ΑΕΚ: Αποκορύφωμα για το πιο πετυχημένο ποδοσφαιρικό project, το 2021

ΑΕΚ: Αποκορύφωμα για το πιο πετυχημένο ποδοσφαιρικό project, το 2021
Photo Credits: INTIME

Η αγωνιστική αποτυχία των τελευταίων 2,5 χρόνων στο πρωτάθλημα, δεν αλλάζει μια σπουδαία πραγματικότητα για την ΑΕΚ, στο κατώφλι του νέου έτους

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Καλή χρονιά, με υγεία.

Παρά το γεγονός πως η αλλαγή του χρόνου βρίσκει για τρίτη συνεχόμενη σεζόν την ΑΕΚ, σε κάθε άλλο παρά ιδανική αγωνιστική και βαθμολογική κατάσταση, πολύ σωστά επιλέχθηκε η τελευταία μέρα του 2020, για να θυμίσει τι σημαίνει το 2021 για την Ένωση.

Η πίκρα και η απογοήτευση όταν βλέπεις την ΑΕΚ να παίζει το τελευταίο διάστημα κι όταν κοιτάς την βαθμολογία, δεν αλλάζει βέβαια, γιατί για να μη στενοχωριέσαι πρέπει είτε να είσαι εντελώς αναίσθητος, είτε απλά να υποστηρίζεις την ΑΕΚ κι όχι να την αγαπάς παθολογικά. Η συναισθηματική μας κατάσταση σε καθημερινό επίπεδο σε σχέση με την ομάδα φυσικά και καθορίζεται από τα αποτελέσματα και την μπάλα που παίζει, δεν υπάρχει τίποτα το μη φυσιολογικό σε αυτό.

Η διασφάλιση των δικαιωμάτων της ΑΕΚ

Ωστόσο, το 2021 έχει μια διάσταση που δεν μπορείς παρά να την αντιμετωπίσεις έξω και μακριά από αυτό. Γιατί συνδέεται με πράγματα που διασφαλίζουν μακροπρόθεσμα, όχι απλά την βιωσιμότητα της ΑΕΚ, αλλά εγγυούνται την παρουσία του στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ανταγωνισμού.

Επί μια 12ετία τουλάχιστον, δηλαδή από το γκρέμισμα του παλιού γηπέδου, μέχρι την διασφάλιση των δικαιωμάτων της ΑΕΚ στο προπονητικό κέντρο στα Σπάτα, ο σύλλογος πέρασε μια εποχή χωρίς άλλα σημεία αναφοράς, εκτός από την φανέλα, το όνομα , το μέγεθος που αντιπροσωπεύει και τον κόσμο της.

Όχι πως αυτά είναι λίγα, αλλά ειδικά στην νέα ποδοσφαιρική εποχή, δεν μπορούν να καλύψουν τα πάντα. Οι υποδομές είναι ζήτημα υψίστης σημασίας και για μια 12ετία τουλάχιστον, η ΑΕΚ όχι απλά έζησε χωρίς αυτές, αλλά και χωρίς κάποια ρεαλιστική προοπτική για να τις αποκτήσει.

Θυμίζω πως και το προπονητικό στα Σπάτα, εκτός από το ότι για πολύ καιρό λειτούργησε με τις απολύτως μίνιμουμ προϋποθέσεις, βρέθηκε επίσης για αρκετό διάστημα στον αέρα, όσον αφορά τα δικαιώματα της ΑΕΚ σε αυτό.

Εχουν συμβεί εκπληκτικά πράγματα για την ΑΕΚ

Παρά το γεγονός πως τα τελευταία 2,5 χρόνια ζούμε μια από τις χειρότερες περιόδους στην πρόσφατη ιστορία της ΑΕΚ ως προς την ανταγωνιστικότητα της στο πρωτάθλημα, συγκρίσιμη μόνο με τις άθλιες σεζόν 1983-84 και 1986-87 (Μπάρνγουελ, Φαφιέ, Αλέφαντος κλπ…), η αλήθεια είναι πως από το 2015 που επέστρεψε στην Super League, μέχρι σήμερα, συνολικά μιλάμε για μια από τις πιο πετυχημένες περιόδους στην ιστορία της. Έχουν συμβεί εκπληκτικά πράγματα.

Στο αγωνιστικό, νομίζω ελάχιστες φορές έχουμε μπορέσει να συλλάβουμε το μέγεθος του τι συνέβη την πρώτη τριετία από την επιστροφή. Η ομάδα στο τέλος της σεζόν 2013-2014, ήταν πρωταθλήτρια κάποιου ομίλου της Ερασιτεχνικής Γ΄Εθνικής. Στο τέλος της σεζόν 2014-2015, είχε κερδίσει ως πρώτη την άνοδο της από την Football League.

