Από τα αλώνια στα σαλόνια, η επιστροφή της ΑΕΚ

Από τα αλώνια στα σαλόνια, η επιστροφή της ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

«Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς», ρητό του οποίου την πατρότητα διεκδικούν οι Λατίνοι, οι αρχαίοι Ελληνες και οι Ρώσοι. Ανεξαρτήτως προέλευσης, είναι μία έκφραση που θα μπορούσε να χαραχτεί σε μια πλάκα κι η πλάκα αυτή να κοσμεί την κεντρική θύρα του νέου γηπέδου της ΑΕΚ.

Αν υπάρχει μία ομάδα στην Ελλάδα που κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες της, είναι η ΑΕΚ. Η μεταστροφή έγινε πολύ γρήγορα, ίσως γι΄αυτό η ταύτιση με τον Φοίνικα να μην μπορεί να αποτυπωθεί στις συνειδήσεις των ουδέτερων. Η εμπειρία αυτή εχει αφήσει ανεξίτηλα, όμως, τα σημάδια της στη μνήμη των οπαδών της που βλέπουν πλέον την ομάδα τους να αγωνίζεται στους ομίλους του Europa League. Να προετοιμάζεται για το ταξίδι στο Μιλάνο (19/10) και την αναμέτρηση με τη Μίλαν στο «Τζουζέπε Μεάτσα». Ποια; Η ΑΕΚ που τέτοιες μέρες πριν από τέσσερα χρόνια προετοιμαζόταν για την πρεμιέρα της Γ΄ εθνικής εναντίον του Μανδραϊκού στο γήπεδο της Φυλής.

Είναι τόσο αντιδιαμετρικό, που μόνο κάποιος ο οποίος έχει βιώσει εκ των έσω όλες τις φάσεις της αλλαγής, μπορεί να το αισθανθεί. Γι΄αυτο συνοδοιπόρος σ΄αυτό το σύντομο ταξίδι στις αναμνήσεις θα είναι ο Ανταμ Τζανετόπουλος, ενας ποδοσφαιριστής που και στην Γ΄ εθνική αγωνίστηκε και στη Ριέκα ταξίδεψε ως μέλος της 18άδας της ΑΕΚ, στην σπουδαία νίκη (2-1) στην Κροατία για το Europa League. Ηταν εκεί σε όλη τη διαδρομή…

Το ημερολόγιο της ιστορίας της ΑΕΚ απέκτησε μια μαύρη σελίδα. Εκείνη στην οποία αναγράφεται η 14η Απριλίου 2013 και ο αγώνας με τον Πανθρακικό στο ΟΑΚΑ. Ηττα με 0-1, επεισόδια, υποβιβασμός στη Football League. Η διοίκηση αλλάζει χέρια και η ΑΕΚ περνάει σε μια νέα εποχή όταν κάποιοι άνθρωποι παίρνουν τη γενναία (όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε) απόφαση της «βουτιάς» στη Γ΄ εθνική. Καθαρή πλέον από τα χρέη, η Ενωση ξεκινά την προσπάθεια της επιστροφής από τη Φυλή, από τα Ζωνιανά, από την Ραφήνα…

ΑΝΤΑΜ ΤΖΑΝΕΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Τότε ασχολούμασταν με τον στόχο που υπήρχε εκείνη την περίοδο. Κι αυτός φυσικά δεν ήταν άλλος από την άνοδο στη Β΄ εθνική. Δεν πήγαινε το μυαλό μας σε κύπελλο, Ευρώπη ή ο,τιδήποτε άλλο. Για τους φτασμένους παίκτες ήταν κάπως δύσκολα. Για εμένα, ήταν μεγάλη υπόθεση που έπαιζα στην ΑΕΚ, ακόμα και στη Γ΄ εθνική»

Φυσικά δεν υπήρχε άλλος δρόμος για την ΑΕΚ που είχε αποκτήσει ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε για το επίπεδο της Γ΄ εθνικής και εμπιστευόταν τον Τραιανό Δέλλα στην τεχνική της ηγεσία. Με 24 νίκες, 3 ισοπαλίες, 1 ήττα (από τη Θύελλα Ραφήνας) και 80-14 τέρματα εξασφαλίζει μαθηματικά την άνοδο στις 28 Απριλίου 2014. Οι «κιτρινόμαυροι» ενισχύονται σημαντικά για τη Football League καθώς σκοπός είναι να υπάρχει ήδη αξιόλογο ρόστερ όταν η ομάδα επιστρέψει στη Super League.

ΑΝΤΑΜ ΤΖΑΝΕΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Σταδιακά καταλάβαμε ότι το επίπεδο έχει ανέβει, το ίδιο και οι υποχρεώσεις μας. Πρώτα με τους παίκτες που αποκτήθηκαν και στη συνέχεια όταν ήλθαν τα ντέρμπι του κυπέλλου. Τότε άρχισαν κι οι πρώτες συζητήσεις για Ευρώπη. Θυμάμαι λέγαμε, «ανεβαίνουμε φέτος και διεκδικούμε μια καλή θέση ώστο το καλοκαίρι του 2016 να παίξουμε Ευρώπη». Το πιστεύαμε, ήταν η φιλοδοξία μας».

