Αθεράπευτα Έγκυρα Κιτρινόμαυρα

Για τους πρώτους μήνες η ΑΕΚ ψάχνει μια «χρυσή» ισορροπία

Ο Τάσος Τσατάλης για το βασικό ζητούμενο στην μεταβατική περίοδο που διανύει η Ένωση

32

Ποτέ τα φιλικά στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας δεν προσφέρονται για βαρύγδουπα συμπεράσματα. Πολύ περισσότερο της συγκεκριμένης προετοιμασίας. Η ΑΕΚ έχει επιλέξει μια μεγάλη μετάβαση από πλευράς αγωνιστικής φιλοσοφίας.

Ρεαλιστικά είναι μια μετάβαση που θα χρειαστεί μήνες για να αρχίσει να αποτυπώνεται πιο έντονα στο γήπεδο κι αυτό βέβαια, με δεδομένο πως θα είναι επιτυχής.

Πρέπει να υποστηριχθεί κι από πλευράς έμψυχου δυναμικού και πρέπει να υποστηριχθεί κι από πλευράς στήριξης από την διοίκηση στο τεχνικό τιμ, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Με αυτά τα δεδομένα θεωρώ αστείο να κάθομαι και να βγάζω συμπεράσματα για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει αυτή η ομάδα, με βάση τα ζητούμενα του προπονητή, από τα πρώτα φιλικά στο Κιέλτσε.

Να καταδικάσω όλο το project, επειδή στο πρώτο, δεύτερο ή τρίτο φιλικό υπήρχε πρόβλημα στο παιχνίδι από πίσω, είχαν θέμα οι γκολκίπερ, υπήρξε προβληματικό αμυντικό transition κλπ. Αναφέρομαι σε προβλήματα που σαφώς υπήρξαν και τα είδαμε όλοι.

Αλλά αναρωτιέσαι ποιος περίμενε να μην υπάρχουν προβλήματα στην πρώτη φάση της δουλειάς πάνω σε αυτόν τον νέο τρόπο παιχνιδιού. Και ειδικά με ένα κορμό παικτών που έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια σε κάτι τελείως διαφορετικό.

Η ΑΕΚ προσαρμόζεται στα «θέλω» του προπονητή

Η ΑΕΚ σε αυτή την φάση και λογικά για πολύ καιρό ακόμη θα αναζητά την «χρυσή» ισορροπία, ανάμεσα στην σταθερή προσαρμογή στα θέλω του προπονητή ως προς το βασικό μοντέλο παιχνιδιού και τις όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες, από τα ελλειμματικά στοιχεία που δεδομένα θα προκύπτουν μέσα σε μια τόσο δύσκολη μεταβατική διαδικασία.

Έτσι, περισσότερο μου τραβούν το ενδιαφέρον τα θετικά. Γιατί αυτά σου δίνουν μια ιδέα για το τι μπορείς να περιμένεις όταν η ομάδα μπολιαστεί με τον τρόπο παιχνιδιού που δουλεύει. Τα αρνητικά, δεν έχεις παρά να περιμένεις παιχνίδι με παιχνίδι, να μειώνονται. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορείς να τα παίρνεις ως δεδομένα σε μόνιμη βάση.

Και βέβαια, όπως πάντα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, πιο πολύ ενδιαφέρον έχουν συγκεκριμένα στοιχεία, είτε σε ατομικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο συνόλου, τα οποία κρίνονται λιγότερο από την δουλειά του προπονητή και περισσότερο από τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες κάποιων παικτών.

Έχω ξεχωρίσει το σταθερό ζήτημα με τα αμυντικά στημένα σε όλα τα ως τώρα φιλικά κι αντίστοιχα την αδυναμία να βγει κάτι καλό από τα επιθετικά. Δεν είναι νέο το πρόβλημα για την ΑΕΚ. Κι αν και βλέπουμε ξεκάθαρα πως προσπαθούν ειδικά στα επιθετικά, οι ποδοσφαιριστές να εφαρμόσουν πράγματα που έχουν δουλέψει ή έχουν πάρει οδηγίες για να τα κάνουν, υπάρχουν δομικές αδυναμίες που το κάνουν δύσκολο.

