Υπόκλιση Πλάθα στο μεγαλείο της ΑΕΚ: «Είναι κάτι παραπάνω από μια ομάδα, σκοπός μου να πετύχω»

Εικόνες από την παρουσίαση ονοματοδοσίας της ΑΕΚ Betsson BC
Photo Credits: INTIME

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Ζοάν Πλάθα, είδε την ταινία «1968» και άνοιξε την καρδιά του για την Ένωση

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Ζοάν Πλάθα, είδε την ταινία «1968» και άνοιξε την καρδιά του στο Sportal. Η ιστορία που κουβαλάει η Ένωση, η ευθύνη του απέναντι στην ιστορία της ομάδας και το μήνυμά του προς τον κόσμο.

Το φετινό καλοκαίρι η ΑΕΚ έδωσε τα κλειδιά της ομάδας στον Ζοάν Πλάθα. Μια ξεχωριστή προσωπικότητα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, που έχει αφήσει το δικό του σημάδι στα γήπεδα για πάνω από 15 χρόνια, τόσο στην Ισπανία, όσο κια σε όλη την Ευρώπη, στο κορυφαίο επίπεδο.

Πλέον βρίσκεται στην άκρη του πάγκου της ΑΕΚ, επιστρέφοντας στη δράση μετά από 1,5 χρόνο απραξίας. Οι φιλοδοξίες του είναι υψηλές και συμβαδίζουν με αυτές της Ένωσης, κάτι που έκανε τις δύο πλευρές να… κολλήσουν από την πρώτη στιγμή. Στο πρόσωπο του Ισπανού κόουτς άλλωστε η Ένωση βρίσκεται σε μια ιστορική σεζόν, όπου συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου και ο ίδιος αντιλαμβάνεται το βάρος της ευθύνης.

Ένα ακόμα κλικ… ευθύνης ήρθε το μεσημέρι της Πέμπτης, ημέρα κατά την οποία σύσσωμη η ομάδα της ΑΕΚ παρακολούθησε την ταινια «1968». Μια ταινία αφιερωμένη στο έπος του Καλλιμάρμαρου, που φέρει την υπογραφή του Τάσου Μπουλμέτη.

Οι καλλιτεχνικές ευαισθησίες του Πλάθα είναι γνωστές τοις πάσι, οπότε η ταινία, όπως ήταν φυσικό, δεν τον άφησε ασυγκίνητο. «Πολλοί άνθρωποι μου το είχαν πει, αλλά μέχρι να δεις κάτι σαν αυτό, μια ταινία σαν αυτή σε βάζει στη σωστή θέση για το τι σημαίνει η ομάδα και τι ιστορία έχει», ανέφερε αρχικά, μιλώντας στο Sportal, για να εξηγήσει πόσο σημαντικό ήταν για όλους να καταλάβουν τις αξίες που εκπροσωπεί η ομάδα.

«Καταλαβαίνεις τι σημαίνει για αρκετό κόσμο αυτή η ομάδα. Ήταν πολύ καλό, όχι μόνο για μένα, αλλά και για τους παίκτες που δεν καταλαβαίνουν ακριβώς τη σημασία της ομάδας».

Σε μια ιστορική σεζόν, όπως αυτή που διανύει η ΑΕΚ, το βάρος για ευθύνη είναι μεγάλο. Ο ίδιος όμως γνωρίζει πολύ καλά τι εστί πίεση. «Έχω προπονήσει την Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπανταλόνα, την Ζαλγκίρις, ομάδες με μεγάλη ιστορία. Διαφορετική ιστορία από αυτή, αλλά η ιστορία μένει. Ο σκοπός μου όταν αναλαμβάνω μια ομάδα είναι να αφήσω κληρονομιά για τους επόμενους και να καταλάβουν ότι είναι κάτι παραπάνω από ένα κλαμπ η ΑΕΚ.

Στην Βαρκελώνη το μότο της Μπαρτσελόνα είναι πως πρόκειται για κάτι παραπάνω από μια ομάδα, επειδή έχουν πολλά τμήματα σε κάθε σπορ. Αυτό είναι το νόημα. Η ΑΕΚ έχει κάτι παραπάνω από μια ομάδα μπάσκετ και αυτό ελπίζω να το καταλαβαίνουν όλοι».

Η ταινία 1968 είναι αφιερωμένη στο έπος του Καλλιμάρμαρου, τότε που η ΑΕΚ έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο. Η έμπνευση αυτή κρατάει πάνω από 50 χρόνια, με τον Πλάθα να μην μένει ασυγκίνητος απ’ όσα είδε.

Τον ρωτήσαμε εάν θα ήθελε να δει στο μέλλον μια ταινία με τα δικά του κατορθώματα στην ομάδα, με την απάντηση να έρχεται αβίαστα. «Θα ήταν ωραίο, αλλά κρατάω τα πόδια μου στο έδαφος. Ξέρω ότι κάθε στιγμή έχει τη δική της ιστορία. Ξέρω ότι κάποια άτομα μιλούσαν για την παρουσία μου στην Ρεάλ Μαδρίτης, με αφορμή μια νίκη που έκανε η Ρεάλ κόντρα στους Ντάλας Μάβερικς. Στην Ζαλγκίρις και την Μάλαγα έχω κερδίσει Eurocup, οπότε προσπαθώ να κερδίσω και στην ΑΕΚ. Δεν θα είναι εύκολο, γιατί το μπάτζετ είναι διαφορετικό, ο χρόνος είναι διαφορετικός, αλλά αυτός είναι ο σκοπός μου εδώ».

Τι ήταν όμως αυτό που κράτησε περισσότερο από κάθε άλλο στην ταινία; Η ενότητα των Ελλήνων όταν πανηγύρισαν την επιτυχία της ΑΕΚ, τον Απρίλιο του ’68 ήταν κάτι που έκανε τη διαφορά. «Για μένα είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει ο νεαρός αθλητής πως δεν βρίσκεται εδώ μόνο λόγω του μισθού που θέλει να πάρει. Είναι εδώ για να εκπροσωπήσει μια πόλη, μια ιστορία. Κάθε φορά που βλέπω όλους τους Έλληνες να στηρίζουν μια προσπάθεια, αυτό είναι πολύ ωραίο. Ελπίζουμε να κάνουμε το ίδιο και εμείς και να κάνουμε περήφανο τον κόσμο».

Με την προβολή της η ταινία πέρασε πολλά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Έτσι έστειλει και ο ίδιος το δικό του στον κόσμο της ομάδας. «Αυτή τη στιγμή είναι τρομερά σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο κόσμος παίζει σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι. Δεν τίθεται θέμα για το πόσο απολαμβάνουν ή όχι οι παίκτες το παιχνίδι. Οι παίκτες που βρίσκονται στην ομάδα είναι μέλος της ιστορίας της και πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να μας ωθήσουν και να μας στηρίξουν ακόμα και στη χειρότερη στιγμή μας».

Πηγή: Sportal.gr

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Εγκλήματα της ΑΕΚ στην Τούμπα, έχασε 3-2 | AEK Τalk 28/4/24 -Στ. Καζαντζόγλου (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X