Κανένα τεστ για κανέναν, μόνο να βγει η χρονιά

ΑΕΚ: Δώδεκα διαφορετικά σχήματα στο κέντρο της άμυνας!
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για το μοναδικό που μπορεί να κάνει αυτή την στιγμή η ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Να λοιπόν που αντί από τον Γενάρη να πάμε στον Φλεβάρη, γυρίσαμε πάλι πίσω στον Νοέμβρη. Κάτι που και λογικό είναι και κυρίως αναμενόμενο, όταν μέσα στον Γενάρη δεν φροντίζεις, ως οργανισμός ΑΕΚ, να λύσεις τα προβλήματα και διορθώσεις τα λάθη, που είχε προκαλέσει την κρίση του Νοέμβρη. Δεν είναι δα το ποδόσφαιρο και πυρηνική φυσική.

Όταν πάντως Φλεβάρη μήνα, η ομάδα σε υποχρεώνει με την καταθλιπτική της εικόνα να κάνεις την ίδια καταθλιπτική κουβέντα που έκανες και τον Νοέμβρη, προκύπτει ένα επιπλέον δομικό πρόβλημα. Ενώ τον Νοέμβρη είχες μπροστά σου την χειμερινή μεταγραφική περίοδο και κάτι μπορούσες να αλλάξεις, κάτι να διορθώσεις, τώρα επί της ουσίας δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.

Θα μου πείτε πως, τον Γενάρη δεν μπορείς να κτίσεις ομάδα. Φυσικά και όχι. Αλλά μπορείς να καλύψεις κάποια κενά σε θέσεις, τα οποία στην περίπτωση της ΑΕΚ ήταν (και είναι ακόμα) ορατά από τον διαστημικό σταθμό Μιρ που είναι σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Αντιθέτως τώρα πλέον, μέχρι και το τέλος της σεζόν, δεν μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα. Ούτε στόπερ να πάρεις, ούτε τερματοφύλακα, ούτε παίκτη που να καλύψει το κενό του Λιβάγια, ούτε τίποτα. Ούτε έχει νόημα, να συζητάμε τα χιλιοειπωμένα.

Όλοι τα έχουν δείξει όλα

Το ζητούμενο πλέον για την ΑΕΚ, είναι να βρει τρόπους, κουτσά – στραβά, τσάτρα – πάτρα, με μισό γκολ, να βγάλει την χρονιά χωρίς να πάθει κανένα πιο χοντρό στραπάτσο και μείνει και εκτός Ευρώπης. Και αν μπορεί έστω σε κάποια κρίσιμη ματς να θυμηθεί τι σημαίνει η φανέλα, να διεκδικήσει και το κύπελλο. Αλλά μέχρι εκεί. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μπορεί να κάνει αυτή την στιγμή η ΑΕΚ. Ούτε έχει νόημα, να συζητάμε τα χιλιοειπωμένα.

Και για να ξέρουμε και τι λέμε, δεν υπάρχει κανένα τεστ που πρέπει να περάσει ο οποιοσδήποτε μέσα στην ομάδα σ’ αυτό το διάστημα μέχρι και το φινάλε της σεζόν. Σαφή και ξεκάθαρη εικόνα υπάρχει ήδη για όλους τους ποδοσφαιριστές. Για το ποιος κάνει για την ΑΕΚ, για το ποιος μπορεί να σηκώσει το βάρος της φανέλας της ομάδας, για το ποιος είναι ποιοτικός και ποιος όχι και το ποιος θέλει πραγματικά να βρίσκεται εδώ και ποιος όχι. Όλοι, μα όλοι, έχουν πάρει υπερ-αρκετές ευκαιρίες να δείξουν τι μπορούν να προσφέρουν.

Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να δείξει κάποιος από το ρόστερ της ομάδας, που δεν το έχουμε δει μέχρι τώρα. Η ΑΕΚ έχει εικόνα για όλους. Και αυτή η εικόνα, δεν πρέπει να μπει σε κανέναν παραμορφωτικό φακό, όπως και αν εξελιχθεί πλέον η σεζόν. Ακόμα και αν γίνουν, που δεν γίνονται αλλά λέμε τώρα, ποδοσφαιρικά θαύματα. Θέλω να πω ότι ακόμα και αν, για παράδειγμα, η ΑΕΚ πάει στον τελικό και κερδίσει το κύπελλο μ’ ένα γκολ του Λόπες στο 90’, αυτό δεν θα σημαίνει πως ο Πορτογάλος θα πρέπει να γίνει ξαφνικά το μπακ που χρειάζεται η ομάδα. Διότι δεν είναι τέτοιο. Και είναι πλέον αποδεδειγμένο.

