Μπας και φταίει ο Κονέ, που χάλασε η μεταγραφή Μάνταλου;

Ο Κώστας Τσίλης αναλύει μια επικείμενη μεταγραφική κίνηση της ΑΕΚ, που δεν έχει σχέση με καμία άλλη

Ξεκινώ με το θέμα του Μάνταλου. Αν είχε φύγει, η ΑΕΚ θα έπρεπε να βρει έναν ποδοσφαιριστή, που να της καλύψει την προσφορά σε συνολικά 23 γκολ, που είχε πέρυσι ο Μάνταλος. Καθόλου εύκολη υπόθεση. Από την άλλη μεριά, χωρίς να αμφισβητώ ούτε ικμάδα από την προσφορά του Πέτρου στην ομάδα και την τεράστια επιρροή στο παιχνίδι της, θεωρώ πως ίσως θα έκανε καλό μια ανανέωση. Τόσο στην ΑΕΚ όσο και στον παίκτη. Η ΑΕΚ να έχει έναν καινούργιο παίκτη και ο Μάνταλος να παίξει λίγο σε καινούργιο περιβάλλον. Θεωρώ πως θα έκανε καλό και στους δυο, μέχρι να ξανα-ανταμώσουν.  Και δεν βάζω καθόλου μέσα σ’ όλα αυτό, το οικονομικό κομμάτι που επίσης θα ήταν σημαντικό και για τους δυο.

Όπως αποδείχθηκε όμως, σ’ αυτούς τους τύπους με τα πετροδόλαρα, δεν είναι να έχεις καθόλου εμπιστοσύνη. Γιατί, εκτός όλων των άλλων, θεωρούν πως επειδή έχουν μπικικίνι να διαθέσουν, μπορούν και να κάνουν ότι κατεβάζει η γκλάβα τους, οποιαδήποτε στιγμή το κατεβάσει η γκλάβα τους. Θυμίζω για όσους το έχουν ξεχάσει, πως ο Φετφατζίδης πριν από δυο μήνες, ταξίδεψε με τις βαλίτσες του στα Εμιράτα για υπογραφές και μόνιμη εγκατάσταση και μέσα σε λίγες μέρες επέστρεψε Ελλάδα. Όχι απλώς χωρίς υπογραφές σε συμβόλαιο, αλλά χωρίς να έχει ανοίξει καν τις βαλίτσες του.

Η ουσία πλέον είναι, αν δεν εμφανιστούν και πάλι τίποτα πετροδόλαρα, πως ο Μάνταλος παραμένει στην ΑΕΚ. Κάτι που πρακτικά σημαίνει, πως παραμένει και το αρχικό πλάνο του Καρέρα, στο οποίο υπολόγιζε τον αρχηγό ως το βασικό οκτάρι της ομάδας, στην τριάδα της μεσαίας γραμμής και στο 4-3-3. Στο σχηματισμό δηλαδή, που ο Ιταλός θα δουλέψει ως βασική επιλογή για την προσεχή σεζόν. Και από την στιγμή που ο Μάνταλος συνεχίζει (κάτι που ο Καρέρα ήθελε πολύ) και που ο Γαλανόπουλος παρέμεινε(κάτι που επίσης ο Καρέρα ήθελε πολύ), η ανάγκη ενίσχυσης για τη μεσαία γραμμή, είναι ένα ακόμα οκτάρι. Διότι με Σιμόες, Κρίστιτσιτς, Σιμάνσκι και Γαλανόπουλο, μαζεύονται πολλά εξάρια και εξαροοκτάρια αλλά καθαρόαιμο οκτάρι μόνο ο Μάνταλος.

Κάπως έτσι προέκυψε και η περίπτωση του Κονέ. Είναι μια επιλογή με αγωνιστικά κριτήρια, παρόλο που η πραγματικότητα είναι πως ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής, μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα σε αποδυτήρια και προπονήσεις. Όμως στην ουσία η ΑΕΚ αυτό που κάνει, είναι να συζητάει με «οκτάρι» Κονέ.

Είναι εκτός πραγματικότητας η προσέγγιση, πως από τον Αλέις Γκαρσία, πάμε στον Κονέ, διότι ο Ισπανός θα ερχόταν αν έφευγε ο Μάνταλος. Και ακόμα και αν ερχόταν, πάλι θα υπήρχε θέμα Κονέ, διότι πρακτικά η ανάγκη θα ήταν ίδια. Ούτε φυσικά πήρε τους Εμίρηδες τηλέφωνο και τους είπε να μην τολμήσουν να πάρουν τον Μάνταλο, μπας και χαλάσει η μεταγραφή του Γκαρσία και γίνει η δική του. Και εκείνοι του απάντησαν «μάλιστα Παναγιώτη, πειθαρχούμε».

Επίσης, ας είμαστε ξεκάθαροι ως προς τις ανάγκες της ομάδας για ενίσχυση. Στα μάτια τα δικά μου, η ΑΕΚ θέλει έναν ακόμα Χνιντ για το κέντρο της άμυνας. Έχω εξηγήσει πολλάκις το γιατί,  δεν υπάρχει λόγος για επανάληψη. Επίσης χρειάζεται μια επιλογή που θα είναι πολύ καλύτερη από τον Βέρντε για το δεξί άκρο της επίθεσης. Μπορεί ο Ιταλός να βάλει τρια γκολ στον τελικό και μακάρι, μπορεί να είναι στην πραγματικότητα το καλύτερο εξτρέμ του κόσμου. Όμως απ’ όσα έχει δείξει στον έναν χρόνο που βρίσκεται στην ομάδα, η ΑΕΚ χρειάζεται κάτι διαφορετικό για το δεξί άκρο της επίθεσης.

