ΑΕΚ: Η σπανιότητα στο κέντρο της άμυνας της Ένωσης στην 100χρονη ιστορία της

ΑΕΚ: Η σπανιότητα στο κέντρο της άμυνας της Ένωσης στην 100χρονη ιστορία της
Photo Credits: INTIME

Ουδέποτε στο παρελθόν η ΑΕΚ είχε κατά τη διάρκεια μίας σεζόν τρεις ξένους ποδοσφαιριστές στο κέντρο της άμυνάς της, τόσο ενεργούς όπως συμβαίνει φέτος

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ουδέποτε στο παρελθόν η ΑΕΚ είχε κατά τη διάρκεια μίας σεζόν τρεις ξένους ποδοσφαιριστές στο κέντρο της άμυνάς της, τόσο ενεργούς όπως συμβαίνει φέτος.

Οι Ντομαγκόι Βίντα, Αρόλντ Μουκουντί και Αλεξάντερ Κάλενς συνθέτουν μια τριάδα εν ενεργεία διεθνών στόπερ με πολύ μεγάλη αγωνιστική και ποιοτική συμμετοχή στην προσπάθεια της ομάδας να κατακτήσει και πάλι το πρωτάθλημα.

Ο Βίντα με 30 αγώνες στα πόδια του, ο Κάλενς με 19 συμμετοχές κι ο Μουκουντί με 16 -που θα ήταν περισσότερες αν δεν είχε την απουσία που θα υπολογίζεται σε 100 μέρες όταν επιστρέψει για να παίξει με τον Ολυμπιακό!- αποτελούν μια παρέα μοναδική σε ιστορικό επίπεδο για την Ένωση.

Διότι υπήρξαν κι άλλες (ελάχιστες βέβαια) σεζόν που είχε ταυτόχρονα τρεις ξένους στόπερ, ποτέ όμως μία που να είχαν όλοι τους ενεργό ρόλο.

Θα μπορούσε να είναι εκείνη του 2017-18, αν ο Ούρος Τσόσιτς δεν ήταν τόσο άτυχος.

Ας θυμηθούμε:

1996-97

Ο πρώτος ξένος στόπερ στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου για την ΑΕΚ, ήταν ο Ρουμάνος Άντον Ντόμπος. Συνέθεσε δίδυμο με τον σπουδαίο Στέλιο Μανωλά και έμεινε στην Ένωση για δύο σεζόν.

1998-99

Ο Ντόμπος ήταν παίκτης της Ένωσης στο ξεκίνημα της χρονιάς που πλέον ο Μανωλάς είχε αποσυρθεί, όμως εν τέλει αποχώρησε δίχως να αγωνιστεί καθόλου εκείνη τη σεζόν.

Έφεραν ως αντικαταστάτη του τον διεθνή Σκοπιανό Μπόμπαν Μπαμπούνσκι, ο οποίος έπαιξε μόλις 13 ματς και απομακρύνθηκε ως μη επιτυχημένη επιλογή.

1999-2000

Ο Σέρβος Γκόρνταν Πέτριτς ήταν μια επιβλητική μορφή στο κέντρο της άμυνας της ΑΕΚ, όμως έμεινε λίγο καθώς τον Ιανουάριο του 2000 πήρε μεταγραφή στην Χαρτς.

Εκείνο το μήνα εντάχθηκε στην ΑΕΚ ο απίθανος Ιταλός Ντάβιντε Μπελότι, ο οποίος έπαιξε μόλις για 1 λεπτό με την κιτρινόμαυρη φανέλα!

2000-2001

Ο Βαζιλιάνος Ροντρίγκο Ράμος Φερούζεμ, βασικό στέλεχος όλων των μικρών εθνικών ομάδων της Βραζιλίας αλλά κατ’ ουσίας αμυντικός χαφ, αποκτήθηκε από την ΑΕΚ προσπαθώντας να ανταποκριθεί ως στόπερ για μία διετία.

Είχε καλές και κακές στιγμές. Αυτές που δεν είχε γενικά ο “πολύς” Αργεντινός Ερνάν Μεντίνα, ο οποίος είχε έρθει στην Ελλάδα αντί τεράστιου ποσού, 100.000.000 δραχμές τότε, για να παίξει μόλις δύο ματς!

2001-02

Για να αγωνιστεί ο Φερούζεμ στη φυσική θέση του, η ΑΕΚ προχώρησε στην απόκτηση του καταπληκτικού Κάρλος Γκαμάρα και του πρώην αρχηγού της Παρί Σεν Ζερμέν, Ερίκ Ραμπεσαντρατανά.

Ο πρώτος διέπρεψε, ο δεύτερος δεν κατάφερε να νικήσει ποτέ τα ζητήματά του με τη ζυγαριά.

2002-03

Η σεζόν με δύο πολύ καλές επιλογές για το κέντρο της άμυνας. Ο Μαουρίτσιο Ράιτ από την Κόστα Ρίκα και ο Ολλανδός Μίχελ Κρέικ ήταν δύο ποδοσφαιριστές με ποιότητα και καλή παρουσία στην Ένωση.

