Σάκοτα: «Ποιος δεν θα ήθελε τον Βουγιούκα;»

Το λάθος του Παπαντωνίου και το πατρικό φιλί του Σάκοτα
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

sakota koronios basketΟ Ντράγκαν  Σάκοτα έδωσε μια μεγάλη συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση μιλώντας για όλα όσα συμβαίνουν στην ΑΕΚ, τον ίδιο και το παρελθόν του. Ο κόουτς της Ένωσης αναφέρθηκε στην ομάδα του 2002, τον κόσμο της ΑΕΚ, το πρότζεκτ που έχει για την ομάδα, τον Ίαν Βουγιούκα και τις τελευταίες νίκες της ΑΕΚ.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε για την Ένωση ο Ντράγκαν Σάκοτα:

Ο προπονητής της ΑΕΚ αρχικά μίλησε για το προσωπικό του παρελθόν, αλλά και για αυτό με την Ένωση το 2002 και το πρωτάθλημα που κατέκτησε, λέγοντας πως οι εποχές ήταν διαφορετικές τότε σε σχέση με σήμερα.

«Όταν πρωτοεμφανίστηκα στη δεκαετία του ’90 ήταν στόχος να βελτιώσουμε το μπάσκετ, να δείξουμε το μπάσκετ με έναν άλλο τρόπο και νομίζω το καταφέραμε. Τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια, εγώ θα έλεγα 10 υπάρχει κρίση, δεν υπάρχουν λεφτά. Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα δείχνουν να βελτιώνονται  και αυτό είναι και καλό. Ίσως  να είναι η ώρα όλοι να βοηθήσουμε πάλι να γίνει το μπάσκετ όπως ήταν πριν από 10 χρόνια ή και 15 χρόνια πριν. Οι ομάδες πρέπει να προσαρμοστούν με τις νέες οικονομικές συνθήκες, δε νομίζω ότι στο μπάσκετ χρειάζονται τα χρήματα του ποδοσφαίρου. Το ποδόσφαιρο είναι άλλο άθλημα, που πουλάει. Το μπάσκετ είναι ωραίο άθλημα και δεν χρειάζεται τόσα χρήματα. Οι τρεις καλοί Έλληνες και οι δύο ξένοι στο μπάσκετ κάνουν καλή ομάδα, δεν χρειάζεται να είναι πέντε ξένοι».

Αμέσως μετά ο κόουτς της ΑΕΚ αναφέρθηκε στο πέρασμά του από τον ΠΑΟΚ, πριν ερωτηθεί ξανά για θέματα που αφορούν την Ένωση.

Για το πρωτάθλημα του 2002, ο κόουτς της Ένωσης είπε:

«Όταν έφυγα και ξαναγύρισα, δεν μπορούσα αμέσως να έχω την ευκαιρία να διεκδικήσω το πρωτάθλημα. Ξεκίνησα από την Πάτρα, τον Ηρακλή, τον ΠΑΟΚ όμως πραγματικά η πρώτη ευκαιρία για να το κάνω ήταν η ΑΕΚ. Όταν ήρθα στην ΑΕΚ σκεφτόμουνα το τίτλο. Έγινε η ανατροπή στα παιχνίδια  με τον Ολυμπιακό, όμως ήταν δίκαιη. Όπως θυμούνται όλοι περιμέναμε πάνω από τρεις εβδομάδες για να παίξουμε τον πρώτο τελικό. Δεν μπορούσαμε στο ενδιάμεσο να κάνουμε φιλικά παιχνίδια και κάπως βγήκαμε από τον ρυθμό. Όταν παίξαμε το παιχνίδι πήγαινε πόντο-πόντο ήταν δύσκολο να σπάσεις την έδρα. Όποιος έσπαγε την έδρα είχε και πλεονέκτημα μεγάλο. Σημασία έχει ότι τα καταφέραμε και δείξαμε χαρακτήρα».

