Δεν γίνεται να συνδέεται η μοίρα του Καρέρα με ένα ματς

Δυσοίωνο το μέλλον Καρέρα «βλέπουν» οι στοιχηματικές - Τα φαβορί για τη διαδοχή
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει τη δυσκολία να βγει σε καλό στο να ταυτίζεται το ποιον θέλει η ΑΕΚ για προπονητή της, με το αποτέλεσμα ενός αγώνα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Για να πω την αλήθεια, οι εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα γύρω από την ΑΕΚ, περισσότερο με ωθούν να θέλω να τις παρακολουθήσω ως απλός θεατής, παρά να εμπλακώ μέσω της επαγγελματικής μου θέσης στο ρεπορτάζ και στον σχολιασμό του. Αυτό δεν γίνεται όμως, οπότε όντας τρομερά στενοχωρημένος κάτι που το κάνει εκατό φορές πιο δύσκολο, προχωράω βάσει αυτού του ρόλου.

Η ΑΕΚ πέρασε προς τα έξω πως αποφασίστηκε ότι δεν υπάρχει θέμα με τον προπονητή και το τονίζει και σήμερα, με ειδική μνεία στον ένα χρόνο που συμπληρώνει ο Μάσιμο Καρέρα στον πάγκο της, με σαφή θετική χροιά.

Την ίδια στιγμή όλα τα πρωτοσέλιδα σήμερα συνδέουν το μέλλον του Καρέρα με το αποτέλεσμα του ντέρμπι με τον ΟΣΦΠ και γίνεται λόγος ακόμη και για τελευταία ευκαιρία. Ακούγονται σχόλια του τύπου αν σταθεί όρθιος με τον ΟΣΦΠ όλα καλά με τον Καρέρα, που βασικά δεν απέχουν κιόλας από την πραγματικότητα.

Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα πως αυτό που συμβαίνει τώρα με τον Καρέρα, δεν διαφέρει σε τίποτα από τις προηγούμενες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν, που κατέληξαν τελικά σε αποχωρήσεις προπονητών, αφού όμως η ζημιά είχε πιάσει ταβάνι, δεν πήγαινε άλλο.

Το μήνυμα είναι απολύτως αντιφατικό κι ας μην προέρχεται από την ΑΕΚ. Δεν είναι επίσημη θέση της ΑΕΚ πως ο Καρέρα κρίνεται με τον ΟΣΦΠ. Που εγώ θα θυμίσω πως έχουμε κι άλλα δυο ματς πριν τον ΟΣΦΠ… Τέλος πάντων δεν είναι επίσημη θέση της ΑΕΚ. Η ΑΕΚ όμως την ίδια στιγμή δεν παίρνει και θέση απέναντι στο σαφέστατο κλίμα που διαμορφώνεται ενόψει του συγκεκριμένου ματς, με τον προπονητή στο επίκεντρο.

Και η ΑΕΚ ίσως δεν μπορεί να πάρει επίσημα θέση. Θα πει πως ΔΕΝ κρίνεται ο Καρέρα στο ντέρμπι με τον ΟΣΦΠ;

Πριν λίγες μόνο μέρες, έγραψα εδώ πως πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους στην ΑΕΚ και να κάνουν αυτό που θεωρούν εκείνοι σωστό, χωρίς να σταθούν στα αμέσως επόμενα αποτελέσματα. Το ζήτημα είναι πως αυτό περνάει προς τα έξω ότι γίνεται μετά τον Παναθηναϊκό, αλλά στην πραγματικότητα ακυρώνεται, από την στιγμή που αφήνεται η εντύπωση ότι όλες οι εξελίξεις θα έχουν επίκεντρο ένα ματς. Δε χρειάζεται να πω πόσο μεγάλη επίδραση ενδέχεται να έχει αυτό το αντιφατικό μήνυμα κι εντός ομάδας και στο περιβάλλον της και στον κόσμο.

