Όταν ο αρχηγός δεν είναι εδώ

Τι θέλεις να ακούσεις;
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ομολογώ πως πίστευα βαθιά πως αυτό το ντέρμπι με τον ΠΑΟ, μύριζε στράβωμα. Παραδοσιακά όσες φορές η ΑΕΚ πήγαινε σε τέτοιου είδους ματς με τον αέρα της υπεροχής και των δυο νικών σε προηγούμενα ντέρμπι και της αίσθησης του «πάμε το έχουμε περίπατο», έπεφτε ξεγυρισμένη σφαλιάρα. Damn United, που θα έλεγε ο συνάδελφος Άκης. Όμως πάνω και από τις περίεργες κατάρες που συνοδεύουν την ΑΕΚ χρόνια, είναι το άστρο του Πογιέτ που τελικά τα έφερε τα πράγματα, όπως έπρεπε να πάνε.

Και μεταξύ μας, σε τελική ανάλυση, ποδοσφαιρική δικαιοσύνη είναι η νίκη της ΑΕΚ. Υπό την έννοια πως ως καλύτερη ομάδα μπήκε στο ματς, έπαιξε πολύ άσχημα στο πρώτο ημίχρονο, το διόρθωσε στο δεύτερο, ήρθε στα ίσια της και πήρε τη νίκη. Ενώ από την άλλη μεριά είχε έναν ΠΑΟ, που θύμιζε έντονα τις (όχι τόσο μακρινές) εποχές της παρακμής της ΑΕΚ. Τότε που έπαιζε με τον Κλωναρίδη, που τα μεγαλεία απλώς τα φαντασιωνόταν και που συνήθως κυνηγούσε την ουρά της.

Προφανώς ισχύει αυτό που είπε ο Πογέτ και ιδιωτικώς στα αποδυτήρια και δημοσίως, πως ακόμα και τέτοιες νίκες είναι σημαντικές. Ενδεχομένως πιο σημαντικές, θα συμπληρώσω. Καθώς στις εποχές που η ΑΕΚ είχε ξεμάθει να κερδίζει και να τρομάζει τον αντίπαλο, με τόσο κακή εμφάνιση σαν αυτή του πρώτου ημίχρονου και απέναντι στον ΠΑΟ, θα έχει πέσει σφαλιάρα ολκής. Τώρα ήρθε νίκη.

Δεν σηκώνει και πολύ μεγάλη ανάλυση το ντέρμπι. Υπάρχει όμως ένα σημαντικό στοιχείο πέραν από την αντίδραση του Πογέτ από τον πάγκο και το άστρο του Βάργκας. Είναι το συμπέρασμα πως η αγωνιστική μηχανή της ΑΕΚ, δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς το γρανάζι που λέγεται Πέτρος Μάνταλος. Και υπό μια έννοια, ευτυχώς που υποχρεώθηκε να λείψει ο διεθνής μέσος σ’ ένα ντέρμπι όπως αυτό απέναντι στον ΠΑΟ, για να φανεί και το κενό του αλλά οι δουλειές που κάνει στην ομάδα. Διότι ίσως όταν είναι παρών, αυτό δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Περισσότερο λόγω του διαφορετικού του ρόλου.

Ο Μάνταλος δεν κάνει φέτος όσα έκανε πέρυσι. Δεν σκοράρει τόσο συχνά, δεν μοιράζει συνέχεια ασίστ. Όχι, επειδή δυσκόλεψε το επίπεδο, αλλά επειδή πλέον έχει διαφορετικές αρμοδιότητες μέσα στο γήπεδο. Αλλά εξίσου σημαντικές. Ίσως και σημαντικότερες. Με τον Μάνταλο στην μεσαία γραμμή υπάρχει ο παίκτης που πάνω του θα ακουμπήσει πάντα η μπάλα για να κτιστεί σωστά επίθεση, που θα πρεσάρει, που θα τρέξει, που θα κινηθεί και θα πάρει αντιπάλους πάνω του. Όλα αυτά, δεν υπήρχαν πουθενά στη μεσαία γραμμή της ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον ΠΑΟ. Ο Βάργκας καλός, χρυσός, θαυματοποιός, αλλά αυτές τις δουλειές δεν μπορεί να τις κάνει. Το παραδέχθηκε άλλωστε και ο ίδιος στις δηλώσεις του, μετά το ματς.

Ούτε κανείς άλλος από το ρόστερ της ΑΕΚ μπορεί να κάνει αυτές τις δουλειές. Το έχει δοκιμάσει άλλωστε ο Πογιέτ, με τον Ντιέγκο Μπουονανότε, που θεωρητικά έχει αυτά τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Και η δοκιμή είχε αποτύχει και μάλιστα σε ματς μικρότερων απαιτήσεων απ’ ότι με τον ΠΑΟ. Δεν μπορεί ο Μπουονανότε να κάνει τις δουλειές του Μάνταλου. Όπως και κανένας άλλος Έλληνας παίκτης δεν μπορεί να κάνει αυτή την στιγμή, τις δουλειές που κάνει ο Μάνταλος.

Ούτε ο Φορτούνης μπορεί. Και δεν είναι θέμα σύγκρισης των δυο παικτών. Ο Φορτούνης αν δεν βρει τρόπο ή να εκτελέσει ή να περάσει τις μπαλιές του, βγαίνει εκτός παιχνιδιού. Όπως συνέβη με την ΑΕΚ, που πρακτικά ο Πογιέτ τον εγκλώβισε και τυπικά ο Σίλβα τον έκανε πρώτη αλλαγή. Ενώ ο Μάνταλος ακόμα και όταν δεν θα εκτελέσει ή δεν θα βγάλει την ασιστ, θα έχει πολύτιμη προσφορά συνολικά στο παιχνίδι της ΑΕΚ. Κάτι που έλειψε πολύ από το ντέρμπι με τον ΠΑΟ.

Και φυσικά ο Πογιέτ ξέρει πολύ καλά πόσα μπορεί να του δώσει ο Μάνταλος. Γι αυτό και στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στο συνδρομητικό κανάλι, μετά τον Σιμόες, στον Μάνταλο αναφέρθηκε ονομάστηκε. Όσο για την επιλογή να τον δηλώσει τιμωρημένο στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, εκ των πραγμάτων ο Πογιέτ διπλά δικαιώθηκε. Πρώτον διότι τελικά το ματς το κέρδισε, δεύτερον διότι θα έχει τον Μάνταλο με φρέσκα πόδια στον πρώτο (και σημαντικότερο) ημιτελικό του κυπέλλου. Την στιγμή μάλιστα, που η φρεσκάδα στη μεσαία γραμμή, είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο ζητούμενο για τον Πογιέτ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X