ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ολη η αλήθεια για τον ΠΑΟΚ και το CAS

Ο Insider έχει όλη την πραγματική διάσταση για την υπόθεση του ΠΑΟΚ και το μέλλον της υπόθεσης με πιθανή εμπλοκή της ΑΕΚ

Για κάποιους, ήταν κεραυνός εν αιθρία. Για άλλους, μια αναμενόμενη εξέλιξη. Η πραγματικότητα είναι πως η απόφαση του CAS, με την οποία επιστρέφεται προς εκδίκαση από τα αθλητικά δικαιοδοτικά όργανα η υπόθεση πολυϊδιοκτησίας, είναι μια υπόθεση που δεν μπορεί να πανηγυρίζει κανείς. Το αυτονόητο έγινε και από τούδε και στο εξής, είναι τα πραγματικά δύσκολα για τον ΠΑΟΚ. Η υπόθεση έχει αβέβαιο αποτέλεσμα και σίγουρα ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να ψάξει πολύ για να αφαιρέσει από πάνω του κάθε σκιά αυτής της πολύκροτης ιστορίας.

Παρά τις φωνές και τους πανηγυρισμούς, η πραγματική διάσταση της υπόθεσης είναι απλή. Μέχρι τώρα, όλα κινήθηκαν με βάση το πόρισμα της ΕΕΑ. Εκεί που στην αρχή ο ΠΑΟΚ διακωμωδούσε και δεν ασχολούνταν και στην πορεία κατάλαβε πως έμπλεξε. Με βάση το πόρισμα η υπόθεση πήγε στην πρωτοβάθμια επιτροπή, όπου η δικαστής επέβαλε την ποινή δίχως να εξετάσει καν την υπόθεση. Δεν είπε εάν υπάρχει ή όχι πολυϊδιοκτησία, εκτιμώντας προφανώς πως κάτι τέτοιο ήταν δουλειά των εφετών. Ωστόσο, ούτε η δευτεροβάθμια επιτροπή έκρινε την υπόθεση και την ορθότητα της, καθορίζοντας μόνο την επιβολή της ποινής.

Το CAS ζητά απόφαση από τα αθλητικά όργανα

Ετσι, οδηγηθήκαμε στο CAS. Τι είπε επί της ουσίας το ανώτατο δικαστήριο; ότι από τη στιγμή που δεν έχει κριθεί από όργανο πως το πόρισμα είναι σωστό, θα πρέπει να επιστραφεί η υπόθεση στις αρμόδιες αθλητικές επιτροπής και να υπάρξει απόφαση. Το CAS θεωρητικά θα μπορούσε να να απορρίψει την απόφαση, λέγοντας πως δεν μπορεί να μπει στην ουσία και να διατηρήσει την ποινή ή να μπει στην ουσία, να αποδεχθεί το αίτημα του ΠΑΟΚ και να αποφασίσει.

Προτίμησε, μια διαφορετική οδό. Δεν έκρινε εάν υπάρχει ή όχι αδίκημα, αλλά προχώρησε σε ακύρωση της απόφασης των εφετών και παρέπεμψε την απόφαση προς εκδίκαση, υποχρεώνοντας τους να μπουν στην ουσία. Δηλαδή, το CAS δέχθηκε απλά το αίτημα του ΠΑΟΚ να δικαστεί και τίποτε περισσότερο. Πως αλλιώς θα μπορούσε να συμβεί άλλωστε από ένα όργανο που βρίσκεται σε άλλη χώρα και μέχρι τώρα δεν έχουν καμία απόφαση αθλητικού οργανισμού στην Ελλάδα για το θέμα.

Πως πήρε τους βαθμούς πίσω ο ΠΑΟΚ

Το εφαρμοστέο δίκαιο είναι ο αθλητικός νόμος και οι κανονισμοί της ΕΠΟ, κάτι που σημαίνει, ότι οι ξένοι δεν μπορούν να εφαρμόσουν το ελληνικό δίκαιο. Ετσι, αποφάσισαν να προχωρήσουν από την ασφαλή οδό, ώστε να έχουν έστω μια κρίση από τακτικούς δικαστές εφέτες της ΕΠΟ. Είναι δεδομένο, πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ξαναδικάσει την υπόθεση το CAS. Μόνο που τότε, θα έχει ήδη μια απόφαση που θα ακουμπά την ουσία και δεν θα περιλαμβάνει μόνο το πόρισμα μια κρατικής επιτροπής.