Να ξεπεράσει όλες τις προβληματικές καταστάσεις ο Καρέρα

Τι καλείται να κάνει λοιπόν ο Καρέρα στα μάτια του μέσου οπαδού της ομάδας; Που σημειωτέο, έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του. Να ξεπεράσει όλες τις προβληματικές καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί και με πολύ μεγάλη δική του ευθύνη, όλη την πίεση που υφίσταται, να επιβληθεί εντελώς στην ομάδα και να πάει να αποδείξει πως αξίζει να είναι στην ΑΕΚ, σε ένα ματς που αντικειμενικά δεν έχει κανένα πλεονέκτημα.

Απέναντι στο αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, απέναντι σε μια ομάδα που αυτή την περίοδο υπερέχει της ΑΕΚ σε όλα τα σημαντικά συγκριτικά ποδοσφαιρικά μεγέθη. Μια ομάδα απέναντι στην οποία στα τελευταία επτά παιχνίδια σε πρωτάθλημα και κύπελλο, η ΑΕΚ μετράει 0-2-5. Αυτό το ματς δηλαδή, θα είναι κριτήριο για το αν ο Καρέρα αξίζει ή όχι να μείνει στην ΑΕΚ, τουλάχιστον ως το τέλος του συμβολαίου του που τρέχει.

Ο οποιοσδήποτε νοήμονας άνθρωπος καταλαβαίνει πως μιλάμε για κάτι που λίγη σχέση έχει με την λογική. Όχι γιατί η ΑΕΚ δεν μπορεί να κερδίσει τον ΟΣΦΠ. Άλλωστε κάποια στιγμή θα τον κερδίσει, ακόμη και πριν η ίδια φτάσει στο επίπεδο που έχει πάει ο αντίπαλος την τελευταία διετία. Αλλά γιατί δεν μπορεί να συνδέεται ένα τόσο κεφαλαιώδες θέμα όπως είναι ο προπονητής, με κριτήρια που καμιά σχέση δεν έχουν με την εν γένει παρουσία του και με καθαρό ποδοσφαιρικό σκεπτικό για την θέση του Καρέρα μέσα στο πλάνο της ΑΕΚ. Κρίνουμε αν ο Καρέρα είναι ο κατάλληλος προπονητής γενικά ή αν μπορεί να μας οδηγήσει συντεταγμένα στην «μητέρα των μαχών»;

Η ΑΕΚ για να αντιμετωπίσει καταστάσεις όπως έχει εξελιχθεί τώρα με τον Καρέρα, ένα πράγμα θα μπορούσε να είχε κάνει μόνο. Να δώσει σαφές μήνυμα προς τα έξω, ότι η εμπιστοσύνη προς τον προπονητή, δεν είναι σε συνάρτηση με τα άμεσα αποτελέσματα.

Η διέξοδος από μια κρίση σαν την σημερινή, από την στιγμή που στην ΑΕΚ δεν θέλουν εκτός αν εξαναγκαστούν, να αλλάξουν προπονητή, είναι να πεις πως θα τελειώσει το συμβόλαιο του ο Καρέρα και θα κριθεί στο τέλος, ανάλογα με την πορεία και την εικόνα της ομάδας, ότι και να γράψει το κοντέρ στο τέλος.

Η τοποθέτηση του Μελισσανίδη για Καρέρα

Κι εδώ έρχομαι στο άλλο. Έχουμε ξεχάσει πως η τοποθέτηση προσωπικά του Δημήτρη Μελισσανίδη, το βράδυ της Κυριακής, ήταν η εξης: Ο Καρέρα μένει μέχρι το τέλος της σεζόν. Αυτή άκουσα στο ρεπορτάζ μου και τη μετέφερα στο Total Football του Open.

