Η μεγάλη ευκαιρία της ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου βλέπει…αλλιώς τις υποθέσεις των Λιβάγια, Ολιβέιρα και των επικείμενων μεταγραφών του Γενάρη

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ηταν αναμενόμενο, πώς στη διάρκεια της διακοπής και ειδικά μάλιστα εν μέσω πολλών κρουσμάτων πανδημίας που δυσχεραίνουν την προσπάθεια ανασύνταξης της ΑΕΚ, θα έρχονταν σε πρώτο πλάνο τα ανοιχτά μεταγραφικά θέματα της ομάδας.

Ειδικά μάλιστα, από τη στιγμή που στην κορυφή αυτών των θεμάτων βρίσκονται τα ονόματα των Λιβάγια και Ολιβέιρα. Δύο παικτών που είναι δηλαδή, οι πιο ακριβοί ποδοσφαιριστές του ρόστερ της ΑΕΚ και σίγουρα ανάμεσα στους πλέον πρωτοκλασάτους που διαθέτει η Ενωση αυτή την εποχή.

Είναι γεγονός, πως η ΑΕΚ όλο αυτό το διάστημα δεν λειτούργησε με τη δέουσα ταχύτητα σε αυτές τις υποθέσεις. Η σύγχρονη πρακτική στο διεθνές ποδόσφαιρο επιβάλλει στις ομάδες να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με ποδοσφαιριστές που τους ανήκουν, δύο χρόνια- ίσως και περισσότερο – πριν από τη λήξη των συμβολαίων τους.

Για διάφορους λόγους που συνδέονται και με όσα έγιναν στο ποδόσφαιρο ως απόρροια της πανδημικής κρίσης, αυτές οι υποθέσεις παρέμειναν ανοιχτές και βρισκόμαστε στα μέσα Νοεμβρίου, 45 ημέρες πριν την επίσημη έναρξη της δυνατότητάς τους να συζητήσουν ως ελεύθεροι με άλλες ομάδες.

Τα οικονομικά δεδομένα

Πολλές φορές έχουμε επισημάνει και μέσα από αυτή τη στήλη πως υπήρξαν χειρισμοί που δυσχεραίνουν τη θέση της ΑΕΚ. Ετσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα πλέον όμως, ίσως να ισχύει πως κάθε εμπόδιο για καλό. Ετσι όπως εξελίσσεται πλέον το σκηνικό σε διεθνές επίπεδο θα έλεγα πως ενδεχομένως η συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί στη μεγάλη ευκαιρία της ΑΕΚ.

Εξηγώ τι εννοώ: ο Ολιβέιρα και ο Λιβάγια αποτελούν μέχρι και την τρέχουσα περίοδο τα πιο ακριβά συμβόλαια του ρόστερ της ΑΕΚ. Στις διερευνητικές επαφές που υπήρξαν προ καιρού, αμφότεροι έδειχναν διάθεση να παραμείνουν, αλλά με σημαντική αύξηση στις απολαβές τους. Οι πληροφορίες που διέρρεαν, έδειχναν πως αξίωναν ποσό που έφτανε κοντά στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ προκειμένου να ανανεώσουν τη συνεργασία τους με την ΑΕΚ. Κάπου εκεί φαίνεται πως πάγωσαν οι επαφές και υπάρχει αυτή η αναμονή που καταγράφεται μέχρι και τώρα και είναι εξαιρετικά αβέβαιο το τι θα συμβεί.

