O οδικός χάρτης του πρωταθλητή Ελλάδας στα προκριματικά του νέου Champions League!

O οδικός χάρτης του πρωταθλητή Ελλάδας στα προκριματικά του νέου Champions League!
Photo Credits: INTIME

Ο Ανδρέας Δημάτος αναλύει τον δρόμο που θα ακολουθήσει η πρωταθλήτρια Ελλάδας για να βρεθεί στους ομίλους του Champions League

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Με τη μάχη των πλέι οφ της ελληνικής Super League να μαίνεται και να παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, μετά και τα χθεσινά αποτελέσματα της τρίτης αγωνιστικής και την… χωρίς ανάσα επερχόμενη τέταρτη αγωνιστική την προσεχή Κυριακή, μπορούμε να κάνουμε μια πρώτη επισκόπηση για το τι περιμένει τον πρωταθλητή Ελλάδας, όποιον εκ των τεσσάρων που παραμένουν στη μάχη του τίτλου, το προσεχές καλοκαίρι στα προκριματικά του νέου Champions League.

Και το πώς αναλυτικά διαμορφώνεται η κατάσταση με βάση την τρέχουσα εξέλιξη στα 42 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (από την 11η θέση της βαθμολογίας της UEFA και κάτω) των οποίων οι νικητές θα συμμετάσχουν στο Champions Path των προκριματικών του νέου Champions League σε τέσσερις προκριματικούς γύρους και για πέντε εισιτήρια για το νέο League Stage, από τέσσερα που ήταν μέχρι σήμερα για τους ομίλους.

Να σημειώσουμε εδώ πως τα δεδομένα είναι διαφορετικά ανά… δίδυμο ομάδων. Ο,τι ισχύει για τον πρωτοπόρο από χθες το βράδυ ΠΑΟΚ ισχύει και για τον τέταρτο Ολυμπιακό και ό,τι ισχύει για την δεύτερη ΑΕΚ, που θα επιχειρήσει την προσεχή Κυριακή να επιστρέψει στην κορυφή, ισχύει και τον Παναθηναϊκό! Και αυτό γιατί ο συλλογικός συντελεστής ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού είναι πολύ υψηλότερος σε σχέση με αυτόν με τον οποίο θα μετάσχουν στην περίπτωση που κατακτήσουν τον τίτλο ΑΕΚ και Παναθηναϊκός.

Συγκεκριμένα η ΑΕΚ με τα τωρινά δεδομένα των πρωτοπόρων στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα διαθέτει τον 19ο καλύτερο συντελεστή του Champions Path, o Παναθηναϊκός μόλις τον 25ο καλύτερο (για την ακρίβεια ο Παναθηναϊκός συμμετέχει με τον συντελεστή της Ελλάδας, αφού ο δικός του είναι χαμηλότερος), ενώ ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός ως πρωταθλητές θα έμπαιναν με τον τρίτο καλύτερο συντελεστή του Champions Path, πίσω από Σαχτάρ και Ερυθρό Αστέρα, πάντα με τα τωρινά δεδομένα εξέλιξης των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων! Μπορεί και με τον δεύτερο καλύτερο, αν στα προημιτείκά του Conference καταφέρουν να ξεπεράσουν σε συντελεστή τον πρωτοπόρο του σερβικού πρωταθλήματος!

-Με βάση το Access List του νέου Champions League ο πρωταθλητής Ελλάδας ξεκινάει την προσπάθειά του από τον δεύτερο προκριματικό γύρο στο μονοπάτι των πρωταθλητών. Θα μάθει τον αντίπαλό του την Τετάρτη 19 Ιουνίου και δεν αποκλείεται να κληρωθεί με ζευγάρι του πρώτου προκριματικού με την κλήρωση να γίνεται μία μέρα νωρίτερα την Τρίτη 18 Ιουνίου. Το πρώτο ματς του πρωταθλητή Ελλάδας είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 23 ή 24 Ιουλίου και η ρεβάνς στις 30 ή 31 του μηνός. Στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες του Αυγούστου θα κληθεί να αγωνιστεί συνεχόμενα στον τρίτο προκριματικό γύρο και στα πλέι οφ της διοργάνωσης.
-Στις 18 και 19 Ιουνίου θα μάθουν αντιπάλους και οι τέσσερις Ευρωπαίοι μας αφού τότε θα διεξαχθεί η κλήρωση για πρώτο και δεύτερο προκριματικό και στις τρεις διοργανώσεις.

-Ο πρωταθλητής Ελλάδας χρειάζεται μέσα στο καλοκαίρι να κάνει μία μίνιμουμ πρόκριση για να εξασφαλίσει ότι θα συνεχίσει στο League Stage μίας εκ των τριών διασυλλογικών διοργανώσεων. Και αυτό γιατί η επικοινωνία μεταξύ των διοργανώσεων συνεχίζεται κανονικά ως προς την προκριματική φάση, διακόπτεται οριστικά μόνο μετά το League Stage.

