Ο Στάνκοβιτς βρήκε την Ευρώπη που (τόσο) περίμενε

Ο Στάνκοβιτς βρήκε την Ευρώπη που (τόσο) περίμενε
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Καπετανάκος γράφει στο enwsi.gr για τον Τσίτσαν Στάνκοβιτς που φέτος βάλθηκε να αποδείξει ότι είναι ο top class τερματοφύλακας για την ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Στα μέρη μας ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς έφτασε το καλοκαίρι του 2022. Στην αρχή μίας πολύ δύσκολης σεζόν για την ΑΕΚ, με πολλά στραβά εξ’ αρχής στον σχεδιασμό που τελικά έφεραν τον πρόωρο αποκλεισμό από την Ευρώπη και τη μη κατάκτηση ευρωπαϊκής θέσης με εκείνο το «καταραμένο» ματς στο Χαριλάου. Ολα στραβά, όλα λάθος, αλλά ευτυχώς μετά ήρθε ο Ματίας Αλμέιδα…

Ο Στάνκοβιτς πρόλαβε να παίξει μόνο στην ρεβάνς με την Βελέζ στο ΟΑΚΑ, όταν είχε αποκρούσει δύο πέναλτι και είχε σωτήριες επεμβάσεις στο 90λεπτο. Δεν γλύτωσε εν τέλει η ΑΕΚ τον ντροπιαστικό αποκλεισμό, αλλά έκτοτε ο Στάνκοβιτς δεν έπαιξε σε ευρωπαϊκό παιχνίδι μέχρι και το ματς με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ στην Κροατία. Από το βράδυ της 29ης Ιουλίου του 2021 μέχρι τις 15 Αυγούστου 2023. Δύο χρόνια «γεμάτα», στα οποία ο Στάνκοβιτς είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα και στην ψυχολογία του και στην αγωνιστική του εικόνα. Η κλάση και η αξία του όμως «κέρδισαν» όταν έβαλε το… στοίχημα της επιστροφής φέτος.

Η περσινή ιστορική χρονιά της ΑΕΚ είχε για τον ίδιο μόλις 6 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα (όσες πρόλαβε πριν την ίωση στο Χαριλάου) και 8 στο Κύπελλο όπου το πήρε πάνω του και φάνηκε αντάξιος των προσδοκιών του Αλμέιδα. 14 ματς με 9 clean sheets κατάφερε πέρυσι. Ο Αλμέιδα τον πίστεψε, τον στήριξε και δικαιώθηκε. Στο Κύπελλο ήταν «κολόνα» ο Τσίτσαν και με την εξαιρετική προετοιμασία που έκανε το καλοκαίρι στην Ολλανδία, έδειχνε ότι είχε βαλθεί να πάρει πίσω ότι δικαιούνταν στο μυαλό του. Και τα κατάφερε.

Ο Στάνκοβιτς βρήκε την Ευρώπη που (τόσο) περίμενε

Ο Στάνκοβιτς στην καλύτερη version του

Από το πρώτο ματς στο Ζάγκρεμπ μέχρι το τελευταίο μέχρι σήμερα με τον Παναιτωλικό πήρε όλα τα ματς, αυτό με απόφαση Αλμέιδα-Ρόα και έχασε μόνο το πρώτο παιχνίδι στο Βέλγιο με την Αντβέρπ (ήττα 1-0) λόγω ενοχλήσεων. Σε αυτές τις 11 συμμετοχές έχει δείξει ότι η Ευρώπη που του έλειπε 2 χρόνια, του έδωσε αυτό που ήθελε. Την ψυχολογία, το κίνητρο. Είναι ξανά το σημαντικό όνομα που ήρθε κάτω από τα δοκάρια το καλοκαίρι του 2021 ως βασικός πορτιέρε της Σάλτσμπουργκ και για το οποίο δαπάνησε η ΑΕΚ 1 εκατ.ευρώ και του δίνει 2,5 εκατ.ευρώ συνολικά στην 4ετία (μέχρι το 2025). Στην Αυστρία πήρε 6 Πρωταθλήματα και 5 Κύπελλα και προσέθεσε εδώ στην Ελλάδα ένα νταμπλ πέρυσι.