Πως μετά από αυτό φτάνουμε την Τρίτη να θεωρείται πως κρίνεται ο Καρέρα με τον ΟΣΦΠ; Το είπε ο Μελισσανίδης; Όχι. Το υποθέτουμε; Αφήνεται να εννοηθεί μέσα από την ομάδα; Ερμηνεύουμε την τοποθέτηση αυτή ως… πολιτική; Δεν ξέρω, ο καθένας έχει το σκεπτικό του. Εγώ ξέρω τι ειπώθηκε το βράδυ της Κυριακής. Κι επίσης πως το τι λέει επίσημα η ΑΕΚ σε κομβικά ζητήματα ειδικά, το μαθαίνεις όταν ξέρεις πως προέρχεται από τον «Τίγρη».

Ο οποίος σοφά έδωσε προς τα έξω μια θέση που αφήνει περιθώρια να αλλάξει, μόνο στο ίδιο, αν κι όταν το αποφασίσει. Όμως το οτι τη μεθεπόμενη μέρα, όλοι θεωρούν πως φεύγει ο Καρέρα αν δεν πάει καλά με τον ΟΣΦΠ, είναι κάτι που πρέπει να προβληματίζει. Όχι εμένα, την ΑΕΚ.

Δεν μπορούμε να λέμε πως περνάμε μήνυμα ό,τι ο Καρέρα δεν είναι αναλώσιμος, όταν την ίδια μέρα βοά ο κόσμος πως ο ΟΣΦΠ κρίνει τα πάντα. Τι καλό μπορεί να προκύψει από αυτό; Τι καλό έχει προκύψει στο παρελθόν από παρόμοιες καταστάσεις;

Δεν είναι λογικό να περνάει προς τα έξω, πως μπορούν να μπουν στην άκρη όλα τα ποδοσφαιρικά συμπεράσματα που θα έπρεπε να βγάζει ένας οργανισμός που λειτουργεί με καθαρή ποδοσφαιρική σκέψη, για τον άνθρωπο που έχει στον πάγκο του εδώ κι ένα χρόνο. Και είτε αυτά έχουν αποτιμηθεί θετικά, είτε όχι, ο ΟΣΦΠ θα τον κρατήσει ή θα τον διώξει. Αρνούμαι να το δω ως λογικό αυτό το πράγμα. Ας πούμε πως απλώς κοιτάμε μήπως και με κάποιο τρόπο σωθεί η σεζόν στο πρωτάθλημα, με τον ΟΣΦΠ. Να το δεχτώ κι ας μη με εμπνέει ως ποδοσφαιρική λογική.

Από την στιγμή που ο Καρέρα είναι εδώ σήμερα – γιατί είναι άλλη κουβέντα αν θα έπρεπε να είναι – πρέπει να είναι και μετά τον ΟΣΦΠ. Αυτό είναι η μόνη ξεκάθαρη βάση πάνω στην οποία μπορεί να βαδίσει μια ομάδα, που περνάει την φάση που περνάει τώρα η ΑΕΚ.

Γιατί αν η Ένωση ολοκληρώσει μια διαδικασία που προχωράει σε βάση εντελώς λάθος, με απόφαση για τον προπονητή μετά από αυτό το ματς, τότε και πάλι λάθος θα γίνει την επόμενη μέρα.

Ο Καρέρα ενώ ενδεχομένως να υπάρχουν δέκα σοβαροί λόγοι με ποδοσφαιρική λογική, για τους οποίους θα έπρεπε ή δεν θα έπρεπε να είναι ακόμη στον πάγκο, τελικά θα έχει φύγει με το απόλυτα λάθος κριτήριο. Κι αυτό θα είναι εγγύηση για αλυσίδα λαθών που θα ακολουθήσουν.

Κάποιοι θα μου πουν, ψιλά πράγματα φίλε, εδώ γίνεται χαμός. Εγώ θα πω πως επειδή όλα αυτά τα θεωρούμε ψιλά γράμματα, χάνουμε συνήθως το μεγάλο παιχνίδι, από το καλοκαίρι του 2018 και μετά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X