Δεν μπορείς ρεαλιστικά να έχεις στόχο πρωτάθλημα του χρόνου

Δεν μπορείς ρεαλιστικά να έχεις στόχο πρωτάθλημα του χρόνου
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για κάθε προσπάθεια επανεκκίνησης που για να πετύχει, πρέπει να έχει βάση την αναγνώριση της πραγματικότητας

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Παρατήρησα πως το πρωτοσέλιδο μας στην «Ώρα Των Σπορ» σήμερα, με αναφορά στο προφίλ του προπονητή που ψάχνει η ΑΕΚ, έχει προκαλέσει ήδη από νωρίς συζητήσεις και σχόλια. Να κάνουμε λίγο αυτή την κουβέντα λοιπόν.

Για μένα έχει να κάνει με το ποιος είναι ο στόχος της ΑΕΚ για την επόμενη σεζόν και θα μιλήσω ξεκάθαρα. Αν στην ομάδα σκέφτονται πως η υποχρέωση τους είναι να παρουσιάσουν μια ΑΕΚ που θα έχει στόχο την σεζόν 2021-2022 και θα το πει και δημόσια, να διεκδικήσει στα ίσια το πρωτάθλημα, αν δηλαδή το άμεσο αποτέλεσμα είναι ο βασικός γνώμονας, για μένα τα πράγματα είναι απλά.

Δεν είναι ανάγκη να ψάχνεσαι πολύ. Έχεις τον Μανόλο Χιμένεθ, παίρνεις τους αμυντικούς που θα αλλάξουν την εικόνα στην συμπεριφορά της πίσω γραμμής και δύο ακόμη παίκτες μπροστά, για να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις ξανά το Αραούχο, Λιβάγια, Χριστοδουλόπουλος του 2017-2018, εννοείται μαζί με τον Λιβάι Γκαρσία. Παίκτες δηλαδή που θα έχουν την προσωπικότητα και την ποιότητα να το βρίσκουν και μόνοι τους μπροστά, κάτι που στο ελληνικό πρωτάθλημα μπορεί και να αποδειχθεί επαρκές για μια ανταγωνιστική πορεία. Και θα καλύπτει και την μεγαλύτερη παθογένεια του προπονητή Χιμένεθ, δηλαδή το να χτίσει μια ομάδα με συγκεκριμένους τρόπους να παράγει ορθόδοξο ποδόσφαιρο.


Τα χαρακτηριστικά του Μανόλο και οι πιθανότητες για πρωτάθλημα

Τουλάχιστον αυτό μπορείς να δοκιμάσεις, γιατί πιστεύω πως το πρωτάθλημα, δεν θα το πάρεις. Επειδή υπάρχουν ήδη ένας με δύο, που έχουν προχωρήσει πολύ και πρέπει να κάνουν τεράστια λάθη για να τους αφήσεις εσύ πίσω άμεσα σε κούρσα πρωταθλήματος. Ειδικά τον ΟΣΦΠ.

Ο Μανόλο είναι ένας προπονητής για το αποτέλεσμα. Δεν θα σε αναπτύξει, δεν θα σε εξελίξει, δεν θα σου βγάλει παίκτες γιατί δεν θα σπαταλήσει χρόνο και δεν θα δώσει χώρο γι’ αυτό, αλλά με τα κατάλληλα συστατικά έχει καλές πιθανότητες να σου δώσει άμεσο αποτέλεσμα. Το θέμα είναι όμως όπως είπαμε, μέχρι που θα φτάσει το αποτέλεσμα…

Η σεζόν που η ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημα, το 2017-18, είναι μαζί με την προηγούμενη, 2016-2017, που η ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο είχε το μικρότερο ποσοστό νικών, από τις έξι σεζόν από τότε που η Ένωση επέστρεψε. 70% νίκες. Το 2016 ο ΟΣΦΠ πήρε το πρωτάθλημα με ποσοστό νικών 93,3%. Το 2019 ο ΠΑΟΚ με ποσοστό 86,6%. Ο ΟΣΦΠ τις δύο τελευταίες σεζόν είναι στο 77,7%, αλλά με μια σημαντική διαφορά. Έχει μεγάλες διαφορές από πολύ νωρίς και ειδικά στα play offs, μετά από ένα σημείο δεν παίζουν στην ένταση με την οποία έφτασαν στην κορυφή. Το βλέπουμε όλοι αυτοί. Αν για παράδειγμα χρειάζονταν δυο τρεις νίκες ακόμη μέσα στα play offs, λογικά θα τις έπαιρναν και το ποσοστό θα ανέβαινε πολύ.

