Δεν υπάρχει ουδείς που να έχει δικαιωθεί περισσότερο από τον Τσούμπερ

Δεν υπάρχει ουδείς που να έχει δικαιωθεί περισσότερο από τον Τσούμπερ
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τον Τσούμπερ που μέσα σ' έναν χρόνο άλλαξε ολόκληρη την δική του ζωή και αυτή της ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Υπάρχουν τελικά τόσο πράγματα στην ποδοσφαιρική ζωή, που μέσα σ’ έναν χρόνο μπορεί να αλλάξουν όχι στο 100% αλλά 1000 και βάλε. Όλες τις τελευταίες μέρες, υπήρχε πολύς κόσμος που ρωτούσε και ξαναρωτούσε, πότε θα είναι ξανά έτοιμος ο Στίβεν Τσούμπερ και αν θα προλάβει το ματς της Κυριακής με τον Αστέρα. Προφανώς και δεν είναι παράλογη αυτή η αγωνία. Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή, που αν κοιτάξει κανείς τα πεπραγμένα στην σεζόν μέχρι τώρα, έχει πετύχει ίσως τα πιο κομβικά γκολ της ΑΕΚ. Όχι καθοριστικά, αλλά κομβικά.

Ο Τσούμπερ ήταν αυτός που ισοφάρισε και μάλιστα με τρομερή γκολάρα το ματς στο Ζάγκρεμπ και άνοιξε τον δρόμο για να πάρει η ΑΕΚ το τεράστιο διπλό με τη Ντιναμό. Ήταν επίσης ο Ελβετός, μ’ εκείνη την φαουλάρα στις αράχνες, που είχε φέρει ανάποδα το ματς με τον Βόλο στο Πανθεσσαλικό. Και ήταν πάλι ο Τσούμπερ στην Λεωφόρο, αυτός που ισοφάρισε το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και έβαλε τις βάσεις για να πάρει η ΑΕΚ τη νίκη.

Είναι πολύ ξεκάθαρο για τον κόσμο, πόσο σημαντικός είναι ο Τσούμπερ ακόμα και για την αποτελεσματικότητα της. Και έτσι τον αντιμετωπίζει. Όλο αυτό, ακριβώς έναν χρόνο μετά από μια περίοδο που ο Ελβετός ήταν ο πρώτος επιλαχών για κράξιμο από την εξέδρα. Τεράστια ήταν η αμφισβήτηση και όχι άδικα με βάση την εικόνα που είχε στο γήπεδο. Άλλωστε αυτή ήταν στην πράξη και η προσέγγιση ακόμα και του Αλμέιδα, απέναντι σ’ αυτό που έδειχνε ο Τσούμπερ. Εξ ου και τον είχε εκτός επιλογών βασικής ενδεκάδας και με πολύ μικρό χρόνο συμμετοχής.

Προφανώς και ο Αλμέιδα ήξερε πολύ καλά το πρόβλημα που κουβαλάει ο Ελβετός. Όμως έπρεπε να είναι δίκαιος πρωτίστως απέναντι στην ΑΕΚ και τους υπόλοιπους παίκτες του ρόστερ που ήταν σε πολύ καλύτερη αγωνιστική κατάσταση. Και δεν είχε περιθώρια διαφορετικές διαχείρισης. Και ο Τσούμπερ είχε και την οξυδέρκεια και την δικαιοσύνη να το κατανοήσει και πότε να μην αισθανθεί πως παραγκωνίστηκε. Προφανώς όμως, καταλάβαινε πως κάτι θα έπρεπε να κάνει διότι πήγαινε ολοταχώς προς ολική αυτοκαταστροφή.

Επιλογές είχε μπροστά του. Θα μπορούσε να πάει πρώτα στο παγκόσμιο κύπελλο με την εθνική ομάδα της Ελβετίας και μετά να κάνει την επέμβαση για να απαλλαχθεί από το πρόβλημα στους κοιλιακούς. Φυσικά αυτή η επιλογή ενδεχομένως θα σήμαινε πως θα έχανε ένα μεγάλο κομμάτι της σεζόν με την ΑΕΚ. Ίσως και ολόκληρη τη σεζόν. Αλλά θα είχε βιώσει της συμμετοχής σε παγκόσμιο κύπελλο. Για να είμαστε ειλικρινείς, λόγω ηλικίας, πολύ δύσκολα ο Τσούμπερ θα έχει ανάλογη ευκαιρία. Στο επόμενο παγκόσμιο κύπελλο, ο Ελβετός θα είναι στα 35 του. Ποτέ δεν ξέρεις. Και μακάρι να είναι σούπερ, όπως είναι τώρα.

