Με «όπλο» τις μεγάλες προκρίσεις θέλει να ξαναμπεί στα… αστέρια! (VIDEO)

Οι…Χαϊλάντερς ταιριάζουν στην ΑΕΚ (VIDEO)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ θέλει να γράψει και πάλι ιστορία στην Σκωτία! Μετά τις Ρέιντζερς, Χιμπέρνιαν, Χαρτς και Νταντί, η «Ένωση» θέλει στείλει … σπίτι της άλλη μια Σκωτσέζικη ομάδα. Αύριο η ΑΕΚ μπαίνει στην «μάχη» του τρίτου προκριματικού του Champions League και θέλει δύο προκρίσεις για να μπει στους «χρυσοφόρους» ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Οι «κιτρινόμαυροι» θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους  με την Σέλτικ και στην συνέχεια  με τον νικητή του ζευγαριού Μάλμε-Βίντι. Αν περάσει η «Ένωση» τους «Κέλτες» θα έχει «χρυσή» ευκαιρία στα… πόδια της να κουνήσει… σεντόνι μετά από 12 χρόνια!

 Το έργο της ομάδας του Μαρίνου Ουζουνίδη δεν είναι καθόλου εύκολο. Με οδηγό την περσινή, εντυπωσιακή ευρωπαϊκή πορεία, η ΑΕΚ είναι έτοιμη για την υπέρβαση.

Αυτή θα είναι η δέκατη φορά για την «Ένωση», που θα προσπαθήσει να μπει στους ομίλους μέσω των προκριματικών. Τι έκανε τις προηγούμενες εννιά φορές; Τέσσερις φορές προκρίθηκε πανηγυρικά  και  πέντε αποκλείστηκε. Οπότε είναι έτοιμη για την… ισοφάριση!

 

1992-1993: Το όνειρο «έσβησε» στην Ολλανδία

Ήταν το πρώτο Champions League, μετά την αλλαγή της διοργάνωσης. Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ ήθελε να γράψει ιστορία με το… καλημέρα! Η αρμάδα του Μπάγεβιτς ήθελε δύο προκρίσεις για να μπει στους ομίλους του πολύ δυσκολότερου τότε Champions League. Ήταν δύο όμιλοι από τέσσερις ομάδες.

Στον πρώτο γύρο, η ΑΕΚ κλήθηκε να αντιμετωπίσει το ΑΠΟΕΛ. Φαινομενικά, εύκολη κλήρωση για τους πρωταθλητές. Στον πρώτο αγώνα, στην Νέα Φιλαδέλφεια, η «Ένωση»… γκέλαρε! Ο Αλεξανδρής έβαλε μπροστά στο σκορ τους «κιτρινόμαυρους», με τον Χατζηλουκά να «παγώνει» στο 72΄ την Νέα Φιλαδέλφεια. 1-1 το πρώτο παιχνίδι και το προβάδισμα πρόκρισης το είχε το ΑΠΟΕΛ.

Στην ρεβάνς της Κύπρου, η ΑΕΚ πήγε για να τελειώσει γρήγορα την υπόθεση πρόκριση. Σαμπανάτζοβιτς και Αλεξανδρής έδωσαν αέρα δύο τερμάτων στην «Ένωση», με την ομάδα του Γιάτσεκ Γκμοχ να ισοφαρίζει σε 2-2 στο 85΄. Το σκορ έμεινε ισόπαλο και η ΑΕΚ πέρασε στην επόμενη φάση.

Το επόμενο εμπόδιο για τους ομίλους, ήταν πολύ υψηλό για την ΑΕΚ. Η πανίσχυρη Αϊντχόφεν βρέθηκε στον δρόμο των πρωταθλητών. Στην πρώτη αναμέτρηση, η «Ένωση» έκανε την έκπληξη και κέρδισε τους Ολλανδούς με 1-0, με γκολ του Δημητριάδη.

Στην Ολλανδία όμως, τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για την ΑΕΚ και το όνειρο των ομίλων «έσβησε» νωρίς. Η Αϊντχόφεν, με χατ-τρικ του Ρομάριο, νίκησε με 3-0 και πέρασε στους ομίλους.

1993-1994: Η Μονακό σταμάτησε στην ΑΕΚ

Επόμενη απόπειρα της ΑΕΚ να μπει στους ομίλους της διοργάνωσης. Η κληρωτίδα όμως της φύλαγε άσχημα μαντάτα. Η ομαδάρα του Μπάγεβιτς κλήθηκε να αντιμετωπίσει στον πρώτο γύρο την ισχυρή Μονακό του… Αρσέν Βενγκέρ.

Η ΑΕΚ πήγε στο Μονακό για το πρώτο ματς χωρίς τον Στέλιο Μανωλά. Οι πρωταθλητές στάθηκαν ιδιαίτερα άτυχοι στην πρώτη αναμέτρηση, καθώς ηττήθηκαν με 1-0, από αυτογκόλ του Βλάχου στο 79΄, δίνοντας προβάδισμα πρόκρισης στους Μονεγάσκους.