Η ΑΕΚ προσπαθεί να ξεπεράσει ακόμα και τις φιλοδοξίες των ίδιων των παικτών της, όταν «στριμώχνει» τον Ολυμπιακό στο κύπελλο, αλλά ένα γκολ του Χάρα στις καθυστερήσεις (0-1) την υποχρεώνει σε ήττα στο ΟΑΚΑ και αποκλεισμό από τη συνέχεια. Στο πρωτάθλημα κλείνει αήττητη την κανονική σεζόν (22 νίκες, 2 ισοπαλίες, 67-10 γκολ) και στα play off σφραγίζει με άνεση την άνοδο.

Το σύνθημα «Επιστρέψαμε» είναι στο επίκεντρο. Ο κόσμος συσπειρώνεται, η ομάδα περνά διάφορα «σκαμπανεβάσματα» (συντριβή 4-0 από Ολυμπιακό, απόλυση Δέλλα) όμως η χρονιά κλείνει με την κατάκτηση του κυπέλλου που πανηγυρίζεται σε όλη την επικράτεια. Το θερμόμετρο του ενθουσιασμού χτυπάει «κόκκινο». Εκεί εντοπίζεται το χρονικό σημείο που οι «παλιοί» αρχίζουν να συνειδητοποιούν τι έχει πετύχει αυτή η ομάδα…

ΑΝΤΑΜ ΤΖΑΝΕΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Συζητούσαμε με συμπαίκτες μου από τη Γ΄ εθνική, πώς πέρασε ο καιρός και φτάσαμε στο κύπελλο. Δύσκολο να το καταλάβεις. Η κατάκτηση του τροπαίου ήταν η σφραγίδα της μεγάλης επιστροφής».

Η πρώτη Ευρωπαϊκή προσπάθεια ήταν αποτυχημένη, καθώς η Σεντ Ετιέν αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο. Τη σεζόν 2016/17 η ΑΕΚ κατέκτησε τη δεύτερη θέση που της χάρισε τη «διπλή» ευρωπαϊκή ευκαιρία: αρχικά στο Champions League όπου αποκλείστηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και στη συνέχεια η «ζαριά όλα για όλα» στο Europa League. Εκεί, ο «Δικέφαλος» με εντυπωσιακές εμφανίσεις πέταξε εκτός τη Μπριζ και επέστρεψε στους ομίλους του μετά από απουσία έξι ετών. Ηταν 24 Αυγούστου 2017, δηλαδή τρία χρόνια, τέσσερις μήνες και δέκα ημέρας μετά τον υποβιβασμό. Η πρώτη νίκη στους ομίλους είναι ήδη γεγονός και το ταξίδι μόλις ξεκίνησε.

ΑΝΤΑΜ ΤΖΑΝΕΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Δεν είναι και τόσο μακρινά τα πειράγματα που μου έκαναν οι φίλοι μου. Με ρωτούσαν «Τί γίνεται, σε ποιο χωριό παίζετε την Κυριακή;», δεν με ενοχλούσε, όλα μέσα στο παιχνίδι ήταν. Τώρα ανυπομονούσαν για την κλήρωση και όταν βγήκε η Βιέννη (σ.σ. με Αούστρια στις 7 Δεκεμβρίου) μου έλεγαν να τους βρω εισιτήρια γιατί θέλουν να έρθουν!

Σίγουρα όταν θα βγούμε στο χορτάρι του «Μεάτσα» θα ξυπνήσουν αναμνήσεις από το παρελθόν. Οχι τόσο σε εμάς, αλλά στον κόσμο της ΑΕΚ. Τους έβλεπες να έρχονται και να μας συμπαραστέκονται μαζικά στην Τριγλία και τα Ζωνιανά και έλεγες «Κάτι δεν κολλάει. Δεν ταιριάζει εδώ αυτός ο κόσμος…»

Η ΑΕΚ πέρασε πάρα πολλά, κάποια με αποκλειστικά δικές της ευθύνες, κάποια πληρώνοντας μοιραία λάθη άλλων. Εχει μπει πλέον σε μια νέα εποχή, κανείς δεν το αμφισβητεί. Η διοικητική και οργανωτική ηρεμία που εμπνέει σε κάθε του ενέργεια ο Δημήτρης Μελισσανίδης μαζί με τους συνεργάτες του, αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο της μελλοντικής επιτυχίας. Είναι λάθος όμως, κοιτάζοντας κανείς μπροστά να ξεχνάει το «χθες».

ΑΝΤΑΜ ΤΖΑΝΕΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Καλό είναι να μην ξεχνάς ποτέ πού βρισκόσουν πριν βρεθείς εδώ. Το νιώθουμε ότι αυτό επικρατεί στην ομάδα μας. Η νοοτροπία «Ποτέ ξανά», γι΄αυτό πηγαίνουμε βήμα, βήμα. Αν βιαζόμαστε, μπορεί να σκοντάψουμε». Ποτέ ξανά…

Πηγή: anna.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X