Η «Αγιά Σοφιά» ξανά στη Βουλή

Η ΑΕΚ στη Βουλή (ΦΩΤΟ)
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

alexiou-stratosΣε λίγα λεπτά στην αίθουσα της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου θα συζητηθεί κατ’ άρθρο το νομοσχέδιο για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο που αφορά και το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Να θυμίσουμε ότι στο άρθρο 81, εντάσσεται και το σχέδιο για την «Αγιά Σοφιά.

Το enwsi.gr βρίσκεται μέσα στη Βουλή και σας μεταφέρει LIVE όλα όσα λέγονται…

Ολοκληρώθηκε μετά απο τρεις ώρες η σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων στο νέο ρυθμιστικό σχέδιο και το νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

18:14 Γιάννης Μανιάτης, Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Με χαρά πήραμε την πολιτική απόφαση να εντάξουμε το γήπεδο της ΑΕΚ σε αυτό. Είχαμε καλή συνεργασία με την ΑΕΚ. Οι εισηγήσεις των υπηρεσιών, είναι βέβαιες και πάμε για παρέμβαση που θα αναβαθμίσει την περιοχή. Θα πρόκειται για μια μονάδα αθλητική, πολιτική, πολεοδομική, υψηλού επιπέδου τοπόσημο για την Νέα Φιλαδέλφεια και όχι μόνο. Από την πλευρά μου, αν υπάρχει φιλοδοξία για το ρυθμιστικό Αθήνας – Θεσσαλονίκης, όταν ψηφιστεί να είναι κείμενο ρεαλισμό, καινοτομία, όραμα, προσαρμογή στις ανάγκες, θέσεις εργασίας και πολιτική συναίνεση. Είναι παραλογισμός σε ζητήματα που νοιαζόμαστε να μην βρούμε κοινούς τόπους»

17:58 Πάρις Μουτσινάς, εκπρόσωπος ανεξάρτητων βουλευτών: «Υπάρχει ανάγκη εκλογίκευσης του σχεδίου για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Ο συντελεστής δόμησης πρέπει να μειωθεί και θα συμφωνήσω με τον κ.Χαλβατζή. Πρέπει το γήπεδο να ανήκει στο Δημόσιο. Είναι δημόσια περιουσία και πρέπει να ανήκει εκεί»

17:47 Σπύρος Χαλβατζής, βουλευτής ΚΚΕ: «Το γήπεδο της ΑΕΚ να ανήκει στο Κράτος, με βάση το παραχωρητήριο που δόθηκε. Σε ποιον θα ανήκει τώρα; Ποιος θα καθορίζει την λειτουργία του; Ποιες ανάγκες θα έχει και θα εξυπηρετεί; Υπάρχουν παραδείγματα: Λάρισα. Κατασκευάστηκε γήπεδο και με χρήματα του Κράτους, σήμερα επειδή ανήκει σε επιχειρηματία, Πηλαδάκης αν θυμάστε, τόσο η ομάδα όσο και ερασιτεχνικά σωματεία δεν μπορούν να το αξιοποιήσουν παρά μόνο με χρήματα αν πληρώσουν. Σε δημόσιο χώρο είναι, και τώρα είναι ιδιόκτητο. Η ιδιοκτησία είναι το κύριο θέμα στην ΑΕΚ. Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει και τα στρέμματα για το άλσος, να ελαχιστοποιηθούν ή να εξαφανιστούν. Λέει για το 10%. Κάποιοι σε blogs λένε για αλλαγή θέση ή κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ. Προεκλογικά έλεγε άλλα, πήγαινε στα κεραμίδια. Μετά τα… κατάπιε, και λέει ότι λέει η συγκυβέρνηση. Δεν μας εκπλήσσει τίποτε, προσαρμόζεται στο κεφάλαιο. Λέμε ναι στο γήπεδο, το δικαιούνται ιστορικά η ΑΕΚ. Όχι να ανήκει σε επιχείρηση, όπως λένε στην πρόταση τους στο νομοσχέδιο. Το έχουμε κάνει γνωστό. Το 81 και το 82 τα καταψηφίζουμε. Για το άλσος της Φιλαδέλφειας, ισχυρίζονται 1,5 μέτρο ύψος δεν είναι προστατευόμενη./ αυτά λένε για θάμνους. Είναι απαράδεκτη μεθόδευση αυτό. Γενικόλογες προστασίες είναι αυτά».

17:24 Νίκη Φούντα, βουλευτής ΔΗΜΑΡ: «Χρειαζόταν το ρυθμιστικό. Η Αριστερά απαιτούσε ρυθμιστικό. Το ήθελε η ιδεολογία της. Για την ΑΕΚ. Για τα 6 στρέμματα που θέλει. Το ‘34 το πήρε η ΑΕΚ το οικόπεδο. Οι προβλέψεις στο Α του 82, είναι ανεπίτρεπτες. Η έμμεση χρηματοδότηση ΠΑΕ και κρατικοδιαίτων πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή. Μας βρίσκει αντίθετους. Μόνο αν απαλειφθούν οι δύο γραμμές από το άρθρο θα το δεχθούμε».

