Η ΑΕΚ έκανε το πρώτο βήμα για να αλλάξει!

Ηρθε ο Καρέρα. Οι μέρες που ακολούθησαν της συμφωνίας με την ΑΕΚ, είναι γεμάτες από πληροφορίες για όσα επιχειρεί να περάσει ή να αλλάξει μέσα στα αποδυτήρια της ομάδας. Αναμενόμενο. Από την παρουσίαση του, κρατώ ως θετικότερο στοιχείο την απόλυτη εναρμόνιση με τον Ιλια Ιβιτς και τη φιλοσοφία που πρέπει να διέπει την ΑΕΚ από εδώ και πέρα. Νίκες με…μισό μηδέν, εστίαση στο αποτέλεσμα. Να μάθει η ΑΕΚ ξανά να νικά, να γίνει ομάδα, να είναι εκ νέου ανταγωνιστική και να δούμε τη συνέχεια.

Η ΑΕΚ βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Είναι ξεκάθαρο πλέον, πως από το καλοκαίρι του ’18 και έπειτα, υπήρξε σωρεία λαθών. Στη δική μου ιεράρχηση ως σημαντικότερο κρίνεται η έλλειψη στρατηγικού σχεδίου από την ομάδα, οι επιλογές που ήταν φανερό πως δεν ήταν ψαγμένες, η απώλεια της φιλοδοξίας και το αίσθημα κορεσμού. Η ΑΕΚ το πλήρωσε οδυνηρά, διότι ως γνωστόν, όταν αρχίζει η κατηφόρα σε αυτήν την ομάδα, δεν υπάρχουν φρένα για να συγκρατήσουν την κατάσταση.

Επιλογή και όχι κίνηση απελπισίας

Τώρα, τα πράγματα μπαίνουν σε μια σειρά. Φάνηκε αυτό ακόμα και από την επιλογή του Καρέρα, αλλά και το θέμα του Σλούτσκι που έπαιξε γερά για την ΑΕΚ. Ο Ιβιτς δεν πήγε στα σίγουρα. Δεν πήγε στις επιλογές που θα θεωρούνταν λογικές. Δεν αναζήτησε κάποιον προπονητή που απλά θα έβγαζε τη χρονιά, αλλά επέλεξε κάποιον που θα μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή που θα επιχειρήσει στην ομάδα. Δεν μπορώ να ξέρω αν θα πετύχει ο Καρέρα, αλλά ξέρω σίγουρα πως η ΑΕΚ απέφυγε έπειτα από καιρό κάποιον που θα έπαιρνε από απελπισία.

Αναλογιστείτε πως προέκυψαν οι προπονητές τα τελευταία χρόνια. Ελάχιστο σκάουτινγκ, κινήσεις υπό πίεση, που πάντα έβγαζαν εκνευρισμό και οδηγούσαν σε λάθη. Ας μην πάμε πολύ μακριά. Αναλογιστείτε μόνο, πως ο Ουζουνίδης που κλήθηκε να διαδεχθεί τον – πρωταθλητή – Χιμένεθ, ερχόταν από μια κακή χρονιά του Παναθηναϊκού, όπου κέρδισε και έπαιρνε τα εύσημα, έχανε και έφταιγε ο Αλαφούζος. Δίχως την πίεση και τις απαιτήσεις μιας ομάδας όπως η ΑΕΚ. Για να μην πω για τον Καρντόσο, που μόνο…μαλλιά δεν έβγαλε, όταν κατάλαβε πως εδώ δεν είναι Ρίο Αβε για να κάνει πειραματισμούς και να το παίζει προφέσορας.

Να πέσουν κεφάλια

Εξίσου σημαντικό θεωρώ, ότι εξ αρχής ο Ιβιτς δείχνει την πρόθεση να θωρακίσει το νέο προπονητή, «καθαρίζοντας» τα αποδυτήρια. Δεν είναι μόνο θέμα για το εάν κάποιοι παίκτες είναι καλοί ή όχι για την ΑΕΚ, αλλά πρέπει να εξεταστεί και το πώς ταιριάζουν σε μια ομάδα. Στην περίπτωση των δυο Πορτογάλων (Ζεράλδες και Σιμάο), είναι σαφές πως δεν υπάρχει η παραμικρή ψυχική επαφή. Δεν κόλλησαν ποτέ με την ομάδα, έδειξαν πως είναι περαστικοί και τώρα πρέπει να τελειώνουμε και να τους πούμε καλό δρόμο.

Αυτά μπορεί να μοιάζουν μικρά και αυτονόητα ως ένα βαθμό, αλλά για τη λειτουργία της ΑΕΚ είχε αποδειχθεί πως μόνο τέτοια δεν ήταν. Η ΑΕΚ έκανε ένα βήμα προς την κανονικότητα προσλαμβάνοντας έναν προπονητή που δεν έπεσε απλά στο διάβα της, αλλά αποτέλεσε ψαγμένη επιλογή και ήρθε έπειτα από συνάντηση που έπεισε τον προϊστάμενο του. Δείχνει αποφασιστικότητα για να αναλάβει το κόστος και να απομακρύνει παίκτες που δεν κάνουν. Θυμηθείτε, πως πέρυσι τέτοιον καιρό υπήρχαν ακόμα κάποιοι που έλεγαν να μείνει ο Μοράν, γιατί θα μπορούσε να βοηθήσει.

