«Ο Λοτζέσκι καταλαβαίνει πάντα τι χρειάζεται μια ομάδα και προσαρμόζεται»

«Ο Λοτζέσκι καταλαβαίνει πάντα τι χρειάζεται μια ομάδα και προσαρμόζεται»
Photo Credits: INTIME

Ο General Manager της Τόφας, Τολγκά Ονγκερέν μιλά για τον Ματ Λοτζέσκι

Η ΑΕΚ ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το δεύτερο μεταγραφικό της «χτύπημα» ενόψει της νέας σεζόν, ντύνοντας στα κιτρινόμαυρα έναν από τους παίκτες που άφησαν το σημάδι τους στο ευρωπαϊκό μπάσκετ τα τελευταία χρόνια. Με συντονισμένες κινήσεις και μεθοδικά βήματα η ΑΕΚ έπεισε τον Ματ Λοτζέσκι να επιστρέψει στην Ελλάδα, για να αγωνιστεί για τρίτη διαφορετική ομάδα στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Παρά το γεγονός πως βρίσκεται στο 35ο έτος της ηλικίας του και στο παρελθόν στάθηκε αρκετές φορές άτυχος, λόγω τραυματισμών, ο «Λότζο» προέρχεται από μια άκρως παραγωγική σεζόν στην Τόφας. Στην ομάδα της Προύσας αγωνίστηκε σε 35 παιχνίδια (21 στο πρωτάθλημα, 14 στο Eurocup), δείχνοντας πως με την εμπειρία και την ποιότητά του παραμένει ακόμα σε υψηλό επίπεδο, αγωνιστικά.

Την ίδια στιγμή, όμως, στην Προύσα ξεχώρισαν τον Αμερικανό με βελγικό διαβατήριο και για δύο ακόμα λόγους, τον χαρακτήρα του, αλλά και την συμπεριφορά του εντός παρκέ. Κανείς, άλλωστε, δεν είχε να προσάψει κάτι το αρνητικό στον Λοτζέσκι, κατά την παραμονή του στην γειτονική χώρα.

Ο Τολγκά Ονγερέν τον ξέρει καλά. Τον έζησε όλους αυτούς τους μήνες παρουσίας στην Τόφας, βοηθώντας τον σε όλα τα εξωαγωνιστικά θέματα. Θέματα που κατά κύριο λόγο σχετίζονταν με την οικογένειά του, την οποία λατρεύει. Έτσι, μίλησε στο sdna σκιαγραφώντας το προφίλ του έμπειρου σουτέρ, έξω από τις τέσσερις γραμμές του παρκέ, όπως τον έζησε τους τελευταίους μήνες, ενώ στάθηκε στη σχέση που ανέπτυξε με τον κόσμο της Τόφας, αλλά και σε όσα τον εντυπωσίασαν από την παρουσία του στην ομάδα.

«Ο Ματ είναι ένας πραγματικός επαγγελματίας, αλλά και εξαιρετικός τύπος. Καταλαβαίνει το παιχνίδι και ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει, ως επαγγελματίας που είναι. Πρόκειται για έναν οικογενειάρχη παίκτη που αγαπάει όσο τίποτα τη γυναίκα και τα παιδιά του. Είναι καθοριστικός παράγοντας για τη συγκέντρωσή του στο παιχνίδι το γεγονός πως έχει μαζί του και την οικογένειά του. Αυτό συνέβαινε στην Τουρκία και μας βοήθησε πολύ», είπε αρχικά.

Εστιάζοντας λίγο περισσότερο στο ανθρώπινο προφίλ του Λοτζέσκι, αναφέρθηκε σε όσα τον εντυπωσίασαν κατά την συνύπαρξή τους. «Αυτό που με εντυπωσίασε στον Ματ είναι το πόσο καταλαβαίνει το παιχνίδι. Πνευματικά και σωματικά ήταν έτοιμος κάθε φορά να κάνει τα πάντα στο παρκέ. Σε κομβικά παιχνίδια και όχι μόνο έπαιρνε την ευθύνη, αλλά όποτε το ζητούσε η ομάδα έπαιρνε -και έβαζε- μεγάλα σουτ. Είναι πολύ σημαντικό και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι δύσκολο να βρεις έναν παίκτη με αυτά τα στοιχεία. Παράλληλα μεγάλο ρόλο παίζει και η οικογένεια. Η ΑΕΚ από τη στιγμή που τον υπογράφει θα πρέπει να σκεφτεί και την οικογένειά του, την οποία θέλει να έχει στο πλευρό του».

