Από τον Βενγκέρ στον Μοντανιέ: Χυλόπιτες... α λα γαλλικά!

Από τον Βενγκέρ στον Μοντανιέ: Χυλόπιτες... α λα γαλλικά!

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η υπόθεση του Φιλίπ Μοντανιέ δεν εξελίχθηκε όπως περίμεναν οι φίλοι της Ένωσης, καθώς μετά τις πολύωρες χθεσινές διαπραγματεύσεις με τον 51χρονο τεχνικό και παρά την αρχική σιγουριά που υπήρχε για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, ο Γάλλος όχι μόνο αποχώρησε άπραγος, αλλά σήμερα το πρωί απάντησε κι ένα μεγαλοπρεπέστατο “Νοn” στην ΑΕΚ και κάπως έτσι οι “κιτρινόμαυροι” βγαίνουν ξανά στη… γύρα για αναζήτηση προπονητή.

Το σίριαλ βέβαια με τον Μοντανιέ ίσως θυμίσει σε αρκετούς μία παρόμοια ιστορία που συνέβη αρκετά χρόνια νωρίτερα, αλλά με τον Ολυμπιακό. Ναι, σωστά καταλάβατε, στον Αρσέν Βενγκέρ αναφερόμαστε, που κάποτε είχε έρθει στα μέρη μας για χάρη των “ερυθρολεύκων” κι ενώ είχε φτάσει μία ανάσα από το να αναλάβει το τιμόνι τους, αποχώρησε κι εκείνος άπραγος, όπως συνέβη και με τον συμπατριώτη του σχεδόν 22 χρόνια αργότερα. Όπως ακριβώς συνέβη με τον Μοντανιέ, έτσι και ο συμπατριώτης του είχε επισκεφτεί τη χώρα μας, είχε ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού στου Ρέντη (όπου σύμφωνα με τον αστικό μύθο είχε υποστεί… πολιτισμικό σοκ, καθώς στις αρχές της δεκαετίας του ’90 δεν είχαν καμία σχέση με το σύγχρονο προπονητικό κέντρο που διαθέτουν σήμερα οι «ερυθρόλευκοι») και η κατάληξη ήταν ακριβώς ίδια:

Ένα μεγαλπρεπέστατο «όχι»… εξ αποστάσεως. Κανείς δεν ξέρει, βέβαια, τι θα άλλαζε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο πιθανή καταφατική απάντηση του μετέπειτα κορυφαίου προπονητή στην ιστορία της Άρσεναλ, ούτε φυσικά μπορούμε να προβλέψουμε αν ο Μοντανιέ θα γίνει στο μέλλον… Βενγκέρ. Σίγουρα πάντως η ομοιότητα των δύο περιπτώσεων είναι χαρακηριστική και το SDNA σας θυμίζει τι γεύση έχουν οι… γαλλικές χυλόπιτες.

Οταν πάτησε Ελλάδα ο Βενγκέρ

Πιο συγκεκριμένα στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1994 οι Πειραιώτες έψαχναν εναγωνίως προπονητή, μιας και το πέρασμα του Νίκου Αλέφαντου από το τιμόνι της ομάδας είχε αφήσει ανοιχτές πληγές στην ομάδα του μεγάλου Λιμανιού. Και το όνομα του εκλεκτού; Αρσέν Βενγκέρ! Ο Αλσατός μόλις είχε αποχωρήσει από τη Μονακό (17 Σεπτεμβρίου) λόγω του κακού ξεκινήματος των Μονεγάσκων κι όπως ανέφερε τότε η εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» με «χτύπημα» της στο πρωτοσέλιδο, ο Ολυμπιακός τον είχε «κλείσει» για συμβόλαιο ενός έτους με ετήσιες αποδοχές 170 εκατομμυρίων δραχμών (κατά άλλους η πρόταση ήταν 350 εκατ. δραχμές για 2 χρόνια).

