Καλησπέρα κύριε Μάκλεμορ, καλώς ήρθατε στην ΑΕΚ Betsson

Καλησπέρα κύριε Μάκλεμορ, καλώς ήρθατε στην ΑΕΚ Betsson
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για την πρόοδο της ΑΕΚ και τον υπερηχητικό Μπεν Μάκλεμορ

Πολύ ωραίο Σάββατο βράδυ, με την ΑΕΚ Betsson να διαλύει τον Απόλλωνα και να παίρνει την πρώτη της νίκη στην Basket League με εμφάνιση ΝΒΑ από τον εκπληκτικό Μπεν Μάκλεμορ. Να το πούμε από τώρα για να μην υπάρξουν υπερβολές, ότι ο Απόλλωνας είναι μια αρκετά αδύναμη ομάδα που θα παλέψει για την παραμονή της, οπότε δεν χρειάζεται υπέρμετρος ενθουσιασμός.

Υπάρχει όμως ικανοποίηση για τον τρόπο που έπαιξε η ομάδα, για το θέαμα που προσέφερε στον κόσμο και γιατί σιγά σιγά βγαίνει στο γήπεδο, αυτό που έχει στο μυαλό του ο Πλάθα. Κανονικά αν έπαιζε η ΑΕΚ τώρα με το Λαύριο, κάτι αντίστοιχο θα ήταν και το σκορ σε αυτό το παιχνίδι, γιατί τόση είναι η διαφορά των ομάδων, αλλά καμιά φορά αν δεν μάθεις με τον σκληρό τρόπο δεν γίνεται.

Προφανώς χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά, η ομάδα δεν είναι ούτε στο 40% των δυνατοτήτων της και αυτό φαίνεται με γυμνό μάτι. Το υλικό, λογικά όλοι θα πρέπει να έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι καλό, έχει παίκτες ποιότητας, ακόμα και αν κάποιοι μοιάζουν να μην ταιριάζουν με κάποιους άλλους και έχει βάθος.

Αυτό το βάθος εκμεταλλεύεται και ο Ζοάν Πλάθα και τους βάζει να τρέχουν και να πιέζουν σαν «τρελοί» για 40 λεπτά. Μέχρι να ρολάρει για τα καλά η ομάδα, είναι βέβαιο ότι αυτό το στυλ θα φέρει και άσχημες ήττες, γιατί όταν παίζεις σε τόσες πολλές κατοχές όπως παίζει η ΑΕΚ, είναι εύκολο να σου ξεφύγει το παιχνίδι αν δεν είσαι σε καλή μέρα. Χθες πέτυχε 37 πόντους σε καταστάσεις transition, ψάχνοντας τον αιφνιδιασμό ακόμα και μετά από καλάθι που έχει δεχτεί. Υπήρξαν φάσεις που σκόραρε στα 5 δευτερόλεπτα της επίθεσης, κάτι που ζητάει ο Πλάθα από την πρώτη μέρα.

Μέχρι να βρει μια ισορροπία σε αυτό το κομμάτι θα έχει πολλά πάνω κάτω, ακόμα και στον ίδιο αγώνα όπως είδαμε εχθές στο δεύτερο δεκάλεπτο. Το σημαντικό είναι ότι επιτέλους δείχνει να βελτιώνεται από αγώνα σε αγώνα, βγάζει πράγματα, όλο και πιο πολλοί παίκτες μπαίνουν στην εξίσωση και αποδίδει καλό μπάσκετ.

Σίγουρα το αμυντικό κομμάτι χρειάζεται δουλειά ακόμα, η άμυνα με hedge out που θέλει ο Ισπανός είναι πολύ απαιτητική, απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση, καλό συγχρονισμό και σωστές περιστροφές, που η ΑΕΚ δεν έχει αυτήν την περίοδο και είναι και κάπως λογικό. Ειδικά όταν λείπει ο Καμπενγκέλε, που είναι παρουσία στην ρακέτα, υπάρχει θέμα, καθώς ο Τίλμαν τώρα μαθαίνει για πρώτη φορά στην καριέρα του, πώς πρέπει να κινείται στην άμυνα και τι πρέπει να κάνει σε κάθε φάση.

Ο υπερηχητικός Μάκλεμορ

Από το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, είχα γράψει σε αυτό εδώ το μπλογκ, ότι παρόλο που ήταν άστοχος και μπορεί να στοίχισε την νίκη με τις προσπάθειες του, έδειξε ότι σιγά σιγα προσαρμόζεται. Ακολούθησε το πολύ καλό ματς με τους Γερμανούς, για να φτάσουμε στο χθεσινό σόου, που μόνο ένας παίκτης ΝΒΑ μπορεί να δώσει. Δεν είναι μόνο οι 26 πόντοι σε 17 λεπτά, αλλά ο τρόπος και η άνεση που το έκανε.

Σε κάποιο σημείο στο δεύτερο ημίχρονο, όποτε σηκωνόταν για σουτ, ήταν όλοι στο γήπεδο βέβαιοι ότι θα το βάλει, σαν να είναι κάτι απόλυτα φυσικό. Έχει σημασία να δούμε τους τρόπους που σκόραρε ο Μάκλεμορ, γιατί δείχνει πως το επιθετικό του πακέτο είναι σχεδόν πλήρες. Σκόραρε λοιπόν ως χειριστής πικ εν ρολ, εκτέλεσε από σποτ καταστάσεις, μετά από hand off (πάσα χέρι με χέρι), με σουτ μετά από ντρίπλα, στον αιφνιδιασμό αλλά και με follow σε άστοχο σουτ.

Όλα αυτά δείχνουν έναν παίκτη που μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, μπορεί να παίξει μακριά από την μπάλα για να διευκολύνει και τους συμπαίκτες του, όλα αυτά χωρίς να εκβιάσει προσπάθειες. Προφανώς το 5/5 τρίποντα δεν είναι έκπληξη, καθώς πρόκειται για έναν εκπληκτικό σουτέρ και το μόνο που θα χρειαστεί από εδώ και πέρα, είναι καλή ψυχολογία και σταθερότητα.

Ο Μάκλεμορ συστήθηκε στο κοινό της ομάδας με τον καλύτερο τρόπο και είναι παίκτης που αξίζει να πληρώσει κάποιος εισιτήριο για να τον δει από κοντά να παίζει. Να θυμίσουμε εδώ τι γραφόταν πριν 2 εβδομάδες για τον συγκεκριμένο και βέβαια όχι άδικα με την εικόνα που είχε. Απλά όπως λέμε πολλές φορές στο μπάσκετ, χρειάζεται χρόνος και υπομονή, γιατί η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Ο Αμερικανός ακόμα δεν έχει δείξει τίποτα από αυτά που μπορεί να κάνει και όσο περισσότερο συνηθίζει το περιβάλλον τόσο καλύτερος θα είναι. Σταθερότητα χρειάζεται και εμπιστοσύνη, όπως και άλλοι παίκτες του ρόστερ.

Ακολουθούν δύο πολύ δύσκολες εκτός έδρας αναμετρήσεις με Σάσαρι και Άρη που θα δείξουν πως μπορεί να ανταπεξέλθει η ομάδα μακριά από το σπίτι της, σε αυτό το σημείο της χρονιάς.

ΥΓ. Το σημερινό μπλογκ είναι αφιερωμένο στον πατέρα με το παιδί του, που σε αγώνα Σάββατο βράδυ 20:15, ήρθε από την Πάτρα να δει τον αγώνα και μετά έφυγε για να επιστρέψει. Μακάρι να ήταν όλοι οι οπαδοί σαν και σένα φίλε.

ΥΓ2. Παιδιά για το θεό, τον λένε Μάκλεμορ, ούτε Μάκλιμορ, ούτε Μακλέμορ.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X