Οι δυο τους είχαν πολλές επαφές και συζητήσεις κατά την περασμένη αγωνιστική περίοδο. Και οι περισσότερες εξ αυτών σχετίζονταν με την δεύτερη μεγάλη αγάπη του «Λότζο», την οικογένειά του. «Είχαμε πολύ καλή επαφή με τον Ματ. Μοιραζόμασταν ιστορίες για το μπάσκετ, ενώ δώσαμε και μεγάλη σημασία και στην οικογένειά του. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο αγαπάει την οικογένειά του. Έχει τέσσερα παιδιά και μια σύζυγο που την λατρεύει και κάνει τα πάντα για να νιώθουν άνετα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για έναν οικογενειάρχη. Είναι σωστός πατέρας. Εντός παρκέ ήταν πάντα εκεί στα μεγάλα παιχνίδια για εμάς».

Την ίδια στιγμή θυμήθηκε και μια ιστορία, αγωνιστικής φύσεως, για τον οποία ξεχωρίζει τον Λοτζέσκι. «Θυμάμαι σε ένα παιχνίδι του Eurocup κόντρα στην Μάλαγα δεν είχαμε στη διάθεσή μας τον Σάμι Μέχια. Ο Λοτζέσκι έπαιξε για 24 λεπτά και είχε πολύ καλή παρουσία, όμως στα τελευταία λεπτά είχε θέμα στο πόδι. Καταφέραμε να κερδίσουμε το παιχνίδι στο τέλος, όμως ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίθηκε στο παιχνίδι ο Λοτζέσκι, λαμβάνοντας υπόψιν την απουσία του Μεχία, ήταν εντυπωσιακός. Εμένα με έκανε να του βγάλω το καπέλο».

Η παρουσία του στα αποδυτήρια είχε ιδιαίτερη σημασία. Ήταν ένας από τους πιο έμπειρους παίκτες και φορά «βοηθούσε τους νεότερους», όπως ανέφερε, για να προσθέσει «Είχαμε 4 παίκτες στο ρόστερ, τους Μεχία, Ουάιτ, Ερμίς και τον Λοτζέσκι που και οι 4 φρόντιζαν τους νεότερους. Ήταν κάτι σαν… πρότυπα για τους νεότερους παίκτες του ρόστερ. Σε ήττες και κακές εμφανίσεις έπαιρναν τον λόγο στα αποδυτήρια και προσπαθούσαν να τονώσουν το ηθικό της ομάδας. Ο Ματ είναι τρομερός τύπος. Καταλαβαίνει τι χρειάζεται η ομάδα και τι πρέπει να κάνεις για να είσαι επαγγελματίας. Έχει παίξει για πολλά χρόνια σε υψηλό επίπεδο στην Ευρώπη και οι καταστάσεις που έχει βιώσει τον έχουν ωριμάσει και τον έχουν κάνει το πρόσωπο που είναι σήμερα».

Κλείνοντας η κουβέντα πήγε και στη σχέση του Λοτζέσκι με τον κόσμο της Τόφας. Η οποία ήταν η καλύτερη δυνατή. «Ο κόσμος τον αγάπησε. Οι φίλαθλοι της Τόφας, που φέτος είχαμε πολλές οικογένειες και παιδιά στο γήπεδο, τον αγάπησαν για την αποφασιστικότητα και τον τρόπο παιχνιδιού του. Η επικοινωνία του με τον κόσμο ήταν εξαιρετική. Ακολουθούσε πάντα στις εκδηλώσεις και είχε πολύ καλή σχέση με τον κόσμο».

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X