Λούκα Μπάνκι, ένα στοίχημα που πάει... ταμείο

Το φιλί του Μπάνκι στο πρώτο του τρόπαιο με την ΑΕΚ! (ΦΩΤΟ)
Photo Credits: INTIME

Όταν έγινε γνωστό -κατά τα τέλη Ιουνίου- πως η ΑΕΚ διαπραγματεύεται με τον Λούκα Μπάνκι, στους περισσότερους δημιουργήθηκε μια γλυκιά προσμονή.

Ο Ιταλός κόουτς αποτέλεσε ένα μεγάλο «στοίχημα» για την ομάδα, αφού κανείς δεν μπορούσε να εγγυηθεί πως θα «έδενε» με τη φιλοσοφία και τα «θέλω» των «κιτρινόμαυρων» σύντομα, παρά την εγνωσμένη αξία του σε υψηλό επίπεδο. Άλλωστε, η περσινή σεζόν ήταν «μαγική» για την ΑΕΚ και οι άνθρωποι της ήθελαν φέτος η ομάδα να υπερασπιστεί τα κεκτημένα της σε Ελλάδα και Ευρώπη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι περσινές μεγάλες επιτυχίες της ΑΕΚ με τις κατακτήσεις του Basketball Champions League και του Κυπέλλου Ελλάδος ήταν η καλύτερη απόδειξη για το ότι η Ένωση έχει επιστρέψει για τα καλά στο κορυφαίο επίπεδο, ενώ τα δύο αυτά τρόπαια ήταν μια καλή ευκαιρία για να αποτελέσουν μια γερή βάση για να «χτιστεί» κάτι αξιόλογο για τα επόμενα χρόνια σε Ελλάδα αλλά και Ευρώπη.

Έτσι λοιπόν, ο Ιταλός κόουτς την 1η Ιουλίου, όπου ανακοινώθηκε από την ΑΕΚ ανέλαβε το «βαρύ» φορτίο. Να… κουβαλήσει στις πλάτες του μια ομάδα που είχε μια άκρως επιτυχημένη σεζόν, έχοντας μπροστά του μια μεγάλη πρόκληση: Nα υπερασπιστεί όσα πέτυχε.

Με καλές και άσχημες στιγμές, ο Λούκα Μπάνκι μοιάζει να πλησιάζει στο να φέρει εις πέρας αυτή την πρόκληση, κάνοντας πολύ καλή δουλειά, δείχνοντας παράλληλα και μια εικόνα που αρέσει στον κόσμο και τη διοίκηση των «κιτρινόμαυρων».

Ο 53χρονος προπονητής έχει ήδη καταφέρει πολλά στη ομάδα. Ένα από αυτά ήταν να οδηγήσει τη «Βασίλισσα» στην ιστορική κατάκτηση του Διηπειρωτικού Κυπέλλου στο Ρίο και πολλά σε αυτή την κατάκτηση οφείλονται στο εξαιρετικό διάβασμα των αντιπάλων, το οποίο έγινε από τον ίδιο, αλλά και από τους συνεργάτες του.

Δεν άφησε τους παίκτες του να απογοητευτούν

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο Λούκα Μπάνκι κράτησε τις ισορροπίες στην ομάδα του όταν αυτή αποκλείστηκε στο Κύπελλο Ελλάδος από τον ΠΑΟΚ. Από έναν θεσμό που ήταν μάλιστα και η κάτοχος του τροπαίου, το οποίο δεν κατάφερε να υπερασπιστεί.

Ο κόουτς της «Βασίλισσας» δίνει μεγάλη έμφαση τόσο στο αγωνιστικό σκέλος, όσο και στο ψυχολογικό. Λόγω των τεράστιων γνώσεών του γύρω από το άθλημα ξέρει ακριβώς τι είναι αυτό που μπορεί να λείπει από μια ομάδα.

Έχει τεράστια έφεση στην επικοινωνία και ακόμα κι όταν τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά ή μαζεύονται σύννεφα πάνω από την ομάδα, πάντα βρίσκει τον τρόπο να μένει κοντά στους παίκτες του, δημιουργώντας κλίμα οικογένειας.

Έτσι… ξεχάστηκαν οι κακές μέρες του αποκλεισμού στο Κύπελλο, αλλά και οι βαριές ήττες στα ντέρμπι με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.

Η ΑΕΚ προχωρά εντυπωσιακά στο Basketball Champions League, ενώ έχει καταφέρει να αποκτήσει και σταθερότητα στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Δεν λύγισε από τους τραυματισμούς

Κάτι εξίσου σημαντικό, είναι ότι ο Μπάνκι έχει καταφέρει όλα αυτά, ενώ δεν έχει ευτυχήσει να δει ποτέ το ρόστερ του πλήρες!

Από την αρχή της σεζόν οι «κιτρινόμαυροι» αντιμετωπίζουν συνεχώς προβλήματα τραυματισμών, πράγμα που ευτυχώς δεν έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την χημεία των παικτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Βασίλης Καββαδάς, ο οποίος στο ξεκίνημα της σεζόν υπολογιζόταν ως ο δεύτερος σέντερ της ομάδας, αλλά για αρκετό διάστημα απουσιάζει λόγω του τραυματισμού του.

