Η Γενική Συνέλευση έρχεται, το «σύστημα» φεύγει!

Πλήρης αβεβαιότητα για Κύπελλο και Play Offs

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το πρώτο exit poll ενόψει εκλογών στην ΕΠΟ, πραγματοποιείται στην Γενική Συνέλευση της προσεχούς Παρασκευής, όπου αναμένεται –ακόμα και με οριακό αποτέλεσμα- να σταλεί ηχηρό μήνυμα ανατροπής.

Μυστικές αλλά πολύ έντονες και με μπόλικο παρασκήνιο είναι οι διαβουλεύσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στις τάξεις των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων, ενόψει της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Ιουνίου.

Η συγκεκριμένη Γ.Σ. αποτελεί κάτι σαν exit poll, κάτι σαν πρώτο -αν και ανεπίσημο- δείγμα των τάσεων και των συσχετισμών που επικρατούν αυτή τη στιγμή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενόψει των εκλογών της ΕΠΟ που είναι προγραμματισμένες να διενεργηθούν τον προσεχή Οκτώβρη.

Στην πραγματικότητα, τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από την απολογιστική Συνέλευση της Παρασκευής, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν απολύτως ασφαλή αναφορικά με το τι θα γίνει στις εκλογές. Και αυτό, διότι μεσολαβεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (τέσσερις μήνες) στη διάρκεια του οποίου μπορούν να συμβούν πάρα πολλά.

Θα είναι όμως ένα σημαντικό δείγμα, που θα φανερώνει τάσεις και οι οποίες θα πρέπει στη συνέχεια να ερμηνευτούν.

Στρατόπεδα και στόχοι

Τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα είναι γνωστά: Από τη μία η διοίκηση Γκιρτζίκη, που στηρίζεται από τον Ολυμπιακό και από μεγάλο (μέχρι πρότινος τουλάχιστον) αριθμό Ενώσεων. Από την άλλη, η λεγόμενη «αντιπολίτευση», η οποία δεν έχει ακόμη υποψήφιο πρόεδρο, αλλά έχει τη «συμμαχία» ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού να ηγείται και έναν μεγάλο (πλέον) αριθμό Ενώσεων να τη στηρίζει.

Ο μεγάλος στόχος της «αντιπολίτευσης» για την Γ.Σ. της Παρασκευής είναι να στείλουν ένα εκκωφαντικό μήνυμα μέσω της ψηφοφορίας για τον διοικητικό απολογισμό της διοίκησης Γκιρτζίκη. Σκοπός είναι να υπάρξει ένα οριακό αποτέλεσμα (έστω και μια οριακή μειοψηφία) που να δείχνει πως οι δυνάμεις της «αντιπολίτευσης» είναι πλέον πολύ κοντά στην πλειοψηφία και στη νίκη στις εκλογές του Οκτώβρη.

Ο σκοπός της διοίκησης Γκιρτζίκη είναι να υπερψηφιστούν οι απολογισμοί, πράγμα που πιθανόν να γίνει, αλλά είναι βέβαιο από τώρα πως θα υποστεί μια μεγάλη ήττα: Μετά τη Γ.Σ., το διαχρονικό επιχείρημα ότι «η αντιπολίτευση είναι ανύπαρκτη, δεν έχουν ούτε δέκα Ενώσεις και δεν υπάρχουν», δεν θα είναι πλέον εφικτό να χρησιμοποιηθεί ξανά. Ακόμα και αν οι απολογισμοί υπερψηφιστούν, είναι βέβαιο πως η παρουσία και η δυναμική της «αντιπολίτευσης» θα είναι τόσο ηχηρή και αισθητή, που θα προκαλέσει τριγμούς στο «καθεστώς», καθώς και την αίσθηση ότι η ανατροπή και η ήττα του «συστήματος ΕΠΟ» όπως το γνωρίζουμε εδώ και δυο δεκαετίες, είναι πλέον κοντά.

Ανατροπές επί ανατροπών, δικαστήρια και εκλογές

Οι διαβουλεύσεις, η λυσσαλέα μάχη και το έντονο παρασκήνιο των τελευταίων ημερών, έχει αρκετά παραδείγματα.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά είναι αυτά που έγιναν στην ΕΠΣ Άρτας, όπου ο πρόεδρος της Ένωσης, Θανάσης Τρομπούκης, στηρίζει αναφανδόν τη «συμμαχία» ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού. Ενώ λοιπόν, ο Τρομπούκης είχε στήριξη 11-0 στο Δ.Σ. της Ένωσής του, είδε ξαφνικά και για έναν… μυστήριο λόγο, τους 6 από τους 11 να αλλάζουν κατεύθυνση υπέρ της διοίκησης Γκιρτζίκη! Είναι, μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τα ΜΜΕ του «συστήματος» χαρακτήριζαν τον Τρομπούκη ως «πρόεδρο μειοψηφίας» για να τον ειρωνευτούν. Όμως, αποδείχτηκε ότι η ανατροπή ήταν προσωρινή και το Δ.Σ. της ΕΠΣ Άρτας, με ψήφους 6-0 (το διαμορφωθέν «ρεύμα» υπέρ Γκιρτζίκη αποχώρησε, αφού διασπάστηκε) αποφάσισε να καταψηφίσει την Παρασκευή τον διοικητικό απολογισμό της ΕΠΟ. Με λίγα λόγια, το «σύστημα» έφαγε τα μούτρα του…