Στον ΠΑΟΚ θριαμβολογούν για την επιστροφή των βαθμών. Πολύ κακό για το τίποτα. Η αφαίρεση των βαθμών είναι προσωρινά εκτελεστή απόφαση – και στο ελληνικό πρωτάθλημα άλλωστε, αφαιρέθηκαν μόνο έπειτα από τελική απόφαση της Λίγκας – και ουσιαστικά, το CAS ανέστειλε την εκτέλεση της απόφασης. Θα μπορούσε να μην είχε συμβεί, εάν ο αντίδικος (δηλαδή ο Ολυμπιακός) διεκδικούσε την υπόθεση. Μάλλον όμως, ο Ολυμπιακός πήγε για τα μεγάλα ψάρια, υποτίμησε την περίπτωση να μην γίνει δεκτό το αίτημα και έτσι επεστράφησαν οι βαθμοί, ωσότου τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Η εκδίκαση της υπόθεσης και η απόφαση

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα Τετάρτη ή Πέμπτη. Θα προσδιοριστεί από την επιτροπή εφέσεων, αν και αρκετοί εκτιμούν πως θα έπρεπε να είχαν δοθεί άμεσα οι κλήσεις, για να ξεκινήσει η διαδικασία την Τρίτη. Μέχρι τις 19 Ιουλίου πάντως, ημερομηνία που πέφτει αυλαία στο πρωτάθλημα, είναι αδύνατο να υπάρξει απόφαση. Το μείζον είναι πλέον να κριθεί το θέμα ως τις 3 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να δηλωθούν οι ομάδες για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν.

Αν η ΑΕΚ «καθαρίσει» αγωνιστικά το ζήτημα του Champions League, τότε όλα θα δρομοληθούν δίχως ζητήματα. Εάν μπλέξει η κατάσταση όμως με τα αποτελέσματα, τότε αρχίζουν τα δύσκολα. Αν η απόφαση της Εφέσεων είναι αθωωτική για τον ΠΑΟΚ, είναι δεδομένη η προσφυγή στο CAS από τον Ολυμπιακό. Ισως και από την ΑΕΚ, εάν έχει ανακύψει έννομο συμφέρον. Εάν είναι καταδικαστική, τότε θα πάει στο CAS ο ΠΑΟΚ.

Υπό προϋποθέσεις, ο ΠΑΟΚ μπορεί ακόμα να πάει για μαλλί και να βγει κουρεμένος. Δηλαδή, εφόσον έχουν επικυρωθεί οι βαθμολογίες και μετέπειτα υπάρξει καταδικαστική απόφαση από το CAS, ο ΠΑΟΚ ενδέχεται να χρεωθεί με βαθμούς αφαίρεσης και για την επόμενη χρονιά. Πιθανή εκκρεμοδικία ενώπιων του CAS, μπορεί να μπλοκάρει την επικύρωση της βαθμολογίας. Αν ο ΠΑΟΚ δικαιωθεί και δεν έχει αφαίρεση και προσφύγει ο Ολυμπιακός στο CAS, απλά θα επικυρωθεί η βαθμολογία. Αν ο ΠΑΟΚ χάσει στο CAS, τότε η ποινή του θα μεταφερθεί στο επόμενο πρωτάθλημα.

Η θέση της ΑΕΚ

Συνολικά, ο ΠΑΟΚ θα βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπος με τον αθλητικό νόμο και τις σχετικές διατάξεις περί πολυϊδιοκτησίας. Οσον αφορά τη στάση της ΑΕΚ, θα πρέπει να υπάρξει στρατηγική απόφαση του συλλόγου απέναντι στις εξελίξεις. Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα που δεν αποτελεί κλαμπ διαμαρτυρίας, που σύρεται κάθε τρεις και λίγο στα δικαστήρια για να διεκδικήσει τα πάντα. Αλλά σε όλα, υπάρχει μια λεπτή γραμμή.

Εάν τα πράγματα έρθουν έτσι, όπου καθίσταται σαφές πως πλήττονται τα συμφέροντα της ομάδας, θα πρέπει να γίνουν όλες οι νομικές ενέργειες προκειμένου να προστατευθούν. Ειδικά για μια τόσο ξεκάθαρη περίπτωση, όπου υπάρχει καραμπινάτη υπόθεση πολυϊδιοκτησίας, με την ομιχλώδη αγορά ενός ολόκληρου προπονητικού κέντρου από τον Καλπαζίδη, που μένει μέχρι τώρα άφαντος σε όλες τις εξελίξεις.

O Insider

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X