Πολλές φορές σας έχω πει, ότι σιχαίνομαι τη λογιστική λογική. Δεν μου αρέσει να κάνω κουμάντο στις τσέπες των άλλων και να έχω άποψη για όσα πρέπει να δώσουν ή πόσα πρέπει να πάρουν. Δεδομένο που δεν αμφισβητείται πάντως είναι πως η ΑΕΚ πρότεινε αρχικώς στον Λιβάγια αύξηση περίπου 25% σε σχέση με τις απολαβές που είχε, ενώ και στον Ολιβέιρα υπήρχε διάθεση κουβέντας για αύξηση. Αυτά για να μην υπάρχουν παρανοήσεις αναφορικά με τα μεγέθη των συνομιλιών. Αξίωμα, το οποίο επίσης δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι πως οι παίκτες είναι αυτοί που έχουν πλέον το πάνω χέρι σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι νόμοι της αγοράς

Στο δια ταύτα και την έννοια της ευκαιρίας. Βρισκόμαστε σε μία χρονική συγκυρία, όπου σε διεθνές στάτους, υπάρχει μία σημαντική πτώση των τιμών προς τα κάτω. Καταγράφεται αλλαγή σε όλο το φάσμα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ακόμα και τεράστια κλαμπ, οικονομικοί κολοσσοί όπως είναι η Μπαρτσελόνα, κλονίζονται από την πίεση που δημιουργούν τα νέα οικονομικά δεδομένα. Ολες οι ομάδες έχουν σημαντικές απώλειες και ψάχνουν να βρουν τρόπο να καλύψουν αυτήν τη χασούρα που έχουν από τα έσοδα τους.

Μοιραία, αυτή η χασούρα μεταφέρεται προς τους ποδοσφαιριστές. Εάν εξαιρέσουμε κάποια τοπ ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, οι περισσότεροι βλέπουν τις προτάσεις που τους γίνονται να είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με αυτό που θα μπορούσαν να λάβουν ή θα έπαιρναν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό είναι μία πραγματικότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Βέβαια, αυτό δεν αναιρεί το δικαίωμα που έχει κάθε ποδοσφαιριστής – στη δική μας περίπτωση, τόσο ο Λιβάγια, όσο και Ολιβέιρα – να αξιολογεί τον εαυτό του με κάποιο συγκεκριμένο ποσό. Είτε ακόμα να θέλει να διαπραγματευτεί ως ελεύθερος το μέλλον του και να αξιώνει το μεγαλύτερο δυνατό ποσό από την ομάδα που θα συνεργαστεί.

Η ανάγκη της ΑΕΚ

Νόμοι της αγοράς είναι αυτοί και αφού ζούμε σε μία ελεύθερη κοινωνία, η αγορά είναι αυτή που τους διαμορφώνει. Η ΑΕΚ πρέπει να λειτουργήσει με ψυχραιμία, να μην έχει πίεση και να μη λειτουργεί υπό το πρίσμα κάποιων καλών ή κάποιων αρνητικών εμφανίσεων. Η Ενωση καλείται να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις. Να αποφασίσει εάν θέλει τον Χ ποδοσφαιριστή και πόσα λεφτά είναι διατεθειμένη να δαπανήσει από το ετήσιο μπάτζετ της, προκειμένου να τον κρατήσει στο δυναμικό της.

Ούτε υπερβάσεις χρειάζονται, ούτε κινήσεις που θα δεσμεύουν την ομάδα για τα επόμενα χρόνια. Μία απόλυτα τεχνοκρατική απόφαση πρέπει να υπάρξει, όσο και αν ειδικά στην περίπτωση του Λιβάγια, ξέρουμε όλοι από τη σχέση που έχει με τον Μελισσανίδη πως πρόκειται για μία υπόθεση η οποία θα έχει και έντονα συναισθηματικό υπόβαθρο. Σε ό,τι αφορά το κλαμπ όμως, η απόφαση πρέπει να ληφθεί με τεχνοκρατικά κριτήρια.

Η ΑΕΚ πρέπει να αποφασίσει πώς αξιολογεί τον Λιβάγια, πως αξιολογεί τον Ολιβέιρα, αν θέλει τους δύο ή κάποιον από τους δύο για την ομάδα και της επόμενης σεζόν και να προχωρήσει τις διαδικασίες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X