Η ευρωπαϊκή ιστορία έγραψε και θα… ξαναγράψει (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Η ευρωπαϊκή ιστορία έγραψε και θα… ξαναγράψει (ΦΩΤΟ-VIDEO)
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το ημερολόγιο έγραφε 27 Φεβρουαρίου 2003. 14 χρόνια πίσω. Η τελευταία φορά που η Νέα Φιλαδέλφεια φόρεσε το καλό της… ευρωπαϊκό κοστούμι ήταν εκείνο το βράδυ με τη Μάλαγα για τους «16» του Κυπέλλου UEFA.

Η Ενωση έχασε με 0-1 στο καμίνι της Νέας Φιλαδέλφειας, μετά το 0-0 στην Ισπανία. Ένα λάθος του Διονύση Χιώτη και μπήκε το γκολ που έκρινε την πρόκριση.

Σε μια σεζόν που η ΑΕΚ είχε γράψει χρυσές σελίδες στο Champions League με τις δύο περήφανες και ιστορικές ισοπαλίες κόντρα στους Γκαλάκτικος της Ρεάλ Μαδρίτης. Το «αντίο» ήταν πικρό, αλλά η Νέα Φιλαδέλφεια έχει ζήσει μεγάλες στιγμές στο σπίτι της. Και ευελπιστεί να ξαναμπεί σύντομα εκεί, για να γράψει τις επόμενες σελίδες μιας ιστορίας που ξεκίνησε το 1924 και… συνεχίζει.

Και όταν λέμε μεγάλες στιγμές κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την επική πρόκριση με την ΚΠΡ στα πέναλτι όταν κάηκε όλη η Αθήνα το βράδυ της 16ης Μαρτίου του 1977.

Όμως υπάρχουν και άλλες. Πάρα πολλές. Ας τις θυμηθούμε μαζί σήμερα, 14 χρόνια πριν το τελευταίο ευρωπαϊκό ματς στο Ναό. Ολα εδώ, στο enwsi.gr

Το πρώτο παιχνίδι της Ένωσης στην φυσική της έδρα ήταν με την Μονακό την περίοδο 196/64 με το αποτέλεσμα να είναι ισόπαλο 1-1. Ενώ η πρώτη ευρωπαϊκή νίκη έγινε την αμέσως επόμενο σεζόν, 1964/65, απέναντι στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ με τους «κιτρινόμαυρους» να κερδίζουν 2-0, στο Κύπελλο Κυπελλούχων.

Αξέχαστη και μεγάλη η βραδιά απέναντι στην Ίντερ. Την σεζόν 1971/72 η ΑΕΚ έκαμψε την αντίσταση των «νερατζούρι» με 3-2. Οι Βεντούρης, Παπαϊωάννου και Κώστας Νικολαΐδης πέτυχαν τα τρία γκολ. Στις 7 Νοεμβρίου του 1972 στην Νέα Φιλαδέλφεια φιλοξενήθηκε και η μεγάλη Λίβερπουλ η οποία επικράτησε τελικά με 1-3.

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια για να θαυμάσουμε και πάλι την ΑΕΚ σε μεγάλο ευρωπαϊκό ματς…

Ήταν η μαγική πορεία της σεζόν 1976/77 όπου η Ένωση πέτυχε τεράστιες νίκες για να φτάσει μέχρι τους «4» του UEFA. Και τότε ήταν η πρώτη της φορά. Ουδείς μπορεί να ξεχάσει το 3-2 απέναντι στην ΚΠΡ στις 16 Μαρτίου του 1977 όπου ανέτρεψε το 3-0 του πρώτου αγώνα, χάρις στα δύο γκολ του Μαύρου και ένα του Παπαϊωάννου και πήρε την πρόκριση στα πέναλτι με 7-6 με ήρωα τον Χρηστίδη.

Στις 20 Απριλίου εκείνης της χρονιάς η Γιουβέντους με νίκη 1-0 τελείωσε το όνειρο εκατομμυρίων οπαδών της ΑΕΚ…

Τη σεζόν 1978-1979 η ΑΕΚ συμμετείχε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και στην πρώτη φάση αντιμετώπισε τους “Δράκους” της Πόρτο τους οποίους έλιωσε με 6-1 στην Αθήνα. Η Ένωση μπορεί να ηττήθηκε με 4-1 στην Πορτογαλία, όμως πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση (εκεί αποκλείστηκε με δυο ήττες από την Νότινγκαμ Φόρεστ που κατέκτησε το τρόπαιο στο τέλος της σεζόν).