Το πρόβλημα λοιπόν στην περίπτωση που αναφέρω πιο πάνω, ενός μοντέλου με στόχο το άμεσο αποτέλεσμα πρωταθληματικής πορείας με τον τεχνικό που έχεις τώρα, είναι πως οι σεζόν πριν και μετά το 2017-2018, σου δείχνουν πως δεν φτάνει. Είναι ελάχιστοι οι βαθμοί που μπορείς να χάσεις πλέον, αν θέλεις να είσαι πρωταθλητής.

Το κοινό χαρακτηριστικό όσων πήραν τίτλο μετά την ΑΕΚ

Πάμε και σε κάτι άλλο. Οι ομάδες που πήραν πρωτάθλημα μετά την ΑΕΚ, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Την πρώτη χρονιά με τους προπονητές με τους οποίους τελικά έφτασαν στον τίτλο, δεν πήραν το πρωτάθλημα. Αλλά έδωσαν στοιχεία καλού ποδοσφαίρου κι έπειθαν πως θα είχαν συνέχεια.

Επίσης την πρώτη χρονιά, έβγαλαν και παίκτες που δεν θεωρούνταν πρώτης γραμμής ως τότε, αλλά έγιναν πρωταγωνιστές στη συνέχεια. Κάτι που δεν συνέβη με την ΑΕΚ, μέχρι να φτάσει στο πρωτάθλημα. Με μόνη εξαίρεση τον Γαλανόπουλο, που ωστόσο στην πραγματικότητα φέτος αρχίζει να γίνεται ο παίκτης που βάσει των χαρακτηριστικών του πιστεύαμε πως θα μπορούσε να γίνει.

Πάμε στην άλλη κουβέντα, που ξεκίνησε με το πρωτοσέλιδο μας στην «Ώρα». Πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχει επιτυχία πλέον στο ποδόσφαιρο, χωρίς ομάδες ικανές να παίξουν κυριαρχικό ποδόσφαιρο, με βασικό γνώμονα την επιθετική παραγωγή. Και σίγουρα δεν υπάρχει μακροπρόθεσμα επιτυχία, χωρίς αυτά τα στοιχεία. Μπορείς να πάρεις κάτι μια σεζόν, αλλά αν δεν χτίζεις σωστά και με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις του ποδοσφαίρου δεν θα πας μακριά. Αυτός είναι κι ο λόγος που θεωρώ και δεν θα αλλάξω γνώμη ποτέ, πως καλώς έφυγε ο Χιμένεθ από την ΑΕΚ στο τέλος της σεζόν του πρωταθλήματος, ανεξάρτητα από το τι ακολούθησε.

Οπότε στην «Ώρα» σήμερα δεν αναφέρεται, παρά το αυτονόητο. Τα αυτονόητα ζητούμενα από έναν προπονητή, αναφέρονται. Το θέμα είναι αν τα πράγματα είναι ξεκαθαρισμένα εντός ΑΕΚ. Αν ξέρουν τι θέλουν ακριβώς. Είναι αρκετά απλό στο ελληνικό πρωτάθλημα να γίνεις πολύ πιο ανταγωνιστικός απ’ όσο φάνηκε η ΑΕΚ φέτος. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσους περισσότερους βαθμούς θα είχε η ΑΕΚ, απλώς και μόνο αν είχε πετύχει τις δύο μεταγραφές στο κέντρο της άμυνας.

Παραμένει πολύ δύσκολο όμως και στο ελληνικό πρωτάθλημα, να μπεις σε μια διαδικασία που θα σε κρατάει ψηλά μακροχρόνια. Και που τα οφέλη της, θα φαίνονται κάθε χρονιά. Για μένα στόχος της ΑΕΚ πρέπει να είναι μια τέτοια διαδικασία. Γιατί το επίπεδο της επιβάλλει να βρει τον τρόπο να είναι ανταγωνιστική, πειστική και όμορφη στα μάτια των οπαδών της σε βάθος χρόνου.