Επομένως για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε. Δεν φταίει ο Κονέ που η ΑΕΚ δεν έχει πάρει ακόμα έναν στόπερ ή που δεν έχει προσθέσει ένα ακόμα καλύτερο εξτρέμ για το δεξί άκρο. Ούτε φυσικά έχει την παραμικρή σχέση η κίνηση απόκτησης του Κονέ, με οποιαδήποτε άλλη μεταγραφική κίνηση. Για να ξέρουμε και τι λέμε, επειδή πάντα τα λεφτά μπαίνουν στην κουβέντα, δεν πρόκειται καν να επιβαρύνει το μπάτζετ της ΑΕΚ ή να κόψει από κάποια άλλη ανάγκη. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Και πάμε και λίγο πίσω στο καλοκαίρι του 2018. Η ΑΕΚ φυσικά ήθελε να πάρει τον Κονέ με ελεύθερη μεταγραφή μετά την πρωταθληματική σεζόν στην οποία έπαιξε ως δανεικός. Για να μπορούσε να συμβεί αυτό όμως, θα έπρεπε να μείνει ελεύθερος από την Ουντινέζε, η οποία δεν τον υπολόγιζε. Ο Κονέ φυσικά και ήθελε να συνεχίσει στην ΑΕΚ. Ωστόσο δεν ήθελε να χαρίσει ένα πολύ σεβαστό ποσό, που του όφειλε η Ουντινέζε. Και έψαχνε έναν συμβιβασμό για να λύσει το συμβόλαιο του, τον οποίο οι Ιταλοί καθόλου δεν βιαζόντουσαν να κάνουν.

Προφανώς και θα μπορούσε η ΑΕΚ να δώσει χρήματα στην Ουντινέζε και να πάρει τον Κονέ. Δεν ήταν όμως λογικό να το πράξει, για έναν παίκτη που δεν υπολογίζεται σε μια ομάδα και θα έμενε έτσι κι αλλιώς ελεύθερος. Κάτι που έγινε, αλλά στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου και ως εκ τούτου πολύ αργά. Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, είναι μια ακριβώς ίδια περίπτωση, μ’ αυτή του Βράνιες τώρα. Ωστόσο παρατηρώ πως οι ίδιοι που λένε, γιατί δεν δίνει 500χιλιάδες τώρα η ΑΕΚ στην Άντερλεχτ για να πάρει τον Βράνιες, υποστηρίζουν πως το 2018 έπρεπε να χαρίσει  χρήματα ο Κονέ στην Ουντινέζε για να έρθει. Όχι λογικό και πολύ περισσότερο όχι δίκαιο. Η ΑΕΚ, ο Κονέ, ο Βράνιες, κοιτάζουν και λειτουργούν με βάση το συμφέρον τους.

Πάμε τώρα και στο τι μπορεί να προσφέρει στην ομάδα, μια ενδεχόμενη απόκτηση του Κονέ. Η ΑΕΚ ξέρει σε τι κατάσταση είναι ο παίκτης. Ο Καρέρα ξέρει σε τι κατάσταση είναι ο παίκτης. Ο ίδιος ο Κονέ ξέρει καλύτερα από τον καθένα σε τι κατάσταση είναι. Επομένως είναι ο πρώτος που μπορεί να πει και στην ΑΕΚ και στον προπονητή τι μπορούν να περιμένουν απ’ αυτόν και πότε. Επίσης είναι τέτοιο παιδί ο Κονέ, που δεν πρόκειται να πει στον προπονητή ποτέ «γιατί παίζει ο Μάνταλος και όχι εγώ» ή «γιατί παίζει ο Μαχαίρας (τον οποίο ο Καρέρα σκέφτεται σοβαρά να δουλέψει και σε ρόλο χαφ) και δεν παίζω εγώ».

Ο Κονέ θα δουλέψει πολύ, για να μπορέσει να είναι έτοιμος όσο το δυνατόν πιο σύντομα, να προσφέρει στην ομάδα την ποιότητα και την εμπειρία του, όπως και για όσο του ζητηθεί. Ακόμα και για τρια λεπτά στις καθυστερήσεις των παιχνιδιών. Και φυσικά όλοι ξέρουμε τι σημαίνει να βρίσκεται στα αποδυτήρια μια ισχυρή προσωπικότητα που έχει μεγαλώσει ποδοσφαιρικά στην ΑΕΚ, μέσα στα αποδυτήρια των Σπάτων. Ούτε καν ανάλυση δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο. Προφανώς και θα είναι όμορφο να κλείσει την καριέρα του στην ΑΕΚ, ένα παιδί της ΑΕΚ. Αλλά ακόμα αυτό δεν το έχει κανείς στο μυαλό του, ούτε στα δεδομένα της επικείμενης μεταγραφής. Ούτε ο παίκτης, ούτε η ομάδα. Ο Κονέ θα έρθει, αν έρθει, για να βοηθήσει και να προσφέρει στην ΑΕΚ, όσο και όπου η ομάδα τον χρειάζεται. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Και αυτό, πιστέψτε με, μπορεί να είναι πολύ αρκετό…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X