Το έλλειμμα έντασης, η απλουστευμένη εξήγηση και οι μεταγραφές (;)

Το έλλειμμα έντασης, η απλουστευμένη εξήγηση και οι μεταγραφές (;)
Photo Credits: INTIME

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου προσεγγίζει την αγωνιστική εικόνα της ΑΕΚ που δεν πρέπει να συγκρίνεται με την περυσινή αλλά με τη φετινή της

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το ποδόσφαιρο δεν είναι κάποια φοβερή επιστήμη, ο πρώτος που πιστεύει και το λέει κατ’ εξακολούθηση είναι ο ίδιος ο Ματίας Αλμέιδα. Ακόμα και πέρυσι, όταν πολλοί μιλούσαν για μια μικρή επανάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο λόγω του τρόπου που η ΑΕΚ προσέγγιζε όλους τους αντίπαλούς της με παιχνίδι πολύ υψηλής έντασης και πίεσης, ο ίδιος έλεγε ότι δεν υπάρχει κάτι για να ανακαλύψει ο ίδιος πια, ούτε κάποιος άλλος επίσης.

Υπάρχουν απλά μέθοδοι που ακολουθούνται και υπηρετούνται, άλλοτε καλά και άλλοτε όχι. Υπάρχουν ασφαλώς και δεδομένα διαφορετικά από σεζόν σε σεζόν, δεν γίνεται να τα βάζουμε όλα στην ίδια κατσαρόλα για να γίνει σούπα.

Βρισκόμαστε ξεκάθαρα στην περίοδο που η ΑΕΚ δείχνει ότι δεν είναι καλά. Δεν ασπάζομαι, αντιθέτως προσπερνώ την προσέγγιση -καραμέλα τη βλέπω στα Social-, σύμφωνα με την οποία το ίδιο ίσχυε και πέρυσι κατά τον Ιανουάριο. Κάθε σεζόν έχει τη διαφορετικότητά της, προβλήματα που δεν είναι πάντα τα ίδια, προσεγγίσεις στο παιχνίδι μιας ομάδας που διαβάζονται καλύτερα από τους αντίπαλους, γιατί πλέον είναι γνωστές.

Ήταν φυσιολογικό, για παράδειγμα, να δείχνει η ΑΕΚ βαριά και αργή πέρυσι τέτοια εποχή διότι αν θυμάστε προερχόταν από μίνι προετοιμασία, σκληρή και πολύ μεγάλης έντασης στην Ολλανδία κατά τη διακοπή για το Μουντιάλ. Δουλειά που συνεχίστηκε εξίσου δυνατά στα Σπάτα και με έναν σωρό απόντες λόγω επεμβάσεων, όχι απλών μυϊκών θεμάτων.

Αυτό και μόνο δείχνει ότι τα δεδομένα ήταν πολύ διαφορετικά σε σχέση με πέρυσι ώστε να λέμε τόσο απλοϊκά και σε ένα βαθμό τσαπατσούλικα, ότι αυτό που συμβαίνει φέτος τον Γενάρη βρίσκει την εξήγησή του σε κάτι που ίσχυε την ίδια περίοδο, έναν χρόνο πριν. Το θεωρώ πολύ λάθος. Ακόμα και ο αριθμός αγώνων που έχουν δοθεί, είναι πολύ μεγαλύτερος.

Αυτό που ο κόουτς ξέρει και η πολλή κουβέντα για τον Ζαρίφ

Εν πάση περιπτώσει αυτός που γνωρίζει καλύτερα ή τουλάχιστον που θα πρέπει να ξέρει τους λόγους για τους οποίους η ΑΕΚ παρουσιάζεται πιο αργή, μονότονη και προβλέψιμη σε σύγκριση με τα γεμάτα ένταση και πανέμορφες ποδοσφαιρικές στιγμές παιχνίδια της -ασχέτως με το ότι τα αποτελέσματα στράβωσαν σε αγώνες τους οποίους μπορούσε να κερδίσει- στην Ευρώπη, είναι ο προπονητής.