-Για να γίνει κατανοητό, αν ο πρωταθλητής Ελλάδας αποκλειστεί από τον δεύτερο προκριματικό του Champions League, θα συνεχίσει την προσπάθειά του στον τρίτο προκριματικό του Europa και αν αποκλειστεί και από εκεί θα διεκδικήσει την ευρωπαϊκή του συνέχεια στα πλέι οφ του Conference. Αν αντίστοιχα ξεπεράσει τον σκόπελο του δεύτερου προκριματικού, θα γνωρίζει ότι έχει μίνιμουμ εξασφαλίσει τη συμμετοχή στο League Stage του Conference, ακόμα και με δύο αποκλεισμούς στη συνέχεια.

-Ακριβώς εδώ υπάρχει και η μεγάλη διαφορά λόγω του συλλογικού συντελεστή των τεσσάρων διεκδικητών του τίτλου. Με τα τωρινά δεδομένα και αν το ελληνικό πρωτάθλημα είχε ολοκληρωθεί χθες με πρωταθλητή τον ΠΑΟΚ (όπου ΠΑΟΚ βάλτε και Ολυμπιακό), η ομάδα του Λουτσέσκου θα εκμεταλλευόταν τον συντελεστή της, θα ξεπερνούσε δύο προκριματικούς γύρους και θα ξεκινούσε από τα πλέι οφ (κλήρωση στις 5 Αυγούστου και αγώνες στις 20/21 και 27/28 του ίδιου μήνα) για την μεγάλη πρόκριση! Και αυτό γιατί επειδή θα διέθετε τον υψηλότερο συντελεστή του δεύτερου προκριματικού γύρου θα ερχόταν να καλύψει το κενό της Σαχτάρ Ντόνετσκ, που θα προκρινόταν απευθείας στο League Stage καλύπτοντας το κενό σποτ του νικητή της διοργάνωσης εφόσον αυτός (99% βέβαιο πλέον) θα έχει εισιτήριο και από το πρωτάθλημα της χώρας του. Με άλλα λόγια ο ΠΑΟΚ ως πρωταθλητής θα γνώριζε από τώρα ότι έχει εξασφαλισμένο ευρωπαϊκό εισιτήριο αφού και να αποκλειστεί από τα πλέι οφ του Champions Path θα συνέχιζε στους ομίλους του Europa League. Σε αυτή την περίπτωση και ως πρωταθλητής Ελλάδας δεν θα είχε κανένα λόγο να επιλέξει το απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους του Europa στο ενδεχόμενο κατάκτησης του εφετινού Conference στον τελικό της Αθήνας!!!

-Για να συμβεί πάντως αυτό με πρωταθλητή τον ΠΑΟΚ ή τον Ολυμπιακό οι ισορροπίες θα είναι λεπτές μέχρι και την ολοκλήρωση τουλάχιστον τριών ακόμα ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. ΠΑΟΚ (ή Ολυμπιακός) δεν θέλουν πρωταθλήτρια στην Κροατία την Ντιναμό Ζάγκρεμπ (έβαλε από κάτω τη Χάιντουκ, αλλά είναι πίσω από τη Ριέκα), στη Δανία την Κοπεγχάγη (είναι τώρα τρίτη, πέντε πόντους πίσω από την πρωτοπόρο Μπρόντμπι) και στην Τσεχία τη Σλάβια Πράγας (βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ένα πόντο πίσω από τη Σπάρτα). Βεβαίως αν η Σαχτάρ χάσει το πρωτάθλημα στην Ουκρανία (έχει κοντά της Κρίβμπας, Ντνίπρο αλλά και Ντιναμό Κιέβου), τότε ΠΑΟΚ ή Ολυμπιακός θα μπορούσαν να βρεθούν και απευθείας στο League Stage, χωρίς συμμετοχή στα προκριματικά!

-Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν δεν ισχύσει τελικά αυτό για ΠΑΟΚ ή Ολυμπιακό είναι δεδομένο, βάσει του συντελεστή τους, ότι ακόμα κι αν ξεκινήσουν κανονικά από τον δεύτερο προκριματικό θα είναι ισχυροί και στις τρεις κληρώσεις τους και θα αποφύγουν να βρεθούν με τις πιο ισχυρές ομάδες του Champions Path, που με τα τωρινά δεδομένα θα ήταν Ερυθρός Αστέρας, Γιουνγκ Μπόις, Φερεντσβάρος και Μακάμπι Τελ Αβίβ, οι οποίες μαζί με ΠΑΟΚ ή Ολυμπιακό θα ήταν οι πέντε ισχυροί στην κλήρωση των πλέι οφ. Πάντα με τα τωρινά δεδομένα. Στο χειρότερο σενάριο εξέλιξης δεν θα κληρωθούν ποτέ με Κοπεγχάγη, Ντιναμό Ζάγκρεμπ ή Σλάβια Πράγας…