2003-04

Την αποχώρηση του Ράιτ, η ΑΕΚ επέλεξε να την καλύψει με την απόκτηση του Κόφι Αμπονσά, ο οποίος είχε πίσω του μια γεμάτη τετραετία με τον ΠΑΟΚ, ενώ νωρίτερα είχε παίξει και στον Ολυμπιακό. Αποδείχθηκε μη επιτυχημένη κίνηση.

2004-05

Μία από τις σημαντικές προσθήκες, όπως στην πορεία αποδείχθηκε, ήταν ο δανεισμός του Μπρούνο Άλβες από την Πόρτο. Σήμερα, ο Πορτογάλος είναι ο αθλητικός διευθυντής της Ένωσης.

2005-06

Η επιστροφή του Άλβες στην Πορτογαλία, άνοιξε το δρόμο για την ένταξη του Ιταλού Μπρούνο Τσιρίλο στην Ένωση. Ενός στόπερ που πρόσφερε πολλά και αγαπήθηκε πολύ από την κιτρινόμαυρη εξέδρα.

2007-08

Αυτή ήταν η σεζόν που στην ΑΕΚ έπαιξαν ο “τίμιος” αδερφός του Μπρούνο Άλβες, ο Ζεράλδο, κι ο υψηλόσωμος Αργεντινός Φεντερίκο Ασκάρατε ο οποίος πέρασε και μόλις που… την ακούμπησε.

2008-09

Πολύ σπουδαία μεταγραφική προσθήκη εκείνη του Σουηδού κεντρικού αμυντικού Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς, μετέπειτα τεχνικού διευθυντή της Ένωσης τη σεζόν που κατέκτησε το πρωτάθλημα (2018) μετά από 24 χρόνια φαγούρας.

2009-10

Πλάι στους Μαϊστόροβιτς κι Άλβες, προστέθηκε ο Αργεντινός Νίκολας Άρσε που δεν έδειξε κάτι το ιδιαίτερο, ενώ ως στόπερ αγωνιζόταν κι ο πολυθεσίτης Σανέλ Γιάχιτς, ερχόμενος από τον Άρη.

2010-11

Τριπλή ενίσχυση για την Ένωση, καθώς στην αρχή και κατά τη διάρκεια της σεζόν, στο ρόστερ της προστέθηκαν ο Αργεντινός Κριστιάν Νασούτι, ο Ισπανός Νταβίντ Ματέος κι ο Κροάτης Ντίνο Ντρπιτς.

2011-12

Ο Ισλανδός Έλφορ Χέλγκασον κι ο Ισπανός Χουάν Κάλα ήταν τα δύο μεταγραφικά αποκτήματα της Ένωσης στις θέσεις των στόπερ. Μόνον ο δεύτερος κατάφερε να μείνει στις μνήμες μας για καλούς λόγους.

2012-13

Τη σεζόν του αγωνιστικού υποβιβασμού –που μετέπειτα έγινε επανεκκίνηση από τη Γ’ Εθνική τη φανέλα της ΑΕΚ φόρεσε για ένα διάστημα, ο Πορτογάλος Γιάγκο Φερνάντες.

2015-16

Στην επιστροφή της ΑΕΚ στη μεγάλη κατηγορία, η οποία επισφραγίστηκε με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, σημαντικό μέλος της ομάδας ήταν ο Ισπανός στόπερ, Σέζαρ Άρθο.

2016-17

Με Ντμιτρό Τσιγκρίνσκι και Τζον Λέσκοτ ξεκίνησε η σεζόν, όμως ο άλλοτε διεθνής Άγγλος τραυματίστηκε στο σπίτι του κάνοντας ποδήλατο! Τον Γενάρη, η ΑΕΚ απέκτησε τον Βόσνιο Όγκνιεν Βράνιες και δεν το μετάνιωσε καθόλου.

2017-18

Στους δύο προαναφερθέντες, προστέθηκε το καλοκαίρι ο πολύ ταλαντούχος αλλά κι άτυχος, Σέρβος στόπερ Ούρος Τσόσιτς, που πάντως έβαλε το λιθαράκι του στην επιτυχημένη σεζόν της ΑΕΚ, αλλά περισσότερο αγωνίστηκε στην επόμενη.

2019-20

Στο ρόστερ προστέθηκε ο ταλαντούχος Σλοβένος Ζίγκα Λάτσι, ο οποίος ωστόσο δεν δικαίωσε τις πολύ υψηλές προσδοκίες.

2020-21

Το δίδυμο που ανεπιτυχώς προσπάθησαν να συνθέσουν ο Ρουμάνος Ιονέλ Νεντελτσεάρου κι ο Τυνήσιος Νασίμ Χνιντ, θα μνημονεύεται πάντα για ένα σωρό από γκάφες που γρήγορα τους έθεσαν εκτός ΑΕΚ.

2022-2023

Λίγα λόγια και καλά… Ντομαγκόι Βίντα, Αρόλντ Μουκουντί, πρωτάθλημα και Κύπελλο για την ΑΕΚ.

2023-24

Βίντα, Μουκουντί, Κάλενς και βλέπουμε…

Πηγή: sport24.gr

Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X