Εδώ, για ακόμα μια φορά ο κοούτς της ΑΕΚ βρήκε προσωρινά τη λύση στο πρόβλημα που προέκυψε. Με την απόκτηση του Ντελρόι Τζέιμς, ουσιαστικά βρέθηκε ο παίκτης που θα δίνει «ανάσες» στον Χάντερ στη θέση «5», παρόλο που η φυσική θέση του πρώτου είναι αυτή του πάουερ φόργουορντ.

Ο Λούκα Μπάνκι κάνοντας τον μεταγραφικό του σχεδιασμό το περασμένο καλοκαίρι, φρόντισε να αποκτήσει πολλούς παίκτες που παίζουν σε πάνω από μια θέσεις, προκείμενου να μπορέσει να καλύψει πιο εύκολα τα κενά τα οποία μπορεί να προέκυπταν σε περίπτωση κάποιου τραυματισμού.

Με την ίδια λογική μαλιστα αποκτήθηκε εκτός από τον Ντελρόι Τζέιμς και άλλοι παίκτες όπως οι Γιόνας Ματσιούλις, Χάουαρντ Σαντ-Ρος και Μάλκολμ Γκρίφιν που παίζουν σε δύο θέσεις.

Τολμά και δίνει τόπο στα νιάτα 

Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψουμε και τη συμβολή των παικτών του σε όλο αυτό, με τον Μπάνκι να «παίρνει» από τους περισσότερους εξ αυτών το 100% και να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις ικανότητές τους στο παρκέ.

Όσον αφορά την εμπιστοσύνη που δείχνει στους «μικρούς», ο κόουτς της Ένωσης θα κριθεί στο τέλος της περιόδου, καθώς σε αυτή τη φάση η ομάδα δεν βρίσκεται σε πλήρη σύνθεση και ίσως ο χρόνος συμμετοχής τους να μειωθεί κατακόρυφα με την επιστροφή όλων των παικτών.

Είναι δεδομένο πάντως πως πιστεύει πολύ στον Μωραΐτη, τον Τσαλμπούρη και τον Ρογκαβόπουλο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Μπάνκι δεν έχει διστάσει να τους ξεκινήσει και ως βασικούς, με τον δεύτερο να έχει την τιμητική του στην αρχική πεντάδα της ομάδας στις τελευταίες αναμετρήσεις.

Το ιταλικό του ταμπεραμέντο 

Αναμφίβολα η νοοτροπία του αλλά και το ταμπεραμέντο του Ιταλού, είναι αρκετά κοντά με το δικό μας ως λαός. Ίσως αυτός να είναι και ένας από τους λόγους που κατάφερε να «κουμπώσει» άψογα στα δεδομένα της ΑΕΚ και γενικά της Ελλάδας.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο κόσμος, όχι μόνο αυτός της ΑΕΚ τον έχει ξεχωρίσει, αφού ο 53χρόνος κόουτς έχει καταφέρει να «κερδίσει» το απαιτητικό μπασκετικό κοινό της χώρας, το οποίο μάλιστα τον επέλεξε να βρίσκεται και στον πάγκο του All Star Game που διεξήχθη πριν από λίγο καιρό στη Θεσσαλονίκη.

ΑΕΚ και Μπάνκι έτοιμοι για… δεσμά!

Στην μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε ο Μάκης Αγγελόπουλος στην «ΩΡΑ των Σπορ» η απάντηση του «ισχυρού άνδρα» της ΚΑΕ σε ερώτηση για τον Ιταλό κόουτς ήταν «νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Έχουμε κάνει τις συζητήσεις που πρέπει για να συνεχίσουμε μαζί να «χτίζουμε», για τα επόμενα πολλά χρόνια! Εχει ήδη δεθεί πολύ με την ΑΕΚ, με την ιστορία της, με αυτό το διαφορετικό που εκφράζουμε και συγκινήθηκε πολύ κι αυτός, με τη συμπαράσταση στο Ρίο».

Δείγμα της ξεκάθαρης πρόθεσης του να «δέσει» τον κόουτς στην ΑΕΚ και να του επιτρέψει να κάνει έργο… ζωής. Η πολύ καλή συνεργασία και το άψογο κλίμα στην ομάδα μοιάζουν δεδομένα, ενώ και ο Μπάνκι εμφανίζει σημάδια ότι ήρθε για να… μείνει και πως έχει αγαπήσει την ομάδα.

Πρόσφατο παράδειγμα είναι και το video που δημοσιεύθηκε στα social media το οποίο έδειχνε τον… τρελό Ιταλό στα πανηγύρια στο Ρίο μετά την κατάκτηση, να βρίσκεται σε μαγαζί της πόλης, τραγουδώντας: «ΑΕΚ ολέ

Δεν γνωρίζουμε αν θα κατακτηθούν κι άλλα τρόπαια στη «Βασίλισσα» και τι θα γίνει στο μέλλον, αλλά αυτό που συμπεραίνουμε μέχρι στιγμής είναι πως η ΑΕΚ κέρδισε το… λαχείο με τον Μπάνκι στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο.

Και έτσι, με όλα τα παραπάνω δεν αποκλείεται σύντομα να έχουμε κάτι πιο… επίσημο για το «δέσιμο» Μπάνκι και ΑΕΚ για τα επόμενα χρόνια.

Mega Deal* Γνωριμίας στην Betsson, διαλέγεις το δώρο* που σου ταιριάζει! *Όροι & Προϋπ. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X