Η ΑΕΚ έμαθε πολλά από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, αλλά τώρα έχει Ευρώπη

Η ΑΕΚ έμαθε πολλά από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, αλλά τώρα έχει Ευρώπη
Photo Credits: INTIME

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου για όσα πρέπει να συνειδητοποιήσει η ΑΕΚ από το ντέρμπι της Κυριακής και την ευρωπαϊκή πρόκληση

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Συνήθως, πριν από τις ευρωπαϊκές βραδιές της ΑΕΚ, υπάρχει απόλυτη συγκέντρωση εκεί. Στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία όμως, αμέσως μετά από ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και πριν τον Παναθηναϊκό (ειδικά με όσα συμβαίνουν εσχάτως μεταξύ των δύο αντιπάλων της Ενωσης), όλα είναι αλληλένδετα.

Το κρίσιμο θέμα είναι πως βρίσκεται η ΑΕΚ. Εκτιμώ, πως μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, αποδείχθηκε περίτρανα πως όσο και εάν προσπάθησαν – και πέτυχαν σε κάποιο βαθμό – να εμφανίζουν εικόνα γενικευμένης κρίσης, η πραγματικότητα τους διέψευσε.

Η ΑΕΚ δεν νίκησε στο ντέρμπι της Κυριακής, αλλά κέρδισε πολλά που θα είναι χρήσιμα στην πορεία. Κατά την κρίση μου, το σημαντικότερο όλων πως έδειξε να αποτελεί πια αναπόσπαστο κομμάτι της νοοτροπίας της, η άρνηση για την ήττα. Πως δεν συμβιβάζεται με την ισοπαλία, πως δεν σκέφτεται τη διαχείριση. Αυτό είναι κάτι που στο τέλος της ημέρας (μαζί με το γήπεδο και την πληρότητα στο ρόστερ), οδήγησαν πέρυσι στην κατάκτηση του νταμπλ. Και αναμφίβολα, αυτό είναι επίτευγμα που προκαλεί η παρουσία του Ματίας Αλμέιδα στο τιμόνι της.

Η διαφορά νοοτροπίας

Πάμε στα φρέσκα κουλούρια όμως, γιατί το παρελθόν διδάσκει, αλλά είναι πίσω. Η ΑΕΚ έψαξε τη νίκη ως το φινάλε. Το κάνει με εκπληκτική συνέπεια φέτος, ακόμα και όταν τα πράγματα στραβώνουν. Το έπραξε δυο φορές απέναντι στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ, το έκανε στο Βόλο, σε κάποιο βαθμό κόντρα στον Πανσερραϊκό. Πιστεύω, πως εάν είχε κάποιες ακόμα επιλογές από τις πολλές απουσίες στον πάγκο, θα το έπραττε και με τον Ολυμπιακό.

Είναι δεδομένο πάντως, πως ο Ολυμπιακός βολεύτηκε με τον πόντο. Του αρκούσε να μην ηττηθεί και υπάρχουν σχεδόν διθυραμβικά σχόλια, για την ικανότητα να περιορίσει την ΑΕΚ και να μην υποστεί τις ζημιές της περυσινής χρονιάς. Δεν είναι λάθος. Πέρυσι η ΑΕΚ ισοπέδωσε στα περισσότερα παιχνίδια τον Ολυμπιακό, έστω κι αν τα αποτελέσματα δεν επιβεβαίωσαν πάντα την εικόνα του ματς. Αλλά η φοβικότητα και η αδυναμία να βρει λύσεις, φάνηκαν ξεκάθαρα στο πρώτο 25λεπτο.

