Ο άνθρωπος που ήρθε από το…κρύο (VIDEO)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

gretarsonΣτην ιστορία της ΑΕΚ ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν υπηρετήσει τον σύλλογο από διάφορα πόστα. Η λίστα μικραίνει ακόμα περισσότερο, αν στραφεί κάποιος στους ξένους της ομάδας. Ξεχωριστή θέση αναμφίβολα, κατέχει πλέον ο Αρναρ Γκρέταρσον. Ο Ισλανδός που αγάπησε την ΑΕΚ και προσέφερε σε αυτήν ως ποδοσφαιριστής, τεχνικός διευθυντής, αλλά ακόμα και ως προπονητής της ομάδας (σε ευρωπαϊκή αναμέτρηση μάλιστα).

Ο Γκρέταρσον ήρθε στην Ελλάδα μια μέρα σαν σήμερα του καλοκαιριού του 1997, έπειτα από πρόταση του μάνατζερ Πασχάλη Παπαδόπουλου στον Ανδρέα Σταματιάδη, ο οποίος ταξίδεψε στην Ισλανδία για να τον παρακολουθήσει αγωνιζόμενο με τη φανέλα της Λεϊφτούρ. Σε εκείνο το ταξίδι, που είχε διαρκέσει 42 ώρες και χρειάστηκαν να διανυθούν και 500 χιλιόμετρα οδικώς από το αεροδρόμιο μέχρι το Ρέικιαβικ, ο Σταματιάδης συνοδευόταν από τον τότε προπονητή των ακαδημιών της ΑΕΚ, Γιάννη Καραγιάννη, ο οποίος ήξερε αγγλικά και μπόρεσε να συνεννοηθεί με τον παίκτη. Ενα παιχνίδι και μόνο ήταν αρκετό για να πειστούν πως αυτή η «φτηνή» επιλογή μπορεί να αποδειχθεί… λαβράκι για την Ενωση, όπως και έγινε.

Η άφιξη του στην Ελλάδα δεν ενθουσίασε κανέναν. Στα τέλη των ’90ς, η ιδέα του Ισλανδού ποδοσφαιριστή έμοιαζε με τον Αφρικανό…σκιέρ. Ωστόσο, ο Γκρέταρσον κατάφερε γρήγορα να κερδίσει την εκτίμηση του κόσμου. Μέσος που έβλεπε γήπεδο, έπαιζε με μυαλό και ήταν πολύ αθόρυβος και πειθαρχημένος. Η απλότητα, οι σωστές τοποθετήσεις και το αδιάκοπο τρέξιμό του Γκρέταρσον, κατάφεραν να τον καθιερώσουν στην ΑΕΚ.

Εφυγε από την ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2000, στο βωμό των μεγάλων αλλαγών της εποχής και της άφιξης των Ζήκου και Ζαγοράκη στην ομάδα. Είχε 67 συμμετοχές στην Α’ Εθνική και ένα γκολ (3/5/98 ενάντια στον Αθηναϊκό), άλλες επτά παρουσίες στο Κύπελλο και 12 στην Ευρώπη. Έκανε ντεμπούτο στις 14 Σεπτεμβρίου 1997 κόντρα στην Προοδευτική στη Νέα Φιλαδέλφεια ενώ για τελευταία φορά έπαιξε (και για μόλις δέκα λεπτά) στις 13 Φεβρουαρίου 2000 και στην ήττα με 1-0 από τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ.

Επέστρεψε στην ΑΕΚ δέκα χρόνια μετά για να αναλάβει το πόστο του τεχνικού διευθυντή επί διοίκησης Αδαμίδη. Η επιστροφή του και η εμπιστοσύνη στο ποδοσφαιρικό «μάτι» του, ήταν ιδέα αρχικά του Κιντή. Ο Γκρέταρσον εργάστηκε υπό αντίξοες συνθήκες και δεν είχε πολλές ευκαιρίες να δείξει τις ικανότητες του. Κορυφαία στιγμή του, η συμφωνία με τον συμπατριώτη του, Εϊντούρ Γκούντγιονσεν. Κάθισε και στον πάγκο της ομάδας, ως υπηρεσιακή λύση σε ματς κόντρα στην Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ

[youtube id=”6hDoHZTMIhQ” width=”600″ height=”350″]

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X