Την περίοδο 1988/89 στην Νέα Φιλαδέλφεια «προσκύνησε» η Μπιλμπάο που ηττήθηκε με 1-0 από το γκολ του Πίττα.

Ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά, οι «κιτρινόμαυροι» πέτυχαν τεράστια νίκη με 5-3 επί της Ντιναμό Δρέσδης στον πρώτο γύρο του Πρωταθλητριών.

Την περίοδο 1991/92, στις 6 Νοεμβρίου του 1991 η ΑΕΚ «λύγισε» και την Σπαρτάκ Μόσχας με 2-1. Έχοντας αποσπάσει 0-0 στην Μόσχα, με τα γκολ του Μπατίστα και του Δημητριάδη, ανέτρεψε το 0-1 του πρώτου ημιχρόνου και πέρασε.

Το 1992/93 οι «κιτρινόμαυροι» πρόσθεσαν ακόμα μια μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά στην τεράστια ιστορία τους μέσα στην Νέα Φιλαδέλφεια. Αυτή την φορά απέναντι στην Αϊντχόφεν την οποία νίκησαν με 1-0 με τον Δημητριάδη σκόρερ και υπέροχη κεφαλιά του.

Το 1994 η ΑΕΚ «έχτισε» μια ομάδα έτοιμη να μπει στους ομίλους του Champions League και τα κατάφερε απέναντι στην Ρέιντζερς. Ήταν η 10η Αυγούστου, όταν τα δύο γκολ του Σαραβάκου ξεσήκωσαν όλη την Αθήνα και μετέπειτα οι «κιτρινόμαυροι» έκαναν αυτό που έπρεπε στην Σκοτία για να περάσουν.

Το 2000/01, στο δρόμο της Ένωσης στο ΟΥΕΦΑ βρέθηκε η γερμανική Λεβερκούζεν. Οι «κιτρινόμαυροι» απέσπασαν ισοπαλία 4-4 εκτός έδρας και στο «καμίνι» της  Φιλαδέλφειας «έκαψαν» τους υπερόπτες Γερμανούς κερδίζοντας 2-0 με σκόρερ τους Τσιάρτα και Νάβας.

Στον επόμενο γύρο η ΑΕΚ δεν είχε τύχη, αφού κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα, των Ενρίκε, Κλάιφερτ και Γκουαρντιόλα. Μπορεί να ήρθε η ήττα με 1-0, αλλά οι Καταλανοί δεν πίστευαν στα μάτια τους μόλις μπήκαν στο γήπεδο. Και εκείνο το βράδυ έγραψε… ιστορία για την ατμόσφαιρα στο Ναό!

Το 2002/03 η ΑΕΚ κοίταξε στα μάτια τόσο την Ρόμα, όσο και την Ρεάλ Μαδρίτης την οποία υποχρέωσαν σε ισοπαλία 3-3, παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί με 3-1. Το παιχνίδι έγινε στις 2 Οκτωβρίου του 2002 και η παρέα του Ζιντάν , του Φίγκο και των υπολοίπων «γκαλάκτικος» τα βρήκαν σκούρα, απέναντι στον Ντέμη το Τσιάρτα και τους υπόλοιπους της «κιτρινόμαυρης» παρέας. Και αν ο Μαλαδένης ήταν πιο… εύστοχος και προσεκτικός θα είχε γράψει ιστορία και έπος.

Το τελευταίο ματς με την Μάλαγα

Εν συνεχεία ακολούθησε το ματς με την Μάλαγα που έγραψε το φινάλε στη Νέα Φιλαδέλφεια για τα ευρωπαϊκά μας. Έκτοτε η ΑΕΚ και ο κόσμος της περιμένουν.

Την «Αγιά Σοφιά», το όνειρο να γίνει ξανά πραγματικότητα και η ΑΕΚ να μπει στο «σπίτι» της. Στη Νέα Φιλαδέλφεια. Για τις επόμενες χρυσές σελίδες…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X