Zήσης: «Δεν ξεχνάω τι έχω ζήσει στην ΑΕΚ, δεν σκέφτομαι ακόμα την επιστροφή»

Zήσης: «Δεν ξεχνάω τι έχω ζήσει στην ΑΕΚ, δεν σκέφτομαι ακόμα την επιστροφή»
Photo Credits: INTIME

Στην προημιτελική σειρά της ΑΕΚ με την Μπάμπεργκ υπάρχει ένα πρόσωπο το οποίο συνδέει και τις δύο ομάδες. Aυτός δεν είναι άλλος από τον Νίκο Ζήση.

Για τον έμπειρο γκαρντ τα παιχνίδια απέναντι στη «Βασίλισσα» δεν είναι σαν όλα τα άλλα. Η Ένωση, άλλωστε, είναι η μοναδική ελληνική ομάδα στην οποία έχει αγωνιστεί και πάντα έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του.

Τώρα, όμως, ο έμπειρος παίκτης έχει μια μεγάλη πρόκληση μπροστά του. Να οδηγήσει την Μπάμπεργκ στο Final Four του Basketball Champions League, στην παρθενική συμμετοχή της γερμανικής ομάδας στη διοργάνωση.

Oπως τόνισε ο ίδιος στο SDNA άπαντες στην ομάδα του θα δώσουν τα πάντα για να φτάσουν εκεί. Παράλληλα, χαρακτήρισε ευλογία την συνεργασία του με τον Ταϊρίς Ράις, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την ΑΕΚ, αλλά και τον Λούκα Μπάνκι, ενώ ανέλυσε τις σκέψεις του σχετικά με ενδεχόμενη επιστροφή στην Ελλάδα, για λογαριασμό της «Βασίλισσας».

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο SDNA ο Νίκος Ζήσης:

Ετοιμάζεστε για τη σειρά με την ΑΕΚ. Τι σκέψεις κάνεις για τα παιχνίδια αυτά;

«Θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά. Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στον όμιλο και γνωρίζονται πολύ καλά μεταξύ τους. Ο Λούκα Μπάνκι και ο Ηλίας Καντζούρης ήταν μαζί με τον προπονητή μας, τον Φεντερίκο Πορέγκο, τους τελευταίους 3 μήνες της περσινής σεζόν. Ξέρουν πολύ καλά τι να περιμένουν και από θέμα τακτικής. Αυτά τα παιχνίδια κρίνονται, ειδικά το δεύτερο, αναλόγως στην προσωπικότητα των παικτών. Είναι μια σειρά 50-50 που όλα μπορούν να γίνουν και σίγουρα και οι δύο ομάδες θα το θέλουν πάρα πολύ».

Το πρώτο παιχνίδι της σειράς θα γίνει στην Γερμανία και το δεύτερο στην Ελλάδα. Θεωρείς ότι υπάρχει κάποια ομάδα που να έχει πλεονέκτημα;

«Να είμαι ειλικρινής, σε αυτό το φορμάτ δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα. Στην προκειμένη περίπτωση για την ομάδα που τερμάτισε πρώτη από τον όμιλό της, η ΑΕΚ. Εδώ δεν μιλάμε για σειρά 3 ή 5 αγώνων. Είναι ουσιαστικά 2 ημίχρονα, το ένα στο Μπάμπεργκ, το άλλο στην Αθήνα. Είναι δεδομένο πως η ΑΕΚ θα έχει πάρα πολύ κόσμο στο γήπεδό της και όλοι ξέρουμε τι ατμόσφαιρα μπορεί να δημιουργήσει. Εμείς όμως, έχουμε και την εμπειρία να αντεπεξέλθουμε. Δίνω ένα μικρό αβαντάζ στην ομάδα που θα παίξει στην έδρα της το δεύτερο παιχνίδι, αλλά και πάλι το πλεονέκτημα είναι πολύ μικρό».

