Αθεράπευτα Έγκυρα Κιτρινόμαυρα

Η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή υποστηρίζει το ποδόσφαιρο και μόνο

Ο Τάσος Τσατάλης εξηγεί γιατί είναι προσχηματική η κόντρα ΠΑΟΚ – ΠΑΟ με ΟΣΦΠ για την συνέχεια ή όχι του πρωταθλήματος

21

Οι τελευταίες εξελίξεις, με το άνοιγμα μετώπου και του Παναθηναϊκού με τον υφυπουργό Αθλητισμού, έχουν μπερδέψει πολύ το τοπίο στο ποδόσφαιρο.

Η θέση της ΑΕΚ μέσα σε αυτό, δεν είναι εύκολη. Για το ποιος είναι ο βασικός αντίπαλος της ΑΕΚ, δεν υπάρχει κανένα θέμα. Είναι ο ΟΣΦΠ. Σε κάθε επίπεδο. Είτε μιλάμε για το παρόν, είτε για το άμεσο μέλλον, είτε φυσικά για το πρόσφατο παρελθόν.

Οπότε αυτό που συμβαίνει τώρα, δηλαδή ο Παναθηναϊκός να ακολουθεί τον ΠΑΟΚ στην σκληρή κόντρα με τον ΟΣΦΠ, κανονικά είναι μια εξέλιξη την οποία η ΑΕΚ θα μπορούσε να αντιμετωπίζει πολύ θετικά ήδη.

Γιατί από το 1996 μέχρι σήμερα και ειδικά μετά το 2010 που πλέον μιλάμε για κάτι ακραίο, το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι ο ΟΣΦΠ. Η φιλότιμη προσπάθεια του ΠΑΟΚ να ακολουθήσει το μοντέλο του, είναι εκ προοιμίου αποτυχημένη, καθώς ο τρόπος του ΟΣΦΠ, είναι μόνο γι΄αυτόν και τους ανθρώπους του που τον έχουν καθιερώσει.

Το πρόβλημα όμως για την ΑΕΚ, είναι ο λόγος που στην παρούσα φάση, έχει συσπειρώσει τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ. Δυστυχώς, η βασική τους συμφωνία είναι πάνω στο να μην παιχθεί ξανά ποδόσφαιρο φέτος και κατόπιν να γίνει κι αναδιάρθρωση με 16 ή και 18 ομάδες. Προς το παρόν. Αργότερα, μπορεί να προκύψουν επιδιώξεις τις οποίες θα μπορούσε να υποστηρίξει και η ΑΕΚ, αλλά ο πρόσκαιρος στόχος, δεν είναι προς όφελος του ποδοσφαίρου.

Ο στόχος που επιδιώκουν και οι δύο είναι αντιποδοσφαιρικός

Ο στόχος που επιδιώκουν και οι δύο είναι αντιποδοσφαιρικός. Θα κάνει ζημιά στο ποδόσφαιρο, χειρότερη από αυτή που έχει πάθει ήδη, αν τα καταφέρουν ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός, θα κάνει μεγάλη ζημιά σε πολύ κόσμο που ζει στην οικονομία του ποδοσφαίρου. Αυτή έστω την υποτυπώδη που υπάρχει στην Ελλάδα.

Γίνεται μια προσπάθεια να παρουσιαστεί αυτό ως κόντρα με τον ΟΣΦΠ, που υποτίθεται πως είναι αυτός που πιέζει να συνεχιστεί το πρωτάθλημα, αλλά αυτή είναι μια εικονική πραγματικότητα. Η στάση του ΟΣΦΠ στην πραγματικότητα είναι διφορούμενη.

Θυμίζω πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην πρώτη διάσκεψη της Λίγκας μέσα στην καραντίνα, είπε πως «αν είναι να διακοπεί, να γίνει με ξεκάθαρο τρόπο, χωρίς παύλες και αστερίσκους». Άρα το θέμα του ΟΣΦΠ, δεν είναι αν θα συνεχιστεί σώνει και ντε το πρωτάθλημα, αλλά αν θα του επικυρωθεί σε κάθε περίπτωση ο τίτλος του πρωταθλητή.

Οπότε αντίπαλος του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ, επαναλαμβάνω αυστηρά στην παρούσα φάση κι όχι το ζήτημα είναι κυρίως τι θα γίνει με το πρωτάθλημα, δεν είναι ο ΟΣΦΠ, αλλά το συμφέρον το ποδοσφαίρου.

Η ΑΕΚ είναι η μοναδική ομάδα που θέλει τη συνέχεια του πρωταθλήματος

Η ΑΕΚ είναι στην ουσία η μοναδική ομάδα (στο …110%) που σε κάθε περίπτωση θέλει να συνεχιστεί το πρωτάθλημα.

Κι ακόμη κι αν κάποιος θέλει να την κατηγορήσει πως μοναδικός λόγος είναι το κυνήγι της δεύτερης θέσης και πάλι τυγχάνει να συμπίπτει με το συμφέρον όλων όσοι ενδιαφέρονται για να μην απαξιωθεί κι άλλο το ποδόσφαιρο. Γιατί η απαξίωση θα πιάσει πάτο, αν κλείσουμε έξι μήνες και βλέπουμε χωρίς μπάλα και μετά έχουμε κι ένα πρωτάθλημα με 18 ομάδες, από τις οποίες τουλάχιστον οι 10, μπορεί και παραπάνω, θα είναι καρικατούρες.