Είναι αστείο να το λέμε

Η ΑΕΚ (θα πρέπει να) έχει ήδη ξεκάθαρη εικόνα για όλο το ρόστερ και (θα πρέπει να) έχει κάνει την αξιολόγηση της για έναν προς έναν τους ποδοσφαιριστές. Όπως επίσης είναι αστείο να λέμε πως ο Χιμένεθ θα κριθεί στο τέλος της σεζόν. Προφανώς και πολλές φορές η πραγματικότητα και κυρίως τα αποτελέσματα, επιβάλλουν τις εξελίξεις σε μια ομάδα όπως η ΑΕΚ και αλλάζουν τα δεδομένα. Θυμίζω πως ο Μελισσανίδης αρχές Δεκέμβρη μπήκε στα αποδυτήρια και είπε στους παίκτες πως ο Καρέρα θα μείνει μέχρι το τέλος της σεζόν. Αλλά πώς να στεκόταν με τα αποτελέσματα που ακολούθησαν;

Στην περίπτωση του Χιμένεθ όμως, είναι κωμικό να συζητάμε πως θα κριθεί από τα αποτελέσματα. Η ΑΕΚ ξέρει τον Ισπανό και από την καλή και από την ανάποδη. Ξέρει όλα τα χούγια του. Όλα τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του. Ξέρει όλες τις αντιδράσεις του, σ’ όλες τις περιστάσεις. Ξέρει, με λίγα λόγια, ακριβώς τι προπονητής είναι ο Χιμένεθ. Επομένως η απόφαση για το πώς θα πορευτεί η ΑΕΚ, θα πρέπει να είναι με βάση το τι προπονητής είναι ο Ισπανός σε σχέση με το τι προπονητή θέλει να έχει στον πάγκο και όχι με τα αποτελέσματα που θα φέρει ο Ισπανός μέχρι και το τέλος της σεζόν.

Επομένως όλα αυτά περί του τεστ για την επόμενη χρονιά και των παικτών και του Χιμένεθ, τα ακούω βερεσέ. Η ΑΕΚ, αν θέλει να προχωρήσει επιτέλους πραγματικά μπροστά και όχι να χορεύει καλαματιανό μ’ ένα βήμα μπρός και τρία πίσω, θα πρέπει από τώρα, να κλειδώσει όλες τις αποφάσεις της για τον σχεδιασμό. Και για τους παίκτες που θα κρατήσει και για τους παίκτες που θα διώξει και για τους παίκτες που θα πάρει και για τον προπονητή.

Η έννοια του προγραμματισμού

Προφανώς και αυτές τις αποφάσεις, δεν γίνεται να τις υλοποιήσει τώρα. Εξ ου και λέγεται προγραμματισμός. Αυτό που τώρα οφείλει να κάνει γενικώς ο οργανισμός ΑΕΚ, το μόνο δηλαδή που μπορεί να κάνει, είναι να βρει τρόπους να βγάλει αυτή τη σεζόν. Χωρίς να πάθει κανένα στραπάτσο με την Ευρώπη και παλεύοντας κανονικά και όχι κοροϊδεύοντας την κοινωνία, για το κύπελλο. Με κάθε τρόπο. Και εδώ είναι ίσως η πιο σημαντική ευθύνη του Χιμένεθ. Να μπορέσει μέσα απ’ αυτά τα προβλήματα και τα ελλείμματα, να διαχειριστεί αγωνιστικά την κατάσταση, όχι πλέον στο κομμάτι της εικόνας, αλλά των αποτελεσμάτων. Το έκανε άρτια μέχρι την Τούμπα, το έχασε στα τελευταία ματς.

Το ξαναγράφω και το υπογραμμίζω. Το μόνο που έχει σημασία πλέον, το μόνο που μπορεί να κάνει η ΑΕΚ, είναι να βγάλει την χρονιά. Με μάχη… χαρακωμάτων σε κάθε ματς. Και για να δώσει αυτή την μάχη, τους χρειάζεται όλους. Ειδικά τους πολύ ποιοτικούς σαν τον Τάνκοβιτς, καθότι πλέον δεν διαθέτει και πολλούς. Αλλά ότι και αν γίνει μέχρι το τέλος, αυτό δεν θα πρέπει να αλλάξει ούτε κατά μισό χιλιοστό, τις αποφάσεις για την επόμενη σεζόν. Διότι αυτές πρέπει να τις πάρει τώρα. Και έχει ήδη αργήσει. Δεν έχει άλλωστε τίποτε άλλο να δει, τίποτε άλλο να αξιολογήσει, τίποτε άλλο να περιμένει και να προσδοκά. Από κανέναν.

Θα μου πείτε τώρα, αν αυτές τις αποφάσεις που λες ρε Τσίλη, τις πάρουν οι ίδιοι που είχαν πάρει και τις προηγούμενες, δεν θα καταλήξουμε στο ίδιο αποτέλεσμα; Μα συγγνώμη, γι αυτό δεν έγινε η αλλαγή του Ίβιτς με τον Κονέ; Η κάνω λάθος; Επίσης αν συμβιβαστούμε με την ιδέα πως ποτέ η ΑΕΚ, δηλαδή ο Μελισσανίδης, δεν πρόκειται να δει τα λάθη και να τα διορθώσει και πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάρει αποφάσεις και να κάνει αυτό που λέμε σωστό προγραμματισμό, τότε να σταματήσουμε οποιαδήποτε συζήτηση και να καθίσουμε αναπαυτικά να βλέπουμε τις σεζόν να περνούν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X