Η εξήγηση του Πλάθα για την εικόνα της ΑΕΚ στα φιλικά παιχνίδια

Η εξήγηση του Πλάθα για την εικόνα της ΑΕΚ στα φιλικά παιχνίδια
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για τον τρόπο δουλειάς του Ζοάν Πλάθα στην ΑΕΚ και γιατί δεν τον ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα.

Μια εβδομάδα έμεινε για την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων της ΑΕΚ, αφού το επόμενο Σαββατοκύριακο υποδέχεται το Λαύριο στο κλειστό των Άνω Λιοσίων. Σίγουρα πολύς κόσμος ανησύχησε από το αποτέλεσμα και κυρίως την μεγάλη διαφορά της ήττας από τον ΠΑΟΚ και αναρωτιέται σε τι φάση βρίσκεται η ομάδα, σε τι βαθμό είναι έτοιμη και αν γίνεται σωστή δουλειά με αυτό το ρόστερ. Στην media day που έγινε την Δευτέρα, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και με τον προπονητή αλλά και τους ανθρώπους της ΑΕΚ, για να δούμε τι συμβαίνει.

Άλλη λογική από τον Πλάθα

Ο Ζοάν Πλάθα είναι ένας πολύ έμπειρος προπονητής, που έχει δουλέψει στο υψηλότερο επίπεδο και έχει μια δικιά του φιλοσοφία στον τρόπο δουλειάς. Ομολογώ ότι δεν έχω ξανακούσει κάτι παρόμοιο και νομίζω είναι σπάνιο γενικά, για αυτό θα πρέπει να δούμε τον τρόπο του. Ο Πλάθα έχει βάλει από την αρχή της προετοιμασίας τους παίκτες του σε μια διαδικασία εκμάθησης τον βασικών στοιχείων της φιλοσοφίας του. Αυτά είναι η ενέργεια, η ένταση και η καλή άμυνα.

Στον τομέα της τακτικής, θέλει οι παίκτες του να μάθουν τα πιο δύσκολα πράγματα πρώτα, θεωρώντας ότι έτσι, όταν έρθει η ώρα, θα είναι πιο ομαλό να αντιληφθούν τα πιο εύκολα που θα τους δείξει. Για αυτό δεν τον ενδιαφέρει που μπορεί να κάνουν λάθη στα φιλικά, δεν τους το κάνει πιο εύκολο, δεν αλλάζει τακτική μέχρι να την αφομοιώσουν και να την κάνουν όλοι σωστά. Για να μην μιλάμε αόριστα θα δώσουμε κάποια παραδείγματα για να γίνει κατανοητό τι λέμε.

Σε όλα τα φιλικά μέχρι τώρα, ο Πλάθα και οι συνεργάτες του δεν έχουν κάνει σκάουτινγκ στον αντίπαλο. Δεν ήθελαν να το κάνουν εύκολο για τους παίκτες τους, να τους δώσουν έξτρα πληροφορίες, αλλά ήθελαν να δουν την αμυντική τους προσπάθεια, ρίχνοντας τους στο άγνωστο. Δεν ήξεραν ποιοι αντίπαλοι παίκτες σουτάρουν, ποιοι είναι καλοί στα ντράιβ, ποιοι είναι οι σκόρερ, τίποτα. Τους είπε, μπείτε μέσα και παίξτε δυνατή άμυνα όπως έχουμε δείξει. Μάλιστα η άμυνα που θέλει να παίζει η ομάδα του τακτικά είναι η πιο δύσκολη, αφού προϋποθέτει καλές περιστροφές, συγχρονισμό και αλληλοκαλύψεις, έτσι ώστε στην συνέχεια αν παίξει για παράδειγμα άμυνα αλλαγών, να είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί.