Άλλο παράδειγμα είναι η ΕΠΣ Σάλας όπου συνέβη ακριβώς το ίδιο, με το «σύστημα» να τρώει και εδώ τα μούτρα του. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του σωματείου «Αθήνα ‘90», Θοδωρής Ντάρλας (σωματείο το οποίο λέγεται ότι εξαγοράζεται από τον Ολυμπιακό που θέλει να δημιουργήσει τμήμα ποδοσφαίρου Σάλας) φέρεται να κινητοποίησε το Δ.Σ. της Ένωσης για να πάει στη Συνέλευση της ΕΠΟ και να ψηφίσει κατά το δοκούν. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο ο πρόεδρος της Ένωσης θα ψηφίσει υπέρ Γκιρτζίκη, ενώ οι άλλοι δύο εκπρόσωποι της ΕΠΣ (κάθε Ένωση εκπροσωπείται στην Γ.Σ. από τρία μέλη) θα καταψηφίσουν τον διοικητικό απολογισμό.

Μια άλλη Ένωση που αποτελεί μήλον τις έριδος για τα δύο στρατόπεδα, είναι η ΕΠΣ Ανατολικής Αττικής, που αριθμεί κοντά στα 60 σωματεία και έχει εσωτερικές εκλογές δύο ημέρες πριν την Γ.Σ. της ΕΠΟ, δηλαδή στις 22/6. Και οι δύο πλευρές έχουν ρίξει πολύ μεγάλο βάρος στην ΕΠΣΑΝΑ όμως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πλειοψηφία των σωματείων «γέρνει» ξεκάθαρα πλέον προς την πλευρά της «συμμαχίας».

Άλλη περίπτωση που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι η ΕΠΣ Χαλκιδικής, της οποία ο πρόεδρος έχει «μαυριστεί» από το 90% περίπου των σωματείων της Ένωσής του στην τελευταία Γενική τους Συνέλευση. Τα σωματεία αυτά έχουν κινηθεί δικαστικά και είναι θέμα ημερών η ΕΠΣ Χαλκιδικής να περάσει και επίσημα στα χέρια στα οποία ουσιαστικά ήδη ανήκει: αυτά της «αντιπολίτευσης» της ΕΠΟ.

Υπάρχουν, επίσης, Ενώσεις που ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουν στην Γ.Σ. της Παρασκευής, λίγο μετά θα έχουν εσωτερικές εκλογές (π.χ. Χανιά), συνεπώς το συμπέρασμα για το τι θα ψηφίσουν στις εκλογές της ΕΠΟ τον Οκτώβρη θα είναι αυθαίρετο.

Ο τρόμος της εκδίκησης

Ένα σημαντικό κομμάτι, εξάλλου, είναι οι ΕΠΣ που για λόγους τακτικής δεν θα φανερωθούν στην Γ.Σ. της Παρασκευής ώστε να μην «προδοθεί» από τώρα το τι ψηφίσουν στις εκλογές του Οκτώβρη.

Κατά κύριο λόγο, οι Ενώσεις αυτές «τρέμουν» να καταψηφίσουν τον απολογισμό διότι φοβούνται εκδίκηση και αντίποινα από την διοίκηση Γκιρτζίκη και το «σύστημα» που εξακολουθεί και διαφεντεύει τις τύχες του ποδοσφαίρου. Γνωρίζουν από τώρα ότι η «τιμωρία» τους θα είναι να βγουν όλοι ή οι περισσότεροι διαιτητές τους εκτός πινάκων στις αξιολογήσεις του Αυγούστου, ή ακόμη και να αποκλειστούν από επιχορηγήσεις ή χρήματα από άλλους πόρους που θα μοιραστούν στις Ενώσεις.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αν δεν υπήρχε και αυτό το στοιχείο, θα μπορούσαμε από σήμερα να μιλήσουμε για ολοκληρωτική συντριβή του «συστήματος ΕΠΟ» την προσεχή Παρασκευή.

Το πρώτο μήνυμα ανατροπής

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, την Παρασκευή στη Γ.Σ. της ΕΠΟ, αναμένεται να σταλεί ένα πρώτο μήνυμα ανατροπής.

Τα πράγματα για τις δυνάμεις της «αντιπολίτευσης» πάνε πολύ καλύτερα και από τις πιο ευοίωνες προβλέψεις που οι ίδιοι αρχικά έκαναν! Αν πετύχουν ένα οριακό –έστω- αποτέλεσμα, το «σύστημα» ΕΠΟ και η διοίκηση Γκιρτζίκη θα ξέρουν πλέον ότι είναι χαμένοι από χέρι.

Θυμίζουμε ότι στην τελευταία αντίστοιχη απολογιστική Συνέλευση (δηλαδή πριν από εκλογές στην ομοσπονδία) τον Ιούνιο του 2012, ο διοικητικός απολογισμός της διοίκησης Πιλάβιου είχε εγκριθεί με ψήφους 32-23. Το αποτέλεσμα αυτό, σήμαινε και την -ουσιαστικά- παραίτηση του Πιλάβιου, αφού συνήθως τα αποτελέσματα στις απολογιστικές Συνελεύσεις έχουν χαωτικές διαφορές υπέρ της διοίκησης που “κυβερνά” εκείνη την στιγμή. Αυτή τη φορά το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι ακόμη πιο οριακό. Για την ιστορία να πούμε ότι τέσσερις μήνες μετά, τον Οκτώβρη του 2012, ο Πιλάβιος δεν κατέβηκε καν στις εκλογές, τις οποίες κέρδισε ο Σαρρής (στηριζόμενος από τον Ολυμπιακό) με 37-20 απέναντι στον Βασίλη Γκαγκάτση.

πηγή sdna

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X