Αυτή η ομάδα λοιπόν, που με την επιστροφή της είχε να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό με έναν ΟΣΦΠ πανίσχυρο σε όλα τα επίπεδα και κυρίως μονοκράτορα στα ποδοσφαιρικά κέντρα εξουσίας κι έναν ΠΑΟΚ με τον Σαββίδη μόλις στην ουσία να ξεκινά την πολιτική των τεράστιων εξόδων, που βρισκόταν στο τέλος του Αυγούστου του 2018;

Ναι, η πρωταθλήτρια της Γ΄Εθνικής του 2014, μέσα σε αυτό το περιβάλλον με την επιστροφή της, μετρούσε ένα πρωτάθλημα, ένα κύπελλο, πρόκριση στους ομίλους του Champions League, πορεία ήδη στο Europa League. Την ίδια στιγμή, όλα αυτά είχαν επιτευχθεί ενώ είχε ήδη δρομολογηθεί μετά από πέρα κάθε φαντασίας δυσκολίες, η υπόθεση του γηπέδου. Που ελάτε τώρα …Όλοι είχαμε συμβιβαστεί με την ιδέα πως επί δεκαετίες δεν θα βλέπαμε. Και πως να το βλέπαμε με τις προϋποθέσεις που υπήρχαν;

Αυτή η περίοδος λοιπόν δεν ήταν απλά πετυχημένη, ήταν και παραμένει για να διδάσκεται σε ειδικά ποδοσφαιρικά σεμινάρια. Αυτό το λέω γιατί πολλοί σχολιάζουν ότι η ΑΕΚ είναι πίσω σε ποδοσφαιρική τεχνογνωσία, πως οι άλλοι κάνουν άλματα κλπ.

Το  καλοκαίρι του 2018 και η ενσυνείδητη επιλογή

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως από το καλοκαίρι του 2018 και μετά, κυρίως λόγω του ότι το γήπεδο είχε μπει σε πολύ κρίσιμη φάση, με πολύ άγχος και πίεση για τους ανθρώπους που είχαν αναλάβει το ανυπολόγιστης αξίας έργο για το μέλλον της ΑΕΚ, έγιναν ενσυνείδητα επιλογές, με γνώμονα αυτό. Αλλά μπορούσε να το κάνει η ΑΕΚ. Γιατί σε αντίθεση με άλλους συλλόγους ακόμη και top ευρωπαϊκού επιπέδου, που δεν μπόρεσαν να το συνδυάσουν, εκείνη μπόρεσε όσο πάλευε για να πάρει σάρκα και οστά το όνειρο, να πατήσει και στην κορυφή αγωνιστικά, ξεκινώντας στην κυριολεξία από το μηδέν και μέσα σε 2-3 χρόνια.

Αυτή η ενσυνείδητη επιλογή, σαφώς συνοδεύτηκε κι από πολλά λάθη στην ποδοσφαιρική διαχείριση, κάποια από τα οποία συνεχίζονται ακόμη.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, πως το ξεκίνημα μέσα στο 2021 της ΑΕΚ, που θα έχει πλέον στην διάθεση της τις υψηλού επιπέδου υποδομές που δεν ήταν δεδομένες ούτε καν στα μέσα της δεκαετίας που πέρασε, θα πρέπει να συνοδευτεί και με συγκεκριμένες κινήσεις στην στελέχωση του μηχανισμού που δουλεύει στον σχεδιασμό της ομάδας.

Αλλιώς το γήπεδο και το προπονητικό κέντρο θα σε φτάσουν μέχρι ένα σημείο. Αν συνεχίσεις με τα λάθη και την προχειρότητα που πολλές φορές χαρακτηρίζει τα τελευταία 2-3 χρόνια τις καθαρά ποδοσφαιρικές επιλογές, τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι δύσκολα. Ωστόσο είμαι πεπεισμένος πως πολλά θα αλλάξουν, με την ΑΕΚ να μπαίνει …στα νέα καλούπια.

Όμως, είναι πέρα για πέρα εύλογο, να τονίζεται η σημασία όσων θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2021. Γιατί ένας μηχανισμός ποδοσφαιρικού σχεδιασμού μπορεί να βελτιωθεί γρήγορα και σίγουρα θα βελτιωθεί, ειδικά όταν το άγχος για άλλα κεντρικά ζητήματα, τελειώσει.

Οι υποδομές δεν είναι δεδομένες και δεν γίνονται από τη μια ημέρα στην άλλη

Αλλά οι υποδομές που εγγυούνται την συνέχεια σου σε υψηλό επίπεδο, δεν γίνονται από την μια μέρα στην άλλη και δεν είναι δεδομένες. Στην πραγματικότητα κάθε άλλο παρά δεδομένες ήταν, μέχρι να πάρει απόφαση ο Μελισσανίδης να πάρει πάνω του την δημιουργία της βάσης για την συνέχεια της ΑΕΚ σε βάθος δεκαετιών. Και το πέτυχε.

Στην πραγματικότητα ήταν το ποδοσφαιρικό project που αντιπροσώπευε τις μεγαλύτερες δυσκολίες από οποιοδήποτε άλλο στην αρχή της προηγούμενης δεκαετίας. Σε βαθμό τέτοιο που πολλοί να θεωρούν πως κάποια πράγματα δεν θα μπορούσα να γίνουν για χρόνια και στην ουσία δεν ξέραμε αν θα μπορούσα να γίνουν και ποτέ. Όταν φτάσαμε να δούμε την ΑΕΚ να παλεύει για την σωτηρία της και να χάνει και την μάχη στο τέλος.

Γι΄αυτό όλο το πακέτο από το 2013 μέχρι σήμερα, αγωνιστικό και από πλευράς υποδομών, είναι το πιο πετυχημένο ποδοσφαιρικό project στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Πρέπει να ξέρουμε για τι ακριβώς μιλάμε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X