-Εντελώς διαφορετικό είναι το τοπίο των πιθανών αντιπάλων στον δεύτερο προκριματικό αλλά και σε όλη την πορεία των προκριματικών για την ΑΕΚ ως πρωταθλήτρια Ελλάδας και όπου ΑΕΚ βάζουμε και τον τρίτο σήμερα Παναθηναϊκό. Κατ’ αρχήν είναι δεδομένο ότι θα ξεκινήσουν από τον δεύτερο προκριματικό, όπως αναφέρεται στο access list για τον πρωταθλητή Ελλάδας. Δεύτερον είναι δεδομένο ότι θα είναι στις non seeded teams σε όλες τις κληρώσεις τους στη διοργάνωση, από τον δεύτερο προκριματικό μέχρι τα πλέι οφ! Με τα τωρινά δεδομένα στην κλήρωση του δεύτερου προκριματικού οι πιθανοί τους αντίπαλοι θα ήταν οι Μακάμπι Τελ Αβίβ, Φερεντσβάρος, Καραμπάγκ, Σλόβαν Μπρατισλάβας, Μπόντο Γκλιμτ, Λουντγκόρετς, Σπάρτα Πράγας, Μάλμοε, ΑΠΟΕΛ, Ριέκα, Ελσίνκι, Φλόρα Ταλίν. Οι μισές από αυτές θα ήταν οι πιθανοί αντίπαλοι στον τρίτο προκριματικό (εκεί όπου θα συμμετάσχουν οι δώδεκα ομάδες που θα προκριθούν από πρώτο και δεύτερο προκριματικό) και στα πλέι οφ θα προστεθούν ως υποψήφιοι αντίπαλοι οι πρωταθλήτριες Σερβίας (Ερυθρός Αστέρας), Τουρκίας (Γαλατασαράι) και Ελβετίας (Γιουνγκ Μπόις) με δεδομένο ότι η πρωταθλήτρια Ουκρανίας, αν είναι η Σαχτάρ, θα προαχθεί απευθείας στο League Stage.

-Aν ο πρωταθλητής Ελλάδας καταφέρει να πάρει ένα από τα πέντε εισιτήρια του Champions Path, τότε θα συμμετάσχει στη νέα και εντελώς διαφορετική κλήρωση για το νέο League Stage και θα πληροφορηθεί τους οχτώ (και όχι τρεις όπως μέχρι σήμερα) αντιπάλους του το απόγευμα της 29ης Αυγούστου στο Μονακό. Το πιθανότερο είναι ότι ΠΑΟΚ (ή Ολυμπιακός) θα βρεθούν βάσει συντελεστή στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας και η ΑΕΚ (ή ο Παναθηναϊκός στο τέταρτο). Η κλήρωση θα ξεκινήσει από τις ομάδες του πρώτου γκρουπ, οπότε θα μάθουν πρώτα τους δύο αντιπάλους τους από το πρώτο γκρουπ (με τον πρώτο θα παίζουν εκτός και με τον δεύτερο εντός), στη συνέχεια τους δυο από το δεύτερο, τους δυο από το δικό τους γκρουπ (για ΠΑΟΚ ή Ολυμπιακό) και τους δύο από το τέταρτο γκρουπ στο οποίο θα βρίσκονται ΑΕΚ ή Παναθηναϊκός, αν κατακτήσουν τον ελληνικό τίτλο.

-Οχτώ αγώνες για τον πρωταθλητή Ελλάδας, τέσσερις εκτός και τέσσερις εντός έδρας στις 17-19 Σεπτεμβρίου, 1-2 και 22-23 Οκτωβρίου, 5-6 και 26-27 Νοεμβρίου, 10-11 Δεκεμβρίου και ολοκλήρωση στις 21/22 Ιανουαρίου με τελευταία αγωνιστική και 18 ματς ταυτόχρονα στις 29 Ιανουαρίου!

-Με το μεγαλύτερο όλων των εποχών οικονομικό μπόνους συμμετοχής και με ένα ποσό που υπολογίζεται κοντά στα 31 εκατ. ευρώ αν καταφέρουν με μία υπολογισμένη παρουσία δύο νικών και δυο ισοπαλιών στο Group Stage να βρεθούν στην κατώτερη θέση πρόκρισης (24η στις 36 ομάδες) για τον νοκ άουτ γύρο των πλέι οφ…

Αφού στο μεταξύ ολοκληρώσουν την μεγάλη μάχη των ελληνικών πλέι οφ, όπου όλα παραμένουν ανοιχτά για την κατάκτηση του τίτλου και το πρώτο εισιτήριο στο νέο αναβαθμισμένο Champions League.

Πηγή: Gazzetta.gr

Εγκλήματα της ΑΕΚ στην Τούμπα, έχασε 3-2 | AEK Τalk 28/4/24 -Στ. Καζαντζόγλου (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X