Ιστορικό ντοκουμέντο: Πως έκλεβαν από την ΑΕΚ τα πρωταθλήματα!

Ιστορικό ντοκουμέντο: Πως έκλεβαν από την ΑΕΚ τα πρωταθλήματα!

Η ΑΕΚ νίκησε με ανατροπή και εθεωρείτο σίγουρη πρωταθλήτρια Αθήνας, όμως στο τέλος ο τίτλος χαρίστηκε με... μαφιόζικο τρόπο από την ΕΠΣΑ στον Παναθηναϊκό

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ενα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα σε βάρος της ΑΕΚ ήταν ο κλεμμένος τίτλος του πρωταθλήματος Αθηνών του 1952 που δόθηκε στον Παναθηναϊκό. Στους νεότερους μπορεί να μην λέει πολλά αυτή η απώλεια, όμως, εκείνα τα χρόνια είχε μεγάλη αίγλη ο τίτλος του πρωταθλήματος της πρωτεύουσας και ήταν εφάμιλλος του πανελλήνιου.

Εξάλλου, με βάση την προκήρυξη του πρωταθλήματος Ελλάδας 1953, δικαίωμα συμμετοχής σε αυτό είχαν μόνο οι πρωταθλητές Αθηνών, Πειραιά, Θεσσαλονίκης κι έτσι η ΑΕΚ έχασε και την ευκαιρία να διεκδικήσει τον πανελλήνιο τίτλο, ο οποίος κατέληξε και αυτός στον Παναθηναϊκό.

Τον συνέτριψε

Κι όμως, σαν σήμερα πριν από 72 χρόνια η ΑΕΚ ένιωθε ήδη πρωταθλήτρια. Το 2-1 επί του Παναθηναϊκού στον κρίσιμο αγώνα της Νέας Φιλαδέλφειας έδινε βαθμολογικό αβαντάζ τρεις βαθμών στην ΑΕΚ, τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος του τουρνουά.

Μπορεί να προηγήθηκε ο Παναθηναϊκός με αυτογκόλ του Δαράκη στο 8’, όμως η ΑΕΚ αντέδρασε και πήρε τη νίκη με κεφαλιά του Ηλία Παπαγεωργίου στο 15’ και σουτ του Γιάννη Κανάκη στο 31’.  Ενδιάμεσα είχε ακυρωθεί καθαρό γκολ του Τζαβάρα για την ΑΕΚ από τον διαιτητή του αγώνα και πρώην ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού Ασπρογέρακα!

Ολα ήταν στα χέρια της ΑΕΚ και στην τελευταία αγωνιστική πανηγύρισε τον τίτλο, αν και έχασε από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη με 2-1. Το ανέλπιστο 2-2 του Παναθηναϊκού (που μέχρι το 87’ κέρδιζε με 2-0!) με αντίπαλο τον Φωστήρα επέτρεπε στην ΑΕΚ να τερματίσει ένα βαθμό μπροστά.

Η ένσταση

Τρεις μέρες, όμως, μετά την τελευταία αγωνιστική, ο Παναθηναϊκός έκανε ένσταση για εκπρόθεσμο δεύτερο γκολ του Φωστήρα και η «καταπράσινη» ΕΠΣΑ τον δικαίωσε! Μάλιστα δεν αποφάσισε επανάληψη του ματς, αλλά… νίκη του Παναθηναϊκού με 2-1! Έτσι οι δύο ομάδες ισοβάθμησαν, η ΕΠΣΑ όρισε αγώνα μπαράζ στη Ριζούπολη, αλλά η ΑΕΚ δεν δέχθηκε να κατέβει να παίξει και δεν νομιμοποίησε την αδικία εις βάρος της.

Έστειλε μάλιστα ακόμα και καταγγελία στη ΦΙΦΑ, όμως αυτή δεν έφτασε ποτέ, καθώς η αλληλογραφία με την παγκόσμια ομοσπονδία γινόταν πάντα μέσω της οικείας ομοσπονδίας. Της ΕΠΟ δηλαδή που ουδέποτε διαβίβασε το έγγραφο! Η ΑΕΚ έχασε στα χαρτιά έναν ακόμα τίτλο, όπως είχε χάσει και τον πανελλήνιο τίτλο του 1946. Όπως θα έχανε στο μέλλον πολλούς τίτλους ακόμα.

Η σύνθεση της ΑΕΚ στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό: Δελαβίνιας, Δαράκης, Μπράτσος, Γούλιος, Παπαθεοδώρου, Πούλης, Τζαβάρας, Κανάκης, Παπαγεωργίου, Μαρόπουλος, Κουντούρης.

 

Εγκλήματα της ΑΕΚ στην Τούμπα, έχασε 3-2 | AEK Τalk 28/4/24 -Στ. Καζαντζόγλου (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X