Στο περιθώριο του ρεπορτάζ της νίκης του Ολυμπιακού επί του Ιωνικού με 6-1, η «Αθλητική Ηχώ» γράφει πως ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε έρθει σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τον Αρσέν Βενγκέρ μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, με τον δεύτερο να αντικαθιστά τον άρτι απολυθέντα Νίκο Αλέφαντο. Ο 44χρονος τότε τεχνικός μάλιστα για ν’ αποφύγει τους δημοσιογράφους είδε το παιχνίδι με τον Ιωνικό ανάμεσα στους οπαδούς, στη θύρα 10, μαζί με τον Πέτρο Κόκκαλη, γιο του ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού, και όχι από τα επίσημα. Οπως σημειωνόταν δε τότε σε ρεπορτάζ του “Εθνοσπόρ”: «ο Βενγκέρ ζήτησε να του πουν ποιος είναι ο παίκτης με τα πολλά μαλλιά (σσ. Πέτρος Μαρινάκης) τον οποίο χαρακτήρισε «έμβολο» ενώ στη συνέχεια μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το αμυντικό δίδυμο των Ιωαννίδη και Νταμπίζα».

Ο Αλσατός βέβαια δεν ήταν άγνωστος. Μόλις ένα χρόνο πριν οι Πειραιώτες είχαν αποκλείσει τη Μονακό στο Κύπελλο Κυπελλούχων.  Σ’ εκείνα τα ματς αντάλλαξε κάρτες με τον Πέτρο Κόκκαλη. Στο Πριγκιπάτο βρισκόταν από το 1987, ενώ είχε απολυθεί μόλις μία εβδομάδα πριν ταξιδέψει στα μέρη μας, έχοντας στο βιογραφικό του ένα πρωτάθλημα, ένα Κύπελλο Γαλλίας, αλλά και την παρουσία των Μονεγάσκων στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 1994. Αποτέλεσμα αυτού δε ήταν να δεχτεί πρόταση κι από τη Μπάγερν, την οποία όμως απέρριψε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής!

Γιατί χάλασε ο «γάμος»

Τελικά το deal μεταξύ του πρώην τεχνικού της Μονακό και του Ολυμπιακού δεν προχώρησε, με τον Βενγκέρ να καταλήγει τον Γενάρη του 1995 στην ιαπωνική Ναγκόγια Γκράμπους Εϊτ, πριν αναλάβει τον Σεπτέμβριο του 1996 την Άρσεναλ, όπου παραμένει έως και σήμερα…

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει ο λόγος που ο Βενγκέρ τότε είχε απαντήσει αρνητικά στους “ερυθρόλευκους” κι αυτό γιατί σύμφωνα με την υπάρχουσα φημολογία είχε πάθει… σοκ βλέποντας τις εγκαταστάσεις τις ομάδας, που δεν έχουν φυσικά καμία σχέση με τη σημερινή εικόνα στο Ρέντη. Οχι βέβαια ότι ήταν και πολύ καλύτερη η εντύπωση που του άφησε το… ετοιμόρροπο -τότε- «Γ.Καραϊσκάκης» κι όπως λέγεται από τότε είχε αντιληφθεί ο Σωκράτης Κόκκαλης ότι έπρεπε να επενδύσει στις προπονητικές εγκαταστάσεις, στο γήπεδο, στις ακαδημίες.

Σε ό,τι αφορά και το τελευταίο άλλωστε, ήταν επίσης ένα από τα βασικά “θέλω” του Βενγκέρ, ο οποίος εκτός από τον απόλυτο έλεγχο της ομάδας και να μην επεμβαίνει κανένας στη δουλειά του, είχε ζητήσει να γίνει κι επένδυση στις ακαδημίες, ώστε κάθε χρόνο να προωθούνται 3-4 παιδιά. Οσο για την επίσημη απάντηση που έδωσε στον Ολυμπιακό, ήταν ότι: «ο Ολυμπιακός και το ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν ανεπαρκή προοπτική και θα προτιμούσε να εργασθεί αλλού, με καλύτερες υποδομές και πιο ανταγωνιστικό επίπεδο».

Πηγή: sdna

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X