Ποιο είναι το όραμα του για αυτή την ΑΕΚ:

«Άλλες εποχές τότε, εννοείται ότι το σχέδιο υπάρχει, αναφέρει το πώς πρέπει να προσαρμοστεί μια ομάδα, τον πρώτο και το δεύτερο χρόνο που τα χρήματα δεν παίζουν καθοριστικό ρόλο. Πιστεύω ότι με τη δουλειά και την οργάνωση που θέλουμε να έχουμε, πολύ σύντομα θα ανεβούμε μέχρι ένα σημείο που θα μπορούμε να φτάσουμε και στην Ευρώπη. Καταρχήν στην Ευρώπη όλες οι μεγάλες ομάδες πρέπει να παίζουν στην Ευρώπη».

Για το πρώτο παιχνίδι μετά την επιστροφή του στην ΑΕΚ  με τον Απόλλωνα:

«Μπορώ να προβλέψω ορισμένα πράγματα, να δω πιο μπροστά, να καταλάβω και τους λόγους και τι θα γινόταν και αν τυχόν δεν παίρναμε το παιχνίδι, πίστευα σε αυτό το σχέδιο. Δεν πιστεύω ότι με μια ήττα θα άλλαζε κάτι, απλά καλό θα είναι να βλέπεις τα παιδιά να έχουν διάθεση να παίζουν, να κάνουν προσπάθειες σωστές. Θα έρθουν και ήττες, αυτό το ξέρουμε. Ξέρουμε ότι δεν είμαστε ομάδα η οποία μπορεί να κερδίζει και τα μεγάλα ονόματα, προς το παρόν».

Για το αν η ΑΕΚ χρειαζόταν τη νίκη με τον Απόλλωνα περισσότερο και αν τον άγχωνε που στην ομάδα είναι και ο γιος του:

«Σίγουρα υπήρχε άγχος, ξέρεις ότι αν χάσεις με τον Απόλλωνα μετά παίζεις με την Κηφισιά, δεν σταματάει αυτό. Τα παιχνίδια είναι δύσκολα».

Για το ότι αναγκάστηκε να βγάλει το Ντούσαν σε εκείνο το ματς:

«Μπορώ να πω ότι έχω δει τα περισσότερα παιχνίδια του Ντούσαν στη ζωή μου. Αυτό που πάντα μου άρεσε ήταν ότι ποτέ δεν είχε άγχος, στεναχωρήθηκε γιατί δεν ήθελε να χάσουμε το παιχνίδι. Μάλιστα ξεκίνησε πολύ καλά στο παιχνίδι, κάνοντας ένα από τα καλύτερα δεκάλεπτα που τον έχω δει στην καριέρα του. Όμως το παιχνίδι πήγε όπως πήγε και δεν είχε αγχωθεί μόνο ο Ντούσαν, αλλά όλοι».

Για τον Νώντα Παπαντωνίου, το φάουλ και το «πατρικό» φιλί:

«Το κίνητρό μου είναι να βοηθήσω τα παιδιά. Ορισμένα παιδιά δεν το καταλαβαίνουν, αυτοί που το καταλαβαίνουν προχωράνε. Δίνω τις βοήθειες αυτές για να φτάσει ένας παίκτης να δίνει το 100%, ίσως και παραπάνω καμία φορά, να φτιάξω μια ατμόσφαιρα μέσα στην ομάδα για να νιώθουν καλά. Έχω μιλήσει ήδη στα παιδιά και σήμερα τους το είπα, ότι αν υπάρχει καλό κλίμα ακόμα και το πιο δύσκολο σουτ μπαίνει. Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να φτιάξεις μια καλή ομάδα και εύκολο να την χαλάσεις. Θα δούμε πως θα πάνε τα παιδιά και ανάλογα θα κάνουμε επιλογές για του χρόνου».

Ποιοι είναι οι στόχοι:

«Ποτέ δεν θέλω να σκέφτομαι ότι η ομάδα παλεύει για να σωθεί. Πιστεύω δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Όμως δεν θα είναι και εύκολο, επειδή είμαστε λίγο πίσω, δεν έχουμε ομάδα που την έφτιαξα εγώ. Δεν κατηγορώ απλά οι συνθήκες το καλοκαίρι ήταν πολύ διαφορετικές, το ξέρουμε. Ξεκινάμε από την αρχή. Το 2002 είχαμε κάποιους παίκτες, τον κορμό. Τώρα είναι διαφορετικά. Να σώσουμε τη χρονιά όμως όλοι να λένε ότι η ΑΕΚ έκανε ότι μπορούσε».