Στην ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας, ο Τζοργκαέφ, «έκοψε» από νωρίς τα «φτερά» του Δικεφάλου. Η ομάδα του Βενγκέρ, πήρε το προβάδισμα στο σκορ, στο 5ο λεπτό με την ΑΕΚ να ισοφαρίζει γρήγορα, στο 13΄ με τον Ζόραν Σλίσκοβιτς. Στη συνέχεια του αγώνα, η «Ένωση» προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε να σημειώσει κάποιο γκολ, με το 1-1 να δίνει την πρόκριση στην Μονακό.

1994-1995: Η Ρέιντζερς προσκύνησε την ΑΕΚ

Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου! Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες για είσοδο στους ομίλους, η ΑΕΚ ήταν έτοιμη να γράψει ιστορία! Και το έκανε!

Η κληρωτίδα έφερε στον δρόμο της «Ένωσης» την Ρέιντζερς. Όλοι είχαν ως μεγάλο φαβορί τους Σκωτσέζους για την πρόκριση στους ομίλους. Αλλά η ΑΕΚ θέλησε να τους διαψεύσει όχι μία, αλλά… δύο φορές.

Στο πρώτο ματς, στην Νέα Φιλαδέλφεια, το γήπεδο… έβραζε. Ο κόσμος ήταν αποφασισμένος να… σπρώξει την ομάδα του σε μια μεγάλη νίκη. Η «Ένωση» πάτησε τους Σκωτσέζους και με δύο γκολ του Σαραβάκου, είχε αγγίξει το θαύμα. Η αρμάδα του Μπάγεβιτς νίκησε με 2-0 στο πρώτο ματς και ετοιμαζόταν να γράψει ιστορία στην Γλασκώβη.

Η ΑΕΚ πήγε στην Γλασκώβη για την ρεβάνς και τους έκλεισε το… σπίτι! Μια ΑΕΚ να την… πιεις στο ποτήρι, τελείωσε την Ρέιντζερς μέσα στην Σκωτία. Στο 43΄, ο Τόνι Σαβέφσκι έστειλε την μπάλα να αναπαυθεί στα δίχτυα του Γκόραμ. Η «Ένωση» κέρδισε με 1-0 και προκρίθηκε πανηγυρικά στους ομίλους της διοργάνωσης.

Βρέθηκε σε έναν πανίσχυρο όμιλο με Άγιαξ, Μίλαν και Σάλτσμπουργκ. Μάζεψε δύο βαθμούς, αλλά είχε ήδη γράψει ιστορία με την συμμετοχή της.

1999-2000: Σουηδικό «μπλόκο»

Μετά από πολλά χρόνια, η ΑΕΚ είχε την ευκαιρία να προσπαθήσει να μπει ξανά στους ομίλους. Το εμπόδιο στα μάτια όλων ήταν σχετικά εύκολο. Η ΑΪΚ Στοκχόλμης βρέθηκε στον δρόμο της «Ένωσης» με φόντο τους ομίλους.

Η ΑΕΚ του Τουμπάκοβιτς κατάφερε όμως να αποκλειστεί χωρίς καν να σημειώσει γκολ! Στο πρώτο ματς, στο «καμίνι» της Νέας Φιλαδέλφειας, οι «κιτρινόμαυροι» κόλλησαν στο… μηδέν. Η Σουηδική ομάδα μπλόκαρε την ΑΕΚ και έφυγε με το «Χ» από την Αθήνα.

Στην ρεβάνς της Σουηδίας, η ΑΪΚ ολοκλήρωσε την έκπληξη. Οι Σουηδοί με γκολ του Νοβάκοβιτς κέρδισαν την «Ένωση», με την ΑΕΚ να… υποβιβάζεται στο Κύπελλο UEFA.

2002-2003: Μέσω… Κύπρου, ξανά στους ομίλους

Η ΑΕΚ για να μπει στους «χρυσοφόρους» ομίλους του Champions League, έπρεπε να αποκλείσει στα προκριματικά το ΑΠΟΕΛ.

Το πρώτο ματς διεξήχθη στην Κύπρο και αποδείχθηκε καθοριστικότατο.  Βρέθηκε πίσω στο σκορ από γκολ του σημερινού προπονητή της, αλλά γύρισε το ματς… τούμπα. Με τον Βασίλη Μπορμπόκη σε μεγάλα κέφια (δύο γκολ)  και τον Ντέμη Νικολαϊδη να βάζει… γκολάρα στο 94΄, η ΑΕΚ πέρασε από την έδρα του ΑΠΟΕΛ με 3-2 και ήταν έτοιμη να σφραγίσει την πρόκριση στην Αθήνα.