17:01 Παύλος Χαϊκάλης, βουλευτής ΑΝ.ΕΛ.: «Σαν εργασία φοιτητών μοιάζει. Έκθεση ιδεών είναι, όχι σχέδιο νόμου. Είμαστε υπέρ της κατασκευής γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Να μειωθούν οι επιπτώσεις για το περιβάλλον θέλουμε, με συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Θα αναλύσω περισσότερο στην επόμενη συνεδρίαση»

16:50 Χρήστος Κόγκας, βουλευτής ΠΑΣΟΚ: «Είναι πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει και το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Έχουμε πει συμφωνούμε να γίνει αυτό το σύγχρονο αθλητικό κέντρο για την ΑΕΚ. Όλοι δίνουν βαρύτητα για περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Να μειωθούν οι επιπτώσεις, αν υπάρχουν, από την λειτουργία του. Εμείς θεωρούμε ότι οι ρυθμίσεις που ήταν προϊόν μιας μεγάλης συνεργασίας του ΥΠΕΚΑ με την ΑΕΚ, καταλήγουν σε διατάξεις είναι μια ισορροπημένη προσέγγιση. Υπάρχουν περιθώρια πολιτικής συναίνεσης να είναι η ρύθμιση η καλύτερη δυνατή, για την υλοποίηση του έργου. Να μην υπάρχουν εμπόδια άλλα, ήδη έχει καθυστερήσει. Φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα, έργο με ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Υπάρχει η αναλυτική έκθεση και σε κάθε περίπτωση είναι αναπτυξιακή επένδυση σε ισορροπία με το περιβάλλον και την κοινωνία. Συμφωνούμε επί των άρθρων με το παρόν νομοσχέδιο»

16:31 Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: «Θέλω να πω δύο λόγια για το 81 και το 82. Αναδεικνύεται ένα θέμα ελλείμματος γης από τη μία και αποθέματος οικιστικού και αστέγων από την άλλη. Για κάθε κοινωφελή χρήση υπάρχει έλλειμμα γης. Σε όλα τα αστικά συγκροτήματα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το 80 και το 90, να γίνονται τροποποιήσεις κοινοχρήστων χώρων. Δεν υπάρχει απόθεμα γης. Στο γήπεδο της ΑΕΚ αναδεικνύεται αυτό το θέμα. Πρέπει να γίνει εκεί αναγκαστικά. Θέλει παραπάνω γη για να έχει αυτά που πρέπει. Δεν μπορεί να γίνει αλλού. Έχουμε κάνει συγκεκριμένη πρόταση. Κυρίως στο θέμα τροποποίησης σχεδίου η απόδοση χώρου πρέπει να είναι αντικείμενο σχεδίου. Η φύτευση είναι θέμα περιβαλλοντικής μελέτης. Όταν αποχαρακτηρίζεται για να χτιστεί πρέπει να γίνεται και απόδοση ιδιωτικού χώρου για κοινή χρήση. Επίσης, ως προς το κανονισμό τους όρους δόμησης του ακινήτου όσο γνωρίζω από τη μελέτη, θέλει μικρότερα νούμερα. Υπάρχει η προμελέτη, μην φτάσουμε στο 1.20 συντελεστή αφού και 1.90 μας φτάνει. Η κάλυψη στο 60%, αφού μας φτάνει στο 30%. Αυτά ως προς το γήπεδο της ΑΕΚ. Ετοιμάζουμε σχετική τροπολογία για το άρθρο 81»

Τοποθέτηση κάνει η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

15:52 Διονύσης Σταμενίτης, βουλευτής ΝΔ: «Είναι ένα σχέδιο που αποτελεί ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο για το σωματείο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ένα έργο ανάπτυξης. Βελτιώνει την ποιότητα ζωής, βοηθά την ανάπτυξη της πόλης και έχει οφέλη για την περιοχή και για ένα μεγάλο και ιστορικό σωματείο. Παράλληλα, προστατεύει το άλσος, το αξιοποιεί. Παίρνει ένα μέρος του άλσους και προσφέρει πολλά περισσότερα προς όφελος όλων, κατοίκων, περιοχής και συλλόγου. Η ΝΔ υπερψηφίζει τα άρθρα».

Eκπρόσωποι των κομμάτων αναλύουν κατ’ άρθρο τα οφέλη του νέου νομοσχεδίου

15:32 Το νέο νομοσχέδιο ψηφίζεται επί της αρχής, κατά πλειοψηφία.

Ψήφισαν συγκεκριμένα:

ΝΔ: υπέρ

ΣΥΡΙΖΑ: κατά

ΠΑΣΟΚ: υπέρ

ΑΝ.ΕΛ.: επιφυλάσσονται

Χρυσή Αυγή: κατά

ΔΗΜΑΡ: επιφυλάσσεται

ΚΚΕ: κατά

Ανεξάρτητοι βουλευτές: επιφυλάσσονται

Την προσεχή Τρίτη στις 15:00 η νέα ανάγνωση κατ’ άρθρο του νέου νομοσχεδίου, ανακοινώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής

Η διαδικασία ξεκινά στις 15:30

25 λεπτά μετά την προγραμματισμένη ώρα και δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία

Η αίθουσα σιγά – σιγά γεμίζει, μόλις έφτασε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργοε Βλάχος.

Χθες η συζήτηση έγινε παρουσία ανθρώπων της ΑΕΚ, με τον πρόεδρο του σωματείου Αλέξη Αλεξίου και τον Γενικό Διευθυντή της “ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924” Νίκο Στράτο. Διαβάστε ΕΔΩ τι έγινε…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X