεύονται στις προπονήσεις. Αλλιώς… καληνύχτα. Το ξαναγράφω. Εύκολο δεν είναι. Ξεκάθαρα πράγματα. Ρίσκο είναι, με βάση και τους πιεστικούς χρόνους, που η ομάδα πρέπει να φανεί ανταγωνιστική. Όμως είναι ρίσκο που η ΑΕΚ αποφάσισε να το πάρει, φαίνεται πως άξιζε να το πάρει και καταρχάς χρειάζεται στήριξη.

Δείτε επίσης

Τέρμα πια στις αυταπάτες

Ο Κώστας Τσίλης ανοίγει μια διαφορετική κουβέντα, με αφορμή το κουτσουρεμένο σύστημα VAR

18 Σχόλια

 1. καποτε στον μουφα δωσατε 25,000 δειαρκιας ,δωστε και στον τιγρη 25 και τοτε τα λεμε,,,αχαριστα αεκοπουλα ,,,τιγρη οταν τελει ωσεις το γηπεδο θελουμε να ειναι ετιμος και ο ανδριαντα σου,,

 2. Αυτό που λένε ο Λιβάγια και ο Τσιγκρίνσκι είναι το ίδιο πράγμα που έλεγε ο Γκουαρντίολα στην μεγάλη Μπάρτσα της ετιας 2009-2013. «Η πρώτη εντολή που δίνω στους παίκτες μου είναι να αρπάξουν την μπάλα όλοι μαζί στο δευτερόλεπτο.» Οπότε εννοείται ότι το πρωταρχικό που κοιτάει το σύστημα του Καρντόζο είναι το αμυντικό τρασζίσιον με αρπαγή της μπάλα και κόψιμο της αντίπαλης επίθεσης. Και μετά εννοείται, το χτίσιμο της δικιάς μας επίθεσης. Απλά το θέμα είναι κατά πόσο μπορούν να το κάνουν οι δικοί μας. Ο ΓΚουαρντιόλα το έχει πετύχει αυτό με παικταράδες τοπ επιπέδου. Ή ο Χάινκες στην Μπάγερν κτλ.
  Οι δικοί μας που τις μισές βραδιές της περνάνε στο Frantzeliko μετά από κάνα δίμηνο θα έχουν φτύσει λάδια.
  Γι’αυτό ο Καρντόζο πρέπει να διαβάσει καλά τις δηλώσεις του Σάντος περί νοοτροπίας Ελλήνων παικτών (που ο Δέλλας και ο Ντέμης ήθελαν αλλαγή προπόνησης επειδή δεν τους βόλευε η κίνηση!!!!!!!). Ο καράφλας προσπαθεί να πετύχει κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Να πετύχει να κάνει μια ομάδα Ελλήνων βλαχοδημοσίων υπαλλήλων σε μια ευρωπαική ομάδα. Για να το κάνει αυτό 2 πράγματα θέλει.
  1)Να αλλάξει την νοοτροπία των προαναφερώμενων υπαλλήλων.
  ή 2) (Προτιμότερο για μένα) Να διώξει όλους τους Έλληνες και να παίζουμε μόνο για ξένους (όπως έκανε ο Μάρτινς στον γαύρο)
  Αν το πετύχει δεν έχουμε αντίπαλο.
  Αν δεν το πετύχει (που δυστυχώς αυτό πιστεύω) μας βλέπω τριτο-τέταρτους.

 3. Αν θεωρήσουμε ότι Ολιβέϊρα και Βέρντε έχουν κλείσει..

  Πουλάς / αποδεσμεύεις Τσόσιτς, Γαλανόπουλο, Μοράν, Κλωναρίδη, Γιακουμάκη..

  Και με τα χρήματα που κερδίζεις από πωλήσεις / ελάφρυνση μπάτζετ..

  Αγοράζεις Πασαλίδη και Καρτάμπια, και αυτόματα γίνεσαι..

  ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

 4. Πιο πολυ θα κριθει η προσαρμοστικοτητα του Καρντοσο παρα των παιχτων..Το πόσο θα επιμενει δηλαδη σε συστημα που δεν…
  Γιατι πόσο πιο ψηλα ν ανεβασεις τον αντιπαλο,απ οτι ηδη ξερουν να κανουν οι παιχτες μας?Ποσες δεκαδες φορες δεν ειδαμε,σε καθε παιχνιδι,να κανουν πασουλες οι κοφτες με τα στοπερ και τα μπακ?Και πόσο κλειστες μπορεις να κρατας τις γραμμες οταν παιζεις με 1 ή κανενα 6αρι?
  Ασε που εκει ξαναμπαινει ο παραγοντας Βρανιες…Πόσο ψυχραιμος θα ειναι αν του βγαινουν 2,3,4 φορες στην πλατη του,επειδη θα βρισκεται αναμεσα σε 2?
  Επαιξε μπαλαρα με 2 στοπερ διπλα του! και 2 κοφτες μπροστα του! Φετος θα χει 1 στοπερ διπλα του..και βαρια βαρια 1 κοφτη μπροστα του!
  Μ εξιταρει το νεο..αλλα ειλικρινα αν μπορουσα να διαλεξω αναμεσα σε 2 καλες μεταγραφες και σε μια αυξηση 30 τοις 100 των τρεξιματων μας..χαλαρα διαλεγα το δευτερο..Αλλα νομιζω οτι αυτο δεν γινεται στα 25-30..

 5. Το πρωτο πραγμα που χρειαζεται η ομαδα ειναι πιστη, υπομονη και στηριξη στον προπονητη. Εμεις πρωτα πρεπει να εχουμε υπομονη και οχι γκρινια στην πρωτη στραβη. Οσοι ξερουν εχουν καταλαβει οτι ο Καρντοσο ειναιι λιρα εκατο. Προπονητης με ιδεες ,πλανο και φιλοδοξια να πετυχει. Μεγαλη ευκαιρια και γι αυτον μια μεγαλη ομαδα οπως η ΑΕΚ μεγαλη και για εμας ενας προπονητης με τετοια φιλοσοφια και φιλοδοξια. Υπομονη και στηριξη μονο.

 6. ΜΗΤΣΟΣ-ΚΑΤΟΥΝΑΞΗΡΟΜΕΡΟΥ21

  ΟΛΟΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚΑΡΑ ΜΑΣ .

 7. Πρέπει να αποκτηθεί ένας ακόμη κεντρικός αμυντικός οπωσδήποτε. Μόνο ο Βράνιες είναι αξιόπιστος, από άποψη αγώνων.

 8. Η ΟΜΑΔΑ ΘΕΛΕΙ ΑΛΛΟΝ ΕΝΑ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΣΕ ΣΤΥΛ ΒΡΑΝΙΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ,ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ…

 9. Καλημέρα κιτρινόμαυροι. το ποδόσφαιρο είναι ένα ομαδικό παιχνίδι στο οποίο δοκιμάζονται κύρια οι ικανότητες των παικτών στο να εφαρμόζουν στο χόρτο το παιχνίδι που θέλει ο προπονητής. με γρήγορη σκέψη και σωστή πάσα. πράγματι είναι κάτι καινούργιο για τα level της ομάδας αλλά αυτό που θα μετρήσει είναι η ικανότητα να παίξεις ένα ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο σε ότι επίπεδο χρειάζεται να ανταποκριθείς μέσα στον αγώνα.
  Εύχομαι η ομάδα μας να πετύχει σε αυτά και να είναι και τυχερή.

  • ΓΙΩΡΓΟΣ Μ

   το θεμα ειναι εχουμε τους παικτες που πρεπει ?ειδικα στην μεσαια γραμμη ! Δεν ειναι μονο ποιος θα δωσει την πασα με την μια αλλα και ποιος θα βγη ξεμαρκαριστος για να την παρει και ποιος θα κανει την τριμπλα για να ανοιχτουν οι υπολοιποι,εχουμε εξυπνους παικτες ?οπως τα βλεπω μονο τον Μανταλο(που δεν εχει αντοχες) και αντε και τον Ζεραλδες που ειναι νωρις ακομη γι αυτον !

 10. Καλημερα Κωστα. Από τη μια καλα κανει η ομαδα και παιζει από το 1ο εως το τελευταιο λεπτο το παιχνιδι που θελει ο Καρντοσο. Από την άλλη ομως, αν υπαρχει εναλλακτικο σχεδιο, θα πρεπει και αυτό να εφαρμοζεται στα φιλικα. Γιατι στα φιλικα προσπαθεις να εφαρμοσεις οσα κανεις στις προπονησεις. Αν στα φιλικα δε φανει να υπαρχει εναλλακτικο σχεδιο, τοτε δεν υπαρχει ουτε στο μυαλο του Καρντοσο.
  Για να εχει επιτυχια αυτό το μοντελο παιχνιδιου, πρεπει να ξερουν ολοι οι παιχτες μπαλα. Δε γινεται να υπαρχουν παιχτες στην αμυνα ή στα αμυντικα χαφ που με δυσκολια την κοντρολαρουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *