Γι’ αυτό ήταν σημαντικό να μη περάσει το πραξικόπημα στην ΕΠΟ

Η ΑΕΚ έδειξε το δρόμο σε όλους και τελικά τον έχασε η ίδια
Photo Credits: INTIME

Με το «αδηφάγο τέρας» να ελέγχει τα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου, έχεις δεν έχεις ομάδα είσαι χαμένος από χέρι. Γράφει ο Τάσος Τσατάλης.

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Κατανοητό πως αρκετός κόσμος αναρωτιέται γιατί είναι τόσο σημαντικό για την ΑΕΚ διατηρηθεί η σημερινή ισορροπία γύρω από την ΕΠΟ, όταν αγωνιστικά είναι τόσο πίσω. Η απάντηση είναι απλή: Χωρίς την σημερινή ισορροπία στην ΕΠΟ, στην ΑΕΚ και σε κάθε άλλη ομάδα εκτός ΟΣΦΠ, δεν θα αρκεί να βελτιωθεί αγωνιστικά.

Από την σεζόν 1996-1997 μέχρι σήμερα, έχω μετρήσει μίνιμουμ οκτώ σεζόν που η ΑΕΚ είτε ήταν η καλύτερη ομάδα, είτε είχε τουλάχιστον δυνατότητες να κατακτήσει το πρωτάθλημα όχι μικρότερες από την ομάδα που το κατέκτησε. Τον ΟΣΦΠ. Με βάση αυτό που έδειχνε στο γήπεδο.

Τι σημαίνει για τις επόμενες σεζόν

Κι αυτό πρέπει να το δούμε κι αλλιώς. Δεν είναι μόνο οι οκτώ σεζόν που άξιζε να πάρει το πρωτάθλημα ή να είναι διεκδικήτρια πολύ πιο δυναμικά απ’ όσο τελικά ήταν. Είναι και τι θα σήμαινε ευρύτερα η κατάκτηση δύο ή τριών έστω πρωταθλημάτων από αυτά. Εν όψει, των επόμενων σεζόν. Για την ανάπτυξη της ΑΕΚ. Απ’ όλες τις πλευρές.

Αφήνοντας έξω το ποιος έπαιρνε το πρωτάθλημα, σε αυτά τα είκοσι χρόνια, πολύ δε περισσότερο από το 2010 ως το 2016, δείτε και τι γινόταν από κάτω. Ποιοι και πως ξεχώριζαν στα μικρότερα πρωταθλήματα και πως έφταναν στην Α΄ Εθνική. Ποιο ρόλο έπαιζαν όταν ανέβαιναν…

Που οφείλονταν όλα αυτά; Στον απόλυτο έλεγχο στην ΕΠΟ. Η οποία έλεγχε απόλυτα την διαιτησία και τα πειθαρχικά όργανα. Καμιά σχέση με σήμερα.

Οι ομάδες ξέρουν λοιπόν, το έχουν ζήσει. Το έχουν δει το έργο.

Αν η ΑΕΚ δεν είχε ασχοληθεί τόσο πολύ με τις ισορροπίες στα θεσμικά κέντρα εξουσίας του ποδοσφαίρου, δεν θα είχε πάρει ποτέ το πρωτάθλημα του 2018. Δεν θα είχε πάρει λογικά και το κύπελλο του 2016. Όχι επειδή τώρα της τα έδωσε κάποιος. Αλλά επειδή κάποιος δεν θα την άφηνε να τα διεκδικήσει μέχρι τέλους.

Φανταστείτε την ΑΕΚ να διεκδικεί το πρωτάθλημα του 2018 με διοίκηση Γκιρτζίκη στην ΕΠΟ. Όταν η σύνθεση της ΚΕΔ είχε φτάσει να αλλάζει και τέσσερις φορές μέσα σε ένα χρόνο, ανάλογα με τι κατευθύνσεις έδινε αυτός που είχε την απόλυτη επιρροή και τι μηνύματα ήθελε να περάσει.

Σκεφθείτε τι απώλειες θα είχε μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο ΟΣΦΠ και κατά πόσο ομάδες με νορμάλ πρωταθληματική πορεία όπως ήταν η ΑΕΚ εκείνη την σεζόν, θα είχαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν τον τίτλο.

Πιστεύει κανείς στ’ αλήθεια πως αν ο ΟΣΦΠ έλεγχε την ΕΠΟ με τον τρόπο που την έλεγχε μέχρι το φθινόπωρο του 2016, με τα ίδια αποτελέσματα (που δεν θα είχε καν τα ίδια, γιατί κάπου θα την είχαν …πιστολιάσει και θα είχε περισσότερες απώλειες) θα είχε πάρει πρωτάθλημα; Επαναλαμβάνω, ούτε καν θα το είχε διεκδικήσει.

Για να μπορούμε να ασχολούμαστε με το πόσο καλή ή κακή ομάδα έχουμε κατά καιρούς, για να τα χώνουμε στην διοίκηση ή να της αποδίδουμε τα εύσημα, για να καμαρώνουμε ή να ντρεπόμαστε για τους παίκτες που έχουμε, υπάρχει μια βασική προϋπόθεση. Να μιλάμε για ποδόσφαιρο. Να κρίνεται στο ποδόσφαιρο η πορεία των ομάδων.

Τι παγίωσε η ενασχόληση της ΑΕΚ με τους θεσμούς

Αυτό συμβαίνει τώρα. Αυτό παγίωσε η ενασχόληση της ΑΕΚ με τα θεσμικά του ποδοσφαίρου, αυτό κοιτάει να προστατεύσει και τώρα. Δεν είναι ανάγκη να το αποδείξει, καθώς είναι αυταπόδεικτο. Το αποτέλεσμα της αλλαγής που έγινε από το 2016 και μετά, το βλέπουν όλοι, το ζουν όλοι. Και παράλληλα όλοι ξέρουν, γιατί ο ΟΣΦΠ και οι υποτακτικοί του… δεν καλύπτονται από αυτό, αλλά ψάχνουν, ζητούν κάτι άλλο.

Αυτό που θα τους έδινε το περιθώριο να είναι πρώτοι χωρίς να πολυσκοτίζονται για το αν θα έχουν την ομάδα που πρέπει. Που θα τους έδινε το δικαίωμα να πουλάνε και στα μέσα στης σεζόν ακόμη τους καλύτερους τους παίκτες, χωρίς να το πληρώνουν. Να μην αγχώνονται ακόμη κι αν μέσα σε μια σεζόν έπρεπε να αλλάξουν τρεις προπονητές.

Ζητούν αυτό το κάτι άλλο, που θα υποχρέωνε τους πάντες να σταθούν στην ουρά στην αυλή του σουλτάνου, για να ζητήσουν και να πάρουν χάρες και να νιώθουν υποχρέωση. Γνωρίζοντας πως το σουλτανάτο ορίζει διαιτητές, βγάζει αποφάσεις στα πειθαρχικά κλπ.

Αυτό που ισχύει σήμερα δεν ήταν και δεν είναι αυτονόητο. Θέλει μάχη για να προστατεύεται απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται από ένα αδηφάγο τέρας.

Το αγωνιστικό σκέλος της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ τα έχει κάνει μούσκεμα στο αγωνιστικό, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ένα μεγάλο κέρδος από την συμμετοχή της στη προσπάθεια για όσο το δυνατό μεγαλύτερη ισονομία στο ποδόσφαιρο.

Σήμερα η συζήτηση στην ΑΕΚ είναι για το πόσες μεταγραφές πρέπει να κάνει, ποιος είναι ο κατάλληλος προπονητής, ποιοι είναι οι κατάλληλοι στο σκάουτινγκ κλπ. Αν ήμασταν στο καλοκαίρι του 2015 κι έλεγες σε κάποιον που γνώριζε το ελληνικό ποδόσφαιρο, πως αυτά έχουν τον πρώτο ρόλο στο αν θα είσαι ανταγωνιστικός για το πρωτάθλημα, θα γινόσουν το καλύτερο ανέκδοτο.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X