Το παράδειγμα του Καρντόσο

Ο Καρντόσο για παράδειγμα, αποδείχθηκε μια ακραία περίπτωση, όμως όπως έλεγα και πιστεύω ακόμη πως είχα δίκιο, ότι τα κριτήρια με τα οποία ήρθε ήταν σωστά, έτσι και τώρα λέω πως αυτά με τα οποία απομακρύνθηκε κακήν κακώς, ήταν λάθος.

Ο Καρντόσο στην ΑΕΚ τελείωσε στην ουσία από το δεύτερο ημίχρονο του ματς με την Κραϊόβα. Από το δεύτερο του μόλις επίσημο ματς. Τι να λέμε τώρα; Μπορεί να μην έκανε, έτσι φαίνεται κι από την εν γένει πορεία του, αλλά πιστεύω πως το αποφασίσαμε με τον λάθος τρόπο. Με τον τρόπο που μπορεί να κάψει και κάποιον που κάνει. Και κυρίως δεν μπορούν να νιώθουν οι παίκτες πως από την γνώμη τους, κρέμεται ο καθένας στον πάγκο. Αυτό είναι άρρωστο και πρέπει να δοθεί ένα τέλος άμεσα.

Πρέπει πιστεύω να το πάρουμε απόφαση, πως μετά από μια τριετία φθίνουσας αγωνιστικής πορείας που δεν αφήνει κάτι εν όψει της συνέχειας, δεν γίνεται στο μυαλό μας να είναι το πως θα πάρουμε το πρωτάθλημα την επόμενη σεζόν. Η ΑΕΚ κάθε χρόνο ξεκινάει με στόχο το πρωτάθλημα, δεν αλλάζει αυτό, αλλά το θέμα είναι ρεαλιστικά τι συμβαίνει.

Τι πρέπει να ψάξει η ΑΕΚ

Για μένα ρεαλιστικά η ΑΕΚ πρέπει να ψάξει αυτό που περιγράφει η «Ώρα» σήμερα όσον αφορά τον πάγκο της και να το προστατέψει από την πρώτη στιγμή αποτελεσματικά. Για να το προστατέψει όμως πρέπει στην ίδια μέσα να έχουν πάρει όλοι απόφαση, πως κοιτάμε το δάσος κι όχι το δέντρο. Γιατί; Γιατί το αντίθετο δεν μας έχει οδηγήσει πουθενά έτσι κι αλλιώς. Όλες οι επιλογές με γνώμονα την πορεία της ομάδας βραχυπρόθεσμα, έχουν αποτύχει.

Αντίθετα, είμαι πεισμένος πως αν η ΑΕΚ κάνει την σωστή επιλογή, την στηρίξει με τον τρόπο που πρέπει και το δώσει όλοι να το καταλάβουν αυτό, έχει μακράν περισσότερες πιθανότητες να διεκδικήσει και το πρωτάθλημα από την πρώτη χρονιά. Γιατί το σωστό, το ορθόδοξο, το λογικό, το οργανωμένο, πλέον επιβραβεύεται στο ποδόσφαιρο και συνήθως επιβραβεύεται και γρήγορα.

Αυτά που αναφέρω δεν ισχύουν μόνο για περιπτώσεις προπονητών ανερχόμενων από το εξωτερικό. Και τον Λουτσέσκου να έφερνε η ΑΕΚ, πάλι το ίδιο θα είχε ανάγκη. Η πρώτη σεζόν, θα έπρεπε να είναι σεζόν με σκεπτικό την θωράκιση του έργου του προπονητή. Αν τώρα αυτός δεν σου άφηνε μετά από κάποια φάση κανένα περιθώριο να ποντάρεις πάνω του, είναι άλλη κουβέντα και αδιέξοδα δεν υπάρχουν ποτέ. Θα δοκιμάζεις μέχρι να πετύχεις, τι άλλο;

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X