Έχετε αντιμετωπίσει ήδη την ΑΕΚ, δύο φορές. Πόσο διαφορετικά παιχνίδια περιμένετε τώρα;

«Τα πλέι οφ είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Έχουμε μια διαφορετική ομάδα και διαφορετική φιλοσοφία. Δουλέψαμε πολύ αυτό το δίμηνο και προσπαθήσαμε να αλλάξουμε πράγματα και η δουλειά αυτή θα φανεί. Έχουμε ομάδα με άλλη φιλοσοφία και προσπαθούμε να κάνουμε τα πράγματα πιο ομαδικά σε άμυνα και επίθεση».

Για να προκριθείτε στα προημιτελικά αποκλείσατε την Μπάνβιτ. Πόσο δύσκολη ήταν η σειρά αυτή;

«Ήταν μια πολύ δύσκολη σειρά κόντρα στην Μπάνβιτ. Παίξαμε με μια πολύ αθλητική ομάδα και ξεκάθαρους στόχους. Πιστεύω ότι κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Κάναμε καλή δουλειά απέναντί τους και δίκαια πήραμε την πρόκριση».

Κατά τη διάρκεια της σεζόν προχωρήσατε σε αλλαγή προπονητή, με τον Φεντερίκο Περέγκο να διαδέχεται τον Άιναρς Μπαγκάτσκις. Πόσο διαφορετική είναι η ομάδα τώρα;

«Είχαμε την αλλαγή προπονητή. Από τα αποτελέσματα και την εικόνα μας είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει βελτίωση Υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού, αλλά όσο πλησιάζει η χρονιά προς το τέλος και οι αντίπαλοι γίνονται πιο δυνατοί πρέπει να βελτιωθούμε στα πράγματα που δεν κάνουμε καλά και να μην επαναπαυτούμε ότι έχουμε αλλάξει πράγματα. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και είμαστε σε καλό δρόμο».

Τι γνώμη έχει σχηματίσει για την φετινή ΑΕΚ;

«Η ΑΕΚ είναι μια πάρα πολύ καλή ομάδα. Γνωρίζω φυσικά τον προπονητή της, τον Λούκα Μπάνκι, τον οποίο τον είχα ως βοηθό του Πιανιτζιάνι στην Σιένα, αλλά και τον Ηλία Καντζούρη, που ξέχωρα από προπονητής είναι και φίλος γιατί έχουμε ζήσει πολλά χρόνια μαζί και στο Μπάμπεργκ και στην Ούνικς και στην Εθνική. Με τη δουλειά που κάνουν έχουν ξεκάθαρη ταυτότητα ως ομάδα.

Έχουν το πλεονέκτημα πως η ΑΕΚ είναι ίδια ομάδα από το καλοκαίρι. Είναι πολύ δύσκολο πως ανέλαβαν μια ομάδα που κέρδισε δύο τίτλους μετά από τόσα χρόνια και ήταν μια έξτρα πίεση αυτό το γεγονός. Παρ’ όλα αυτά, την διαχειρίστηκαν πολύ καλά, έχουν κατακτήσει ήδη έναν τίτλο και τους αξίζουν συγχαρητήρια».

Έχεις αντιμετωπίσει κι άλλες φορές την ΑΕΚ στο παρελθόν. Τι σημαίνουν για σένα τα παιχνίδια αυτά;

«Για εμένα είναι ξεχωριστά τα παιχνίδια με την ΑΕΚ. Δεν ξεχνάω τι έχω ζήσει για 5 χρόνια. Είναι η ομάδα που ανδρώθηκα. Πήγα ανήλικος και έφυγα άντρας. Δούλεψα με υπέροχους ανθρώπους, προπονητές και παίκτες. Ποτέ δεν θα ξεχάσω τα πρώτα χρόνια μου ως επαγγελματίας. Και μην ξεχνάμε, πως είναι η μόνη ελληνική ομάδα που έχω παίξει».

Υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού σου η επιστροφή σου στην ΑΕΚ;

«Για την επιστροφή μου, δεν μπορώ να πω ότι είναι στο μυαλό μου. Το συμβόλαιό μου τελειώνει το καλοκαίρι και όλα μπορούν να γίνουν, αλλά ευχαριστιέμαι πολύ το γεγονός πως μια χρονιά που δεν πήγαινα τόσο καλά για εμάς και ένα καλοκαίρι ταραχώδες, που δεν ξέραμε τι ομάδα θα έχουμε, τελικά καταφέραμε να έχουμε μια πολύ ανταγωνιστική ομάδα. Έχουμε πάρει ήδη έναν τίτλο, είμαστε στους 8 του Champions League και πάμε πολύ καλά στο πρωτάθλημα. Οπότε, αυτό έχω στο μυαλό μου. Το τι θα έρθει το καλοκαίρι θα το σκεφτώ όταν έρθει η ώρα».

Η ΑΕΚ πέρυσι κατέκτησε το Champions League. Αυτό είναι εξτρά κίνητρο για εσάς;

«Δεν είναι έξτρα κίνητρο πως πήρε το Champions League πέρυσι η ΑΕΚ. Μπράβο τους, γιατί έκαναν μια φανταστική χρονιά κερδίζοντας δυο τίτλους. Φέτος είναι φέτος, κοιτάμε το τώρα και περιμένουμε μια δύσκολη σειρά που όλα μπορούν να συμβούν».

Έχεις αγωνιστεί για πολλά χρόνια στην Euroleague και φέτος αγωνίζεσαι στο Champions League.

«Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο επίπεδο της Euroleague και του Champions League. Αυτό το καταλαβαίνεις από το γενικό ενδιαφέρον του κόσμου και το επίπεδο των παικτών. Υπάρχουν παίκτες αρκετά νεότεροι και μπορούν να έχουν μέλλον στην Euroleague, αλλά είναι λίγες οι ομάδες που με κάποιες προσθήκες θα μπορούσα να παίξουν στην Euroleague».

Πόσο εφικτή είναι η παρουσία της Μπάμπεργκ στο Final Four;

«Για την Μπάμπεργκ είναι ένας στόχος το Final Four. Ξέρουμε ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά όλες οι ομάδες έχουν αυτό το στόχο και το όνειρο να φτάσουν εκεί. Θα δώσουμε τα πάντα για να το καταφέρουμε».

Στην ομάδα σου φέτος υπάρχει ο Ταϊρίς Ράις. Πώς κυλά η συνεργασία σας φέτος;

«Ο Ταϊρίς κάνει μια φανταστική χρονιά. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πως πρόκειται για έναν απίστευτο επαγγελματία. Είναι ένας μαθητής του… παιχνιδιού. Θέλω να πω το πώς προετοιμάζει τον εαυτό του, την έξτρα προπόνηση που θα κάνει, αλλά και όσα θα κάνει στο παρκέ για το καλό της ομάδας. Πριν παίξεις με κάποιον παίκτη δεν ξέρεις πολλά πράγματα. Θα έλεγα πως είναι ευλογία η παρουσία του Ράις στο Μπάμπεργκ, σε ένα πολύ κρίσιμο καλοκαίρι για την ομάδα, που δεν ξέραμε τι να περιμένουμε. Είναι πάρα πολύ σημαντικός παίκτης για την ομάδα».

Ο Λούκα Μπάνκι ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ το περασμένο καλοκαίρι. Έχοντας συνεργαστεί μαζί του, Τι γνώμη έχεις για τον Ιταλό κόουτς και πώς ήταν η συνεργασία σας;

«Είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος, λατρεύει το μπάσκετ και είναι δουλευταράς. Έχει ξεκάθαρη ιδέα για το πώς θέλει να παίξουν οι ομάδες του. Ζήσαμε πολλά και στην Σιένα, που αν και ήταν βοηθός είχε πολύ σημαντικό ρόλο στην ομάδα. Επίσης και ο Ηλίας Καντζούρης, που ήταν πολύ σημαντικός συνεργάτης στην Μπάμπεργκ. Είναι ένα πολύ σημαντικό δίδυμο. Η συνεργασία μας ήταν άψογη. Έχω ζήσει πολλά πράγματα μαζί τους. Δυστυχώς κάποιος θα μείνει εκτός Final Four. Ο καθένας θα προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατό για την ομάδα του».

 

Mega Deal* Γνωριμίας στην Betsson, διαλέγεις το δώρο* που σου ταιριάζει! *Όροι & Προϋπ. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X