Τσιγκρίνσκι: Κάτι παραπάνω από ένας ποδοσφαιριστής

Τσιγκρίνσκι: Κάτι παραπάνω από ένας ποδοσφαιριστής
Photo Credits: INTIME

Παίκτης κόσμημα για την ΑΕΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι θα παραμείνει στην ΑΕΚ για ακόμη μία σεζόν.

«Mes que un club», δηλαδή «κάτι παραπάνω από μια ομάδα» είναι το σύνθημα των φίλων της Μπαρτσελόνα, που θέλουν να αναδείξουν τη διαφορετικότητα του κλαμπ. Αυτό το σύνθημα θα μπορούσε να παραφραστεί σε «κάτι παραπάνω από ένας ποδοσφαιριστής» για την περίπτωση του Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι και την ΑΕΚ. Ο έμπειρος Ουκρανός κεντρικός αμυντικός αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ένωση από το καλοκαίρι του 2016 και είναι έτοιμος να συνεχίσει να ηγείται της κιτρινόμαυρης άμυνας και για την επόμενη σεζόν.

Η ΑΕΚ έχει πρόθεση να αξιοποιήσει τον Τσιγκρίνσκι και μετά το τέλος της παρουσίας του στα γήπεδα, σε πόστο στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Πάμε να ανατρέξουμε στα πεπραγμένα αυτού του ξεχωριστού αθλητή αλλά και ανθρώπου στην ΑΕΚ:

2019/2020ΣυμμετοχέςΓκολΑσίστΚίτρινες κάρτεςΚόκκινες κάρτεςΛεπτά συμμετοχής
Super League14111260′
Play off721499′
Κύπελλο Ελλάδας32300′
Προκριματικά Europa League1190′
Σύνολο25352149′

 

Ο Τσιγκρίνσκι στην ΑΕΚ

Όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα, ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι είχε μια αρκετά «γεμάτη» σεζόν με τη φανέλα της ΑΕΚ και φέτος. Οι 25 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις που μεταφράζονται σε 2149′ λεπτά συμμετοχής, φανερώνουν έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος λογίζεται ως βασικός σε μια ομάδα. Κάπου εδώ μπαίνει το θέμα της διαχείρισης. Τα λεπτά που μπορεί να προσφέρει ο Ουκρανός «ογκόλιθος» είναι ποιοτικά και κάνουν τη διαφορά στους αγώνες της Ένωσης.

Τα προβλήματα τραυματισμών θα εμφανιστούν μέσα σε μια σεζόν για τον «Τσίγκρι», αλλά το ζήτημα είναι να περιοριστούν όσο είναι δυνατόν. Το μόνο σίγουρο είναι πως η αύρα του Τσιγκρίνσκι φέρνει μια ασφάλεια στην «κιτρινόμαυρη» άμυνα, ενώ παράλληλα βοηθάει στην σωστή ανάπτυξη του παιχνιδιού και στο χτίσιμο των επιθέσων.

Από τη φετινή αγωνιστική περίοδο ξεχώρισαν τα γκολ απέναντι σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, ενώ τα 3 γκολ που σημείωσε συνολικά είναι και το δεύτερο καλύτερο προσωπικό του ρεκόρ, μετά τη σεζόν 2007/2008 και τα 4 γκολ που σημείωσε με τη φανέλα της Σαχτάρ.

Τα γκολ του Τσιγκρίνσκι στα ντέρμπι της φετινής σεζόν:

ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-2 (29/9/2019)

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 0-2 (1/7/2020)

ΠΑΟ-ΑΕΚ 1-3 (12/7/2020)

Οι πρώτες 3 σεζόν στην Ένωση

Η πρώτη σεζόν του Τσιγκρίνσκι με τη φανέλα της ΑΕΚ ήταν το 2016/2017. Μια περίεργη χρονιά με αλλαγές προπονητών (Κετσπάγια, Μοράις, Χιμένεθ) αλλά και αρκετή γκίνια για τον Ουκρανό. Οι μυικοί τραυματισμοί αλλά και το σπάσιμο του χεριού του στην επάνοδό του, τον κράτησαν εκτός σε αρκετούς αγώνες της Ένωσης, με τη χρονιά να κλείνει με 22 συμμετοχές (1845′ λεπτά) και 1 γκολ. Η ΑΕΚ όντας ικανοποιημένη από τον επαγγελματισμό του «Τσίγκρι» προανήγγειλε την πρόωρη ανανέσωση του συμβολαίου του Ουκρανού επιβαβεύοντάς τον.

