Κορωνοϊός: Πόσο κοντά βρισκόμαστε στο εμβόλιο

Κορωνοϊός: Πέθανε 13χρονο αγόρι στο Λονδίνο -Μόνο του, σε καραντίνα στο νοσοκομείο

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σχετικά απίθανο χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να έχουμε εμβόλιο για τον κορονοϊό μέχρι το τέλος του χρόνου ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής ανέφερε ότι στη μάχη των εταιρειών για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού προηγούνται μέχρι στιγμής τέσσερα. «Τέσσερα εμβόλια από μεγάλες εταιρείες είναι σε κλινική φάση 2. Δύο από αυτά έχουν αποφασιστεί να κάνουν σύμπτυξη της φάσης 2 και της φάσης 3 και μέσα στο καλοκαίρι θα δοθούν σε χιλιάδες εθελοντές», εξήγησε.

Για το πότε θα είναι έτοιμα να χορηγηθούν ως αγωγή ο καθηγητής είπε πως το πιο πιθανό είναι του χρόνου τέτοια εποχή. «Εμβόλιο ασφαλές, θα έχουμε παραπάνω από ένα, πιθανότατα του χρόνου.Η πιθανότητα να έχουμε μέχρι τέλους του χρόνου είναι πολύ μικρή» εκτίμησε ο κ. Γραβάνης.

Για τις εξελίξεις στην ανάπτυξη φαρμάκων ο καθηγητής είπε αρχικά ότι «σιγά σιγά οδηγούμαστε σε μια πιο καθαρή εικόνα για την ίδια τη λοίμωξη. Στην αρχή είχαμε την αίσθηση ότι πρόκειται για μια λοίμωξη του αναπνευστικού. Από ό,τι φάνηκε στην πορεία πρόκειται για «μια πιο γενικευμένη νόσο που αφορά κατ’ εξοχήν στα αγγεία μας, τα οποία φαίνεται να προσβάλλονται από τον ιό» εξήγησε.

«Παρότι δεν έχουμε ακόμη φάρμακο αποτελεσματικό ή εμβόλιο, έχουμε πλέον συμπτωματική αγωγή πολύ πιο αποτελεσματική. Γι’ αυτό και χάνουμε πολύ λιγότερους ασθενείς».

Σχετικά με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ως αγωγή στους ασθενείς με κορονοϊό αυτή τη στιγμή, ο κ. Γραβάνης είπε πως είναι φάρμακα που δεν σχετίζονται με τα αντιικά, αλλά αντιθρομβωτικά και αντιπηκτικά. Όπως είπε, τα φάρμακα αυτά που χορηγούνται έχουν ελαττώσει την απώλεια βαρέως πασχόντων.

Όσον αφορά τις έρευνες που γίνονται για την δημιουργία αποτελεσματικού φαρμάκου, ο καθηγητής είπε πως υπάρχουν ήδη «ενδιαφέροντα αποτελέσματα από φάρμακα που τροποποιούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα», όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα, που σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες έχουν βοηθήσει τους ασθενείς.

Επίσης, μια καινούρια μελέτη για τη θυμοσίνη Α1 έφερε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα, σχετικά με την παραγωγή Τα-λεμφοκυττάρων που «παλεύουν» τον ιό.

Ωστόσο, ο κ. Γραβάνης τόνισε ότι «τα φάρμακα αυτά είναι για ασθενείς βαρέως πάσχοντες» που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και δεν πρέπει να τα παίρνουν οι άνθρωποι από μόνοι τους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X