Οι αδυναμίες του ρόστερ

Η κύρια είναι ο για μια ακόμη σεζόν χαμηλός μέσος όρος ύψους. Σε συνδυασμό με την αθλητικότητα αλλά και τον χαρακτήρα κάποιων παικτών.

Ας πούμε ο Σβάρνας δεν φοβάται να μπει στα αμυντικά στημένα δυνατά, αλλά δεν τον βοηθάει η σωματοδομή του και δεν έχει τα αθλητικά χαρακτηριστικά που για παράδειγμα επιτρέπουν στον Βράνιες να παίζει σα να είναι δέκα πόντους ψηλότερος.

Ο Οικονόμου αντίστοιχα που είναι ψηλός, δείχνει κατά κανόνα σε αυτές τις περιπτώσεις, σα να περιμένει από κάποιον άλλο να βγει πρώτος μπροστά.

Σίγουρα, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη με το δίδυμο Βράνιες – Τσιγκρίνσκι.

Αλλά είναι φανερό πως και με βάση τα στημένα αν το δεις και με βάση τις γενικότερες απαιτήσεις, ένας στόπερ με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που θα μπει ανάμεσα στους Βράνιες – Τσιγκρίνσκι και τους άλλους δύο κεντρικούς αμυντικούς, μάλλον είναι απαραίτητος.

Βέβαια, η γνώμη του προπονητή είναι πάνω απ’ όλα και θα μάθουμε περισσότερα με την επιστροφή της ομάδας για τις αποφάσεις του. Θα είναι όμως μάλλον περίεργο, να μην υπάρχει κάποια σκέψη για εκεί.

Μετά τους Ολιβέιρα και Βέρντε, μόνο τα στόπερ αποτελούν ερωτηματικό

Στην πραγματικότητα, με την επικείμενη απόκτηση των Ολιβέιρα και Βέρντε, αυτή η υπόθεση, τα στόπερ, είναι η μοναδική που μένει ως ερωτηματικό, ως προς την ισορροπία του ρόστερ. Με τα σημερινά δεδομένα.

Μπορεί κάποιες αποφάσεις του προπονητή για το δυναμικό με το οποίο έχει δουλέψει ως τώρα, να δημιουργήσουν κι άλλη η κι άλλες ανάγκες. Όπως αντίστοιχα κάποια πώληση. Αλλά με τα σημερινά δεδομένα, με τους δύο που έρχονται και με ένα στόπερ, η ισορροπία στο ρόστερ, ίσως θα είναι η καλύτερη των τελευταίων χρόνων.

Σκεφθείτε μόνο πως με τον Ολιβέιρα, ο Λιβάγια πάει πιο πίσω. Έρχεται ο Βέρντε και μετά βάσει σχήματος, μένει έξω ένας από τους Ζεράλδες ή Μάνταλο.

Με τον αρχηγό να έχει ξεκινήσει πολύ καλά την προετοιμασία και τον Πορτογάλο να δείχνει πως είναι το μοντέλο του ποδοσφαιριστή, που μπορεί να αλλάξει τελείως το παιχνίδι της ΑΕΚ. Και πίσω από αυτούς τους τέσσερις έχεις Κλωναρίδη, Ντέλετιτς και Αλμπάνη. Αυτό εννοώ ισορροπία στο ροστερ.

Επαναλαμβάνω, δεν ξέρεις τι έχει στο μυαλό του με την επιστροφή ο Καρντόσο. Θα το δούμε. Αλλά η βάση για ένα ισορροπημένο ρόστερ, φέτος αναμφισβήτητα υπάρχει.

To enwsi.gr χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να βελτιώσει τις υπηρεσίες του. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, αποδέχεστε τη χρήση cookies στον Ιστότοπό μας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε Πολιτική Απορρήτου. Αποδοχή Περισσότερα