«Κούμπωσε» με Βράνιες

Η άφιξη του Όγκνιεν Βράνιες στα μισά της σεζόν 2016/2017, ήταν το καλύτερο μαντάτο για την επόμενη χρονιά. Ο Τσιγκρίνσκι ταίριαξε απίστευτα με τον Βόσνιο «κομάντο» καθώς αλληλοσυμπληρώνονταν. Ο δυναμισμός και η ταχύτητα του Όγκνιεν σε συνδυασμό με την ποδοσφαιρική ευφυία και την οργάνωση του Ουκρανού, συνέθεσαν το καλύτερο αμυντικό δίδυμο στο πρωτάθλημα. Στην πρωταθληματική χρονιά για τη  ΑΕΚ, ο Τσιγκρίνσκι έφτασε τις 28 συμμετοχές (2455′) σε Ελλάδα και Ευρώπη σημειώνοντας και ένα γκολ. Αλλά τι γκολ… Στην αξέχαστη ανατροπή τίτλου στο «Γ.Καραϊσκάκης» απέναντι στον Ολυμπιακό, ανοίγοντας το δρόμο για τη νίκη.

ΟΣΦΠ-ΑΕΚ 1-2 (4/2/2018)

Τέλος, στη σεζόν 2018/2019 ο Τσιγκρίνσκι μέτρησε 26 συμμετοχές με 2201′ λεπτά, 2 κίτρινες κάρτες και 1 ασίστ. Όπως φαίνεται από τα στατιστικά του στην ΑΕΚ, οι συμμετοχές του ανά σεζόν κυμαίνονται από 22 έως 28, ενώ αποτελεί και «καθαρό» αμυντικό καθώς πολύ σπάνια αντικρύζει κίτρινες κάρτες (από 2 μέχρι 5 ανά σεζόν).

Η Μπαρτσελόνα, η Σαχτάρ και η ξεχωριστή προσωπικότητα του Τσιγκρίνσκι

Όταν η Μπαρτσελόνα και ο Γκουαρντιόλα επιλέγουν έναν ποδοσφαιριστή, σίγουρα αυτός θα αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση. Πόσο μάλλον αν οι «μπλαουγκράνα» αποφασίσουν να τα «σπρώξουν γερά», καθώς το καλοκαίρι του 2009 απέκτησαν τον Τσιγκρίνσκι με 25 εκ. ευρώ από την Σαχτάρ. Οι 22 συμμετοχές με 1703′ λεπτά στην Ισπανία δεν έπεισαν τους Καταλανούς, με αποτέλεσμα να επιστρέψει την επόμενη σεζόν στη Σαχτάρ με τους Ουκρανούς να δίνουν 15 εκ. ευρώ στην «Μπάρτσα».

Ο Τσιγκρίνσκι ανέφερε χαρακτηριστικά για την εμπειρίαα τους στη Βαρκελώνη: «Έχασα την ευκαιρία μου. Ήμουν γεμάτος από αυτό το πάθος να παίξω, να συμμετέχω. Ήθελα να δείξω άμεσα τι μπορώ να προσφέρω αλλά τελικά αυτό ήταν αρνητικό για εμένα. Ο Τσάβι ήρθε και μου είπε κάποια στιγμή: Παίζεις σε πολύ ιδιαίτερη θέση, εγώ είμαι εδώ τόσο χρόνια και δύο άσχημα παιχνίδια ο κόσμος μπορεί να με διαλύσει. Στην αρχή το πήρα σαν αστείο αλλά τελικά κατάλαβα πολύ γρήγορα ότι δεν ήταν. Ένιωσα άμεσα τη διαφορά όταν πήγα στην Μπαρτσελόνα. Ένιωσα ότι πρέπει να μάθω αυτή τη γλώσσα του ποδοσφαίρου που μιλούσε ο Γκουαρντιόλα. Πως να δημιουργώ χώρο, πως να αμύνομαι και όλα αυτά ήταν πράγματα που οι παίκτες που προέρχονται από την Μασία γνώριζαν ήδη».

Μετά τη Σαχτάρ, τελευταίος προορισμός του «Τσίγκρι» πριν φτάσει στην ΑΕΚ, αποτέλεσε η Ντνίπρο όπου πήγε τον Φλεβάρη του 2015. Οι 19 συμμετοχές (1615′ λεπτά) της σεζόν 2015/2016, έδειξαν στην ΑΕΚ ότι μπορεί να «ποντάρει» σε μια προσωπικότητα που μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι από τη μεριά του δικαίωσε τους ανθρώπους της ΑΕΚ, καθώς παρότι τα χρόνια περνούν, αυτός μένει σταθερά πάνω από τις 20 συμμετοχές ανά σεζόν με τα κιτρινόμαυρα. Βέβαια το θέμα δεν είναι μόνο αγωνιστικό καθώς ο Τσίγκρι αποτελεί υπόδειγμα επαγγελματία, παράδειγμα για τους νέους παίκτες, ενώ η ΑΕΚ μπορεί και θέλει να τον αξιοποιήσει και μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X