Όταν πάντως πήρε πέρυσι την απόφαση να θυσιάσει την παρουσία του στο Μουντιάλ, για να κάνει την επέμβαση, είχε απόλυτη επίγνωση πως οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του, για να μπορέσει να έχει ξανά μια τέτοια ευκαιρία. Ωστόσο έβαλε πάνω απ’ όλα την ανάγκη του, να γίνει ξανά ο ποδοσφαιριστής που ήταν. Ανάγκη που ένιωθε σαν υποχρέωση και απέναντι στον εαυτό του αλλά και απέναντι στον εαυτό του. Με την ΑΕΚ, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, ο Τσούμπερ έχει τεράστιο δέσιμο. Αισθάνεται πως είναι ένα κλαμπ που του φέρθηκε καλά, που του ταιριάζει, ακόμα που του δίνει την ευκαιρία για τίτλους. Πακέτο που το γουστάρει.

Ο Τσούμπερ έκανε πέρυσι, περίπου τέτοια εποχή, μια εξαιρετικά ζόρικη επιλογή. Δεν είμαι σίγουρος πως υπάρχουν πολλοί που θα την έκαναν. Είμαι όμως σχεδόν σίγουρος, πως δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής που να έχει δικαιωθεί περισσότερο από μια απόφασή του, από τον Ελβετό. Μέσα σε έξι μήνες μετά από την επέμβαση, ήταν πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ στα Play Offs. Μια διαδικασία μέσα από την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα. Μετά πήρε και το κύπελλο. Έναν χρόνο μετά την επέμβαση, είναι κομβικός για την ΑΕΚ, είναι ανάμεσα στους πρώτους σκόρερ της μέχρι τώρα στη σεζόν και ο κόσμος αισθάνεται πόσο σημαντικός είναι και τον περιμένει ανυπόμονα να γυρίσει μετά από μικροτραυματισμό.

Θα μπορούσε πέρυσι τέτοια εποχή, να είχε πάρει μια εντελώς διαφορετική απόφαση. Μια πολύ πιο εύκολα, με βάση τα δεδομένα. Δεν ξέρω πως θα είχε κυλήσει το πράγμα. Κανείς δεν το ξέρει. Αλλά αυτό που μου έλεγε και το καλοκαίρι στην προετοιμασία στην Ολλανδία ο Τσούμπερ, είναι πως αυτή την δικαίωση για την απόφαση του, την συναισθάνεται και την βιώνει επομένως δεν θα άλλαζε απολύτως τίποτα. Και η ΑΕΚ δεν θα ήθελε να είχε αποφασίσει κάτι διαφορετικό ο Ελβετός. Αποδείχθηκε πέρυσι πόσο πολύ τον είχε ανάγκη. Αποδεικνύεται και φέτος, πόσο σημαντικός είναι για την ομάδα και επίσης πολύ τον έχει ανάγκη.

Και προφανώς έχει δικαιωθεί και η ΑΕΚ για τους χειρισμούς που έκανε στην υπόθεση του Τσούμπερ. Με την εικόνα που είχε ο Ελβετός την πρώτη του σεζόν, εκείνο το 1,6 που έδωσε για να ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς, έμοιαζε πολύ ρισκαδόρικο έξοδο. Δεν ήταν. Και ο πρώτος που το πίστευε, παρότι ήταν λίγες τότε στην ΑΕΚ, ήταν ο Αλμέιδα. Διότι αν θυμάστε, η ενεργοποίηση της οψιόν του Τσούμπερ, ήταν ουσιαστικά η πρώτη κίνηση που έκανε η ΑΕΚ, στην εποχή του Αλμέιδα.

Βαγγέλης Αρναούτογλου: Δείτε πόσους ασύδοτους, πόσα ελεεινά φίδια έχουμε απέναντί μας
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X