Επιπλέον, αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματικούς λόγους για την στάση του καθενός, τότε ας δεχτούμε και πως το υγειονομικό ενδιαφέρον πιθανότατα δεν είναι ο κύριος λόγος για την στάση όσων δεν θέλουν να συνεχιστεί το πρωτάθλημα.

Πιστεύω πως δεν θα υπήρχε πρόβλημα, αν ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός είχαν κατανοήσει πως οποιαδήποτε αντιποδοσφαιρική επιλογή, όπως είναι τώρα ο στόχος της οριστικής διακοπής και η αναδιάρθρωση, μακροπρόθεσμα με κάποιο τρόπο θα λειτουργήσει προς όφελος του ΟΣΦΠ.

Ο ΟΣΦΠ σταθερά επενδύει στην απαξίωση του ποδοσφαίρου

Ο ΟΣΦΠ είναι ο οργανισμός που σταθερά, οργανωμένα και με προσήλωση, επενδύει στην απαξίωση του ποδοσφαίρου, στο μειωμένο ενδιαφέρον για το κοινό των άλλων ομάδων εκτός από το δικό του. Είναι ο οργανισμός που ξέρει να επωφελείται και να αξιοποιεί το σκηνικό της απόλυτης απαξίωσης, όποτε αυτό επιβάλλεται.

Δυστυχώς όμως ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, αλλά και ο δύο με κριτήριο μια εντελώς περιορισμένης προοπτικής αντίληψη του δικού τους συμφέροντος, επιδιώκουν έναν στόχο που θα κάνει ίσως κι ανεπανόρθωτη ζημιά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κι από την επίτευξη του οποίου, είναι σίγουρο πως ωφελημένος δεν θα είναι κανένας από τους δύο τους μακροπρόθεσμα.

Κατά την εκτίμηση μου, αυτή την στιγμή έπρεπε να είναι μαζί με την ΑΕΚ πρωταγωνιστές στην προσπάθεια να συνεχιστεί το πρωτάθλημα και μέσα από αυτή την διαδικασία, να είχαν βάλει απέναντι τον ΟΣΦΠ που …με αυτόματο πιλότο θα πήγαινε απέναντι και να τον απομονώσουν.

Αλλά η στάση τους προκαλεί απογοήτευση. Και μεγαλύτερη θα είναι η απογοήτευση, αν πετύχουν και τον στόχο τους. Απογοήτευση και για πολύ κόσμο και απόγνωση. Κι αυτός είναι και ο κύριος λόγος που καμιά κατανόηση δεν μπορώ να έχω για οποιοδήποτε στοιχείο του σκεπτικού των ομάδων που δεν θέλουν να παιχθεί ποδόσφαιρο.

Η ΑΕΚ είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει μόνη της

Η ΑΕΚ λοιπόν προς το παρόν τουλάχιστον, είναι υποχρεωμένη ουσιαστικά να συνεχίσει μόνη της, ως η ομάδα που με ειλικρίνεια θέλει να δούμε πάλι την μπάλα να κυλάει στο χορτάρι.

Κατά τα άλλα, στην Ελλάδα καμαρώνουμε για την επιτυχία της φάσης της καραντίνας και προς το παρόν είναι ενθαρρυντικά τα πρώτα μηνύματα κι από την είσοδο στην επόμενη φάση.

Αν Θεού Θέλοντος, η κατάσταση μείνει έτσι ή και γίνει ακόμη καλύτερη, με τα υπόλοιπα καταστήματα λιανικής να ανοίγουν από εβδομάδα και κυρίως με τα σχολεία να είναι για να ανοίξουν από τα μέσα του μήνα, είναι αστείο να μιλάμε για οριστική διακοπή του πρωταθλήματος. Από μόνη της η Λίγκα δεν μπορεί να την κάνει, ακόμη κι αν κυριαρχήσουν οι ομάδες που την θέλουν.

Ο μόνος τρόπος που θα μπορούν να το περάσουν, είναι με κυβερνητική παρέμβαση. Αλλά και η κυβέρνηση, αν τελικά οδηγούταν στο να υιοθετήσει την άποψη ΠΑΟ και ΠΑΟΚ, με τον ΟΣΦΠ να είναι προς το παρόν αντίθετος (όσο πιθανό μπορεί να είναι ένα τέτοιο σενάριο, που για μένα δεν πρέπει να αποκλειστεί) δεν θα είναι εύκολο να δικαιολογήσει απόφαση οριστικού λουκέτου στο ποδόσφαιρο, κόντρα σε όλη την εξέλιξη στην υπόλοιπη οικονομική – κοινωνική ζωή στον τόπο.

To enwsi.gr χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να βελτιώσει τις υπηρεσίες του. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, αποδέχεστε τη χρήση cookies στον Ιστότοπό μας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε Πολιτική Απορρήτου. Αποδοχή Περισσότερα