Για τον Αγγελόπουλο και τις μεταγραφές:

«Πρέπει να πάμε λίγο το χρόνο πίσω στο καλοκαίρι, που ο Βαγγέλης (σ.σ Ζιάγκος) είχε να κάνει πάρα πολλή δουλειά. Είχε μόνο δέκα μέρες να μαζέψει όλα τα παιδιά, να φέρει και ξένους παίκτες και να κάνει δουλειά. Πιστεύω ότι είχε να κάνει πάρα πολλή δουλειά. Ο Ντούσαν (σ.σ γιός του), ξεκίνησε προετοιμασία στην ΑΕΚ, ψάχνοντας ομάδα του εξωτερικού να συνεχίσει την καριέρα του και ξεκίνησε ένα θέμα ώστε να είναι στην ΑΕΚ. Βέβαια τότε δεν υπήρχε ο κ. Αγγελόπουλος και οι ομάδα σε 10 μέρες έπρεπε να φτιάξει ένα ρόστερ. Και έπαιξε και αρκετά καλά, στο Κύπελλο γιατί και τα παιχνίδια αυτά είναι σημαντικά. Όμως στη συνέχεια έγινε ότι έγινε, όμως ο Βαγγέλης είναι μέλος της οικογένειας και πιστεύω δεν θα πάει μακριά. Για την τωρινή κατάσταση, μετά ήρθε ο κ. Αγγελόπουλος, είχα μια συνάντηση μαζί του, για τα σχέδια που είχα για την ΑΕΚ. Τα οποία σχέδια δεν έκανα φέτος τα είχα έτοιμα εδώ και τέσσερα χρόνια. Είχα πάει στο σπίτι του κ. Φιλίππου τα διάβασα, τα δέχτηκε. Τα σχέδια ήταν έτοιμα από το 2010, τα είχα δώσει στον κ. Φιλίππου (τότε δεν ήταν στην ΑΕΚ), του είπα πως πρέπει να λειτουργήσει μια ομάδα με αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν και πώς να ανέβει επίπεδο σιγά- σιγά. Τότε δεν ήθελε να συμμετέχει γιατί είχε κάποιες υποχρεώσεις, όμως λίγες μέρες μετά δέχτηκα πρόταση από την Τουρκία και έφυγα. Όταν έφυγα η ΑΕΚ έπεσε κατηγορίες και «πάγωσαν» όλα αυτά τα σχέδια. Τώρα πλέον και αφού ήρθα είχα μια συζήτηση με τον κ. Αγγελόπουλο, του άρεσαν αυτά που είπαμε και πολλές λεπτομέρειες για το σχέδιο. Τώρα κάποια από αυτά μπορεί να γίνουν και κάποια άλλα όχι».

Για το πόσα χρόνια θα είναι πρώτος προπονητής:

«Έχουμε πει για τρία χρόνια, όμως μπορεί να είναι σε δύο, σε τρία σε τέσσερα εξαρτάται, αυτό θα το πούμε εμείς μεταξύ μας μέσα στην οικογένεια».

Για τον Ίαν Βουγιούκα:

«Ποιος δεν θα ήθελε τον Βουγιούκα; Ξέρετε εδώ στην Ελλάδα μεταγραφές Ελλήνων γίνονται οποιαδήποτε στιγμή. Όσον αφορά μεταγραφή κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος μπορεί να γίνει μια. Ήρθε ένας παίκτης εδώ τον είδαμε, δεν συμφωνήσαμε, έχουμε ένα κενό και τώρα θα κοιτάξουμε και εμείς τι μας συμφέρει. Δεν βιάζομαι. Ήθελα να δώσω την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να δω τι μπορούν να κάνουν, πόσο μπορούν να βοηθήσουν και δεν θα κάνουμε άλλη βιαστική επιλογή, θα περιμένουμε. Όταν μιλάμε όμως για έναν Έλληνα που έπαιζε στο εξωτερικό, τον Βουγιούκα, ποιος δεν θα ήθελε τον Βουγιούκα; Είναι όμως εύκολο να τον πάρουμε; Δεν θέλω να παρεκκλίνουμε από αυτά είπαμε».