Ξεκάθαρα η ομάδα που βλέπει δεν είναι αυτή που θέλει, στερείται δυναμικής, δεν πνίγει τους αντιπάλους τους, ακόμα και όταν το επιχειρεί σε μικρά κομμάτια των παιχνιδιών της πλέον, δεν το κάνει το ίδιο αποτελεσματικά. Διότι εμφανώς, το βλέπει και ο πιο αδαής αυτό, της λείπουν τα τρεξίματα, οι εντάσεις, οι αντοχές. Σε σχέση με το φέτος, όχι με το πέρυσι.

Επειδή λοιπόν διαπιστώνω ότι πολλοί λένε πως η ομάδα είναι μακριά από τον περυσινό εαυτό της, εγώ θα πω ότι απέχει σημαντικά από τη φετινή εικόνα της σε παιχνίδια όπως με τη Μπράιτον εκτός κι εντός, ή με τον Άγιαξ εντός. Ακόμα και με τη Μαρσέιγ στη Γαλλία λίγο πριν κάνει τη γκάφα της χρονιάς -μέχρι την επόμενη του Αθανασιάδη- ο Στάνκοβιτς.

Καμία σχέση η εικόνα της τότε με αυτό που βλέπουμε τώρα, ξαναλέω ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα. Η ομάδα έμοιαζε να βρίσκεται δύο ταχύτητες πάνω από τη σημερινή κατάστασή της.

Η βοήθεια και ο Ζαρίφ

Πολλά διακινούνται στο διαδίκτυο, επίσης, σχετικά με το αν ήταν αποχώρηση του Ομάρ Ζαρίφ, δηλαδή του περυσινού πιο στενού συνεργάτη του προπονητή, αποτελεί έναν παράγοντα ς δυσλειτουργίας για τον ίδιο τον Ματίας.

Αφενός αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να ερωτηθεί και να απαντήσει ο ίδιος για να μην αιωρείται τόσο έντονα, εδώ και κάμποσο καιρό, αφετέρου σίγουρα ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε ένα ρόλο σημαντικό για να τον έχει ο Αλμέιδα δίπλα του κάμποσα χρόνια. Απλά μη φτάσουμε στο άλλο άκρο, να λέμε ότι ο Ζαρίφ ήταν ο Ραβούσης που ξυπνούσε στον πάγκο τον Μπάγεβιτς.

Αν ο Αλμέιδα ένιωθε ότι χρειαζόταν βοήθεια, θα είχε ψάξει ο ίδιος για αντικαταστάτη. Ενδεχομένως και στο μυαλό του να θεωρεί ότι κάποια στιγμή θα ξαναβρεθούν στην ΑΕΚ και να κρατά τη θέση για εκείνον. Όμως μία τέτοια συζήτηση δεν πρέπει να γίνεται με υποθέσεις γι’ αυτό και ίσως είναι μία καλή ευκαιρία στην επόμενη συνάντηση που θα μπορέσουμε να έχουμε με τον προπονητή, να του απευθύνουμε το συγκεκριμένο ερώτημα και να τοποθετηθεί πάνω σε αυτό.

Οι μεταγραφές (;)

Από κει και πέρα, οι μεταγραφές θα είναι μόνιμα η συζήτηση του μήνα και αυτό είναι λογικό διότι συμβαίνει σε πάρα πολλές ομάδες. Αυτό που εγώ δεν βρίσκω πολύ λογικό είναι το να μην φτάνεις σε προσθήκες παικτών που χρειάζεσαι, όταν γνωρίζεις το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις ή κάποιο άλλο που θα βρεις μπροστά σου καιρό, πολύ καιρό.

Κατανοώ ασφαλώς την επιθυμία του προπονητή να δώσει ευκαιρίες σε παίκτες στους οποίους για τους δικούς του λόγους πιστεύει πολύ, από την άλλη δεν θεωρώ ότι και εκείνος θα έλεγε όχι σε ποδοσφαιριστές ποιοτικούς που θα του έλυναν τα χέρια γρήγορα σε κάποιες θέσεις που διαπιστώνεται πρόβλημα. Διαφορετικά δεν θα ήταν σε φάση αναζήτησης η ομάδα, διότι σε τέτοια είναι επίσης καιρό…

Γιατί δεν προχωρούν, γιατί αργούν, το ξέρουν οι ίδιοι. Επιμένω σε αυτό που είχα πει σε προηγούμενα άρθρα. Ας έρθουν και βαθιά μέσα στο Γενάρη, όμως να έρθουν. Και να είναι καλοί, πολύ καλοί!

 

Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X