Στην ρεβάνς, η ΑΕΚ του Μπάγεβιτς έκανε τα απολύτως απαραίτητα και κέρδισε με 1-0 τους Κύπριους, δίνοντας… ραντεβού στους ομίλους! Εκεί που η «Ένωση» κατάφερε και πάλι να γράψει ιστορία. Ήταν η χρονιά με τις έξι… ισοπαλίες. Ρεάλ Μαδρίτης, Ρόμα και Γκενκ δεν μπόρεσαν να κερδίσουν τους «κιτρινόμαυρους», που έφυγαν από την διοργάνωση με ψηλά το κεφάλι και με έξι πόντους.

 

2003-2004: Back to back πρόκριση στους ομίλους

Την επόμενη σεζόν, η ΑΕΚ είχε ακόμα πιο εύκολο έργο για την πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Στον δρόμο της, η Ελβετική Γκρασχόπερς και μία σοβαρή ΑΕΚ έκανε όνειρα για ομίλους.

Πρώτο ματς στο Hardturm και η «Ένωση»  δεν εμφανίζεται έτοιμη για το ματς. Μάλιστα, στο 83΄, οι Ελβετοί σοκάρουν την ΑΕΚ. Ο Νούνιεζ σκοράρει και δίνει προβάδισμα πρόκρισης στην Γκρασχόπερς.

Στην ρεβάνς του… Απόστολος Νικολαϊδης, η «Ένωση» ρίχνει από την αρχή στα… σχοινιά τους Ελβετούς. Κατσουράνης και Λυμπερόπουλος με δύο γρήγορα γκολ, δίνουν προβάδισμα δύο τερμάτων στην ΑΕΚ. Οι «κιτρινόμαυροι» κέρδισαν με 3-1 και πέρασαν ξανά στους ομίλους. Βέβαια, εκεί δεν τα πήγαν πολύ καλά, αφού μάζεψαν μόλις δύο βαθμούς.

2006-2007: Άλωσε ξανά την Σκωτία

Επόμενο εμπόδιο για τους ομίλους η Χαρτς. Η ΑΕΚ βρίσκει τους Σκωτσέζους στα προκριματικά και τους κάνει… φύλλο και φτερό!

Στον πρώτο αγώνα, στην Σκωτία η «Ένωση» έδειξε ποιος είναι το αφεντικό, παίρνοντας την νίκη με 2-1, με γκολ του Καπετάνου και του «Λύμπε» στα τελευταία λεπτά του ματς.

Στην ρεβάνς του ΟΑΚΑ, οι «κιτρινόμαυροι»… σκόρπισαν την Χαρτς με 3-0. Σέζαρ και Λυμπερόπουλος υπέγραψαν την νίκη-πρόκριση και η ΑΕΚ με… πάρτι, πέρασε ξανά στους ομίλους. Εκεί, σημείωσε και την πρώτη της νίκη κόντρα στην Λιλ, ενώ ανάγκασε την μετέπειτα πρωταθλήτρια Μίλαν να… υποκλιθεί, νικώντας την στο ΟΑΚΑ με 1-0. Η ομάδα του Φερέρ, τερμάτισε τρίτη.

2007-2008: Υψηλό εμπόδιο η Σεβίλλη

Την επόμενη σεζόν, η ΑΕΚ στάθηκε άτυχη. Κλήθηκε να αντιμετωπίσει στα προκριματικά την ισπανική Σεβίλλη. Η «Ένωση» προσπάθησε κόντρα στους Ισπανούς, αλλά δεν κατάφερε να πάρει ούτε ισοπαλία. Ηττήθηκε με 2-0 στο Sánchez Pizjuán και έχασε με 4-1 στην ρεβάνς του ΟΑΚΑ.

2017-2018: Ρώσικη εισβολή

Η τελευταία απόπειρα της ΑΕΚ να μπει στους ομίλους της διοργάνωσης, μέσω των προκριματικών, ήταν πέρσι κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι «αρκούδες» νίκησαν και τα δύο ματς, 2-0 στο ΟΑΚΑ και 1-0 στην Μόσχα, αποκλείοντας την ομάδα του Χιμένεθ. Βέβαια, μετά οι «κιτρινόμαυροι» έγραψαν ιστορία στις εγχώριες διοργανώσεις, κατακτώντας το πρωτάθλημα μετά από 24 ολόκληρα χρόνια.

Η ΑΕΚ  έχει δύο εμπόδια στον δρόμο για τους ομίλους. Το πρώτο είναι η Σέλτικ, ομάδα με εμπερία. Αν περάσει, το επόμενο θα είναι η Μάλμε ή η Βίντι. Το έργο της ομάδας του Ουζουνίδη είναι σαφώς δύσκολο, αλλά οι «κιτρινόμαυροι» έχουν όλα τα φόντα για να δώσουν το παρών στους ομίλους του Champions League.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X