Τον επόμενο μήνα ο Στάνκοβιτς θα γίνει 31 και τώρα στην ΑΕΚ δείχνει… ακούνητος με όλη τη σημασία της λέξης, στην καλύτερη version του. Αυτή που περιμέναμε όλοι στην ΑΕΚ 2 χρόνια. Η «δίψα» που έδειξε στην Ολλανδία και η απόδοσή του επιβραβεύθηκε με τη θέση στην ενδεκάδα από τον Αλμέιδα που είναι πάνω από όλα ακριβοδίκαιος. Πολλές από τις επεμβάσεις του φέτος έχουν κρατήσει την ΑΕΚ πραγματικά «όρθια» στα δύσκολα, σε μία δύσκολη και απαιτητική σεζόν εξ’ αρχής για την ΑΕΚ που «τρώει» πολλές περισσότερες «καθαρές» φάσεις για γκολ σε σχέση με πέρυσι που έδειχναν όλα πιο εύκολα. Η ΑΕΚ πήρε επιτέλους βαθμούς, νίκες, προκρίσεις και από τον τερματοφύλακα.

Η Ευρώπη ξεκάθαρα του προσφέρει αυτό που ήθελε. Το κίνητρο. Και στο Ζάγκρεμπ και στη Νέα Φιλαδέλφεια έκανε τη δουλειά του σε μεγάλο βαθμό παρά τα 3 γκολ. Με την Αντβέρπ στην ρεβάνς ήταν ήδη δύσκολα τα πράγματα λόγω του 1-0 από την Αμβέρσα και παρά τις επεμβάσεις του ήρθε ο αποκλεισμός. Με την Μπράιτον στην Αγγλία από τις 13 τελικές δεν δέχθηκε γκολ (1,1 X-goals), παρά μόνο από 2 πέναλτι. Με τον Άγιαξ στην Νέα Φιλαδέλφεια πάλι επιδραστικός. Δέχθηκε γκολ πάλι μόνο από πέναλτι, οι Ολλανδοί έφτιαξαν 9 ευκαιρίες είχαν X-goals για πάνω από 1 τέρμα, αλλά ούτε αυτοί σκόραραν απέναντι του.

Ο Στάνκοβιτς βρήκε την Ευρώπη που (τόσο) περίμενε

Για το clean sheet με τον Παναιτωλικό, το πρώτο για την ΑΕΚ φέτος, χρειάστηκε και πάλι να είναι εκεί 3 φορές, ειδικά με την επέμβαση του στο 2-0 στο β’ ημίχρονο να είναι σπουδαία καθώς εκτινάχθηκε σχεδόν στο «γάμα» για να αποκρούσει. Ηρεμος και αποφασιστικός, προσφέρει ασφάλεια και στην υπόλοιπη ομάδα, μεταδίδει ψυχραιμία.

Η ΑΕΚ θέλει φέτος να κάνει το μεγάλο βήμα στην Ευρώπη, μετά την συμμετοχή στους ομίλους του Europa League. Θέλει παράλληλα στην Ελλάδα να διατηρήσει ότι κατέκτησε πέρυσι. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, πρέπει ο τερματοφύλακας να είναι top επιπέδου και να δείχνει την κλάση του στα δύσκολα, όταν τον χρειάζεται πραγματικά η ομάδα και οι συμπαίκτες του.

Αυτό κάνει τώρα ο Στάνκοβιτς.

ΥΓ: Για όσα έγιναν, ειπώθηκαν και «επικοινωνούνται» για την επιλογή Αρχιδιαιτητή είναι τουλάχιστον κωμικά. Όλα έγιναν με βάση τις διαδικασίες και όσα προβλέπονται. Η ουσία όμως για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τι πραγματικά συμβαίνει δεν είναι η ΕΠΟ, η διαιτησία και ποιος έχει τα κουμάντα όταν από το 2016 και μετά έχουν πάρει 3 ομάδες το Πρωτάθλημα (4 ο Ολυμπιακός, 2 η ΑΕΚ, 1 ο ΠΑΟΚ), σε χρονιές που ήταν πραγματικά καλύτερες από τον ανταγωνισμό τους και αντίστοιχα 4 το Κύπελλο (4 ο ΠΑΟΚ, από 1 ΑΕΚ, Ολυμπιακός και ΠΑΟ).

Η ουσία είναι το ΜΑΖΙ. Το ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ, με το οποίο πορεύονται και φέτος Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, απέναντι στην ΑΕΚ.

Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X