Οι άξονες και όσα προβλέπει η νέα τριετής συμφωνία για το μέλλον της Ελλάδας

LIVE οι εξελίξεις για την Ελλάδα - Ραγδαίες εξελίξεις απόψε στις Βρυξέλλες

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

tsiprasΟ στόχος της συνόδου ήταν ένας, η επίτευξη συμφωνίας. Και τον φέραμε εις πέρας, έχουμε συμφωνία για την Ελλάδα, aGreekment, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, μετά από το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης των ηγετών της ευρωζώνης.

Ο Donald Tusk παραδέχθηκε πως υπάρχουν κάποιοι σκληροί όροι που πρέπει να τηρηθούν, ενώ πρόσθεσε πως οι ηγέτες έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσουν συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαιρέτισε την πρόοδο και την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας, που βοήθησε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Πέρασε δε την σκυτάλη στο Eurogroup που συνεδριάζει το απόγευμα, και τόνισε πως οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει επειγόντως να συζητήσουν πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα.

Ο Jean-Claude Juncker από την πλευρά του, πρόεδρος της Κομισιόν, τόνισε πως η Κομισιόν από την αρχή επέμεινε πως δεν υπάρχει περίπτωση Grexit και δήλωσε ευτυχής που η πρόταση της Κομισιόν έγινε αποδεκτή.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, τόνισε ότι η εμπιστοσύνη ήταν ένα πολύ βασικό ζήτημα στις διαπραγματεύσεις, καθώς και ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα οι χρηματοδοτικές ανάγκες και το χρέος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι θα χρειαστούν 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και ότι από την ελληνική πλευρά, θα χρειαστεί έγκριση από το κοινοβούλιο για το σύνολο της συμφωνίας.

Μόλις γίνει αυτό, θα υπάρξει νέο Eurogroup, πιθανότατα την Τετάρτη. Για το λόγο αυτό, σημείωσε, τις επόμενες ημέρες τα φώτα της προσοχής θα εστιάσουν στην ελληνικού βουλή, και στη συνέχεια στα επόμενα κοινοβούλια της ευρωζώνης.

Διευκρίνισε ότι το μέγεθος του Ταμείου εγγυοδοτήσεων, θα ανέρχεται στα 50 δισ. ευρώ, θα έχει την έδρα του στην Αθήνα.

Ο Juncker πρόσθεσε ακόμη πως η Κομισιόν θα θέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την χρηματοδότηση-γέφυρα σήμερα στο Eurogroup. Ο ίδιος παραδέχθηκε πως η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε εξαιτίας του δημοψηφίσματος, και ότι η συμφωνία δίνει μόνο νικητές, “δεν υπάρχουν χαμένοι, δε νομίζω ότι ταπεινώθηκε ο ελληνικός λαός”.

Το κείμενο της ομιλίας του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

“Καλημέρα. Σήμερα είχαμε μόνο έναν στόχο: να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Μετά από 17 ώρες διαπραγματεύσεων, το έχουμε τελικά πετύχει. Μπορεί να πει κανείς ότι έχουμε aGreekment. Οι ηγέτες έχουν συμφωνήσει κατά αρχάς ότι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα του ESM, το οποίο με άλλα λόγια σημαίνει συνέχιση της στήριξης για την Ελλάδα.

Υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν. Η έγκριση διαφόρων εθνικών κοινοβουλίων, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού κοινοβουλίου, είναι τώρα απαραίτητη για τις διαπραγματεύσεις ώστε να ξεκινήσει επισήμως ένα πρόγραμμα του ESM.

Παρόλα αυτά, η απόφαση δίνει στην Ελλάδα μια ευκαιρία να επιστρέψει σε τροχιά με την στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων. Επίσης αποφεύγει τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνέπειες που θα είχε φέρει μια αρνητική έκβαση. Χαιρετίζω την πρόοδο και την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας που βοηθάει να επανέλθει εμπιστοσύνη μεταξύ των εταίρων της ευρωζώνης.

Μετά από τις εθνικές διαδικασίες, το Eurogroup θα εργαστεί με τους θεσμούς ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν επίσης ως επείγον, το πώς να βοηθήσουν την Ελλάδα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες βραχυπρόθεσμα, η λεγόμενη χρηματοδότηση-γέφυρα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker και τον πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem για την αφοσίωση και τη συμμετοχή τους σε αυτή την εξέλιξη. Χωρίς την βοήθειά σας, η σημερινή συμφωνία δεν θα ήταν δυνατή. Σας ευχαριστώ”.

Merkel: Απέκλεισε ονομαστική διαγραφή του χρέους

Την εφαρμογή της συμφωνίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης έθεσε ως προτεραιότητες η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel μετά από το πέρας της 17ωρης συνεδρίασης των ηγετών της ευρωζώνης, αφού απέκλεισε το ενδεχόμενο ονομαστικής διαγραφής του ελληνικού χρέους.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου, η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε πως μέχρι την Τετάρτη, 15 Ιουλίου, πρέπει να έχουν γίνει νόμος του ελληνικού κράτους τα προαπαιτούμενα, ώστε η γερμανική βουλή και τα άλλα κοινοβούλια της ευρωζώνης να επικυρώσουν τη συμφωνία στη συνέχεια.

Όπως τόνισε ακόμη, θα ανακληθούν οι νόμοι που πέρασαν στις αρχές Φεβρουαρίου από την ελληνική κυβέρνηση.

Συνέστησε μάλιστα στην γερμανική βουλή, να δώσει την έγκρισή της για τις διαπραγματεύσεις διάσωσης για την Ελλάδα. Δήλωσε ακόμη ότι η Ελλάδα θα αιτηθεί νέου προγράμματος διάσωσης από το ΔΝΤ, όταν λήξει το πρόγραμμα του ΔΝΤ, τον Μάρτιο.

Το πρόγραμμα για την  Ελλάδα ανέρχεται σε 86 δισ. ευρώ και αφορά διάρκεια τριών ετών. Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, αφού απέκλεισε το ενδεχόμενο ονομαστικής διαγραφής του (εκτός συζήτησης, τόνισε χαρακτηριστικά), δήλωσε ότι μπορεί να διευθετηθεί με ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ, το οποίο θα βρίσκεται υπό την ευρωπαϊκή εποπτεία.

Πρόσθεσε ακόμη ότι έσοδα ύψους 12,5 δισ. ευρώ του εν λόγω ταμείου, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις επενδύσεις. Ενώ τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.

Συνολικά χαρακτήρισε την συζήτηση που έλαβε χώρα για την Ελλάδα “εποικοδομητική”, και πρόσθεσε ότι σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει το Eurogroup για την περαιτέρω επεξεργασία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο συμβούλιο κορυφής.

“Νομίζω ότι αυτά που προτείνονται, ευθυγραμμίζονται με τα προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες. Δεν κάνουμε καμία εξαίρεση για την Ελλάδα, εκτός από το θέμα των τραπεζών”, τόνισε επίσης.

Πηγή: capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X