Όπως είναι κατανοητό, σε αυτό το ξεκίνημα, άλλοι παίκτες μπορούν να τα καταφέρουν καλά, άλλοι λιγότερο και άλλοι να θέλουν παραπάνω φροντιστήριο. Το ζήτημα είναι ότι δεν είναι όλοι στην ίδια σελίδα και αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην συνολική λειτουργία της ομάδας. Ένα τέτοιο παράδειγμα συνέβη και με τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης βομβάρδιζε την ΑΕΚ με τρίποντα (21/40), όμως ο Πλάθα δεν άλλαξε την άμυνα του, θέλοντας να δείξει με αυτόν τον τρόπο ότι πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά. Μάλιστα σε κάποιο σημείο του αγώνα, ο ΠΑΟΚ έκανε ένα μεγάλο σερί με τον Πλάθα να μην παίρνει επίτηδες τάιμ άουτ, ώστε να βάλει πάλι τους βασικούς και να σταματήσει τον ρυθμό, για να δει πώς θα αντιδράσουν οι παίκτες που βρίσκοντας στο παρκέ.

Με την Καρδίτσα, έγινε το αντίστροφο. Ξεκίνησαν οι βασικοί παίκτες πήραν διψήφια διαφορά και στην συνέχεια έκανε αλλαγές σε πρόσωπα και σχήματα. Η Καρδίτσα επανήλθε στον αγώνα μείωσε στους 5 πόντους και τότε ξαναέβαλε στο παρκέ τους θεωρητικά βασικούς και πιο έμπειρους. Η ΑΕΚ έκανε ένα σερί 20-0 και τελείωσε τον αγώνα αλλά ο Πλάθα δεν ήθελε αυτό. Θέλει η ομάδα του να μπορεί να διατηρεί το ίδιο πρόσωπο και την ίδια ένταση με οποιοδήποτε σχήμα, για αυτό δεν στάθηκε καθόλου σε αυτό το παιχνίδι στην συνέχεια.

Στην επίθεση, η ΑΕΚ έχει δουλέψει πολύ λίγα και βασικά πράγματα και στην πορεία θα αρχίσει να προσθέτει λεπτομέρειες, αφού πρώτα δει ότι οι παίκτες του έχουν καταλάβει τους κεντρικούς άξονες της φιλοσοφίας του. Για αυτό πολλές φορές μοιάζει σαν να ψάχνεται, πέρα από την διάθεση για αιφνιδιασμό που είναι ξεκάθαρη από την πρώτη μέρα.

Εν ολίγοις, αυτά είναι τα δεδομένα αυτήν την στιγμή στην ΑΕΚ. Το ερώτημα είναι, με αυτήν την τακτική που χρησιμοποιεί ο Ισπανός, πότε θα μπορέσει η ομάδα να ρολάρει και να δουλέψει περισσότερα πράγματα, την ώρα που θα υπάρχει η πίεση των αγώνων και των αποτελεσμάτων. Ο ίδιος είναι ξεκάθαρος ότι δεν τον νοιάζει το αποτέλεσμα ενός φιλικού αλλά το πώς αντιδράει η ομάδα του στις καταστάσεις του αγώνα. Ως νέα ομάδα, θα χρειαζόταν φυσικά χρόνο, αλλά μοιάζει ότι θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο, στην λογική ότι θέλει να μπουν οι βάσεις για να δημιουργηθεί κάτι καλό, που θα έχει παρόν και μέλλον.

Παρόλα αυτά, επειδή στην Ελλάδα ζούμε, όλοι ξέρουμε ότι τα αποτελέσματα μπορούν να φτιάξουν ή να χαλάσουν το κλίμα μιας ομάδας, όχι απαραίτητα μεταξύ των μελών της, αλλά σε σχέση με τον κόσμο. Αν αρχίσουν κάποιες κακές ήττες, θα βαρύνει το κλίμα και θα αυξηθεί η πίεση για αποτελέσματα και τότε θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσει ως οργανισμός από την κορυφή μέχρι τους παίκτες.

Είτε στηρίζεις κάτι θεωρώντας ότι μακροπρόθεσμα θα σου φέρει αποτέλεσμα, είτε όχι και πάει στράφι όλη η προσπάθεια. Το σημαντικό θα είναι να γίνει ένα καλό ξεκίνημα, έστω και με κακό μπάσκετ, να πάρει η ΑΕΚ τα πρώτα εντός έδρας ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη, ώστε να κερδίσει χρόνο για μοντάρισμα.

Όλα αυτά βασίζονται στην εμπειρία και στην σιγουριά ότι ο Πλάθα το ‘χει κάνει πολλές φορές στην καριέρα του και ξέρει την διαδικασία, το process. Ας ελπίσουμε να δικαιωθεί ο τρόπος του και στην ΑΕΚ.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X