Για την νίκη με την Κηφισιά:

«Η πορεία της Κηφισιάς φέτος είναι καλύτερη, πιστεύω έχουν ομάδα που μπορούν να συνεχίσουν την καλή πορεία. Το πρωτάθλημα έχει τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, που έχουν περισσότερους και καλύτερους παίκτες στο ρόστερ τους, από τις άλλες ομάδες, παίζουν στην Ευρωλίγκα, στις υπόλοιπες ομάδες δεν υπάρχουν διαφορές. Πιστεύω ότι και η τελευταία ομάδα στην καλύτερή της μέρα θα κερδίσει την τρίτη. Από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες είναι και ο ΠΑΟΚ. Παίζει στην Ευρώπη, παίζει καλά και ο Μαρκόπουλος έκανε πολύ καλή δουλειά. Δεν είναι μεγάλη η διαφορά των υπόλοιπων ομάδων,  με λίγη προσπάθεια και σωστό διάβασμα του αντιπάλους μπορούμε να κερδίσουμε τους αντιπάλους. Κάτι που θα σκέφτονται και αυτοί για εμάς».

Για το αν ο κόσμος πρέπει να κάνει υπομονή;

«Υπάρχουν πολλά που μπορούν να λέγονται. Δεν έχω ιδέα τι γράφουν και τι λένε και θέλω να ξεκινήσω χαλαρά, δηλαδή δεν θέλω να έχω την πίεση. Αν αυτό οι παίκτες το καταλάβουν, όπως και η διοίκηση, σίγα- σιγά θα το καταλάβει και ο κόσμος. Δεν έχω πρόβλημα κάποιος να λέει ότι δεν παίζουμε καλά, δεν μπορούμε ακόμα να κυνηγάμε το μεγάλο αποτέλεσμα, να κερδίσουμε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Η ΑΕΚ έχει πολύ κόσμο πίσω της, τεράστιο νούμερο, υπάρχουν κάποιοι από αυτούς που θα λένε ότι πάμε καλά και κάποιοι άλλοι όχι. Είμαι ευχαριστημένος όχι μόνο με την παρουσία του κόσμου, αλλά και με τη συμπεριφορά του».

Για την επόμενη χρονιά:

«Εμείς είπαμε ότι πρέπει να περάσουμε την νοοτροπία που είχε η ομάδα το 2002. Να μην παρατάει ποτέ τα ματς. Να έχει όρεξη να κερδίζει και της χαμηλότερης δυναμικότητας ομάδες με μεγάλη διαφορά».

Αν μπορεί η ΑΕΚ να μπει ανάμεσα σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, σε βάθος κάποιου χρονικού ορίζοντα:

«Στόχος τα επόμενα χρόνια είναι η ομάδα να παίζει στα Κύπελλα Ευρώπης, αν αυτό λέγεται Eurocup σε αυτό. Και το Eurocup δίνει έξοδο στην Ευρωλίγκα. Αυτές οι ευκαιρίες θα υπάρχουν κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, σε πόσα χρόνια.  Δεν είπα σε 10 χρόνια, σε ένα μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να φτάσουμε σε υψηλό επίπεδο, μπορεί όχι φέτος, αλλά σταδιακά θα ανεβαίνουμε επίπεδο, χρόνο με το χρόνο».

Στο τέλος ο τεχνικός της ΑΕΚ μίλησε για τις Εθνικές ομάδες της Σερβίας και της Ελλάδας, για τους Έλληνες του ΝΒΑ, τον Άρη και την καλύτερη πεντάδα Σέρβων κατά τη γνώμη του.

ΣΤΑΘΗΣ ΔΙΑΚΟΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X