Το καλύτερο 25λεπτο και οι νέες δυνάμεις

Αρκεί ένα 25λεπτο για να κερδίσεις ματς; Τις περισσότερες φορές ναι. Αν βρεις τα γκολ που δικαιούσαι με βάση την ανωτερότητα σου, εάν καταφέρεις στη συνέχεια να διαχειριστείς με περισσότερη ωριμότητα το προβάδισμα. Η ΑΕΚ δεν τα κατάφερε, γι’ αυτό και δεν κέρδισε. Αλλά αναμφίβολα, το πρώτο κομμάτι του ματς, ανήκει σε μια από τις καλύτερες βερσιόν της ΑΕΚ του Αλμέιδα, όπως την έχουμε δει και από πέρυσι ακόμα. Και τέτοιο σαρωτικό διάστημα, είναι ικανό για να αποτελέσει τη βάση για τη συνέχεια.

Άλλο στοιχείο που δίνει αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια της ΑΕΚ, είναι η δυνατότητα να βγάζει συνεχώς νέες δυνάμεις. Σας θυμίζω, πως στο δεύτερο ημίχρονο – ας είναι καλά ο Μαρτίνεθ βέβαια που αντικατέστησε γρήγορα τον Μασούρα – η Ενωση κυριάρχησε στο γήπεδο με Μήτογλου, Γαλανόπουλο, Ζίνι. Παίκτες που έχουν δεχθεί αμφισβήτηση ή δεν υπήρχε πίστη για την αξία τους, έδειξαν έτοιμοι να παίξουν ανά πάσα στιγμή και με κάθε αντίπαλο.

Η πλάκα με τη διαιτησία

Για να κλείσω τα εσωτερικής κατανάλωσης, έχει πλάκα η ολοένα και εντεινόμενη προσπάθεια να εμφανιστεί ευνοημένη διαιτητικά η ΑΕΚ από το ντέρμπι. Καταλαβαίνω πως έρχεται και άλλο μεγάλο ματς στα καπάκια και πρέπει να φτιαχτεί κλίμα, αλλά κάπου ώπα. Στο ντέρμπι της Κυριακής υπήρξαν τρεις επίμαχες φάσεις και σε αυτές η τελική απόφαση αδίκησε την ΑΕΚ. Γιατί δεδομένα υπάρχει πέναλτι στον Ελίασον που παραδόξως δεν εξετάστηκε από το VAR, υπάρχει δεύτερη κάρτα στον Φορτούνη, ενώ με την αλλαγή κανονισμού από το καλοκαίρι για το χέρι, είναι κανονικό και το γκολ του Αραούχο.

Τα λέω, επειδή για τον Ντίας διαπίστωσα όλες τις προηγούμενες ημέρες, πως υπήρχε μια ξεκάθαρη προσπάθεια να φανεί πως ευνόησε την ΑΕΚ πέρυσι στη Λεωφόρο. Εκεί που ο Μπερνάρ έστειλε τον Ρότα στο νοσοκομείο, αλλά η κάρτα εξαφανίστηκε. Για έναν διαιτητή που σηκώθηκε πολλή σκόνη πριν το ματς, αν και ξαφνικά σταμάτησαν οι βολές. Και αν το καλοσκεφτείτε, πέρασαν 3-4 μέρες δίχως ανακοίνωση από την προεδρία της Λίγκας. Παράξενο κι αυτό.

Η ΑΕΚ της Ευρώπης

Ας πάμε στα επόμενα σπουδαία για την ΑΕΚ, που αφορούν την ευρωπαϊκή προοπτική της. Δεν χωρά αμφισβήτηση, πως η Μπράιτον είναι από τις πλέον φορμαρισμένες ομάδες της Premier League. Μπορεί να μην έχει το όνομα της Μάντσεστερ ή της Λίβερπουλ, αλλά είναι ομάδα που ισοπεδώνει τον αντίπαλο της. Το… κακό είναι πως αν και συνήθως οι Αγγλοι αδιαφορούν για τα ματς των ομίλων Europa League και πιο κάτω, εδώ έχουμε ομάδα που παίζει Ευρώπη πρώτη φορά στην ιστορία της, παίκτες που θα ντεμπουτάρουν σε ευρωπαϊκούς ομίλους και κόσμο που είναι έτοιμος να γιορτάσει.

Διαβάστε τη συνέχεια

Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X