Στις μεγάλες ομάδες, στο 95% των περιπτώσεων, ο καλός παίκτης φαίνεται εξ αρχής. Ακόμα και αν δεν βγάλει όλες τις ικανότητες του, θα δείξει κάποια στοιχεία και κυρίως θα ταιριάξει μέσα στην ομάδα. Οι προαναφερθέντες, αλλά και άλλοι που κατά τη γνώμη μου πρέπει να πάρουν σειρά, δεν έχουν να δώσουν κάτι στην ΑΕΚ. Οπότε, όσο πιο γρήγορα απαλλαχθεί, τόσο καλύτερο θα είναι για εκείνη. Αν μάλιστα ο Ιβιτς κάνει τα…μαγικά του, μπορεί να αποκομίσει και οικονομικό όφελος.

Να περάσει μήνυμα με τις πωλήσεις

Αναφέρθηκα στο Α και το Β, που έκανε η ΑΕΚ. Μέχρι να ολοκληρωθεί η…αλφαβήτα και να υπάρξει αλλαγή, υπάρχουν ακόμα αρκετά. Τον Ιανουάριο περιμένω να δω κάποια και από τα επόμενα. Για παράδειγμα, θεωρώ εκ των ουκ άνευ πως η ΑΕΚ πρέπει να κινηθεί για την πώληση 1-2 ποδοσφαιριστών της. Το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό και πως θα μπορέσει μέσα από αυτά τα χρήματα να κλείσει μέρος της χασούρας που προκάλεσαν οι καταστροφικές επιλογές του καλοκαιριού και να φτιάξει το μέλλον της, αλλά και ουσίας.

Εκτιμώ, πως υπάρχουν παίκτες εντός της ΑΕΚ που βγάζουν σημάδια κορεσμού. Που δεν βλέπουν με φιλοδοξία το μέλλον τους και δεν βγάζουν αυτή τη δίψα, τη γυαλάδα στο μάτι. Πιστεύω, πως 1-2 πωλήσεις, θα δώσουν το μήνυμα στην ομάδα, πως όποιος μπορεί να ξεχωρίζει, θα κερδίσει πολλαπλά. Θα παίζει στην ΑΕΚ, θα κερδίζει διακρίσεις, θα φτάνει στην Εθνική ομάδα, θα μπορεί να κάνει βήμα στο εξωτερικό και να αυξάνει τα προσωπικά του έσοδα.

Παίκτες με προσωπικότητα

Βέβαια, αμέσως επόμενο βήμα είναι και οι μεταγραφές. Είναι εκ των ουκ άνευ να ενισχυθεί η ΑΕΚ με παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά και θα μπορέσουν να βοηθήσουν άμεσα την ομάδα. Δεν βγαίνει η χρονιά με τα υπάρχοντα στόπερ, δεν μπορεί να μείνει ως έχει η κατάσταση στη μεσαία γραμμή, πρέπει να δούμε κάτι διαφορετικό και στην επίθεση. Εστω και αν ο Γενάρης δεν προσφέρεται για μεγάλες κινήσεις, νομίζω πως είναι σημαντικό η ΑΕΚ να δώσει στίγμα για όσα θέλει να κάνει.

Αλλωστε, για ένα ζωντανό οργανισμό όπως είναι η ΑΕΚ, είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κάποιος πως σε ένα καλοκαίρι θα πάρει σκούπα και φαράσι και θα φτιάξει μια ομάδα από την αρχή. Αυτό είναι ποδοσφαιρικά λάθος και κοστίζει ακριβά. Το σημαντικό είναι να αφυπνίσεις, να τσιγκλίσεις όσους έχεις ήδη και θεωρείς πως θέλουν νέο κίνητρο, να γεμίσεις το ρόστερ με παίκτες αξίας και προσωπικότητας και να κάνεις τις αλλαγές σταδιακά. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα, η ΑΕΚ δεν θα αλλάξει σε ένα μήνα. Αλλά πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει.

ΥΓ: Θεωρώ τουλάχιστον ανφέρ από την πλευρά της ΑΕΚ, εάν κλείσει τόσο άδοξα ο κύκλος των Κωστένογλου, Ατματσίδη (και του Αλεξόπουλου σε δεύτερο επίπεδο) στην ομάδα. Αντιλαμβάνομαι πως δεν μπορούσαν να συνεχίσουν στην πρώτη ομάδα, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για πισωγυρίσματα. Ηταν φανερό τα προηγούμενα χρόνια, πως η ΑΕΚ είχε τεράστια αδυναμία να δημιουργήσει κύκλο ανθρώπων ικανών και έμπιστων, που θα μπορούσαν να δουλεύουν σε πόστα εντός ή εκτός ομάδας και να είναι ικανοί να δώσουν λύσεις ανά πάσα στιγμή. Οσοι μπήκαν μπροστά το καλοκαίρι, γλίτωσαν την ΑΕΚ από καταστάσεις πολύ χειρότερες ακόμα και από αυτές που φτάσαμε στο φινάλε. Πιστεύω, πως η ΑΕΚ πρέπει να διατηρήσει ζωντανούς τους δεσμούς με την ιστορία της και να διατηρήσει εντός των τειχών, προσωπικότητες που αποδεδειγμένα μπορούν να συμβάλουν σε κάθε προσπάθεια που επιχειρείται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X